Pytajnick 02.12.2020 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 U mnie 62-65% przy 20-40% wydajności reku. Więcej nie kręcę, bo w środku jedna czasem dwie osoby. Chatka ogrzewana do 18stC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.12.2020 19:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 Z ciekawości, jak wygląda wilgotność u użytkowników ERV w taką pogodę jak dzisiaj? Wilgotność bezwzględna na zewnątrz to teraz jakieś 2.2g/kg. Po podgrzaniu do 22 stopni mamy 13,5% wilgotności względnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacogi 02.12.2020 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 Żeby automatycznie kompensował ciąg? Nie. Nie ma też opcji ręcznej "kominek". Możesz ręcznie ustawić proporcje nawiewu i wywiewu (a potem ręcznie to odkrecić). Tylko po co? aby przy paleniu w kominku czuć się bezpieczniej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 02.12.2020 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 Czyli erv działa jak ma działać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.12.2020 19:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 aby przy paleniu w kominku czuć się bezpieczniej.... Poczucie ważna rzecz. Bywa irracjonalna, ale ważna. Jak myślisz, co by się stało, jakby zabrakło prądu gdy palisz w kominku pobierającym powietrze z pomieszczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacogi 02.12.2020 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 Poczucie ważna rzecz. Bywa irracjonalna, ale ważna. Jak myślisz, co by się stało, jakby zabrakło prądu gdy palisz w kominku pobierającym powietrze z pomieszczenia? Mam dolot powietrza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 02.12.2020 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 Rozgrzany komin generuje taki ciąg, że w życiu nie zastanawiałem się, czy aktualny stan zabrudzenia filtrów daje mi lekkie nad-, czy podciśnienie.Może ma to jakiś wpływ na proces rozpalania przy otwartych drzwiczkach, czy pierwszego dokładania (może "buchnąc" dym po otwarciu drzwiczek), ale jakoś nigdy tego nie doświadczyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 03.12.2020 00:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 Mam dolot powietrza... To co Cię obchodzi czy wentylacja robi nad czy podciśnienie z tego punktu widzenia? Czy może masz nieszczelny kominek i cały ten dolot psu na budę? Ale chodziło mi o to, że tak czy inaczej bezpieczeństwo to czujnik CO i dymu - bo wentylacja to co najwyżej może dawać złudne poczucie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczupakq 08.12.2020 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2020 Witam serdecznie. Mam pytanie do osób posiadających reku izzifast czy da się zamontować w/w rekuperator króćcami w górę i dół? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 09.12.2020 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2020 Witam serdecznie. Mam pytanie do osób posiadających reku izzifast czy da się zamontować w/w rekuperator króćcami w górę i dół? Zamontować dasz radę ale w instrukcji jest tylko na ścianie z wyjściami po bokach lub pod sufitem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczupakq 09.12.2020 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2020 Zamontować dasz radę ale w instrukcji jest tylko na ścianie z wyjściami po bokach lub pod sufitem. To że dam radę nie wątpię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ymon 10.12.2020 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2020 Witam serdecznie. Mam pytanie do osób posiadających reku izzifast czy da się zamontować w/w rekuperator króćcami w górę i dół? Zadzwoń do producenta, to Ci powiedzą, chociaż gdyby to zalecali, to by pewnie pokazali w instrukcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 20.12.2020 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2020 Panowie, jest gdzieś instrukcja jak wyregulować/ustawić WM przy pomocy anemometru i rękawa? Chyba sobie kupię zestaw, bo jak mi sąsiad powiedział ile chcą za taką usługę to wymiękam Jego chata 185m2 a zawołali 1200zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.12.2020 09:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2020 Panowie, jest gdzieś instrukcja jak wyregulować/ustawić WM przy pomocy anemometru i rękawa? Chyba sobie kupię zestaw, bo jak mi sąsiad powiedział ile chcą za taką usługę to wymiękam Jego chata 185m2 a zawołali 1200zł Lepiej reguluj na podstawie co2. Bo m3/h niewiele mówią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 20.12.2020 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2020 Lepiej reguluj na podstawie co2. Bo m3/h niewiele mówią. Ale to raczej opcja robienia tego u siebie, czasochłonna - testy, obserwacja itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.12.2020 10:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2020 Ale to raczej opcja robienia tego u siebie, czasochłonna - testy, obserwacja itd. Pytasz, o robienie dla siebie, czy dla kogoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 20.12.2020 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2020 Pytasz, o robienie dla siebie, czy dla kogoś? Pytam o metodę ustawiania anemometrem z tubą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.12.2020 13:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2020 Pytam o metodę ustawiania anemometrem z tubą. Robisz wrogowi? Ja po takim ustawieniu i zmierzeniu CO2 wszystko przeorałem. Ale jak chcesz, to masz normy, ile m3/h w jakim pomieszczniu. Anemometr pokaże, ile masz. Robisz w kółko wiele iteracji - bo zmniejszenie przepływów na jednym anemometrze zmienia przepływy na wszystkich pozostałych. Najlepiej mieć tyle tub i anemometrów, ile anemostatów, bo samo mierzenie stawia dodatkowe opory i zmniejsza przepływ w mierzonym pomieszczeniu, a zwiększa w pozostałych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 20.12.2020 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2020 Po ostatnich pomiarach CO2 przyznaję rację Kaizenowi. Dodatkowo pomiary przy zamkniętych drzwiach jeśli są zamknięte nocą. Pomiary wydatku to teoretyczna nauka jazdy na rowerze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 20.12.2020 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2020 (edytowane) No OK...ale ja niekoniecznie się będę zamykał z żoną w sypialni, chyba że ktoś nas odwiedzi. Pracowałem w domu z dwoma pomocnikami z wyłączonym reku i jakoś powietrza przez 10h nam nie brakowało...a mam wszystkie FIXy.Chodzi mi o metodykę - na jakich obrotach, czy na max czy na najczęściej stosowanej prędkości itd itp. Normy niekoniecznie, bardziej zrównoważenie wywiew/nawiew.Wszystkie rury od nawiewów (po dwie do anemostatu) mam równej długości, wywiewy krótsze ale też wszystkie równe po 2 rury ,w łazience trzy. Edytowane 20 Grudnia 2020 przez Pytajnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts