pawnook 13.11.2020 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2020 Pierwsze co mi się nasuwa (w biegu) to większy nawiew niż wywiew czyli wentylacja nie jest zrównoważona. Hmmm, no może tak być. Sam wykonałem instalację, z pomocą forum, starałem się zachować równe odcinki rur i ilość, więc nawiew=wywiew. Spróbuję pokombinować korekcją deliktanie. Do tego pory faktycznie miałem ustawiony większy nawiew niż wywiew - jakieś 5-8% i może tu pies pogrzebany. Dzięki będę testował i dam znać. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.11.2020 11:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2020 jakieś pomysły/sugestie? Uszczelnij bypass (najprościej zakleić taśmą od strony nawiewu). A tak z ciekawości zapytam a co z innymi "gazami" i zapachami, czy one nie wpływają na komfort przebywania w poszczególnych pomieszczeniach. Jak można to pomierzyć oszacować. VOC i PM można mierzyć - ale nie stanowią problemu. Przy smrodliwych pracach (np. gotowanie surowych flaków) to i puszczenie na maksa nie daje rady. Ale w normalnych warunkach to nie problem. Zatrzymywanie całkiem to słaby pomysł, bo wilgoć w domu powstaje dalej, dalej powstają zapachy a puszczenie na minimum to straty i koszty niewielkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 13.11.2020 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2020 mierze PM2,5/10 na zewnątrz i od wyniku uzależnione jest włączanie i wyłączanie reku (dzieje się to automatycznie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 13.11.2020 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2020 mierze PM2,5/10 na zewnątrz i od wyniku uzależnione jest włączanie i wyłączanie reku (dzieje się to automatycznie). Ja też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawnook 16.11.2020 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2020 Uszczelnij bypass (najprościej zakleić taśmą od strony nawiewu). Bypass zaklejony, zwiększony trochę nawiew względem wywieu - 10% i sprawność znacząco wzrosła. Przy usuwanym powietrzu 22 st nawiew=20, zamiast jak do tej pory 15-16 stopni.. Natomiast temperatura czerpni jest tylko 1 stopień niższa niż usuwanego, też tak macie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.11.2020 12:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2020 (edytowane) Bypass zaklejony, zwiększony trochę nawiew względem wywieu - 10% i sprawność znacząco wzrosła. Przy usuwanym powietrzu 22 st nawiew=20, zamiast jak do tej pory 15-16 stopni.. Natomiast temperatura czerpni jest tylko 1 stopień niższa niż usuwanego, też tak macie? Zwiększenie nawiewu względem wywiewu = niższa sprawność. Ale celem jest zrównoważenie przepływów, żeby w domu nie było ani zaciągania, ani wywiewania powietrza nieszczelnościami, czyli bez ogrzania/odzysku. Czyli uszczelnienie bypassa bardziej poprawiło sprawność, bo jednocześnie zwiększając nawiew zmniejszyłeś sprawność. Jaki masz teraz % nawiewu i wywiewu na głównym ekranie? Zwiększyłbym jeszcze trochę nawiew Edytowane 16 Listopada 2020 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hansons83 18.11.2020 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2020 (edytowane) Dodałem Twój skrypt w homeassistant, podłączyłem rekuperator przez konwerter USB/RS485 jednakże cały czas zamiast odczytu z czujników mam wartość "nieznany". Czy mógłbyś napisać w jaki sposób zaimplementować obsługę rekuperatura poprzez konwerter USB/RS485 w homeassistant? Dodałęm obsługę konwerterów usb, zrobiłem szybki test na tym co udało mi się znaleść i wygląda na to, że działa. Dodałem też krótki opis jakie wpisy są potrzebne w pliku konfiguracyjnym home assistanta. Trzeba pamiętać aby Home assistant miał dostęp do portu konieczna może być dodatkowa konfiguracja np. dockera. Edytowane 18 Listopada 2020 przez hansons83 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CzarskyM 19.11.2020 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2020 Pytanie trochę z innej beczki - czy taki rekuperator będzie wystarczający do domu o parametrach poniżej:- powierzchnia [m2]: 136- wentylowana kubatura [m2]: 365- suma nawiew [m3/h]: 315- suma wywiew [m3/h]: 315- wyliczona z projektu wentylacji od Pe-flex wydajność centrali/spręż dyspozycyjny [m3/h/Pa]: 350/200 W projekcie zaproponowali mi reQnet 400, ale ten z wymiennikiem ERV kosztuje 12k, niestety poza moim budżetem :-/ Z góry dzięki za informacje. Pozdrawiam,CzarskyM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 20.11.2020 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2020 Będzie dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel93 20.11.2020 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2020 Do Twojego domu prawidłowy byłby nowy izzi 400 - ale pewnie będzie początkiem roku 2021 - on na pewno będzie w okolicach ceny izzi 302 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CzarskyM 20.11.2020 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2020 Będzie dobry. Dzięki, ale czy nie będzie musiał pracować na bardzo wysokich/najwyższych mocach aby pokryć zapotrzebowanie? Niestety nie znam się zupełnie na wentylacji mechanicznej i nie wiem czy lepiej przewymiarować reku ktory będzie pracował na 20% mocy, dobrać nieco slabszy który będzie dmuchał na 50%, i czy wybierając np. tego izzyfasta nie spowoduje że będzie pracował na 90-100% przez większość czasu pobierając większą ilość energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CzarskyM 20.11.2020 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2020 (edytowane) Do Twojego domu prawidłowy byłby nowy izzi 400 - ale pewnie będzie początkiem roku 2021 - on na pewno będzie w okolicach ceny izzi 302 Dzięki bardzo, nawet nie wiedziałem że będą coś takiego wprowadzać. Dopiero zrobiłem tynki więc "nie pali" mi się z centralą, więc chyba będę czekał aż to nowe pudełko wypuszczą Można gdzieś znaleźć informacje na temat tego urządzenia? Edytowane 20 Listopada 2020 przez CzarskyM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hansons83 20.11.2020 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2020 Dzięki, ale czy nie będzie musiał pracować na bardzo wysokich/najwyższych mocach aby pokryć zapotrzebowanie? Niestety nie znam się zupełnie na wentylacji mechanicznej i nie wiem czy lepiej przewymiarować reku ktory będzie pracował na 20% mocy, dobrać nieco slabszy który będzie dmuchał na 50%, i czy wybierając np. tego izzyfasta nie spowoduje że będzie pracował na 90-100% przez większość czasu pobierając większą ilość energii. Mam 133m2, 5 osób i się sprawdza nacodzień, aby zapewnić komfort w nocy chodzi na 50-60% głównie przez sypialnie w której często pojawiają się dodatkowo dzieci, Ale nie daje rady jak jest więcej osób albo potrzeba zauważalnie szybko przewietrzyć, żeby okien nie otwierać, tego mi trochę brakuje. Tak wygląda u mnie pod zwględem CO2, komfort jak dla mnie jest ok, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 20.11.2020 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2020 Jakie używasz czujniki do pomiaru CO2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CzarskyM 20.11.2020 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2020 Ale nie daje rady jak jest więcej osób albo potrzeba zauważalnie szybko przewietrzyć, żeby okien nie otwierać, tego mi trochę brakuje. Rozumiem że wynika to z braku "mocy" tej centrali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 20.11.2020 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2020 Pytanie trochę z innej beczki - czy taki rekuperator będzie wystarczający do domu o parametrach poniżej: - powierzchnia [m2]: 136 - wentylowana kubatura [m2]: 365 - suma nawiew [m3/h]: 315 - suma wywiew [m3/h]: 315 - wyliczona z projektu wentylacji od Pe-flex wydajność centrali/spręż dyspozycyjny [m3/h/Pa]: 350/200 W projekcie zaproponowali mi reQnet 400, ale ten z wymiennikiem ERV kosztuje 12k, niestety poza moim budżetem :-/ Z góry dzięki za informacje. Pozdrawiam, CzarskyM A kto ci oferuje Requnet V w cenie 12k kiedy w sklepie internetowym kosztuje on 10 050 PLN brutto. Chytrość instalatorów widzę nie zna granic - to urządzenie w zakupie dla instalatora kosztuje 6200 PLN netto. Jak ktoś jest partaczem, to chowa zarobek w urządzeniach - takich wykonawców polecam unikać z daleka. Dobry wykonawca bez oporów przedstawia realne koszty robocizny a i tak odmawia zleceniodawcom, bo nie jest wstanie przerobić zleceń. Izzi 302 będzie wystarczający. Ale 200 Pa opór instalacji to dużo. Lepiej dołożyć od razu - zwiększyć ilości rur 75mm w najdłuższych nitkach by te opory były możliwie niskie. Wtedy nawet ta mała centrala będzie pracować przy mocno zredukowanych obrotach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CzarskyM 20.11.2020 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2020 A kto ci oferuje Requnet V w cenie 12k kiedy w sklepie internetowym kosztuje on 10 050 PLN brutto. W standardowej wersji owssem 10,5k, natomiast wyraźnie napisałem o rekuperatorze z wymiennikiem ERV, to już koszt dokladnie 11,9k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 20.11.2020 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2020 W standardowej wersji owssem 10,5k, natomiast wyraźnie napisałem o rekuperatorze z wymiennikiem ERV, to już koszt dokladnie 11,9k 7260 PLN netto + marża... Poczekaj lepiej na IZZI 302. Moim zdaniem Reqnet V nie jest wart takich pieniędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CzarskyM 20.11.2020 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2020 Dzięki, będę jeszcze myślał Btw Izzi 302 będzie wystarczający. Ale 200 Pa opór instalacji to dużo. Lepiej dołożyć od razu - zwiększyć ilości rur 75mm w najdłuższych nitkach by te opory były możliwie niskie. Wtedy nawet ta mała centrala będzie pracować przy mocno zredukowanych obrotach. Ile takich rur dodatkowo położyć, jak to poobliczać? I czy jest istotne czy to będą nawiewy/wywiewy czy to jeden...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 20.11.2020 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2020 Ile takich rur dodatkowo położyć, jak to poobliczać? I czy jest istotne czy to będą nawiewy/wywiewy czy to jeden...? Trzeba sobie przeliczyć, bo nie zawsze jest sens. Kluczowy jest najbardziej oddalony punkt o przewidywanej dużej wydajności. Rury 75 mm mają około 3,8 Pa/m dla prędkości przepływu 3,5 m/s i 1,9 Pa/m dla prędkości 2 m/s Jak masz sypialnię 2 osobową gdzie trzeba dostarczyć 60 m3/h to dla 10 metrowego odcinka: 2 rury to opór rzędu 30 Pa (2,67 m/s) 3 rury to opór rzędu 17 Pa (1,8 m/s) A jeszcze masz anemostat, puszkę rozprężną, skrzynkę rozdzielczą, kanał łączący z rekuperatorem - zrobi się z tego dobre 40 Pa. Mało który producent podając spręż dyspozycyjny uwzględnia w tej wartości dopuszczalny opór zużytego filtra. A ponieważ w centralach domowych filtry są niewielkie, to również szybko ulegają zużyciu. Wbrew pozorom, te 13 Pa różnicy, może sprawić, że centrala zamiast na 70%, będzie mogła pracować na 55% Będzie ciszej i w skali całego życia domu/instalacji - taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts