Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nietypowe ustawienie kolektrów na dachu

3rav

Recommended Posts

Witam,

Planuję zamontować kolektory słoneczne na dachu domu jednorodzinnego w zabudowie szeregowej. Dach jedną stroną jest zwrócony na północny-zachód, druga strona natomiast na południowy-wschód, budynek jest ustawiony na północ o 13 stopni względem idealnego zachodu.

Planuję dać kolektory płaskie na stronę zachodnią pod kątem do połaci dachu, jak na rysunku (strzałka to południe):

Dom_A1.jpg

Dom_A2.jpg

Moje pytanie czy takie ułożenie będzie możliwe do poprawnej pracy, czy mogą być problemy z kolektorami płaskimi z orurowaniem harfowym (myślę że orurowanie meandrowe będzie ok)?

PS. Coś jak: https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSn_3uiTmV32Q9pHEVRxpe_JmSP9QFUGE_rkKwmZbIL6I5df0cmqg

Myślę że w takim przypadku szkoda Twoich pieniędzy na kolektory słoneczne. Jeśli jest taka opcja lepiej panele powiesić pionowo na pd. elewacji budynku.

Dziękuję za odpowiedź, niestety budynek/segment jest w środku szeregówki więc ściany boczne: południowa i północna są niedostępne.

Powiem krótko, bez konkretnych dotacji, to się nie opłaca. No ale decyzja należy do ciebie.

Ja zrobiłem bez dotacji i zwrot oceniłem na 12 lat. Jeszcze nie działają 12 lat więc jestem jeszcze do tyłu. Dodam, że nie wliczyłem w to swojej pracy. Stelaż i montaż wszystkiego wykonywałem sam. Instalacja duża 4 kolektory płaskie 400L zbiornik.

Kolektory myślę, że mogą być harfowe, połączone szeregowo nie równolegle. Pompa wymusza obieg, więc nie powinno być problemu. Nie dawaj odpowietrzników automatycznych tylko ręczne.

Co do miejsca i ułożenia musisz sam podumać, obserwować jak świeci słońce, kiedy i jak długo.

Powiem krótko, bez konkretnych dotacji, to się nie opłaca. No ale decyzja należy do ciebie.

Ja zrobiłem bez dotacji i zwrot oceniłem na 12 lat. Jeszcze nie działają 12 lat więc jestem jeszcze do tyłu. Dodam, że nie wliczyłem w to swojej pracy. Stelaż i montaż wszystkiego wykonywałem sam. Instalacja duża 4 kolektory płaskie 400L zbiornik.

Kolektory myślę, że mogą być harfowe, połączone szeregowo nie równolegle. Pompa wymusza obieg, więc nie powinno być problemu. Nie dawaj odpowietrzników automatycznych tylko ręczne.

Co do miejsca i ułożenia musisz sam podumać, obserwować jak świeci słońce, kiedy i jak długo.

Dziękuję za informację, w domu rodzinnym mam instalacje zestawu HEWALEX (sam go montowałem i podłączałem), jestem bardzo zadowolony z jego pracy. Teraz chciałbym także zamontować kolektory "na swoim", mam tylko takie podłe ułożenie budynku.

Myślę o ich ustawieniu dokładnie na południe na wysokim stelażu, boje się jednakże o duży opór wiatru, coś takiego: https://bilgorajska.pl/zdjecie-artykul-4210-001.jpg

Edytowane przez 3rav

Przy takim odchyleniu, to tylko kolektory próżniowo rurowe z lustrami CPC. Ja bym montował na połaci południowo-wschodniej.

W Solar Keymark można porównać wirtualną powierzchnię względem odchylenia od pionu i południa.

CPC

https://www.dincertco.de/logos/011-7S089%20R.pdf

Angle 10° 20° 30° 40° 50° 60° 70° 80° 90°

Kθ(θT)1.01 1.01 1.02 1.02 0.98 1.05 1.14 0.57 0.00

Płaski

https://www.dincertco.de/logos/011-7S140%20F.pdf

Angle 10° 20° 30° 40° 50° 60° 70° 80° 90°

KθT,coll 1,00 0,99 0,98 0,95 0,90 0,81 0,66 0,41 0,00