s---r 01.04.2019 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2019 Czy ktoś mi rozjaśni sytuację? Tak jak wysoko jest ta folia kubełkowa to powinien być zrobiony cokół? I od razy na nim listwa startowa i ocieplenie styropianem ścian?Z lewej strony ma być taras w kształcie takiej L-ki i będzie na wysokości posadzki w domu więc to ze 2-3 metry z lewej strony będzie ciut ponad tą folię. https://images90.fotosik.pl/153/bf0ffbca1316652c.jpg https://images89.fotosik.pl/153/d1043144c8963e96.jpg Pod folia jest styropian i wystaje razem z tą folią na niecałe 5cm od poziomu zero. Tak jak się cegły zaczynają jest zbrojona płyta wylana. Do połowy cegły (17cm) będzie w domu wylewka. Oglądałem ostatnio film jakiegoś Łukasza (dom za 150 tys...) i jestem teraz w 100% przekonany, że ta folię mam niechlujnie założoną. Nie wiem czy nie odkopać z 80cm i dołożyć drugą warstwę tej folii bo mi została i zakończyć u góry ta listwą zakończeniową..... https://images91.fotosik.pl/153/2a8b6d93dc02cb05.jpghttps://images90.fotosik.pl/153/0c2c77d7a3db1747.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 01.04.2019 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2019 folie kubelkowa odcinasz na poziomie gruntufolia kubelkowa jest mechaniczna ochrona warstwy termoizolacji a nie hydroizolacja na cokole dajesz klej nie podciagajacy kapilarnie, na to dopiero pozniej okladzine. listwa startowa jest w zasadzie zbedna, listwa okapnikowa doskonale robi robote. spojrz na moj blog i realizacje, opisy.znajdz na forum watek "izolacja pionowa fundamentów - papa?" czy jakos tak ... ma pewnie z 4-5 lat - nic sie nie zmienilo.. a ludzie dalej fiksuja na temat folii kubelkowej. pytaj przed a nie po... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 01.04.2019 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2019 Panowie to i ja zapytam - ścianę fundamentową mam zaizolowaną termicznie na to folia kubełkowa. Ale poziom podłogi będzie 30 cm powyżej fundamentu. W jaki sposób ten kawałek muru (półtora maxa) powyżej fundamentu powinien być zaizolowany przeciwwilgociowo? Czy dawać na niego folię kubełkową tak jak na fundament? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s---r 01.04.2019 08:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2019 Nie wiem czy dobrze rozumiem bo nigdy mnie to nie interesowało u innych Czyli folie odcinam na wysokości gruntu zostawiając odsłonięty styropian ocieplający ławy? O jakiej okładzinie mówisz też na razie nie mam pojęcia... Czyli nie ma sensu poprawianie tej folii żeby ładnie było? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 01.04.2019 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2019 Panowie to i ja zapytam - ścianę fundamentową mam zaizolowaną termicznie na to folia kubełkowa. Ale poziom podłogi będzie 30 cm powyżej fundamentu. W jaki sposób ten kawałek muru (półtora maxa) powyżej fundamentu powinien być zaizolowany przeciwwilgociowo? Czy dawać na niego folię kubełkową tak jak na fundament? Docelowo dalej będzie koniec ściany fundamentowej wysoko ponad poziomem terenu? Jak tak, to dajesz szczelną izolacje poziomą na chudziaka i ściany fundamentowe (RAZEM Z TERMOIZOLACJĄ ŚCIANY FUNDAMENTOWEJ żeby odciąć drogę w górę wilgoci między płytami XPS i między XPS a ścianą fundamentowa). Resztę Fighter Ci opisał - kubełki równo z gruntem (a jak dasz kostkę na opasce, to poniżej tej kostki, żeby można ją było do cokołu dosunąć). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 01.04.2019 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2019 Koniec ściany fundamentowej w najwyższym punkcie działki będzie 5 cm nad gruntem, docelowo podłoga 35 cm nad gruntem. Pytanie jak zabezpieczyć przeciwwilgociowo i ocieplić ten pas 30 cm ceramiki pomiędzy górą ściany fundamentowej a podłogą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 01.04.2019 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2019 powoli zbieram sie z tego forum i aktywnosc bedzie coraz mniejsza. Troszeczke na inne podworko sie przenosze, FM stalo sie za malo... konkretne, za duzo tu latajacych reklam i e-rzecznikow i coraz dziwniejszych forumowiczow. Duzo bedzie na blogu, postanowilem zaczac pisac tez na firmowym profilu fb o elewacjach , hydroizolacjach. W przyszlym tygodniu poruszam wlasnie temat kwestii hydroizolacji fundamentu i wlasciwego wykonania. Poki co linkne to co powstalo wczoraj w nocy o czarnych elewacjach:https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2555873211107533&id=2187153427979515&__tn__=K-R ale za tydzien bedzie wlasnie o tym o co pytasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s---r 01.04.2019 13:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2019 Fighter, zaczałem czytac ten temat o izolacjach pionowych. Nie wiem czy czytać dalej bo chyba wszystko mam spieprzone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 02.04.2019 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2019 Fighter, zaczałem czytac ten temat o izolacjach pionowych. Nie wiem czy czytać dalej bo chyba wszystko mam spieprzone no jak uwazasz. czasami lepiej nie wiedziec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts