Kaizen 08.10.2019 08:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2019 Czy to prawda, że izzifast 300 erv nie spełnia wymogów programu "czyste powietrze"? Masz przecież info w sklepie: "* zamontowany w rekuperatorze iZZi 300 ERV wymiennik, jak większość wymienników z odzyskiem wilgoci, nie spełnia wymagań programu "Czyste powietrze", biorącego pod uwagę jedynie odzysk termiczny, a nie całkowity odzysk energii z powietrza usuwanego z budynku. " AFAIK żaden z odzyskiem wilgoci nie spełnia wymogów programu, bo chociaż sprawność fizyczną ma wyższą, to temperaturową za niską. A bez sensu w programie wpisali wymóg sprawności temperaturowej >=85% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Victorious 08.10.2019 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2019 Masz przecież info w sklepie: "* zamontowany w rekuperatorze iZZi 300 ERV wymiennik, jak większość wymienników z odzyskiem wilgoci, nie spełnia wymagań programu "Czyste powietrze", biorącego pod uwagę jedynie odzysk termiczny, a nie całkowity odzysk energii z powietrza usuwanego z budynku. " AFAIK żaden z odzyskiem wilgoci nie spełnia wymogów programu, bo chociaż sprawność fizyczną ma wyższą, to temperaturową za niską. A bez sensu w programie wpisali wymóg sprawności temperaturowej >=85% No właśnie, bez sensu. Producent podaje też, że odzysk ciepła jest na poziomie 95%. W jaki sposób przedstawiciele "czyste powietrze" sprawdzają czy sprzęt spełnia wymagania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.10.2019 09:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2019 No właśnie, bez sensu. Producent podaje też, że odzysk ciepła jest na poziomie 95%. Bo liczą fizycznie - przez odzysk wilgoci powietrze nawiewane w ERV ma większe ciepło właściwe a tym samym trzeba więcej energii, by je ogrzać niż w reku bez odzysku wilgoci. I nie odzyskuje sciepła ze skraplania (jak kotły kondensacyjne). Ale cierpi na tym sprawność temperaturowa. Tak obrazowo - gdyby ERV odzyskiwał 100% energii a nawiew i wywiew miałyby tę samą wilgotność, to miałyby tę samą temperaturę. Bez odzysku wilgoci reku odzyskujący 100% energii miałby nawiew cieplejszy od wywiewu (sprawność temperaturowa znacznie powyżej 100% dzięki odzyskaniu ciepła z kondensacji oraz mniejszemu ciepłu właściwemu nawiewu niż wywiewu) - za to nawiew suchy jak pieprz. W jaki sposób przedstawiciele "czyste powietrze" sprawdzają czy sprzęt spełnia wymagania? Oświadczenie producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Victorious 08.10.2019 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2019 Bo liczą fizycznie - przez odzysk wilgoci powietrze nawiewane w ERV ma większe ciepło właściwe a tym samym trzeba więcej energii, by je ogrzać niż w reku bez odzysku wilgoci. I nie odzyskuje sciepła ze skraplania (jak kotły kondensacyjne). Ale cierpi na tym sprawność temperaturowa. Tak obrazowo - gdyby ERV odzyskiwał 100% energii a nawiew i wywiew miałyby tę samą wilgotność, to miałyby tę samą temperaturę. Bez odzysku wilgoci reku odzyskujący 100% energii miałby nawiew cieplejszy od wywiewu (sprawność temperaturowa znacznie powyżej 100% dzięki odzyskaniu ciepła z kondensacji oraz mniejszemu ciepłu właściwemu nawiewu niż wywiewu) - za to nawiew suchy jak pieprz. Oświadczenie producenta. No to jestem w kropce. Nastawiałem się na ten rekuperator ale w przypadku braku dotacji odpada. Może ktoś polecić dobrą/nie drogą jednostkę dla domu 100mkw?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.10.2019 09:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2019 No to jestem w kropce. Nastawiałem się na ten rekuperator ale w przypadku braku dotacji odpada. Może ktoś polecić dobrą/nie drogą jednostkę dla domu 100mkw?? Jak dokupisz nawilżacze, to wyjdzie pomimo dopłaty drożej w instalacji jak w używaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 08.10.2019 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2019 Kaizen jak sprawuje Ci się rekuperator, chodzi głównie o wilgotność w domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafhi 09.10.2019 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2019 Witam. Przez przypadem trafiłem na ten temat szukając info o mitsu lossnay. Zaniepokoila mnie pierwsza strona ze tej jednostki nie produkują ale odrazu weryfikavje zrobiłem u znajomego z mitsu i jak się okazuje plotka. Pytaniem chciałbym się podłaczyc do tematu czy taki reku umieszczony na strychu wytwarza duży hałas ? Jest to slyszalne ponoc lossnay ok. 30 db a jak wasze reku ? Ma ktos wogole na strychu nieogrzewanym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raschi 10.07.2020 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2020 @ Jolka Bobek, i co wybraliscie do swojej chalupki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cm812 17.08.2020 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2020 Nie ogarniam tego reku Powierzchnia do wymiany to ok. 65m2 i jakoś nie daje rady aby chłodne powietrze z zewnątrz wrzucić do środka wyganiając z niego to nagrzane... Termometry wewnątrz pokazują 27*C gdy wieczorny chłód kształtował się dzisiaj w okolicy 16*C - i takie urządzenia nie schłodzi salonu z kuchnią, łazienką i komórką przez noc??? Oby się okazało, że to ja gdzieś coś zawiniłem bo miałem większe oczekiwania... dlatego też czerpnie mam od wschodu w zacienionym chłodnym miejscu aby nie włączać klimy... a tu taki psikus... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 17.08.2020 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2020 Rekuperator nie służy do schładzania... i w tej roli się nie sprawdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cm812 17.08.2020 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2020 Nie ogarniam tego reku Powierzchnia do wymiany to ok. 65m2 i jakoś nie daje rady aby chłodne powietrze z zewnątrz wrzucić do środka wyganiając z niego to nagrzane... Termometry wewnątrz pokazują 27*C gdy wieczorny chłód kształtował się dzisiaj w okolicy 16*C - i takie urządzenia nie schłodzi salonu z kuchnią, łazienką i komórką przez noc??? Oby się okazało, że to ja gdzieś coś zawiniłem bo miałem większe oczekiwania... dlatego też czerpnie mam od wschodu w zacienionym chłodnym miejscu aby nie włączać klimy... a tu taki psikus... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 17.08.2020 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2020 Otwórz okna na noc, to więcej da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ekspert HEATPEX 18.08.2020 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2020 Nie ogarniam tego reku Powierzchnia do wymiany to ok. 65m2 i jakoś nie daje rady aby chłodne powietrze z zewnątrz wrzucić do środka wyganiając z niego to nagrzane... Termometry wewnątrz pokazują 27*C gdy wieczorny chłód kształtował się dzisiaj w okolicy 16*C - i takie urządzenia nie schłodzi salonu z kuchnią, łazienką i komórką przez noc??? Oby się okazało, że to ja gdzieś coś zawiniłem bo miałem większe oczekiwania... dlatego też czerpnie mam od wschodu w zacienionym chłodnym miejscu aby nie włączać klimy... a tu taki psikus... Aby rekuperator skutecznie chłodził dom w chłodne letnie noce, konieczny jest bypass. Nie wszystkie urządzenia dostępne na polskim rynku posiadają bypass, co więcej istotne jest by był on 100%, tak by przepływała przez niego całość powietrza czerpanego z zewnątrz. Sugeruję sprawdzić czy wybrany przez Pana egzemplarz taki bypass posiada, jeśli tak to pozostaje sprawdzenie czy funkcja bypassu jest włączona w sterowniku urządzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cm812 18.08.2020 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2020 (edytowane) ale miał za zadanie poprawić komfort a jest jednak duszno i gorąco... Tak, to pewnie wina dużych przeszkleń i ekspozycji południowo-zachodniej... ale komfort mam w starej części "gierkowskiej" Nie mam też sprawdzonych przepływów ale gdzieś trafiłem na info, że jeśli mamy nawiewy i wywiewy w tej samej ilości to "można" wszystkie anemostaty odkręcić tak samo i będzie prawie dobrze Wiem.. prawie... ale liczyłem, że taki Izzi z nawiązką poradzi sobie z pomieszczeniami do 65m2 i będzie czuć świeżość... powietrza... IzzI Fast posiada baypass i sterowanie jednak nie daje jakoś rady schłodzić przez noc pomieszczenia, które faktycznie zakumulowało znaczne ilości ciepła przez dzień... to chyba jedyne wytłumaczenie albo coś w nim nie gra... Edytowane 18 Sierpnia 2020 przez cm812 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts