AdrianRumia 04.04.2019 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2019 Witam serdecznie Forumowiczów,mam pytanie odnośnie częściowej zmiany ogrzewania. Dom stare budownictwo, ocieplony, powierzchnia ok.27m2, kocioł gazowy nowego typu, opłaty około 4000/ro za ogrzewanie. I teraz pytanie: jaka byłaby orientacyjna oszczędność (jeśli byłaby), gdyby zakręcić ogrzewanie gazowe w dwóch pokojach na górnym piętrze (łącznie około25m2) i przejść na elektryczne promienniki ciepła? (prąd gratis z fotowoltaiki). JAki potrzebowałbym promiennik na 12m2? Ile coś takiego żre energii i czy plan taki ma jakieś sensowne podstawy ekonomiczne?Z góry dzieki za pomoc Adrian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.04.2019 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2019 Produkujesz więcej prądu, niż zużywasz? Wtedy oszczędności byłyby do wartości przepadającego prądu. Ale jakoś strasznie nędznie ocieplony ten "dom" jak ogrzanie 27m2 kosztuje 4k zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdrianRumia 04.04.2019 09:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2019 Hej, nie 27, uciekło mi jedno 0. Powierzchnia 270m2. I tak, produkuję więcej prądu, mam jakieś 1000-1500kw rocznie zapasu na razie, chcę go zuzyć, to jasne. Ale przede wszystkim czy realnie jest szansa na obniżenie kosztu ogrzewania gazem, jeśli zakręcę grzejniki i nie będę ogrzewać nim 25m2, czyli trochę poniżej 10% powierzchni całkowitej domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.04.2019 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2019 Hej, nie 27, uciekło mi jedno 0. Powierzchnia 270m2. I tak, produkuję więcej prądu, mam jakieś 1000-1500kw rocznie zapasu na razie, chcę go zuzyć, to jasne. Ale przede wszystkim czy realnie jest szansa na obniżenie kosztu ogrzewania gazem, jeśli zakręcę grzejniki i nie będę ogrzewać nim 25m2, czyli trochę poniżej 10% powierzchni całkowitej domu. Oszczędności będą. Jakie dokładnie - zależy od obciążenia cieplnego ogrzewanych prądem pomieszczeń. CWU już grzejesz prądem? Jak nie, to prościej i lepiej wpakować nadprodukcję prądu w CWU (w tym znaczną część bezpośrednio, bez potrącania 20%). Masz bufor? Grzałka w nim przyjęłaby tyle prądu, ile zechcesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdrianRumia 04.04.2019 09:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2019 Mam kocił vailanta z zasobnikiem 200l do ogrzewania wody, boję się, że przejście na wodę ogrzewaną pradem może być drożesze jeśli chodzi o samą inwestycję. Nie wiem, nie interesowałem się tym jeszcze, co byłoby mi potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdrianRumia 04.04.2019 10:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2019 PS. czy można przerobić zasobnik na wodę podgrzewany gazem na elektryczny? Nowy to koło 2000 i trochę nie warto chyba. Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 04.04.2019 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2019 PS. czy można przerobić zasobnik na wodę podgrzewany gazem na elektryczny? Nowy to koło 2000 i trochę nie warto chyba. Z góry dzięki za pomoc. A nie ma w nim zaślepionego otworu, w który można by wkręcić grzałkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jack3030 04.04.2019 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2019 I tak, produkuję więcej prądu, mam jakieś 1000-1500kw rocznie zapasu na razie, chcę go zuzyć, to jasne. Jak już zainwestowałeś w PV i masz nadprodukcję, to zakładam że przy tak dużym domu masz 7-10kWp. Twoje koszty ogrzewania przy 270m2 sugerują, że masz ogrzewanie medium w miarę niskotemperaturowym do 45 st. C. Jak rozlicza Cię PGE, to rozliczenie robi po taryfach. Jeśli powyższe się zgadza, to możesz zaoszczędzić rocznie nawet 3 tys. ( jednak nie wiadomo jak droga będzie II taryfa w 2020 roku), tzn. po przejściu na PC płaciłbyś opłaty stałe + koszt energii w 2 taryfie w zależności od zużycia. Aby powyższe osiągnąć niestety musiałbyś: 1) przejść na taryfę G12/G12W 2) zainwestować w pompę ciepła powietrzną, nawet taką małą 6-9kW, jak zabraknie jej mocy to załączy się gaz. Koszt inwestycji kilkanaście tys. w górę - czy warto inwestować , to musisz sobie sam odpowiedzieć - przeliczyć aktualne zużycie energii i koszt 2 taryfy za prąd. Zawsze można dołożyć kilka paneli. Ryzyko zmian cen prądu jest bardzo wysokie, ryzyko zmian sposobu rozliczeń PV też jakieś jest. Ja osobiście nie inwestowałbym w promienniki, bo kiedy je załączysz w grudniu?? jak będziesz pewny, że nie zużyjesz całej energii z magazynu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdrianRumia 04.04.2019 15:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2019 (edytowane) Dzięki Jack, wszystko się zgadza, instalacja 7,2kw. W tym roku muszę jeszcze sprawdzić, jak duża będzie to nadwyżka pradu i potem będzie można decydować. Ile taka pompa powietrze- woda żre prądu? Jak liczy się moc pompy do ogrzewania? Na stroni PGnig pokazuje mi, że w ciągu roku zużyłem 17500kwh energii cieplnej z gazu.Z kalkulatora internetowego wychodzi, że rocznie na ogrzewanie ok 15000kwh na c.w.u. 2500kwh, czyli zapotrzebowanie cieplne to około 55kwh/m2/rok. To możliwe? Dom z lat 80, ocieplony 15 cm styropiany, nowa dobudowana część z podłogówką. Edytowane 4 Kwietnia 2019 przez AdrianRumia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jack3030 05.04.2019 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2019 Dzięki Jack, wszystko się zgadza, instalacja 7,2kw. W tym roku muszę jeszcze sprawdzić, jak duża będzie to nadwyżka pradu i potem będzie można decydować. Ile taka pompa powietrze- woda żre prądu? Jak liczy się moc pompy do ogrzewania? Na stroni PGnig pokazuje mi, że w ciągu roku zużyłem 17500kwh energii cieplnej z gazu.Z kalkulatora internetowego wychodzi, że rocznie na ogrzewanie ok 15000kwh na c.w.u. 2500kwh, czyli zapotrzebowanie cieplne to około 55kwh/m2/rok. To możliwe? Dom z lat 80, ocieplony 15 cm styropiany, nowa dobudowana część z podłogówką. Jeśli miałeś wcześniej ciepłe mury, a teraz dodatkowo ociepliłeś i zlikwidowałeś wszystkie mostki cieplne to możliwe, że masz takie zapotrzebowanie na ciepło. Ze zużycia gazu można spokojnie wyliczyć zapotrzebowanie na ciepło, jednak to zapotrzebowanie będzie dla danej zimy ( ostatnio coraz cieplejszych - a jak przyjdzie prawdziwa zima?). PC P/W pobiera większą część energii z powietrza, jeśli zostawisz kocioł gazowy, który będzie się załączać automatycznie jak spadnie temp. poniżej np. -8 st. C to możesz przyjąć cop 3 i powyżej, tj. pompa zużyje np. 5,5MWh energii elektryczne dając 16,5MWh ciepła, pozostałą energię 1MWh otrzymasz z gazu. Jest kilka osób z założonymi ciepłomierzami, którzy podają na grzejnikach średni cop 3. Jeśli chodzi o dobór PC to masz obok cały dział o pompach ciepłą. Pozostawiając gaz możesz założyć jakąkolwiek PC, im lepsza (tj. działa poniżej -15st.C ) i mocniejsza, tym większe możesz osiągnąć zyski ( czytaj: ograniczyć aktualne koszty), ale również większe koszty inwestycji. Ja mam PC 14kW która w temp. -15st.C ma moc 9,9kW ( trochę mało dla -15st.) . W tym roku planowałem wymianę kotła DS ( moje szczytowe źródło ciepłą - ostatnio nie używane) na gazowy kondensat, dostałem już dotację, ale chyba ostatecznie dotację przeznaczę na kupno dodatkowejpompy np. inwerterową LG 7-9kW z polskiej dystrybucji albo jak dostanę dobrą cenę wraz z transportem to PC Hiseer 10kW ze sprężarką scroll i grzałkami 6-9kW. Będę miał dwa niezależne źródła ciepła i w przypadku awarii jednej z PC spokojnie przetrwam na drugiej do czasu naprawy/wymiany. Gdybym nie otrzymał dotacji to założyłbym elektrycznego kospela albo większy zbiornik buforowy z grzałką, a z gazu w przyszłości zamierzam zrezygnować, to efekt montażu PV. Tak więc możliwości masz sporo - wszystko opiera się o kasę i odpowiedź na pytanie: Czy warto wydać x zł jednorazowo i płacić rocznie mniej o y zł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 06.04.2019 04:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2019 A nie lepiej wsadzić gdzieś klimatyzator zawsze w jakichs pomieszczeniach zaoszczędzisz a COP3 wyciągniesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.04.2019 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2019 Na prad opłcalobyby sie przejść jeśli mogłbyś wykorzystac tanią taryfę. Przy grzejnikach nie ma szans.Nadwyżke kWh przeznaczylbym na grzanie CWU, lub dwa klimatyzatory z funkcją grzania (tu wièksza inwestycja) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jack3030 06.04.2019 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2019 Na prad opłcalobyby sie przejść jeśli mogłbyś wykorzystac tanią taryfę. Przy grzejnikach nie ma szans. Nadwyżke kWh przeznaczylbym na grzanie CWU, lub dwa klimatyzatory z funkcją grzania (tu wièksza inwestycja) Właśnie przy dużej PV warto przejść na PC, ENEA i PGE rozlicza produkcje i zużycie po taryfach. Nawet przy grzejnikach ciężko jest zużyć więcej energii w drogiej taryfie, od tej wyprodukowane z PV. Dlatego ostatecznie płaci się tylko za zużycie taniej energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.04.2019 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2019 Właśnie przy dużej PV warto przejść na PC, ENEA i PGE rozlicza produkcje i zużycie po taryfach. Nawet przy grzejnikach ciężko jest zużyć więcej energii w drogiej taryfie, od tej wyprodukowane z PV. Dlatego ostatecznie płaci się tylko za zużycie taniej energii. Jaki bedzie czas zwrotu zaibstalowanej pompy w takich warunkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jack3030 06.04.2019 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2019 Jaki bedzie czas zwrotu zaibstalowanej pompy w takich warunkach? Jak się przepisy nie zmienią, a jak wiadomo kot może skrzywic ogon w drugą stronę i zlikwidują opusty w PV, to czas zwrotu na chińskiej dobrej pompie około 5-6 lat, na LG w zależności od mocy 7-8 lat uwzględniając koszt pożyczki w programie czyste powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.04.2019 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2019 Jak się przepisy nie zmienią, a jak wiadomo kot może skrzywic ogon w drugą stronę i zlikwidują opusty w PV, to czas zwrotu na chińskiej dobrej pompie około 5-6 lat, na LG w zależności od mocy 7-8 lat uwzględniając koszt pożyczki w programie czyste powietrze. A mozesz pokazać, jak to obliczyleś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jack3030 06.04.2019 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2019 A mozesz pokazać, jak to obliczyleś ? W pierwszym poście podałem, ale mogę powtórzyć. W skrócie, potrzebuję rocznie 17.5MWh ciepła. Z PC otrzyma 16.5 zużywają 5,5 MWh prądu, 1.7 ma nadwyżki, więc musi dokupić prawie 4 w cenie około 1.3tys. + 1 MWh z gaxu w potężne mrozy koszt 100m2 około 250. Oszczedza 2,5tys x 5 lat = 12.5 tys. to jest koszt PC 13kW z Chin, z dostawą pod dom. LG 9kw kosztuje około 18 tys. z montażem, to ile to jest lat? Gaz nadaje się tylko do ogrzewania małych domów, gdzie za drogo wychodzi ogrzewanie kablami. I jeszcze te przeglądy i kominiarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts