Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam...

Jestem laikiem w tych sprawach więc z góry przepraszam:cool:

Mam kilka ( no dobra kilkadziesiąt pytań w lipcu 2018 roku dostałam warunki przyłączeniowe dla ogródków działkowych z racji że nigdzie w poblizu nie było sie pod co podpiąć tauron miał dość kawałek do pociągnięcia lecz na szczeście zmieściłam sie w tych 200 m,teraz końcem marca 2019 roku już przekopali i postawili skrzynkę przy wejąciu na ogródki działkowe ...I tu zaczynam być bezradna:( W warunkach mam cos takiego napisane że mam wykonać (załącznik poniżej).

w mojej gesti jest postawienie obok tej skrzynki następnej na liczniki i zabezpieczeniami dla innych działek?w odrebie mnie jest około 6-7 działkowiczów czyli ja mam finansować tą skrzynke a oni się podepną za frre ( bo z tego co juz wiem to troje już też złożyło o warunki).

Teraz następne pytanie :p firma która montowała tą skrzynke powiedzieli że my już możemy kopac już do swojej działki więc mamy już gotowe i co teraz sama mam sobie kupic kabel wrzucic oczywiście z tymi zabezpieczeniami czy z taurona ma ktoś przyjść i to odebrac .Prosze o pomoc krok po kroku co mam teraz czynić.Kto mi podpowie jaki kabel i tak dalej bo w umowie tego nie mam (załącznik)

56425638_649339592153065_7560783805661839360_n.jpg55842747_2019430941445718_4106893933693370368_n.jpg56215548_422033461939120_5498345466514898944_n.jpg56664711_1226612824175002_2706544066153152512_n.jpg

Nie jestem elektrykiem, pewnie ktoś tu się znajdzie. Ta skrzynka na granicy działek już powinna być gotowa do poprowadzenia prądu do Twojej działki ( u mnie tak jest, jest tam także licznik ogólny na wszystkie działki), U mnie poprowadzono kabel w ziemi wzdłuz alejki, a każdy przy działce ma jeszcze jedną skrzynkę z podlicznikiem, ale to co na działkach już nie jest w gestii dostawcy. Nie wiem jak zostało to wszystko połączone, ale u mnie wzdłuż alejki idzie tylko jeden gruby kabel i są odejścia na poszczególne działki...Tak jak pisałęm nie jestem elektrykiem a przyłącze załatwiał zarząd ROD, i ROD płaci rachunek ogólny, a my tylko z podliczników..U Ciebie wychodzi że możesz się podłączyć bezpośrednio do tej skrzynki w granicy swoim kablem, bo dostawca zamontował tam SK-7, a to skrzynka z możliwością pomiarowania wielu odbiorców. Najlepiej podjechać do jakiegoś elektryka, lub go zaprosić na działkę i On wszystko wytłumaczy co i jak, zapewne będzie coś tam trzeba zapłacić, ale i tak do podłączenia musi być elektryk z uprawnieniami więc najlepiej do fachowca, bo sama tego nie podłączysz, chociaż zbudować możesz..będzie taniej.

Tak czy tak musisz załatwić elektryka, bo tylko taki z uprawnieniami może Ci to podłaczyć aby odebrał to tauron, tak jak pisałem wcześniej na granicy masz SK-7 i tam będziesz miała swój licznik..Elektryk Ci powie czy ciągnąc kabel tylko do siebie ( bo tak możesz) czy lepiej dogadać sie z sąsiadami i pociągnąć jeden aby obniżyc koszty, bo musisz pamiętać że im dalej od głównej skrzynki tym kabel musi mieć większy przekrój, a to dodatkowe koszta, które mozna rozłozyć na kilka osób..Także nie ma co tu dywagować, elektryka musisz mieć i tak, a on Cie juz poprowadzi co i jak..