Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izzifast - nowy rekuperator z odzyskiem wilgoci.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 890
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Rozgrzany komin generuje taki ciąg, że w życiu nie zastanawiałem się, czy aktualny stan zabrudzenia filtrów daje mi lekkie nad-, czy podciśnienie.

Może ma to jakiś wpływ na proces rozpalania przy otwartych drzwiczkach, czy pierwszego dokładania (może "buchnąc" dym po otwarciu drzwiczek), ale jakoś nigdy tego nie doświadczyłem

Mam dolot powietrza...

To co Cię obchodzi czy wentylacja robi nad czy podciśnienie z tego punktu widzenia? Czy może masz nieszczelny kominek i cały ten dolot psu na budę?

Ale chodziło mi o to, że tak czy inaczej bezpieczeństwo to czujnik CO i dymu - bo wentylacja to co najwyżej może dawać złudne poczucie.

• 2 weeks później...
Panowie, jest gdzieś instrukcja jak wyregulować/ustawić WM przy pomocy anemometru i rękawa? Chyba sobie kupię zestaw, bo jak mi sąsiad powiedział ile chcą za taką usługę to wymiękam :D Jego chata 185m2 a zawołali 1200zł :eek:

Lepiej reguluj na podstawie co2. Bo m3/h niewiele mówią.

Pytam o metodę ustawiania anemometrem z tubą.

Robisz wrogowi? Ja po takim ustawieniu i zmierzeniu CO2 wszystko przeorałem.

Ale jak chcesz, to masz normy, ile m3/h w jakim pomieszczniu. Anemometr pokaże, ile masz. Robisz w kółko wiele iteracji - bo zmniejszenie przepływów na jednym anemometrze zmienia przepływy na wszystkich pozostałych.

Najlepiej mieć tyle tub i anemometrów, ile anemostatów, bo samo mierzenie stawia dodatkowe opory i zmniejsza przepływ w mierzonym pomieszczeniu, a zwiększa w pozostałych.

No OK...ale ja niekoniecznie się będę zamykał z żoną w sypialni, chyba że ktoś nas odwiedzi. Pracowałem w domu z dwoma pomocnikami z wyłączonym reku i jakoś powietrza przez 10h nam nie brakowało...a mam wszystkie FIXy.

Chodzi mi o metodykę - na jakich obrotach, czy na max czy na najczęściej stosowanej prędkości itd itp. Normy niekoniecznie, bardziej zrównoważenie wywiew/nawiew.

Wszystkie rury od nawiewów (po dwie do anemostatu) mam równej długości, wywiewy krótsze ale też wszystkie równe po 2 rury ,w łazience trzy.

Edytowane przez Pytajnick