kapelusz 03.04.2019 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2019 Witam serdecznie Jako użytkownik "piszący" właściwie chciałbym sie przywitac i od razu po prosić o opinię fachowców Czytam forum od dawna i szkole sie zawzięcie gdyż pragnę postawić sobie domek. Mam juz pewien plan ktory chcialbym wam przestawic i proszę o fachowe jak i nie fachowe porady. Chcialbym zebyscie ocenili i w razie obiekcji napisali co byscie zmienili. Dom ma być tani w budowie i wykonany głównie samemu z tesciem (budowlancem). A więc: 1. Wstepnie projekt Szpak z mpprojekt -92 m2 ale przedluzony o 1m ze strony sypialni.. co daje ok. 103m2. 2. Dach na wiazarach zeby uniknac scian nosnych w srodku, wykopów pod te sciany i klopotliwych stropow, ktore pochalaniaja mnostwo kasy i czasu. 3. Ławy proste w ksztalcie prostokąta Generalnie ma być tanio łatwo i szybko. I tu moje pytania do was bo mam pewnie watpliwosci : 1. Czy jesli w org. planie mam pustaki max 29 cm to bez problemu moge je zamienic na BK 24 cm (w koncu zmieniam szerokosc scian?) 2. Czy moge zmienić rozstaw podciagów w wiazarach ? Chodzi mi o większa przestrzen na strychu. 3. Czy 5,25 m2 wystarczy na piec 10kw na pellet ? ponieważ nie moglem doczytac się co do wymogów pow. kotłowni 4. Czy ktoś obliczał jaka jest realna róznica w kosztach miedzy wiazarami i nie robieniem stropu a stropem zelbetowym i wiezba tradycyjna? 5. Czy jesli wysokosc scian w projekcie ma 263cm a mi po zmianie pustakow max na BK 24 cm wyjdzie wysokosc sciany 288cm to nie bedzie problem ? 6. Co byscie ewentualnie zmienili ? Bede wdzieczny za wszelkie komentarze Pozdrawiam Załączam zrzut przedluzonego szpaka Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/246399-pomys%C5%82-na-ekonomiczny-dom-w%C5%82asnymi-recoma/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.04.2019 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2019 zmieniłabym typ ogrzewania i układ domu Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/246399-pomys%C5%82-na-ekonomiczny-dom-w%C5%82asnymi-recoma/#findComment-7671098 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapelusz 03.04.2019 11:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2019 Dzieki za odp. Co masz na mysli mowiac układ domu ? Co dokladnie byś zmienila ? Mnie generalnie sie bardzo podoba ten uklad ponieważ ten hol na środku dodaje troche przestrzennosci w i tak juz malym domu :)Co do ogrzewania to niestety nie mam mozliwosci podlaczenia gazu a wiec pellet wydaje mi sie najmniej inwazyjny pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/246399-pomys%C5%82-na-ekonomiczny-dom-w%C5%82asnymi-recoma/#findComment-7671158 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 03.04.2019 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2019 2. Czy moge zmienić rozstaw podciagów w wiazarach ? Chodzi mi o większa przestrzen na strychu. 4. Czy ktoś obliczał jaka jest realna róznica w kosztach miedzy wiazarami i nie robieniem stropu a stropem zelbetowym i wiezba tradycyjna? Ad2. Nie wiem o co pytasz o układ kraty W dźwigarze czy rozstaw poszczególnych dwigarów na budynku? Rozstaw maks to koło metra to wynika z łat żeby nie były ogromne. Ad4. Jak chcesz tanio to zrób dźwigary zbijane na budowie. Tylko ktoś Ci musi taki dźwigar zaprojektować dobrać ilości łączników. Na swój dom coś koło 150m2 poszło na dźwigary 7,5 m3 drzewa. + dużo gwożdzi. Co do wysokości ściany to sufit podwieszany dobrze jest obniżyć względem dźwigara i tam ułożyć co najmniej 10cm wełny. Należy również pamiętać że taka ściana musi być zakończona żelbetowym wieńcem. Więc też coś dojdzie - tym możesz sobie "podregulować" docelowy wymiar. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/246399-pomys%C5%82-na-ekonomiczny-dom-w%C5%82asnymi-recoma/#findComment-7671160 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.04.2019 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2019 (edytowane) A co daje ci duży hol w małym domu? przecież to jest kosztem bardziej przydatnej przestrzeni (chociażby szafy na odkurzacz) Chociaż akurat chodziło o coś innego. Przy założeniu, że najmniejszy pokój miał być gabinetem. Wówczas sypialnie sa od ogrodu. jak ktoś napisał - powietrzna pompa ciepła zamiast pelletu. Oszczędzasz na budowie komina. Zamiast tego rekuperacja (bo w kotłowni na paliwo stałe rekuperatora raczej nie umieścisz). No i kominek - bardziej gadżet i dekoracja. Zbędny, jak się oszczędza. Edytowane 3 Kwietnia 2019 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/246399-pomys%C5%82-na-ekonomiczny-dom-w%C5%82asnymi-recoma/#findComment-7671172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapelusz 03.04.2019 13:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2019 Dzieki za odp Jajmar - rozumiem że dzwigar=wiazar ? Jesli tak to wszystko sie zgadza tylko raczej nie zaryzykuje wiazarów DIY na dom (mam zamiar zrobic samemu ale na garaż w przyszlosci) I tak bardziej chodzilo mi o rozstwa krawtownicy wewnatrz wiazara a nie o montaz wiazarow od siebie(wiem ze maks 90 cm) ElfirMoze to glupie ale mysle ze ten hol da mi chociaz namiastke przestrzennosci w domu po przedluzeni lazienki o 1 m bede mial prawie 8m2 wiec nie wiem czy nie zlikwiduje lazienki i zrobie tam graciarnie... Co do kominka pełna zgoda. Sam z niego rezygnuje... WM mam zmiar zrobic... a o pompie powietrza poczytam bo w sumie nie zglebialem tematu bo wydał mi sie mega drogi i nie rentowny w takim domku 100m2. Dzieki za sugestie i prosze o wiecej Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/246399-pomys%C5%82-na-ekonomiczny-dom-w%C5%82asnymi-recoma/#findComment-7671191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 03.04.2019 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2019 2. Czy mogę zmienić rozstaw podciągów w wiązarach ? Chodzi mi o większa przestrzeń na strychu. Z reguły da się. Jeśli wiązary będzie robiła ci firma, to z nimi o tym pogadaj. 3. Czy 5,25 m2 wystarczy na piec 10kw na pellet ? ponieważ nie moglem doczytac się co do wymogów pow. kotłowni Jak ktoś pisał - idź w pompę ciepła. Za 25 tys masz pompę z kotłownią na gotowo. 30% z tego możesz odzyskać z programu "Czyste powietrze" więc wyjdzie podobnie lub nawet taniej jak pelleciak 4. Czy ktoś obliczał jaka jest realna różnica w kosztach miedzy wiązarami i nie robieniem stropu a stropem żelbetowym i wiezba tradycyjna? Dokładnie nie obliczałem, ale sam wybrałem wiązary, i nie wiem czy gdybym jeszcze raz miał się zdecydować to nie zrobiłbym żelbetu. Sam strop + więźba wychodzi drożej niż wiązary, parę groszy więcej wyjdą cie też fundamenty bo będziesz musiał w środku zrobić jakieś ściany nośne. Ale położenie wiązarów to nie koniec, zdałoby się później strych opłytować - 100 m2 płyty osb to 4 tyś. zł. Na żelbecie trzaśniesz tynk za 30 zł za m2, przy wiązarach musisz zrobić sufity podwieszane za 80-100 zł za m2. Dla samoroba - łatwiej i taniej chyba wyjdą wiązary, jak sufity podwieszane zrobisz sam, łatwiej wtedy poprowadzić instalację, np. wentylacji mechanicznej. Jak do wszystkiego bierzesz firmę to szedłbym w żelbet. Ogólnie różnica nie będzie jakaś drastyczna. 1. Czy jesli w org. planie mam pustaki max 29 cm to bez problemu moge je zamienic na BK 24 cm (w koncu zmieniam szerokosc scian?) 5. Czy jesli wysokosc scian w projekcie ma 263cm a mi po zmianie pustakow max na BK 24 cm wyjdzie wysokosc sciany 288cm to nie bedzie problem ? Takie rzeczy załatwisz z architektem przy adaptacji projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/246399-pomys%C5%82-na-ekonomiczny-dom-w%C5%82asnymi-recoma/#findComment-7671228 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 03.04.2019 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2019 1. Wstepnie projekt Szpak z mpprojekt -92 m2 ale przedluzony o 1m ze strony sypialni.. co daje ok. 103m2. 2. Dach na wiazarach zeby uniknac scian nosnych w srodku, wykopów pod te sciany i klopotliwych stropow, ktore pochalaniaja mnostwo kasy i czasu. 3. Ławy proste w ksztalcie prostokąta 1. Projekt - Ściany pod kątem innym niż kąt prosty to ZŁO: są nieergonomiczne, nieustawne czyli de facto marnują miejsce. W 99% projektów nie mają uzasadnienia i z powodzeniem mogą być wyeliminowane, to muszą być bardzo specyficzne warunki terenowe albo wymagania formy architektonicznej (ale wówczas koszty i ekonomiczność jest na dalszym planie). - Łazienka po przedłużeniu budynku nieproporcjonalnie wielka, dokładając do tego ścianę i drzwi pod kątem: sporo zmarnowanego miejsca. - Kominek w absurdalnym miejscu, tzn. usprawiedliwienie jest tylko jedno: bliskość pionów... no i narożny kominek zajmuje jeszcze więcej miejsca. Jeśli już miałby być to wolałbym przenieść go od strony ściany z tv, a na jego miejscu otworzyć kuchnię z wyspą ze stołkami, gdzie można na szybko zjeść śniadanie (co oczywiście wymagałby w ogóle przemyślenia na nowo kuchni). Ergo, po przedłużeniu, chyba lepiej poszukać innego projektu, który bardziej optymalnie wykorzystałby te sto-kilka metrów powierzchni. 2. Strop żelbetowy monolityczny jest najlepszy, ale w warunkach samorobienia szalowanie i zbrojenie zabija ten pomysł. Żeby uniknąć ścian nośnych wewnętrznych można rozejrzeć się za stropami strunobetonowymi panelowymi/płytowymi - w teorii jest prosto, z transportem przyjeżdzą HDS i w kilka godzin konstrukcja takiego stropu jest rozłożona. Jak w relacji cenowej do stropu drewnianego to nie potrafię powiedzieć. 3. Ogrzewanie to faktycznie lepiej zastanowić się nad pompą ciepła powietrze-woda. Inwestycja droga, ale koszty eksploatacyjne dla domu energooszczędnego to najtańsze i praktycznie bez obsługowe rozwiązanie. Wada to jednostka zewnętrzna, która jednak trochę hałasuje, więc wybierając projekt trzeba mieć już na uwadze, w którym miejscu zostanie umieszczona (jak działka malutka to może przeszkadzać). Pompa ciepła gruntowa nie ma tego problemu, ale instalacja jeszcze droższa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/246399-pomys%C5%82-na-ekonomiczny-dom-w%C5%82asnymi-recoma/#findComment-7671323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 03.04.2019 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2019 Dzieki za odp Jajmar - rozumiem że dzwigar=wiazar ? Jesli tak to wszystko sie zgadza tylko raczej nie zaryzykuje wiazarów DIY na dom (mam zamiar zrobic samemu ale na garaż w przyszlosci) Ja nie proponuje samowoli ale wykonanie zgodnie z projektem wykonanym przez osobę do tego uprawnioną, a czy wykonasz osobiscie czy zlecisz inna sprawa, ale kasa do tych na płytkach przez połowę. A moze i wiecej oszczędności. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/246399-pomys%C5%82-na-ekonomiczny-dom-w%C5%82asnymi-recoma/#findComment-7671336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapelusz 04.04.2019 16:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2019 Ja nie proponuje samowoli ale wykonanie zgodnie z projektem wykonanym przez osobę do tego uprawnioną, a czy wykonasz osobiscie czy zlecisz inna sprawa, ale kasa do tych na płytkach przez połowę. A moze i wiecej oszczędności. Generalnie myslalem o tym... Dziennik daniellosa mnie zainspirowal... ciekawi mnie tylko solidnosc takiego wykoanania.... mam na mysli zamiane plytek np mitek na sklejke... rownosc zbijania wiazarow (tj . na budowie nie rowne podloze itp). No i kwestia drewna... Bo chyba na takie wiazary DIY musowo drewno C24 tak ? przy wiązarach musisz zrobić sufity podwieszane za 80-100 zł za m2. To az tyle kosztuje ? 8000 tys sufit podwieszany ? no chyba nie... Poza tym nie mialem zamiary obijac calego 100m2 osb tylko czesc po ktorej bede chodzil czyli w przypadku tego projektu jakies 35 m2 w reszcie strychu puscilbym rury od Reku itp.. Maszak : Sciana skonna ewentualnie bylaby tylko w przypadku malej lazienki... w duzej zostala by wyrównana i zrobiony by był tam prysznic (prawy dolny rog lazienki). Kominek wywalam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/246399-pomys%C5%82-na-ekonomiczny-dom-w%C5%82asnymi-recoma/#findComment-7671470 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 04.04.2019 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2019 To az tyle kosztuje ? 8000 tys sufit podwieszany ? no chyba nie... Robiłem wstępne rozeznanie w temacie, dobry fachowiec na dobrych materiałach bierze ok 100 zł za m2 z robotą na gotowo. Nie jest ot może 100% wiarygodne źródło, ale daje jakiś obraz : https://kb.pl/porady/sufity-podwieszane-cennik-po-wojewodztwach/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/246399-pomys%C5%82-na-ekonomiczny-dom-w%C5%82asnymi-recoma/#findComment-7671494 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 04.04.2019 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2019 Generalnie myslalem o tym... Dziennik daniellosa mnie zainspirowal... ciekawi mnie tylko solidnosc takiego wykoanania.... mam na mysli zamiane plytek np mitek na sklejke... rownosc zbijania wiazarow (tj . na budowie nie rowne podloze itp). No i kwestia drewna... Bo chyba na takie wiazary DIY musowo drewno C24 tak ? . Dom w moim awatarze ma zbijane dźwigary na budowie. Jako "węzły" nawet nie ma sklejki tylko deski. Ten dach stoi od 2005 lub 2006 roku. Znam starsze realizacje bez miteka . Co do róności robisz jeden na wzór a kolejne na nim zbijasz, skręcasz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/246399-pomys%C5%82-na-ekonomiczny-dom-w%C5%82asnymi-recoma/#findComment-7671543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KILL BILL 04.04.2019 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2019 (edytowane) Witam serdecznie Jako użytkownik "piszący" właściwie chciałbym sie przywitac i od razu po prosić o opinię fachowców Czytam forum od dawna i szkole sie zawzięcie gdyż pragnę postawić sobie domek. Mam juz pewien plan ktory chcialbym wam przestawic i proszę o fachowe jak i nie fachowe porady. Chcialbym zebyscie ocenili i w razie obiekcji napisali co byscie zmienili. Dom ma być tani w budowie i wykonany głównie samemu z tesciem (budowlancem). A więc: 1. Wstepnie projekt Szpak z mpprojekt -92 m2 ale przedluzony o 1m ze strony sypialni.. co daje ok. 103m2. 2. Dach na wiazarach zeby uniknac scian nosnych w srodku, wykopów pod te sciany i klopotliwych stropow, ktore pochalaniaja mnostwo kasy i czasu. 3. Ławy proste w ksztalcie prostokąta Generalnie ma być tanio łatwo i szybko. I tu moje pytania do was bo mam pewnie watpliwosci : 1. Czy jesli w org. planie mam pustaki max 29 cm to bez problemu moge je zamienic na BK 24 cm (w koncu zmieniam szerokosc scian?) 2. Czy moge zmienić rozstaw podciagów w wiazarach ? Chodzi mi o większa przestrzen na strychu. 3. Czy 5,25 m2 wystarczy na piec 10kw na pellet ? ponieważ nie moglem doczytac się co do wymogów pow. kotłowni 4. Czy ktoś obliczał jaka jest realna róznica w kosztach miedzy wiazarami i nie robieniem stropu a stropem zelbetowym i wiezba tradycyjna? 5. Czy jesli wysokosc scian w projekcie ma 263cm a mi po zmianie pustakow max na BK 24 cm wyjdzie wysokosc sciany 288cm to nie bedzie problem ? 6. Co byscie ewentualnie zmienili ? Bede wdzieczny za wszelkie komentarze Pozdrawiam Załączam zrzut przedluzonego szpaka [ATTACH=CONFIG]428754[/ATTACH] Skoro ma być tanio i ekonomicznie i głównie własnym sumptem to zmień myślenie o 180st bo narazie wg Twoich planów i wyobrażeń wychodzi bardzo nie ekonomicznie. Jakiś czas czytam foruma a,że lubię gości z jajami zatem postaram się w pigułce przekazać co wiem i czego się dowiedziałem: 1.Po pierwsze primo i na początku ultimo bo od podstawy zaczynamy-Szpak ma ok.120m2 pow.zabudowy czyli aż prosi się o izolowaną płytę fundamentową, własnymi rekami a bardziej koparą bo to wybranie gruntu na gł.ok.30-40cm,koparce zajmie to ok 3-4h czyli ok.300zł,nastepnie zamawiasz kruszywo czy piasek żeby wypełnić te 30-40cm wybranego gruntu,później to zagęszczasz,trwa to ok 2-3 dni i jesteś już prawie na etapie chudziaka gdybyś chciał budować fundament ławowy.Prawda,że proste ? Następnie na tak przygotowany grunt układasz styropian,robisz wanienkę z niego,w którą wrzucisz siatkę zbrojeniową,jaką to już Ci projektant powie,czas to ok.następne 2-3 dni,całość zalewasz betonem,czas to ok.1 dzień. Czyli po ok.tygodniu masz fundament z izolacją i min.10tys.zł taniej niż ławy fundamentowe. 2.Po drugie primo,jeśli ma być tanio i ekonomicznie to na ściany ani Max ani żadny inny poro ani BK tylko najtańszy materiał konstrukcyjny czyli na dzisiaj jest to silikat 18cm i to kolejne min.5tys.zł do przodu 3.Po trzecie primo,żadne wiązary bo to droga sprawa, a ma być tanio przecież.Jak ma być tanio to strop drewniany i tradycyjna więźba,na płycie bez różnicy jest czy w środku są ściany nośne czy działowe Szpak jest parterówką i bezsensem byłoby pakować tam inny strop niż drewniany.Różnica to min.10tys.zł na korzyść tradycyjnej więźby vs wiązary a dużym plusem jest duża ilość powierzchni na strychu. 4.Po czwarte primo,zapomnij o ogrzewaniu na paliwo stałe,to przyniesie Ci największą oszczędność w budowie bo min.20tys.zł bo nie musisz stawiać kominów i nie musisz posiadać kotłowni zatem żaden pellet czy ekogroszek a tylko tańsze ogrzewanie bez komina i bez kotłowni. 5.W 2012r więzba na dach 230m2 i strop drewniany 170m2 kosztowała 8tys.zł,robocizna z polożeniem dachówki 12tys.zl czyli całość ok.20tys.zł,ofertę na wiązary miałem na 38tys.zł. Czyli obrót o 180st z myśleniem i podejściem do budowy da Ci oszczedności ok.60tys.zł. Zatem myśl i powodzenia Edytowane 4 Kwietnia 2019 przez KILL BILL Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/246399-pomys%C5%82-na-ekonomiczny-dom-w%C5%82asnymi-recoma/#findComment-7671563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 04.04.2019 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2019 ofertę na wiązary maiłem na 38tys.zł. strzelam ze to wiązary na płytkach itd......... Twoja propozycja strop + więźba wesus moja dźwigary robione na budowie, moja wygra. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/246399-pomys%C5%82-na-ekonomiczny-dom-w%C5%82asnymi-recoma/#findComment-7671566 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KILL BILL 04.04.2019 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2019 (edytowane) strzelam ze to wiązary na płytkach itd......... Twoja propozycja strop + więźba wesus moja dźwigary robione na budowie, moja wygra. Burkietowicz dał mi wtedy najtaniej,najdrożej Mitek,Kasper pośednio.Wszystkie propozycje były związane z zamówieniem dźwigu czyli gotowe. Edytowane 4 Kwietnia 2019 przez KILL BILL Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/246399-pomys%C5%82-na-ekonomiczny-dom-w%C5%82asnymi-recoma/#findComment-7671567 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 04.04.2019 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2019 W 2012r więzba na dach 230m2 i strop drewniany 170m2 kosztowała 8tys.zł,robocizna z położeniem dachówki 12tys.zl czyli całość ok.20tys.zł,ofertę na wiązary miałem na 38tys.zł. Ta oferta to chyba na tej samej zasadzie jak ja miałem oferty PC powietrze-woda po 60 tyś. Za wiązary na miteku z montażem na dach 240m2 w 2018 dałem 22 tys. Jakbym się uparł to znalazłbym jeszcze taniej. Chociaż faktycznie, na płycie nie ma znaczenia czy nośna czy działówka, a tradycyjna więźba na pewno jest tańsza. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/246399-pomys%C5%82-na-ekonomiczny-dom-w%C5%82asnymi-recoma/#findComment-7671568 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapelusz 05.04.2019 05:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2019 1.Szpak ma ok.120m2 pow.zabudowy czyli aż prosi się o izolowaną płytę fundamentową, własnymi rekami a bardziej koparą bo to wybranie gruntu na gł.ok.30-40cm,koparce zajmie to ok 3-4h czyli ok.300zł,nastepnie zamawiasz kruszywo czy piasek żeby wypełnić te 30-40cm wybranego gruntu,później to zagęszczasz,trwa to ok 2-3 dni i jesteś już prawie na etapie chudziaka gdybyś chciał budować fundament ławowy.Prawda,że proste ? Następnie na tak przygotowany grunt układasz styropian,robisz wanienkę z niego,w którą wrzucisz siatkę zbrojeniową,jaką to już Ci projektant powie,czas to ok.następne 2-3 dni,całość zalewasz betonem,czas to ok.1 dzień. Czyli po ok.tygodniu masz fundament z izolacją i min.10tys.zł taniej niż ławy fundamentowe. Generalnie rozważam opcje PF tylko nasuwają mi sie pewne watpliwośći: 1. Mam spadek terenu na ok 20 m jest to spadek rzedu 30-40cm. czy to nie przeszkodzi w wykonaniu dobrej PF? 2. PF tansza od tradcyjnej ławy ? Wszedzie trąpią odwrotnie...ze to PF wychodzi drozej ale jest lepiej. 3. Wczesniej mialem obiekcje czy sam to wykonam ale generalnie jak popatrzylem na necie to nie wyglada na skomplikowaną rzecz. 4. Nie 120 m2 zabudowy a prawie 135m2 po przedluzeniu budynku o 1 m 5. Rozumiem ze mowisz o PF w postaci: XPS folia zbrojenie i beton ? bez podlogowki etc ? 2.Po drugie primo,jeśli ma być tanio i ekonomicznie to na ściany ani Max ani żadny inny poro ani BK tylko najtańszy materiał konstrukcyjny czyli na dzisiaj jest to silikat 18cm i to kolejne min.5tys.zł do przodu CHyba nie odważyłbym sie nosnych budować z 18cm ściany to akurat zaden koszt 3.Po trzecie primo,żadne wiązary bo to droga sprawa, a ma być tanio przecież.Jak ma być tanio to strop drewniany i tradycyjna więźba,na płycie bez różnicy jest czy w środku są ściany nośne czy działowe Szpak jest parterówką i bezsensem byłoby pakować tam inny strop niż drewniany.Różnica to min.10tys.zł na korzyść tradycyjnej więźby vs wiązary a dużym plusem jest duża ilość powierzchni na strychu. Jest to myśl jednak czy PF czy ławy to jednak belka stropowa drewniana potrzebuje wsparcia zeby nie łyszkowala wiec musze i tak robic nosne w srodku.. czy ze mysle ? Za wiezba przemaiwa to ze mam wuja dekarza i to by mi ogarnal jakos z sensem. 4.Po czwarte primo,zapomnij o ogrzewaniu na paliwo stałe,to przyniesie Ci największą oszczędność w budowie bo min.20tys.zł bo nie musisz stawiać kominów i nie musisz posiadać kotłowni zatem żaden pellet czy ekogroszek a tylko tańsze ogrzewanie bez komina i bez kotłowni. Do kominow sie zgodze I chodzi ci o PC jako o tanie ogrzewanie ? 5.W 2012r więzba na dach 230m2 i strop drewniany 170m2 kosztowała 8tys.zł,robocizna z polożeniem dachówki 12tys.zl czyli całość ok.20tys.zł,ofertę na wiązary miałem na 38tys.zł. Własnie dzisiaj dostałem wycene wiazarów 192m2 dachu za 22 tys czyli nie ma takiej tragedii. Dom w moim awatarze ma zbijane dźwigary na budowie. Jako "węzły" nawet nie ma sklejki tylko deski. Ten dach stoi od 2005 lub 2006 roku. Znam starsze realizacje bez miteka . Co do róności robisz jeden na wzór a kolejne na nim zbijasz, skręcasz. Czyli nie uwzywales drewna c24 ? pytam bo m3 takiego kosztuje w granicach 1400zl/m3 a zwyklej tarcicy ktora przeciez mozna wysuszyc etc kosztuje 800zł/m3 . czyli jest oszczednosc... Pytanie tylko na ile zabawa jest warta swieczki... Martwilem sie wczesniej o miejsce gdzie ewentualnie moglbym wykonanc wiazary DIY ale tak pomyslaelm ze gdy postawie juz sciany nosne i nie bede stawial dzialowek to bede mial mnostwo wolnego miejsca w domu z rownym betonowym podlozem i tam bede mogl je zbijac. DObrze mysle ? Dzieki za wszelkie sugestie Chociaz nie powiem mieszacie mi w głowie w sensie pozytywnym of course Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/246399-pomys%C5%82-na-ekonomiczny-dom-w%C5%82asnymi-recoma/#findComment-7671585 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KILL BILL 05.04.2019 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2019 Generalnie rozważam opcje PF tylko nasuwają mi sie pewne watpliwośći: 1. Mam spadek terenu na ok 20 m jest to spadek rzedu 30-40cm. czy to nie przeszkodzi w wykonaniu dobrej PF? 2. PF tansza od tradcyjnej ławy ? Wszedzie trąpią odwrotnie...ze to PF wychodzi drozej ale jest lepiej. 3. Wczesniej mialem obiekcje czy sam to wykonam ale generalnie jak popatrzylem na necie to nie wyglada na skomplikowaną rzecz. 4. Nie 120 m2 zabudowy a prawie 135m2 po przedluzeniu budynku o 1 m 5. Rozumiem ze mowisz o PF w postaci: XPS folia zbrojenie i beton ? bez podlogowki etc ? 1.Nie przeszkodzi, podsypka wyrownasz. 2.Policz, przelicz i się przekonasz 3.O wiele łatwiejsza w wykonaniu niż ławy, ściana fundamentowa itp. 4.I tak mało 5.To zależy przede wszystkim od konstruktora bo zamiast XPS może być EPS200 jeśli tak wyjdzie z wyliczeń a później od Twoich preferencji. Jeśli dasz radę umieścić rurki wodnej podlogowki między zbrojeniem w płycie to odchodzi Ci koszt wylewki na płycie bo na płycie nie ma sensu dawać już izolacji. Kilka fajnych, tego typu płyt czyli z podlogowka między zbrojeniem znajdziesz na necie a i na forum również ale to ładnych kilka lat temu. Hyba nie odważyłbym sie nosnych budować z 18cm ściany to akurat zaden koszt. Akurat silikat i to nawet 18cm ma większą nośność niż BK ale to już Tobie zostawiam. Jest to myśl jednak czy PF czy ławy to jednak belka stropowa drewniana potrzebuje wsparcia zeby nie łyszkowala wiec musze i tak robic nosne w srodku.. czy ze mysle ? Za wiezba przemaiwa to ze mam wuja dekarza i to by mi ogarnal jakos z sensem. Nie znam się zbytnio na tym, wiem, że jest dopuszczalna rozpiętość belek, ile wynosi nie wiem ale jak masz wujka dekarza to Ci doradzi. Do kominow sie zgodze I chodzi ci o PC jako o tanie ogrzewanie ? Jest to jedna z opcji ale nie gruntowa oczywiście. Drugą opcją jest najtańsze w inwestycji ogrzewanie prądem ale nie kablami a poprzez kocioł elektryczny. W obu wersjach oszczędzasz na kotłowni i kominach. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/246399-pomys%C5%82-na-ekonomiczny-dom-w%C5%82asnymi-recoma/#findComment-7671618 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapelusz 05.04.2019 09:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2019 Jest to jedna z opcji ale nie gruntowa oczywiście. Drugą opcją jest najtańsze w inwestycji ogrzewanie prądem ale nie kablami a poprzez kocioł elektryczny. W obu wersjach oszczędzasz na kotłowni i kominach. Dlaczego nie gruntowa? myslalem ze jest to spoko opcja. Działkę mam duzą bo 15a 28mx55 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/246399-pomys%C5%82-na-ekonomiczny-dom-w%C5%82asnymi-recoma/#findComment-7671633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KILL BILL 05.04.2019 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2019 Dlaczego nie gruntowa? myslalem ze jest to spoko opcja. Działkę mam duzą bo 15a 28mx55 W sumie masz rację, samodzielnie wykonać DZ nie jest dużym problemem ale jeśli całość wyjdzie Cię więcej 3-4tys.zl i wyżej niż za powietrzna to gruntowa traci sens ekonomiczny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/246399-pomys%C5%82-na-ekonomiczny-dom-w%C5%82asnymi-recoma/#findComment-7671635 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts