pandzik 24.10.2023 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2023 Nie ma skroplin. No ale reku jest po to aby obniżyć wilgotność w domu. Z łazienek idzie 100% okresowo, wtedy ta cała wilgoć wraca do domu? Teraz mam 40-50% i nie chce tego zmieniac. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.10.2023 13:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2023 Nie ma skroplin. No ale reku jest po to aby obniżyć wilgotność w domu. Z łazienek idzie 100% okresowo, wtedy ta cała wilgoć wraca do domu? Teraz mam 40-50% i nie chce tego zmieniac. Nie cała. I pamiętaj, że wraca do pomieszczeń z nawiewem, gdzie w sezonie grzewczym drastycznie brakuje wilgoci. Wykres sprawności odzysku wilgoci masz na wykresie w pierwszym poście. Te 95%, które było w pierwszej wersji instrukcji Izzifast to ewidentny błąd - w następnej wersji już było "Sprawność odzysku wilgoci do 65%". Jest znacznie niższa, od sprawności odzysku ciepła. Żeby policzyć musisz policzyć wilgotność bezwzględną strumienia na wywiewie i na czerpni i różnicę pomnożyć przez ten %. Czyli jak wyjdzie np. wewnątrz 11g/m3 a na zewnątrz 9g/m3 i przyjmiemy 60% to odzyskasz 1,2g/m3 i nawiew będzie miał 10,2g/m3 (oczywiście mniej, niż wywiew gdy na zewnątrz wilgotność jest mniejsza, niż wewnątrz). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 24.10.2023 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2023 To jednak nie dla mnie. Nie chce obudzic sie z reką w mokrym nocniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 24.10.2023 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2023 To jednak nie dla mnie. Nie chce obudzic sie z reką w mokrym nocniku. Na zewnątrz mam 95% wilgotności , lekko mży, w domu 54% . Gdzie chcesz ten nocnik znaleźć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 27.10.2023 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2023 Na zewnątrz mam 95% wilgotności , lekko mży, w domu 54% . Gdzie chcesz ten nocnik znaleźć? Jeżeli by tak było to ok. Tylko skąd mieć pewność że tak bedzie u mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ficki 27.11.2023 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2023 Ale kaszana. Kupiłem izzi 302 pod koniec marca 2022, a zainstalowałem i uruchomiłem z początkiem września. Dzisiaj po ponad roku siedziałem w kuchni i nagle dobiega dziwny dźwięk jakby ktoś uruchomił silnik odrzutowy 100m od domu. Nasłuchuję próbuję rozpoznać skąd dźwięk dobiega, otworzyłem okno i nic się nie zmieniło, spojrzałem w górę na anemostat BINGO! Otworzyłem klapę skrzyni i silnik który nadmuchuje powietrze do domu wydaje niepokojące dźwięki, mój werdykt to łożysko ale co powiedzą spece o ile przyjadą to zobaczymy co stwierdzą. Napisałem maila do producenta i czekam co odpowiedzą. Patrzyłem na nowy wentylator to cena 1,5tys zwala z nóg (i to nie hrywien! ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukikow 08.01.2024 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2024 Jak wyglądają odzyski przy dzisiejszych mrozach (okolice -15)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.01.2024 23:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2024 Jak wyglądają odzyski przy dzisiejszych mrozach (okolice -15)? Słabo. Od ok -8-9* zaczęły mi się coraz bardziej rozjeżdżać temperatury nawiewu i wywiewu (rozmrażanie na sterowniku wyskoczyło chyba już przedwczoraj (albo i wcześniej, nie zaglądam tam często). Przez moment, koło południa, jak temperatura na zewnątrz wzrosła w okolice -6 nawiew trochę zbliżył się do wywiewu a potem dalej zjazd wraz z temperaturą na zewnątrz. Przy -13.6 pojawił mi się X przy nawiewie. a potem padło mi zasilanie (w sensie zakład energetyczny nawalił). Za to obadałem teraz, i czerpnia nie jest zalodzona (poprzednio była i nie wiem, czy nie został za mały przepływ i przez to wymiennik też się oszronił, bo wywiew się zmniejszył). Wymiennik i kratka wentylatora bez szronu po ok. 10 minutach od awarii zasilania - trochę wody (strzelam, że ze 3ml) się polało z komory wyrzutni i odrobina lodu została na kształtce stalowej do której przykręcony jest wentylator wyrzutni (na styku z klapą) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 09.01.2024 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2024 (edytowane) Przy takich temperaturach , to u mnie wskazania na wyświetlaczu rozmijają się ze stanem faktycznym. Rano - Na dworze -14, na wyświetlaczu -9, Wywiew 21, a termometr zestawu Testo pokazuje 23 w domu 22,5 na wysokości regulatora PC . Nawiewu nie zmierzę (w/g wyświetlacza teraz 12st/c a na zewnątrz w/g czujnika PC - 9,7stC)....nie dam rady tyle trzymać tuby przy anemostacie, bo temp spada powoli. Najważniejsze, że wszystko działa, nie zamarza, powietrze wlatuje i wylatuje.. Edytowane 9 Stycznia 2024 przez Pytajnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.01.2024 23:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2024 Przy takich temperaturach , to u mnie wskazania na wyświetlaczu rozmijają się ze stanem faktycznym. Owszem, warto weryfikować te czujniki. Nawet, jak nowe pokazują prawidłowo, to z czasem potrafią się rozjechać. https://forum.muratordom.pl/showthread.php?355325-Izzifast-nowy-rekuperator-z-odzyskiem-wilgoci&p=8127054&viewfull=1#post8127054 Rano - Na dworze -14, na wyświetlaczu -9, Wywiew 21, a termometr zestawu Testo pokazuje 23 w domu 22,5 na wysokości regulatora PC . Jak już porównujesz wskazania, to trzeba w dokładnie tym samym miejscu. To, że nawet przy każdym anemostacie wywiewnym masz tę samą temperaturę, to nie znaczy, że w rurach się ona nie zmieni zanim powietrze dotrze do czujnika wywiewu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
erda 13.02.2024 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2024 Cześć , rekuperator Izzy 302 , moduł stałego przepływu , jak jest aktywny moduł to wydajność cały czas faluje w granicach 20m2/h w serwisie powiedzieli mi że to może być błąd pomiarowy i wszystko jest ok , tylko że zmiany obrotów wentylatorów słychać i moc na największych obrotach też się zmienia w granicach 15 W. Po wyłączeniu modułu słychać jednostajne obroty i pobór prądu się stabilizuje .Wy też tak macie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.02.2025 20:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego W dniu 14.04.2019 o 17:36, Kaizen napisał: Specyfikacji dokładnie takiego nie znalazłem. Tutaj dane techniczne wentylatora z końcówka "03". W tej specyfikacji stoi: "; The fan is equipped with maintenance-free ball bearings. The lifetime lubrication of the ball bearings is designed for a service life of 40,000 hours." 40000 godzin to niewiele ponad 4,5r. Ponad rok dłużej wytrzymał - pierwszy zaczął hałasować. Tu filmik poglądowy: Co potrzebne? 1. Łożyska 608 2RSH koszt to jakieś 7zł/szt (potrzebne dwa na jeden wentylator). 2. Pierścień Sagera wewnętrzny W8, bo trudno nie uszkodzić fabrycznego - koszt jakieś 3,3zł/5szt (w opisie aukcji na Allegro było 5, ale przyszło 10szt). 3. Opaski zaciskowe/trytytki 3szt. Narzędzia to imbus, szczypce/nożyczki do rozcięcia opasek, szczypce Sagera do małych pierścieni (albo jakimiś szczypczykami trzeba kombinować). Zbędne są te ściągacze - łożyska można wypchnąć z drugiej strony wkrętakiem czy dłuższym imbusem. Wyciągnięcie tej elektroniki, która tak leciutko schodzi na filmiku nie było takie łatwe - przykręciłem z powrotem blachę mocowania, żeby wyciągnąć, bo nie ma za bardzo jak złapać bez niej a zapiekły się w gniazdach takie igły. Wymiana dosyć prosta i szybka. Nie trzeba wypinać wentylatorów z płyty głównej. 1. Ciachamy trytytki: I wysuwamy wentylator razem z tą blaszaną ramką. 2. Odkręcamy imbusy widoczne na powyższej fotce (najpierw 4 czarne potem 4 stalowe) 3. Rozkręcamy imbusy obudowy (jak na filmie) i zdejmujemy elektronikę (jak nie chce po dobroci, to przykręcamy z powrotem tę blachę stalowymi imbusami, żeby było za co dobrze złapać). 4. Zdejmujemy pierścień Sagera i wyciągamy bebechy. 5. Wypychamy łożyska, wymianiamy na nowe, zakładamy pierścień, dekielek 6. Składamy celując igiełkami w gniazda i skręcamy wszystko z powrotem. 7. Wsuwamy ramkę z wentylatorem i mocujemy kabel trytytkami, żeby się gdzieś nie wkręcił w wentylator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
endżinier1 25.02.2025 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego (edytowane) Widzę, że nie tylko ja wymieniałem łożyska w Izzim (dokladnie - wczoraj). Wcześniej tego nie rozbierałem, więc kupiłem "w ciemno" SKF 608 2Z a nie RSH. Sprawdzę czy rzeczywiście będą krócej działać niż te uszczelniane. Pierścienie udało mi się zdjąć szczypcami bez uszkadzania ale piny szczypiec powinny się składać do maks 3 mm, nie jest łatwo takie znaleźć (w Castoramie są). Pierścienie lepiej mieć w zapasie, bo przy zdejmowaniu mogą wysprezynowac w siną dal (okulary!), dobrze jest je z jednej strony palcem przytrzymać. Różnica w hałasie z łożysk po 5 latach jest ogromna, a te wyjęte, obracane w palcach wykazują duże luzy i wrażenie piasku wewnątrz. Po wymianie z kanałów nie słychać już "rzężenia" silników, jest cisza. Wymiana łatwa, przy zdjęciu klapy łatwy dostęp, kable na styk ale da się wyciągnąć cały zespół, najbardziej wkurzające trytytki, być może lepiej wyjąć wymiennik. Oryginalne łożyska u mnie to SKF BB1-0831, z wyglądu to SKF 608 2RSH, widać że Kaizen lepiej odrobiłeś lekcje ;-). Edytowane 25 Lutego przez endżinier1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
guja 06.03.2025 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca (edytowane) Witam ponawiam pytanie z przed roku - ktoś z tu obecnych ma zamontowany model izzi 402? Rozważam jego zakup względem 302 ale nie znam żadnych opinii Edytowane 6 Marca przez guja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wello 07.03.2025 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca Ja również rozważałem jego zakup ale zrezygnowałem. W tej cenie jest duża konkurencja i na pewno sprzedaż im spadła, stąd tak mało opinii. Do tego inni maja więcej rzeczy w standardzie, jak np. MODBUS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
guja 24.03.2025 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca W dniu 7.03.2025 o 07:16, wello napisał: Ja również rozważałem jego zakup ale zrezygnowałem. W tej cenie jest duża konkurencja i na pewno sprzedaż im spadła, stąd tak mało opinii. Do tego inni maja więcej rzeczy w standardzie, jak np. MODBUS. Którego producenta czy model proponujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wello 24.03.2025 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca Kupiłem ostatecznie Thesslę Green płacąc 2 tys. więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts