Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jeden dom jeden licznik dwa mieszkania. Moc przylaczeniowa

Recommended Posts

Witam.

Remontuje dom, tzn mamy go wspólnie z siostrą. Ona bierze górę i ja dół. Wymieniamy całą instalację elektryczną każdy swoją jednak z racji że u niej jest licznik ja się tylko połącze moja rozdzielnia z jej. I teraz moje pytanie oboje będziemy mieć indukcje piekarnik lodówkę pralkę itd dwa osobne jak by mieszkania. Chciałbym się doradzić o jaką moc przylaczeniowa wnioskować, wcześniej miałem 16 kw ale teraz to będzie na pewno za mało. O ile według Was zwiększyć moc przylaczeniowa w elektrowni aby bez problemowo wszystko działało??

Moc masz uśrednioną na 15minut. Czyli jak przez 5minut ciągniesz 10kW, przez kolejne 5 minut 15kW i kolejne 5minut 5kW to licznik pokaże maksymalny pobor 10kW. Więc to mniejszy problem.

Większy problem to zabezpieczenie. Może wystarczy takie, jak masz teraz. A jak nie, to wystarczy zwiększyć moc o 1-2kW (upewnij się u swojego operatora) żeby miec 32A.

Tylko że to co najwięcej pobiera mocy będzie zapewne wlanczane w tym samym czasie na długi okres, tj piekarnik i indukcja. A więc moc przylaczeniowa na pewno musi być większa, oraz tak jak mówisz spytam o zabezpieczenia aby były większe, u mnie topikowe w skrzynce nad licznikiem wystarcza 25 A? Jeśli w głównej mi zwiększa do 32 to jakie dac u siebie ??

Tylko że to co najwięcej pobiera mocy będzie zapewne wlanczane w tym samym czasie na długi okres, tj piekarnik i indukcja.

Te sprzęty dosyć krótko działają na pełnej mocy (o ile kiedykolwiek odpalisz indukcję na wszystkie palniki na maksa). Niech na raz będzie 10kW to przez 15 minut masz 2,5kWh co pozwala zagotować prawie 27 litrów wody.

Odpalam 6kW ogrzewania - po 1-1,5h ciągiem, klimę do ogrzewania biorąca maksymalnie 1,5kW, 6kW grzałek w zasobniku (tu już termostat pilnuje nie chodzą ciągle), pralka z opóźnionym startem, zmywarka z opóźnionym startem - te wszystkie urządzenia praktycznie tylko w taniej strefie, czyli przynajmniej w dziennym okienku pracują dosyć często i długo razem.

Do tego indukcja, piekarnik i inne urządzenia. Jak na razie maksymalny pobór jaki pokazał licznik to 14,675kW.

Edytowane przez Kaizen