Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izzifast - nowy rekuperator z odzyskiem wilgoci.

Recommended Posts

Pierwsze co mi się nasuwa (w biegu) to większy nawiew niż wywiew czyli wentylacja nie jest zrównoważona.

Hmmm, no może tak być. Sam wykonałem instalację, z pomocą forum, starałem się zachować równe odcinki rur i ilość, więc nawiew=wywiew. Spróbuję pokombinować korekcją deliktanie. Do tego pory faktycznie miałem ustawiony większy nawiew niż wywiew - jakieś 5-8% i może tu pies pogrzebany. Dzięki będę testował i dam znać. pozdrawiam

• Odpowiedzi 890
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jakieś pomysły/sugestie?

Uszczelnij bypass (najprościej zakleić taśmą od strony nawiewu).

A tak z ciekawości zapytam a co z innymi "gazami" i zapachami, czy one nie wpływają na komfort przebywania w poszczególnych pomieszczeniach. Jak można to pomierzyć oszacować.

VOC i PM można mierzyć - ale nie stanowią problemu. Przy smrodliwych pracach (np. gotowanie surowych flaków) to i puszczenie na maksa nie daje rady. Ale w normalnych warunkach to nie problem.

Zatrzymywanie całkiem to słaby pomysł, bo wilgoć w domu powstaje dalej, dalej powstają zapachy a puszczenie na minimum to straty i koszty niewielkie.

Uszczelnij bypass (najprościej zakleić taśmą od strony nawiewu).

Bypass zaklejony, zwiększony trochę nawiew względem wywieu - 10% i sprawność znacząco wzrosła. Przy usuwanym powietrzu 22 st nawiew=20, zamiast jak do tej pory 15-16 stopni.. Natomiast temperatura czerpni jest tylko 1 stopień niższa niż usuwanego, też tak macie?

Bypass zaklejony, zwiększony trochę nawiew względem wywieu - 10% i sprawność znacząco wzrosła. Przy usuwanym powietrzu 22 st nawiew=20, zamiast jak do tej pory 15-16 stopni.. Natomiast temperatura czerpni jest tylko 1 stopień niższa niż usuwanego, też tak macie?

Zwiększenie nawiewu względem wywiewu = niższa sprawność. Ale celem jest zrównoważenie przepływów, żeby w domu nie było ani zaciągania, ani wywiewania powietrza nieszczelnościami, czyli bez ogrzania/odzysku.

Czyli uszczelnienie bypassa bardziej poprawiło sprawność, bo jednocześnie zwiększając nawiew zmniejszyłeś sprawność. Jaki masz teraz % nawiewu i wywiewu na głównym ekranie? Zwiększyłbym jeszcze trochę nawiew

Edytowane przez Kaizen

Dodałem Twój skrypt w homeassistant, podłączyłem rekuperator przez konwerter USB/RS485 jednakże cały czas zamiast odczytu z czujników mam wartość "nieznany".

Czy mógłbyś napisać w jaki sposób zaimplementować obsługę rekuperatura poprzez konwerter USB/RS485 w homeassistant?

Dodałęm obsługę konwerterów usb, zrobiłem szybki test na tym co udało mi się znaleść i wygląda na to, że działa. Dodałem też krótki opis jakie wpisy są potrzebne w pliku konfiguracyjnym home assistanta. Trzeba pamiętać aby Home assistant miał dostęp do portu konieczna może być dodatkowa konfiguracja np. dockera.

Edytowane przez hansons83
  • Like 1

Pytanie trochę z innej beczki - czy taki rekuperator będzie wystarczający do domu o parametrach poniżej:

- powierzchnia [m2]: 136

- wentylowana kubatura [m2]: 365

- suma nawiew [m3/h]: 315

- suma wywiew [m3/h]: 315

- wyliczona z projektu wentylacji od Pe-flex wydajność centrali/spręż dyspozycyjny [m3/h/Pa]: 350/200

W projekcie zaproponowali mi reQnet 400, ale ten z wymiennikiem ERV kosztuje 12k, niestety poza moim budżetem :-/ Z góry dzięki za informacje.

Pozdrawiam,

CzarskyM

Będzie dobry.

Dzięki, ale czy nie będzie musiał pracować na bardzo wysokich/najwyższych mocach aby pokryć zapotrzebowanie? Niestety nie znam się zupełnie na wentylacji mechanicznej i nie wiem czy lepiej przewymiarować reku ktory będzie pracował na 20% mocy, dobrać nieco slabszy który będzie dmuchał na 50%, i czy wybierając np. tego izzyfasta nie spowoduje że będzie pracował na 90-100% przez większość czasu pobierając większą ilość energii.

Do Twojego domu prawidłowy byłby nowy izzi 400 - ale pewnie będzie początkiem roku 2021 - on na pewno będzie w okolicach ceny izzi 302

Dzięki bardzo, nawet nie wiedziałem że będą coś takiego wprowadzać. Dopiero zrobiłem tynki więc "nie pali" mi się z centralą, więc chyba będę czekał aż to nowe pudełko wypuszczą :) Można gdzieś znaleźć informacje na temat tego urządzenia?

Edytowane przez CzarskyM

Dzięki, ale czy nie będzie musiał pracować na bardzo wysokich/najwyższych mocach aby pokryć zapotrzebowanie? Niestety nie znam się zupełnie na wentylacji mechanicznej i nie wiem czy lepiej przewymiarować reku ktory będzie pracował na 20% mocy, dobrać nieco slabszy który będzie dmuchał na 50%, i czy wybierając np. tego izzyfasta nie spowoduje że będzie pracował na 90-100% przez większość czasu pobierając większą ilość energii.

Mam 133m2, 5 osób i się sprawdza nacodzień, aby zapewnić komfort w nocy chodzi na 50-60% głównie przez sypialnie w której często pojawiają się dodatkowo dzieci, Ale nie daje rady jak jest więcej osób albo potrzeba zauważalnie szybko przewietrzyć, żeby okien nie otwierać, tego mi trochę brakuje.

Tak wygląda u mnie pod zwględem CO2, komfort jak dla mnie jest ok,

went.JPG

Pytanie trochę z innej beczki - czy taki rekuperator będzie wystarczający do domu o parametrach poniżej:

- powierzchnia [m2]: 136

- wentylowana kubatura [m2]: 365

- suma nawiew [m3/h]: 315

- suma wywiew [m3/h]: 315

- wyliczona z projektu wentylacji od Pe-flex wydajność centrali/spręż dyspozycyjny [m3/h/Pa]: 350/200

W projekcie zaproponowali mi reQnet 400, ale ten z wymiennikiem ERV kosztuje 12k, niestety poza moim budżetem :-/ Z góry dzięki za informacje.

Pozdrawiam,

CzarskyM

A kto ci oferuje Requnet V w cenie 12k kiedy w sklepie internetowym kosztuje on 10 050 PLN brutto.

Chytrość instalatorów widzę nie zna granic - to urządzenie w zakupie dla instalatora kosztuje 6200 PLN netto.

Jak ktoś jest partaczem, to chowa zarobek w urządzeniach - takich wykonawców polecam unikać z daleka.

Dobry wykonawca bez oporów przedstawia realne koszty robocizny a i tak odmawia zleceniodawcom, bo nie jest wstanie przerobić zleceń.

Izzi 302 będzie wystarczający.

Ale 200 Pa opór instalacji to dużo.

Lepiej dołożyć od razu - zwiększyć ilości rur 75mm w najdłuższych nitkach by te opory były możliwie niskie.

Wtedy nawet ta mała centrala będzie pracować przy mocno zredukowanych obrotach.

Dzięki, będę jeszcze myślał :)

Btw

Izzi 302 będzie wystarczający.

Ale 200 Pa opór instalacji to dużo.

Lepiej dołożyć od razu - zwiększyć ilości rur 75mm w najdłuższych nitkach by te opory były możliwie niskie.

Wtedy nawet ta mała centrala będzie pracować przy mocno zredukowanych obrotach.

Ile takich rur dodatkowo położyć, jak to poobliczać? I czy jest istotne czy to będą nawiewy/wywiewy czy to jeden...? :p

Ile takich rur dodatkowo położyć, jak to poobliczać? I czy jest istotne czy to będą nawiewy/wywiewy czy to jeden...? :p

Trzeba sobie przeliczyć, bo nie zawsze jest sens.

Kluczowy jest najbardziej oddalony punkt o przewidywanej dużej wydajności.

Rury 75 mm mają około 3,8 Pa/m dla prędkości przepływu 3,5 m/s i 1,9 Pa/m dla prędkości 2 m/s

Jak masz sypialnię 2 osobową gdzie trzeba dostarczyć 60 m3/h to dla 10 metrowego odcinka:

2 rury to opór rzędu 30 Pa (2,67 m/s)

3 rury to opór rzędu 17 Pa (1,8 m/s)

A jeszcze masz anemostat, puszkę rozprężną, skrzynkę rozdzielczą, kanał łączący z rekuperatorem - zrobi się z tego dobre 40 Pa.

Mało który producent podając spręż dyspozycyjny uwzględnia w tej wartości dopuszczalny opór zużytego filtra.

A ponieważ w centralach domowych filtry są niewielkie, to również szybko ulegają zużyciu.

Wbrew pozorom, te 13 Pa różnicy, może sprawić, że centrala zamiast na 70%, będzie mogła pracować na 55%

Będzie ciszej i w skali całego życia domu/instalacji - taniej.