Kaizen 21.08.2020 16:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2020 (edytowane) Teraz temperatura "komfortu" to chyba najniżej można zejść do 18 *C ... rozumiem, że taką chciałbym mieć na nawiewie czyli ... właśnie jak na zewnątrz jest 16*C a w środku 26*C to bypass się otworzy aby to chłodne wleciało do środka... czy właśnie nie? Zagubiłem myśli... Cytat z aktualnej wersji instrukcji: AUTOMATYCZNY (aktywacja pomarańczowym przyciskiem) - w momencie, gdy temperatura w domu jest wyższa, niż ustawiona TEMPERATURA KOMFORTU, a na zewnątrz jest chłodniej, bypass zostaje automatycznie otwarty i chłodne powietrze zostaje nawiewane bezpośrednio do pomieszczeń. Nie jest dopowiedziane, ale rozumiem, że "chłodniej, niż wewnątrz" - a nie "chłodniej, niż temperatura komfortu". Edytowane 22 Sierpnia 2020 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Neutral 01.09.2020 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2020 Czy da się wpływać na poziom wilgotności w domu przy tym rekuperatorze? Pisałeś Kaizen, że chcesz kupić suszarkę kondensacyjną, ale temat jest tak długi, że nie wiem dlaczego? Czyżby wilgotność w domu była za duża? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 01.09.2020 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2020 Chcesz wydać 6000 PLN na urządzenie, a szkoda ci godziny czasu by przeczytać ten wątek od deski do deski? Ten rekuperator nie steruje wilgotnością w domu - z racji swojej konstrukcji jedynie minimalizuje ekstrema w ciągu roku.Takie opcje jak osuszanie, nawilżanie czy podstawowa regulacja wilgotności poprzez odzysk i regulację intensywności przewietrzania są w urządzeniach za 3 x tyleTak czy siak wentylacja jest tylko jednym z elementów systemu, jeśli chcemy mieć totalną kontrolę nad wilgotnością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 01.09.2020 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2020 Czyżby wilgotność w domu była za duża? Wszystko, co najważniejsze dopisuję do pierwszego postu. A wątek też nie jest tak długi, żeby go nie przeczytać. Jest też narzędzie przeszukiwania wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cm812 04.09.2020 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2020 I ile się można dowiedzieć... Ja mam mieszane odczucia, dodatkowo jak przysłali nowy wyświetlacz to po czasie dotyk w nim szwankuje... wybudzenie działa jak chce a jak przyciśniesz ikonkę to punkt nacisku wyświetla się obok... chyba najgorszy chłam w tej cenie wrzucili. Szkoda, że nie można kupić czegoś bardziej sensownego... U mnie to jakoś nie bangla... liczyłem na świeże powietrze a mam zaduch, otwarcie okna i przeciąg pokazuje temu reku gdzie jego miejsce... niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Neutral 08.09.2020 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2020 Dzięki za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hansons83 10.09.2020 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2020 Ktoś ogarnął rejestry z rs 485? W ogóle działa gniazdo BMS? Jeśli tak, to widzę jakieś szanse żeby ogarnąć temat, ale jak już to działałoby to na Home Assistant. Zresztą można wykorzystać wejścia cyfrowe na płycie głównej, gorzej że nie widzę w instrukcji wejścia od trybu poza domem. Witam. Jako, że jedyną opcją sterowania tym reku to wejścia CO2 i higrometru z pomocą modułu Ethernet->RS485 zastąpiłem wogóle sterownik od rekuperatora pluginem do Home assistanta, nie jest niestety skończony, ale pozawala ustawić wentylatory co 10%, i obsługuje sensory rekuperatora, no i można robić automatyzację jakie się chce. U mnie reku stał się bezobsługowy. Mogę udostępnić kody jeśli ktoś byłby zainteresowany rozwojem głównie po stronie dodaniem serwisów do sterowania bypasem itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hansons83 10.09.2020 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2020 I ile się można dowiedzieć... Ja mam mieszane odczucia, dodatkowo jak przysłali nowy wyświetlacz to po czasie dotyk w nim szwankuje... wybudzenie działa jak chce a jak przyciśniesz ikonkę to punkt nacisku wyświetla się obok... chyba najgorszy chłam w tej cenie wrzucili. Szkoda, że nie można kupić czegoś bardziej sensownego... U mnie to jakoś nie bangla... liczyłem na świeże powietrze a mam zaduch, otwarcie okna i przeciąg pokazuje temu reku gdzie jego miejsce... niestety U siebie monitoruje C02, aby utrzymać poziom poniżej 900 jednostek w sypialniach, reku większość nocy pracuje na >80% w domu 130m2, generalnie to zalecenie producenta, że to reku do domu maks 100m2 jest uzasadnione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cm812 15.09.2020 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2020 Ten czujnik CO2 montuje się na wywiewie? Gdzie i jaki kupić... może to jest rozwiązanie sprawy czy ostatecznie jest za ciepło i stąd ta duchota czy coś w reku niedomaga?U mnie on chodzi na powierzchni około 80m2... objętościowo to ok. 212m3... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.09.2020 11:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2020 Ten czujnik CO2 montuje się na wywiewie? Który? Ten od producenta owszem. Ale IMO jest bez sensu, bo jak uśrednione CO2 jest poza normą, to w najgorszym w danej chwili pomieszczeniu od dawna jest masakra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hansons83 16.09.2020 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2020 Też jestem zdania, że czujnik w kanale wyciągu nie ma sensu, ja mam zastosowane czujniki (DIY) w sypialniach i otwartym parterze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hansons83 18.09.2020 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2020 (edytowane) Nie rozumiem do końca działania bypass-u w trybie automatycznym, w zasadzie ciąglę w domu mam temperaturę powyżej temperatury komfortu w domu a w nocy widzę, że bypass się zamyka Czy ktoś wie, czy jest jakas temperatura minimalna, może za zimno jest i bypass nie powinien być otwarty? W godzinach gdy bypass się zamknął temp. na czerpni wachała się od 3 do 12 stopni, i wydaje mi się, ze te 12 stopni to limit. Edytowane 18 Września 2020 przez hansons83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.09.2020 09:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2020 wydaje mi się, ze te 12 stopni to limit. Niestety. IMO szkoda, ze tak ograniczyli. Przydałby się też tryb "grzania" bypasem - czyli żeby się otwierał w ciepłe dni w okresie przejściowym (gdy temperatura na zewnątrz jest wyższa, niż komfortu), żeby wspomóc system grzewczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hansons83 18.09.2020 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2020 Niestety. IMO szkoda, ze tak ograniczyli.. W jakim celu jest to ograniczenie zrobione, bo nie jest to dla mnie jasne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 18.09.2020 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2020 Żeby nie wychładzać zanadto pomieszczen i żeby uniknąć wrażenia ruchu chłodnego powietrza. Raz przymarzł mi wymiennik, na anemostatach miałem 8C i nie było to komfortowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 18.09.2020 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2020 Pewnie też aby uniknąć wykraplania wody na rurach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.09.2020 13:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2020 Może to też być zabezpieczenie przed zapominalskimi którzy mogliby zdziwić się kosztami ogrzewania, jakby bypass automatycznie się otwierał przez zimę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 18.09.2020 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2020 Przecież po to ustawia się temp komfortu, żeby bypass aktywował się dopiero po jej przekroczeniu.U mnie jest to 23C, więc zimą nie ma opcji, by bypass się uaktywnił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
7up77 18.09.2020 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2020 Witam. Jako, że jedyną opcją sterowania tym reku to wejścia CO2 i higrometru z pomocą modułu Ethernet->RS485 zastąpiłem wogóle sterownik od rekuperatora pluginem do Home assistanta, nie jest niestety skończony, ale pozawala ustawić wentylatory co 10%, i obsługuje sensory rekuperatora, no i można robić automatyzację jakie się chce. U mnie reku stał się bezobsługowy. Mogę udostępnić kody jeśli ktoś byłby zainteresowany rozwojem głównie po stronie dodaniem serwisów do sterowania bypasem itp. Na stronie jest napisane że można sterować poprzez 0-10v ale jak napisałem do suportu oddzwonili z informacją że to nie możliwe. W instrukcji obsługi w podpunkcie Programowanie biegów manualnych jest wzmianka o napięciach. Nie chciałbym usuwać oryginalnego sterownika ale chciałbym sterować również przez Home Assistanta. Może coś doradzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.09.2020 18:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2020 Przecież po to ustawia się temp komfortu, żeby bypass aktywował się dopiero po jej przekroczeniu. U mnie jest to 23C, więc zimą nie ma opcji, by bypass się uaktywnił Ja tam mam ustawioną temperaturę komfortu na 21*. Zimą mam cieplej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts