Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izzifast - nowy rekuperator z odzyskiem wilgoci.

Recommended Posts

Witajcie,

Chciałbym zintegrować reku Izzyfast z instalacja inteligentnego domu (Domoticz). Czy ktoś próbował komunikować się z nim inaczej niż przez dedykowany sterownik?

Jeśli nie ma takiej możliwości to może ktoś mi poleci jakiś inny entalpiczny reku 200-250m3/h, który da się łatwo zintegrować z obcym systemem sterowania?

Z pomocą takiego modułu (lub pod usb) można zastąpić kontroler dotykowy,

https://www.google.pl/search?q=TCP232-304&sxsrf=ALeKk00e1ZHMvbHCaykugOz_opaHrJ8ggQ:1601555606758&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjRk53Is5PsAhXk_CoKHWrDCD0Q_AUoAXoECAsQAw&biw=1842&bih=1006

Innej metody na zaawansowaną integrację nie ma ja tak integruję z home assistant i działa stabilnie.

• Odpowiedzi 890
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Komunikacja sterownik - panel to bardzo prosty protokół (nie modbus). Co sekundę sterownik wysyła status, temperatury, stan bypassu, pokrywy (reszty nie rozgryzałem). Co drugą wiadomość panel odpowiada z nastawami wentylatorów, trybem bypasu, temp. komfortu itp.

Mam obsługe tego protokołu w python https://github.com/hansons83/izzifast_erv300_component

• 2 weeks później...

Mam ten rekuperator już prawie rok, ale dopiero ostatnio znalazłem czasu by mu się dokładniej przyjrzeć.

Listę uwag przesłałem do producenta, i dzisiaj dostałem nowy zmodyfikowany bypass i matę piankową na klapę.

Testy.

Pierwsze zdjęcie, to przed zmianami

przed.jpg

Wymieniłem bypass i matę piankową na klapie, temperatura powietrza nawiewanego skoczyła do 18 stopni (zużyte bez zmian).

Następnie całkowicie zaślepiłem bypass, i wyniki:

po3.jpg

Nie wiem jak wytłumaczyć wyniki temperatury.

Dlaczego pomiędzy powietrzem nawiewanym, a usuwanym jest tylko 1 stopień różnicy, gdy w tym samym czasie pomiędzy zużytym a z czerpni 5 stopni?

Filtry wymieniane około tydzień temu, dł przewodu czerpni do rekuperatora około 2,5m, do wyrzutni około 50 cm. Moc nawiewu 65%, wywiewu 62%. Niektóre anemostaty przykręcone (np w nieużytkowanym pokoju).

Edytowane przez cardano8

Dlaczego pomiędzy powietrzem nawiewanym, a usuwanym jest tylko 1 stopień różnicy, gdy w tym samym czasie pomiędzy zużytym a z czerpni 5 stopni?

Pewnie zamknięcie bypassa zwiększyło opory na nawiewie.

Jak nie ma odzysku wilgoci ani kondensacji - różnica temperatur powinna być taka sama przy zrównoważonych przepływach. Ale odzysk komplikuje sytuacje i bez pomiarów to zgadywanie - ale skoryguj bardziej wywiew (zmniejsz względem nawiewu) bo różnica jest za duża.

Jutro jeszcze się z tym pobawię, ale tak wstępnie.

Wywiew 65%, nawiew 52% - temp. powietrza nawiewanego i zużytego spada o 1 stopień, czyli jest lepiej.

Przy solidnym zwiększeniu nawiewu (czyli wywiew spada), potrafi pokazać taką samą temp. powietrza zużytego co nawiewanego.

Niestety zwiększony wywiew może powodować zaciąganie powietrza z zewnątrz, przez nieszczelności domu.

Tak czy siak, wszystko to oznacza że chyba mam dosyć mocno niezrównoważone przepływy.

Edytowane przez cardano8

Zdjęcia raczej nie będą konieczne.

Jedyne różnice które widzę, to sama klapka jest trochę większa (a więc i szpary pomiędzy obudową a klapką są mniejsze).

Oraz sama klapka jest oklejona pianką izolacyjną. Więcej różnic nie widzę.

Tak czy siak, baypass raczej jest zbędny.

Na zimę, pewnie go całkowicie zdemontuję, jak widać po odczytach temperatury pomimo modyfikacji, w dalszym ciągu przepuszcza dosyć sporo powietrza.

Niestety nie potrafię zrozumieć zmian temperatury po korektach nawiewu/wywiewu.

Mała różnica temp. pomiędzy powietrzem zużytym a nawiewanym, i stosunkowo wysoka temp. powietrza usuwanego sugeruje, że powietrze nawiewane z zewnątrz, przebywa "dużo" czasu w wymienniku (mały przepływ), dzięki czemu ma czas lepiej się ogrzać. Z kolei "wysoka" temp. powietrza usuwanego, sugeruje że przebywa "mało" czasu w wymienniku (duży przepływ) i nie zdąży się mocniej ochłodzić. Czyli jak zwiększę nawiew, temperatura pow. nawiewanego powinna obniżyć się, natomiast powietrza usuwanego spać.

Jest jednak odwrotnie, zwiększenie wywiewu powoduje spadek tem. powietrza nawiewanego, oraz spadek temp powietrza zużytego. Gdzie jest błąd w moim wywodzie?

Edytowane przez cardano8

Niestety nie potrafię zrozumieć zmian temperatury po korektach nawiewu/wywiewu.

Może problem leży w sterowniku, u siebie też miałem problem ze wskazaniami temperatur, jednak bardziej "drastyczne" niż twoje, dostałem nowy sterownik i problem zniknął.

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?355325-Izzifast-nowy-rekuperator-z-odzyskiem-wilgoci&p=7921089&viewfull=1#post7921089

@jacogi

Jeśli masz na myśli, te zwykłe filtry napylane węglem, to nie wiele one dają.

Tam są bardzo małe ilości węgla, które nie są wystarczające przy takich przepływach.

Była na forum już dyskusja na ten temat, nie pamiętam gdzie – do poszukania.

Z osobistych doświadczeń, mam jeden z droższych wyciągów kuchennych z filtrem węglowym, który nic nie daje.

@hansons83

Napisałem już do producenta.

Parę tygodni temu dostałem nowy panel sterowania. Na "starym" wyświetlaczu, pojawiły się kropki i przebarwienia.

Nie jest to reklama, ale do tej pory obsługa klienta jest na wysokim poziomie.

Niestety te wszystkie filtry NAWĘGLANE to tylko chwyt marketingowy. Ilość węgla aktywnego na takiej włókninie przy takich przepływach powietrza jak w wentylacji starczy na kilka dni, a i też nie ma wtedy dużej skuteczności. Poza tym on nie wyłapuje zanieczyszczeń. Z doświadczenia Wam powiem jednak, że filtr antysmogowy F9 w skrzynce filtracyjnej iZZi dosyć znacznie redukuje "zimowe" zapachy. Rodzice mają kilku sąsiadów co niemiłosiernie smrodzą okolicę i od czasu montażu skrzynki jest dużo lepiej. Podejrzewam, że wyłapuje on po prostu substancje smoliste które odpowiadają za "zapach". I to wg mnie lepsze rozwiązanie, bo przy okazji mamy zdrowsze powietrze w domu. Niestety zapachu z chlewu nie usunie... Kiedyś się interesowałem jonizatorem Aeris Oxy, ponoć dobrze radzi sobie w usuwaniu zapachów, ale to bardzo drogie urządzenie i drogie w eksploatacji.

Można jakieś zdjęcie poprosić? Ciekaw jestem usprawnień, bo bez zaślepiania bypassu odzysk liczony z różnic temperatur nie przekracza 50%, po zaślepieniu nie spada poniżej 70%.

Dzisiaj sprawdziłem u siebie i policzyłem na tym kalkulatorze http://centrale-rekuperacyjne.pl/kalkulator/Kalkulator-sprawnosci-rekuperatora.aspx

Wychodzi mi 75% Fakt - nie mieszkam, wykańczam w środku,dom z zewnątrz nieocieplony, grzeję na ok. 16stC Reku mam kupione rok temu, więc chyba przed modyfikacjami.

IMG_20201020_075256_Easy-Resize.com(1).jpg