Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izzifast - nowy rekuperator z odzyskiem wilgoci.

Recommended Posts

Niestety nie jestem w stanie stwierdzić ze 100% dokładnością ile brakuje do "zrównoważenia" wywiewu i nawiewu u mnie. Szukam właśnie firmy, która może mi albo wypożyczyć sprzęt albo wykonać pomiary bo wydawać 2k PLN na tester, którego użyję najpewniej raz mi się nie widzi.

Próbowałem sam zmierzyć, ale niestety moje pomiary są znacznie zaniżone. Pisałeś o tym w moim wątku dotyczącym pomiarów metodą amatorską. Więc według tych pomiarów wywiew mam o około 20% mniejszy niż nawiew, i dlatego była decyzja żeby zmniejszyć moc nawiewu na rekuperatorze. Więc nie wiem czy podbicie nawiewu w moim przypadku jest najlepszym rozwiązaniem.

Bez prawidłowych pomiarów to niestety ciężko będzie coś zrobić.

Ta opcja z wymontowaniem bypassu...może i niegłupie to. Aczkolwiek wydaje mi się, że kanał będę w stanie zatkać nawet z wpiętym bypassem więc może nie będzie to konieczne. Po ostatnich doświadczeniach boję się trochę wyjmować / wkładać go bo boję się o kable od bypassu.

• Odpowiedzi 890
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Niestety nie jestem w stanie stwierdzić ze 100% dokładnością ile brakuje do "zrównoważenia" wywiewu i nawiewu u mnie.

Jakie masz temperatury?

Zaklejenie folią otwartych drzwi/okna w bezwietrzną pogodę pozwoli ocenić, czy masz zrównoważone przepływy.

A, sorry:)

Czerpnia: 6

Wyrzutnia: 11

Nawiew: 17

Wywiew: 19

Coś ten wywiew mi nie pasuje. Podejrzanie mało...

Pewnie straty między anemostatami a reku. Masz całe rury dobrze zaizolowane?

5* różnicy między czerpnią a wyrzutnią przy 2* miedzy wywiewem a nawiewem sugeruje, że masz za duży wywiew. Ale przy odzysku wilgoci (albo przy skraplaniu) to nie jest musi być dokładnie ta sama różnica - ale raczej nie aż tak duża.

Jeśli chodzi o izolację, to wygląda to tak (instalacja na zielony pe-flex):

- rury na dole są schowane w warstwie styropianu

- rury na poddasze są schowane między sufitem podwieszanym a podłogą strychu w warstwie wełny (30cm)

Zmieniłem z powrotem na standardowe ustawienia i przy mocy 40% na nawiewie i wywiewie wygląda to tak:

- czerpnia: 6

- wyrzutnia: 10

- nawiew: 16

- wywiew: 20

Więc sprawność jest taka, jak przed operacją uszczelnienia bypassu. Więc wygląda na to, że nic mi to nie dało...

Gdzie wy czytujecie jaka w danym momencie jest sprawność rekuperatora?

Ja jako człek nie znający się w temacie ale jakoś zrobiłem sobie sam tę rekuperacje.. (po mimo błędów np. z przewodem, czy i może rozmieszczeniem anemostatów) liczyłem po cichy, że podłączę do prądu i zadziała... a tu jakieś poprawki bypassa? Ktoś nie znający się nie ma opcji kupuje produkt, którego sobie może i sam nie poprawi :(

Raz jeszcze z prośbą czy da się jakoś wysterować aby pierwszy bieg nie był 40% gdzie w zupełnej ciszy słyszę szum z anemostatu nawiewnego.

Tak aby np.

1. - miał 20%

2. 40%

3. 70%

przy wyborze poza domem jakoś można automatycznie mieć te 20%... sorry nie mogę zrozumieć tych nastaw :)

kalkulator - w googlach znajdziesz inne i wzór jak chcesz policzyć ręcznie.

Wydajność ustaw w harmonogramie. Na ekranie podstawowym możesz tapnąć w % i przejść do ustawień korekty. Jak skorygujesz nawiew i wywiew o 50% to wszystkie biegi, wietrzenie, harmonogram zmniejszą się o połowę. To jedyny sposób na zejście poniżej 40%. Ale jak skorygujesz o 50% to reku nie pójdzie więcej, niż 50%.

W lekki mróz zaobserwowałem skropliny na obudowie reku. Dla pewności, że nie ma to nic wspólnego z nieszczelnością klapy zakleiłem łączenie taśmą. Nie pomogło. Fotkę zrobiłem 30 grudnia ok. 7 rano, gdy było u mnie lekko poniżej zera i zapomniałem wrzucić:

attachment.php?attachmentid=445629

Wygląda na to, że podmuch wentylatora wyrzutni w tym miejscu wychładza obudowę i przydałoby się odrobinę więcej termoizolacji.

Edyta:

28 lutego 2020 przy -2 na czerpni tak to wyglądało:

attachment.php?attachmentid=442243

A ostatnio (27 marca 2020) jak wymieniałem filtry to po twarciu klapy polało się z niej - wyglądało mi, jakby te skropliny, co widać na powyższych zdjęciach spływały i zbierały się w klapie wiszącego u mnie pod sufitem rekuperatora pomiędzy blachą a pianką. Dobrze, że to nierdzewka - ale ta czarna śruba imbusowa położona "na terenie" skraplania już mi koroduje.

Izzifast Skropliny.jpg

Edytowane przez Kaizen

Po to są fora,by dzielić się wiedzą i doświadczeniem. A że niektórym brak jednego i drugiego a też potrafią się wykazać ich brakiem...cóż, taki klimat :D

Tylko ten reku kosztuje ok. 6000 PLN. Wydać tyle kasy i np. poprawiać czy majsterkować przy nim? Hmm, ale wiadomo ... , no i zależy kto co lubi.

Tylko ten reku kosztuje ok. 6000 PLN. Wydać tyle kasy i np. poprawiać czy majsterkować przy nim? Hmm, ale wiadomo ... , no i zależy kto co lubi.

Znajdź mi tańszy z odzyskiem wilgoci bez celulozy. Kosztuje połowę tego, co inny tego typu.

Już raz Cię o to tutaj pytałem.

Ja tam wolę wydać 6K i z pewnymi niedoskonałościami żyć (albo poprawić) niż wydać 12,5K zł i wierzyć, że będzie lepszy.

Bo jakoś nie widzę podobnych testów (wykresów wilgotności i temperatur na króćcach) innych reku. Więc wcale nie jest pewne, że Izzifast ma więcej wad, niż konkurencja - może jest tylko dokładniej przetestowany.

Edytowane przez Kaizen

Próbowałem kupić ten rekuperator w dwóch firmach mających sprzedaż internetową i darmową wysyłkę w cenie. Niestety czas oczekiwania był min tydzień, bo jak jeden ze sprzedawców powiedział "schodzą na pniu" Kupiłem tam gdzie była droga przesyłka (200zł) i sprzedający też mi mówił, że pakują kilka tygodniowo.

Ilu ludzi ma z tym reku problem ?

A czy użytkownicy celulozowych jakoś na nie narzekają ?

Swoją drogą - klimat zmienia się nam tak, że w wielu częściach kraju długie, mroźne zimy to już raczej przeszłość. Teraz mam za oknem 8C i 85% wilg względnej . W domu 43%

Jeszcze 6-7 lat temu, z poprzedniego domu, pamiętam dłuźsze okresy z temp ok. -8C i potrzebę nawilżania

Gdybym budował kolejny dom, to raczej kupił bym rekuperator najtańszy za spełniających kryteria programu CzP