kubis1973 03.04.2019 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2019 WitamCzytam fora ale dużo jest tematów z przed kilku lat. W tym czasie technika poszła do przodu . Jestem na etapie budowy domu parterowego 136 m2 użytkowej bez piwnicy , garażu. Bryła prosta prostokątna, dach dwuspadowy, ocieplenie 25 cm na ścianie i 30 cm dach. Ile potrzebnego ciepła na dom- CO 5,1kW – maksymalna potrzebna moc grzewcza , 10 412kWh = 38GJ całkowite roczne zużycie energii na ogrzewanie-CWU 4kW dodatkowa moc potrzebna do grzania CWU10kW to niezbędna łączna moc grzewcza (C.O. + CWU) Totalnie nie znam się na pompach ciepła, czytam ....Dostałem ofertę na pompe Sofath Lizea II 11 kW z zasobnikiem wodyPodobno są lepsze pompy i tak myślałem jeszcze o :NIBE SPLIT 12 kWHewalex PCCO SPLIT 10kWViessman Vitocal 200-sGalmet Airmax 12GT Ktoś mi doradzi coś sensownego i podpowie na co zwracać uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 03.04.2019 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2019 Kto Ci to wyliczył? Jakieś kosmiczne te ilości jak na dom z 25cm styropianu i 136m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drogba 03.04.2019 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2019 Witam Czytam fora ale dużo jest tematów z przed kilku lat. W tym czasie technika poszła do przodu . Jestem na etapie budowy domu parterowego 136 m2 użytkowej bez piwnicy , garażu. Bryła prosta prostokątna, dach dwuspadowy, ocieplenie 25 cm na ścianie i 30 cm dach. Ile potrzebnego ciepła na dom - CO 5,1kW – maksymalna potrzebna moc grzewcza , 10 412kWh = 38GJ całkowite roczne zużycie energii na ogrzewanie -CWU 4kW dodatkowa moc potrzebna do grzania CWU 10kW to niezbędna łączna moc grzewcza (C.O. + CWU) Totalnie nie znam się na pompach ciepła, czytam .... Dostałem ofertę na pompe Sofath Lizea II 11 kW z zasobnikiem wody Podobno są lepsze pompy i tak myślałem jeszcze o : NIBE SPLIT 12 kW Hewalex PCCO SPLIT 10kW Viessman Vitocal 200-s Galmet Airmax 12GT Ktoś mi doradzi coś sensownego i podpowie na co zwracać uwagę. Naprawdę jest dosyć sporo informacji na forum. Nie idź na skróty i zapoznaj się z nimi. Moim zdaniem pompy za duże. Pompa w przypadku grzania CWU nie grzeje jednocześnie C.O. więc 5kW+4kW to stanowczo za dużo. Zwracaj uwagę na koszt samej pompy, chyba, że nie stanowi to dla Ciebie bariery, serwis, opinie o instalatorze.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubis1973 03.04.2019 10:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2019 To są wstępne wyliczenia z http://cieplowlasciwie.pl - to są wyliczenia na tą chwile Wiem, że będę musiał dać dom do dokładnego wyliczenia. Czytam od miesiąca na forach i mam już minimalna wiedzę Interesują mnie firmy dobre stad moje typu + dobry serwis w razie awarii. Rejon wielkopolski - NowotomyskieZawężam koło wybory i pytanie czy te firmy polecacie :Sofath Lizea II NIBE SPLIT Hewalex PCCO SPLITViessman VitocalGalmet Airmax GT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 03.04.2019 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2019 Kto Ci to wyliczył? Jakieś kosmiczne te ilości jak na dom z 25 cm styropianu i 136 m2. kubis1973 napisał ; -CO 5,1 kW – maksymalna potrzebna moc grzewcza; 10 412 kWh = 38 GJ całkowite roczne zużycie energii na ogrzewanie, -CWU 4 kW - dodatkowa moc potrzebna do grzania CWU , 10 kW to niezbędna łączna moc grzewcza ( C.O. + CWU ) Moc cieplna pompy ; - nie jest sumą mocy na CO + CWU, - to moc na CO determinuje moc cieplną pompy ciepła, - moc na CWU - dolicza się ewentualnie = 0,25 kW * ilość osób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubis1973 03.04.2019 10:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2019 (edytowane) Dostałem oferte od firmy instalacyjnej na pompe ciepła Sofath Lizea II 8 kW, czyli zakładam że Moc cieplna pompy będzie około 8 kW w przypadku innych producentów. Edytowane 3 Kwietnia 2019 przez kubis1973 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejos36 03.04.2019 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2019 Dostałem oferte od firmy instalacyjnej na pompe ciepła Sofath Lizea II 8 kW, czyli zakładam że Moc cieplna pompy będzie około 8 kW w przypadku innych producentów. Przy jakiej temperaturze?: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 03.04.2019 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2019 Dla każdej pompy ciepła należy dokładnie zapoznać się z jej mocami; -szczególnie dla ujemnych temperatur ;np;dla Panasonic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubis1973 03.04.2019 12:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2019 Przy jakiej temperaturze?: Obliczeniowa temperatura zewnętrzna: -18 ºC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubis1973 03.04.2019 12:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2019 I taką PC powinieneś zainstalować. PC o mocy 6kW wystarczy z zapasem. Mam dom o powierzchni 135m2 i tylko 5cm więcej ocieplenia w ścianach. PC o mocy 5.9kW, w największe mrozy, pracuje max 8 godzin dziennie. Tak też mi wyliczyli Szacunkowe zapotrzebowanie na moc grzewczą: ~ 6,0 kW Moc nominalna pompy ciepła (A7_W30/35): 8,2 kW Moc efektywna pompy ciepła przy temperaturze obliczeniowej: 6,4 kW Dodali chyba większa moc na CWU STOS jakie masz roczne koszty/rachunki za prąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejos36 03.04.2019 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2019 Obliczeniowa temperatura zewnętrzna: -18 ºC No to się upewnij: https://sofath.pl/produkty/lizea/ Pamiętaj, że moc producenci podają trochę tak jak im pasuje. Twoje 8kW przy 7 stopniach przy 18 to może być ledwie kilka kilowatów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KILL BILL 03.04.2019 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2019 (edytowane) Dlatego ja wybrałem PC gruntową. Przy małych mocach koszt DZ, nawet w postaci odwiertów, nie "zabija". Za swoje odwierty 3x50m dałem 12k. Każdy wybiera wg własnego uznania : https://allegro.pl/oferta/pompa-ciepla-samsung-9-kw-7909324761 https://allegro.pl/oferta/pompa-ciepla-split-lg-thermav-9-kw-powietrze-woda-7153042548 https://allegro.pl/oferta/pompa-ciepla-panasonic-aquarea-wc09h3e5-1-9kw-230v-7572902006 https://allegro.pl/oferta/pompa-ciepla-atlantic-extensa-ai-8-kw-7871669045 Edytowane 3 Kwietnia 2019 przez KILL BILL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 04.04.2019 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2019 Witam Totalnie nie znam się na pompach ciepła, czytam .... Dostałem ofertę na pompe Sofath Lizea II 11 kW z zasobnikiem wody Podobno są lepsze pompy i tak myślałem jeszcze o : NIBE SPLIT 12 kW Hewalex PCCO SPLIT 10kW Viessman Vitocal 200-s Galmet Airmax 12GT Ktoś mi doradzi coś sensownego i podpowie na co zwracać uwagę. Witaj, 10 kW na taki budynek to zdecydowanie zbyt dużo. Ciesze się, że interesujesz się pompą ciepła viessmann. Polecam zapytać o wycenę i pomoc w doborze specjalistę Viessmann. Pamiętaj, to nic nie kosztuje i do niczego nie zobowiązuje. Znajdź najbliższego Ci specjalistę - listę znajdziesz TUTAJ. Gdyby były jakieś konkretne pytania o konkretne urządzenie - jestem do Twojej dyspozycji. Czekam na kontakt. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubis1973 16.04.2019 13:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2019 Wracam do tematu , czytam fora i NIBE odpada, Viessman za drogi. Wybór padł na Panasonica i tutaj pytanie instalator wyliczył mi 8kW , najbardziej jeśłi chodzi o prace odpowiada mi PC POMPA CIEPŁA PANASONIC AQUAREA T-CAP 9KW - pracuje dobrze do -20 stopni, a nawet -28 nie jest dla niej problem jednak jest o 1kW więcej , czy będzie to wpływać na jej sprawność Druga to Pompa Ciepła Panasonic Aquarea KIT-WC09H3E5 – tutaj do wyboru mam 7kW i 9 kW. Pytanie co wybrać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 16.04.2019 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2019 Wracam do tematu , czytam fora i NIBE odpada, Viessman za drogi. Wybór padł na Panasonica i tutaj pytanie instalator wyliczył mi 8kW , najbardziej jeśłi chodzi o prace odpowiada mi PC POMPA CIEPŁA PANASONIC AQUAREA T-CAP 9KW - pracuje dobrze do -20 stopni, a nawet -28 nie jest dla niej problem jednak jest o 1kW więcej , czy będzie to wpływać na jej sprawność Druga to Pompa Ciepła Panasonic Aquarea KIT-WC09H3E5 – tutaj do wyboru mam 7kW i 9 kW. Pytanie co wybrać ? Najpierw spróbuj sprawdzić czy dobrze Ci wyliczył te 8kw Znajac życie to i tak przesadził więc bierz 7kw jest najtansza a 9kw t-cap to juz drogi smok tak naprawde to pompa z 12kw. 80% sezonu to temperatury powyzej minus 2 stopni. Sprawdz historyczne dane temperatur dla swojej miejscowosci i napisz ile godzin nie dni tylko godzin w twojej miejscowosci pylo poniżej minus 15 a co dopiero ponizej minus 20. Jak Ci 10 godzin na 5lat wyskoczy taka temperatura to se pompa grzalkami pomorze,kasa jaką zaoszczedzisz na kupnie pompy starczy Ci na 50lat takiego pomagania grzalkami. Oczywiscie najpierw musisz miec pewnosc czy te 8kw jest prawidlowo wyliczone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 17.04.2019 04:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2019 (edytowane) Szacunkowe zapotrzebowanie na moc grzewczą: ~ 6,0 kW Obliczeniowa temperatura zewnętrzna: -18 ºC - Panasonic 9 kW/1f - moce Jakie grube masz wylewki i z czego zrobione? Edytowane 17 Kwietnia 2019 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubis1973 17.04.2019 13:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2019 Jeszcze wylewek nie mam, ale będą o grubości około 7 cm - pytanie czy dobre.We wcześniejszym domu miałem takie przy ogrzewaniu gazowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubis1973 17.04.2019 14:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2019 Instalator zaproponował mi Pompa ciepła powietrze-woda Sofath Lizea II 8MEZasilanie 230 VPowierzchnia całkowita ogrzewana obiektu około: 136 m2Obliczeniowa temperatura zewnętrzna: -18 ºCTemperatura w pomieszczeniach mieszkalnych: 22 ºCTemperatura w łazience: 24 ºCSzacunkowe zapotrzebowanie na moc grzewczą: ~ 6,0 kWMoc nominalna pompy ciepła (A7_W30/35): 8,2 kWMoc efektywna pompy ciepła przy temperaturze obliczeniowej: 6,4 kW Trochę nie rozumiem skoro szacunkowe zapotrzebowanie jest 6kW to dlaczego proponują mi 8kW ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 17.04.2019 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2019 Moc nominalna pompy ciepła (A7_W30/35): 8,2 kW Moc efektywna pompy ciepła przy temperaturze obliczeniowej: 6,4 kW Trochę nie rozumiem skoro szacunkowe zapotrzebowanie jest 6 kW to dlaczego proponują mi 8 kW ? Moc cieplna budynku ( dla założonych parametrów wewnątrz budynku ) oraz Tz = - 18 C to 6 kW, Moc pompy dla Tz = + 7 C i przy temperaturze czynnika grzewczego 30/35 C to 8,2 kW, a moc efektywna pompy przy Tz = - 18 C to 6,4 kW Wylewki betonowe o gr = 7 cm będą dobre dla pompy o mocy szytej na miarę i konieczności grzania ciągłego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubis1973 17.04.2019 17:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2019 (edytowane) Nie jestem instalatorem , więc nie bardzo rozumiem.Co proponujesz grubsze czy cieńsze wylewki ?Jakbym chciał grzać drugiej taryfie to jak to zrobić ? Edytowane 17 Kwietnia 2019 przez kubis1973 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts