hansons83 20.01.2021 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2021 Wchodzę w ikonkę korekty Nawiewu, ustawiam a na panelu pokazuje korektę Wywiewu... Też tak macie ?? Tak powinno być, bo dodatnia korekta nawiewu musi obniżyć wywiew, bo nie da się podkręcić wentylatora do 110% na najwyższym biegu, dlatego trzeba obniżyć obroty tego w którym korekty nie ustawiasz, ja tak to rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 20.01.2021 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2021 To prawdopodobnie pytanie, na które nie da się konkretnie odpowiedzieć bo jest dużo zmiennych... ale na jaką wilgotność w domu mogę liczyć jeśli mam entalpiczny rekuperator (izzi 302). Nie suszę prania (mam suszarkę), nie myłem ostatnio podłogi, rodzina 2+2 przez większość dnia jest nieobecna... no ale liczyłem na >40%. Mój higrometr pokazuje teraz 36%, podczas mrozów było prawie tak samo. Reku chodzi ciągle na 30%. Jakie wilgotności osiągacie? Mam w domu obecnie 47% a na dworze słoneczko +5 i 69% Reku w mojej chatce najczęściej chodzi na 1szym biegu czyli 40% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 20.01.2021 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2021 (edytowane) Tak powinno być, bo dodatnia korekta nawiewu musi obniżyć wywiew, bo nie da się podkręcić wentylatora do 110% na najwyższym biegu, dlatego trzeba obniżyć obroty tego w którym korekty nie ustawiasz, ja tak to rozumiem. Ale ja chcę zmniejszyć nawiew na 1wszym biegu. Mam większy 10m3/h od wywiewu na ustawieniach fabrycznych. A korekty w'g instrukcji są tylko w dół - zmniejszanie- w/g tego co w instrukcji pisze....albo ja nie kumam Punkt 08.05.6.3. https://www.fotosik.pl/zdjecie/38c6db040cb25198 Edytowane 20 Stycznia 2021 przez Pytajnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hansons83 20.01.2021 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2021 Takim elementem jest dysza wentylatora. Niestety ten model wentylatorów nie posiada fabrycznych króćców, producent nie udostępnia też jego charakterystyki. Zdecydowałem, że w będę mierzył na dyszy wentylatorów, nie muszę znać m3/h, a dla celów porównawczy k-factor nie jest mi w sumie potrzebny, albo jakiś sobie wydedukuje na podstawie pomiarów. Na wlocie wentylatorów jest zamontowany pierścień wlotowy, może dla niego jakieś dane znajdę. Czy mógłbyś potwierdzić, lokalizację rurek - (czerwony) i + (niebieski) dla czujników na wentylatorze nawiewnym i wywiewnym, wolałbym mieć pewność, że dobrze to zrozumiałem, zanim zacznę ciąć ocieplenie reku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hansons83 20.01.2021 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2021 Ale ja chcę zmniejszyć nawiew na 1wszym biegu. Mam większy 10m3/h od wywiewu na ustawieniach fabrycznych.] Ja bym dał korektę 10% na wywiew, w takim razie, co w rzeczywistości obniży nawiew o te 10%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 20.01.2021 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2021 Ja bym dał korektę 10% na wywiew, w takim razie, co w rzeczywistości obniży nawiew o te 10%. Zobaczymy czy tak będzie. Mam sprzęt i mogę pomierzyć ale raz, że mnie takie zagmatwanie irytuje a dwa to trochę czasu potrzebuję a składanie mebli ma pierwszeństwo...zdaniem żony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.01.2021 09:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2021 (edytowane) Zmierzyłem, przed chwilą, jest dobrze. [ATTACH=CONFIG]452204[/ATTACH] To po nocy w sypialni z zamkniętymi drzwiami w której spały dwie osoby przy ciągle zamkniętych drzwiach gdy przez noc reku dmuchał na cały dom 62,3m3/h? U mnie maksymalnie było 864ppm przy ok. 200m3/h przy czym w sypialniach dzieci bardzo skręcone anemostaty a w salonie niewiele mniej Edyta Masz strasznie wysokie stężenie TVOC i HCHO. tu dla porównania moje /Edyta Wiele problemów, które ludzie opisują u mnie nie występuje. Negujesz powtarzalne pomiary przeprowadzone przez różne osoby? To nie jest subiektywna ocena - to zmierzone wielkości faktyczne. Może dlatego, że mam mały domek i łatwo nim sterować, a może też dlatego, że cały system HVAC robiłem sam i jest "uszyty na miarę".. Są rzeczy, których w sklepie nie kupisz. Jak wiara w cuda. Mała kubatura to też mniejszy "bufor" i szybsze zmiany stężenia CO2. W aucie z dwoma osobami po kwadransie z zamkniętym obiegiem stężenie CO2 rośnie >1600ppm. A auta są dosyć nieszczelne i zwłaszcza w czasie jazdy wymiana jest dalej spora. Pozwól, że od tego momentu ja sobie już odpuszczę dalszą polemikę. Ty masz problem nawet z matematyką. To nie matematyka. To wielkość fizyczna odczytana z tabeli, której namiary podałem. Faktycznie polemika z tym sensu nie ma. Edytowane 20 Stycznia 2021 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hansons83 20.01.2021 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2021 Zobaczymy czy tak będzie. Mam sprzęt i mogę pomierzyć ale raz, że mnie takie zagmatwanie irytuje a dwa to trochę czasu potrzebuję a składanie mebli ma pierwszeństwo...zdaniem żony Można przycisk pod klapą wcisnąć przy otwartej klapie (reku się włączy) i sprawdzić który wentylator szybciej się kręci:) Tylko z tą korektą jest tak, że najlepiej by było co tydzień pomiary powtórzyć i ustawić na nowo. Zimą zauważyłem sporą dysproporcję w brudzeniu się filtrów, na czerpni szybciej się zabrudza, choć w okolicy mało dymiących kominów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom1000k 20.01.2021 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2021 To po nocy w sypialni z zamkniętymi drzwiami w której spały dwie osoby przy ciągle zamkniętych drzwiach gdy przez noc reku dmuchał na cały dom 62,3m3/h? Dokładnie tak było, nie mam powodu kłamać. Masz strasznie wysokie stężenie TVOC i HCHO. Tak, ale te wskazania zawsze mam wysokie, czujnik reaguje na suszące się pranie, dezodorant, czy parujące olejki zapachowe z podgrzewacza, więc wiem skąd je mam. Negujesz powtarzalne pomiary przeprowadzone przez różne osoby? To nie jest subiektywna ocena - to zmierzone wielkości faktyczne. Nic nie neguję. Stwierdzam tylko, że "Wiele problemów, które ludzie opisują u mnie nie występuje." Nie twierdzę, że nie występują u nich. Niech walczą z nimi, ja już nie muszę. U mnie maksymalnie było 864ppm przy ok. 200m3/h przy czym w sypialniach dzieci bardzo skręcone anemostaty a w salonie niewiele mniej Jak wiara w cuda. To nie cuda, to rzeczywistość. Nie możesz wszystkiego negować, bo jest inaczej niż u Ciebie. Musisz się pogodzić z tym, że u kogoś może być po prostu lepiej. To się zdarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 20.01.2021 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2021 A czujnik CO2 był chociaż kalibrowany? To nie kwestia wiary, tylko przepływów. Jeśli puszczasz 60 kilka m3/h na cały dom, a 3 osoby przebywają w tym samym pomieszczeniu, to nie ma możliwości żeby CO2 było w okolicy 500. Chyba, że wszystkie pozostałe anemostaty się zamykają i otwiera tylko ten gdzie przebywają akurat ludzie. Wybacz, ale mam ograniczone zaufanie do urządzenia na którym jest napisane Air Quality Detectot. Jeśli w pomieszczeniu będzie tak zimno, że będzie widoczna para z ust, a termometr z chin pokaże 25 stopni, to w pomieszczeniu jest te 25 stopni? Zapotrzebowanie dla 1 osoby to jakieś 20m3 powietrza na godzinę. Nawet jak zapewnisz taki przepływ do jednego pomieszczenia, to nie znaczy, że CO2 będzie 400ppm bo to powietrze się miesza itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 20.01.2021 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2021 To nie matematyka. To wielkość fizyczna odczytana z tabeli, której namiary podałem. Faktycznie polemika z tym sensu nie ma. Z jakiej gwiazdy Ty się urwałeś? W Twoich obliczeniach nie zgadza się nawet rachunek matematyczny liczb które wstawiłeś. Raczysz mnie poprawiać, a sam nawet nie sprawdziłeś własnych obliczeń. Przejrzyj sobie jakieś uczelniane materiały dotyczące obliczeń mocy nagrzewnic, skoro twierdzisz że dostępne kalkulatory zwracają błędne dane. Tylko ostrzegam, twój świat może stanąć na głowie jak w końcu pojmiesz, że ciepło właściwe powietrza to okolice 1 kJ/KgK Chyba, że te 10 kJ/KgK to jakaś pogodowa anomalia, o której jeszcze świat nie słyszał? Czy mógłbyś potwierdzić, lokalizację rurek - (czerwony) i + (niebieski) dla czujników na wentylatorze nawiewnym i wywiewnym, wolałbym mieć pewność, że dobrze to zrozumiałem, zanim zacznę ciąć ocieplenie reku. [ATTACH=CONFIG]452217[/ATTACH] Rozmieszczenie prawidłowe. Krócieć pomiarowy należy umieścić w najwęższym miejscu dyszy - zwykle nie jest to jej koniec a kilka mm wcześniej. Końcówka wewnątrz dyszy musi być zlicowana z powierzchnią dyszy, nie może wystawać do środka. W poniższej dokumentacji masz mniej więcej pokazane w którym miejscu dyszy montuje się króćce pomiarowe. https://www.ebmpapst.us/media/content/literature/brochures/Airflow_measurement_using_instrumented_inlet_rings.pdf Masz rację, do bilansowania instalacji współczynnik k-factor nie będzie potrzebny, bo dążył będziesz do wyrównania delty p na obu wentylatorach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.01.2021 21:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2021 (edytowane) W Twoich obliczeniach nie zgadza się nawet rachunek matematyczny liczb które wstawiłeś. Rzeczywiście musiałem gdzieś się przeklawiaturzyć. Poprawiłem. Jeszcze więcej wyszło. Tylko ostrzegam, twój świat może stanąć na głowie jak w końcu pojmiesz, że ciepło właściwe powietrza to okolice 1 kJ/KgK Suchego. A takie w naturze nie występuje. Nie zajrzałeś nawet do tabel, które linkowałem? A co z odpuszczaniem polemiki? Edytowane 20 Stycznia 2021 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom1000k 20.01.2021 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2021 A czujnik CO2 był chociaż kalibrowany? To nie kwestia wiary, tylko przepływów. Jeśli puszczasz 60 kilka m3/h na cały dom, a 3 osoby przebywają w tym samym pomieszczeniu, to nie ma możliwości żeby CO2 było w okolicy 500. Chyba, że wszystkie pozostałe anemostaty się zamykają i otwiera tylko ten gdzie przebywają akurat ludzie. Wybacz, ale mam ograniczone zaufanie do urządzenia na którym jest napisane Air Quality Detectot. Jeśli w pomieszczeniu będzie tak zimno, że będzie widoczna para z ust, a termometr z chin pokaże 25 stopni, to w pomieszczeniu jest te 25 stopni? Ech, jak zwykle. Jeżeli wyniki pomiaru się nie zgadzają z tym jak ma ELITA FORUM to tym gorzej dla wyników. Trudno ci pojąć, że ktoś może mieć dobrze zrobione i prawidłowo zbilansowane. A czujnik jest jaki jest, nie pójdę z nim do Głównego Urzędu Miar, żeby mi się ppm-y zgadzały do do jednego. Nie dajmy się zwariować. Zapotrzebowanie dla 1 osoby to jakieś 20m3 powietrza na godzinę. A wiesz dlaczego akurat tyle? Bo tyle właśnie powietrza wystarczy wymienić żeby zbilansować CO2 od jednego oddychającego człowieka. Średnio. W ciagu dnia otwiera się drzwi co wymienia część powietrza, poza tym nie przez całą dobę wszyscy są w domu. A w nocy jak się śpi oddycha się mniej intensywnie. Więc tak, u mnie przy wymianie 62m3/h CO2 się bilansuje. Jeżeli nie wierzysz pomiarom, to da się to policzyć. Nawet jak zapewnisz taki przepływ do jednego pomieszczenia, to nie znaczy, że CO2 będzie 400ppm bo to powietrze się miesza itd. No i niech się miesza. 20m2/h jest tempem wymiany równoważnym z moim oddychaniem, dyfuzja zadba o równowagę, do tego zyski o których wspomniałem wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.01.2021 22:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2021 Jeżeli nie wierzysz pomiarom, to da się to policzyć. Ciekaw jestem, jak to policzysz. Plizz zrób to. Najlepiej w dwóch wersjach - z drzwiami otwartymi i zamkniętymi. Przy drzwiach zamkniętych zapomnij o dyfuzji - strumień powietrza przez tuleje/podcięcie będzie tak silny, że nic nie wpuści pod prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 20.01.2021 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2021 Nie odpisałeś na podstawowe pytanie, jak często kalibrujesz ten czujnik? Bez tego pomiary są nic nie warte i nie musisz chodzić do urzędu miar. Mój mogę skalibrować tak, że na wyłączonej wentylacji nie przekrocze 600ppm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 21.01.2021 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2021 Suchego. A takie w naturze nie występuje. Nie zajrzałeś nawet do tabel, które linkowałem? Chcesz mi powiedzieć, że powietrze w temperaturach ujemnych jest wilgotne? A wszelkie problemy z przesuszaniem powietrza w domu, z jakimi borykają się tutaj użytkownicy są wyimaginowane? Ty tak na poważnie? Proszę cię, zajrzyj do poważnej literatury, zweryfikuj w kilu miejscach dane bo robisz z siebie idiotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 21.01.2021 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2021 Gdybym sugerował się "internetami" można by pomyśleć, że ten rekuperator ma same wady i jedną zaletę "cenę". Zapewne jednak producent poprawił swoją konstrukcję i działa to jak należy, to, że zamarza w zimę to naturalne, duży odzysk ciepła powoduje szybsze zamarzanie. To, że producent dorzuca marketingową papkę, to też normalne, trzeba tylko ją wyłuskać. Reszta tych śmiesznych analiz jest bardzo zabawna.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.01.2021 14:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2021 Chcesz mi powiedzieć, że powietrze w temperaturach ujemnych jest wilgotne? Masz jakieś wątpliwości? Nie masz stacji pogodowej pokazującej wilgotność na zewnątrz ani nie sprawdzałeś wilgotności na czerpni? Wykresu Molliera nie znasz? http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=452255 A dlaczego w domu sucho - wyjaśniałem tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 22.01.2021 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 Masz jakieś wątpliwości? Nie masz stacji pogodowej pokazującej wilgotność na zewnątrz ani nie sprawdzałeś wilgotności na czerpni? Wykresu Molliera nie znasz? Dobrze, że zaczynasz przytaczać jakąś konkretną literaturę. Odrób jeszcze 2 lekcje. Wilgotność względna jak sama nazwa wskazuje jest wielkością względną, i dlatego nie ma jednostki fizycznej a podawana jest w procentach. Poszukaj na wykresie wilgotności bezwzględnej - to informacja ile powietrze zawiera w sobie wilgoci. Może pojmiesz, dlaczego powietrze w temperaturach ujemnych jest SUCHE. A następnie zaznacz sobie na wykresie przemianę (ogrzewanie) i wrzuć tutaj screen tej przemiany. Dla ułatwienia, możesz użyć gotowych programów. Zamiast na piechotę (bo to Ci nie wychodzi) wstawisz punkty, zaznaczysz przemianę i policzy się wszystko samo: Proste programy z wykresem HX znajdziesz tutaj: http://www.handsdownsoftware.com/Downloads.htm Polecam użyć ten, od wynalazcy klimatyzacji Carierr A gdybym tak nie chciał montować rekuperacji, Kubatura 300 m3; 1 wymiana na godzinę. Policz ile mocy grzewczej zużyję na wentylację? PS. To nie polemika, to zadanie domowe. Widzę, że jesteś aktywny w wielu wątkach, bardzo często przedstawiasz różne wyliczenia zużycia energii. Wypadało by robić to poprawnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 22.01.2021 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 A gdybym tak nie chciał montować rekuperacji, Kubatura 300 m3; 1 wymiana na godzinę. Policz ile mocy grzewczej zużyję na wentylację? Czy to są wystarczające dane do obliczenia mocy potrzebnej do ogrzania powietrza. Czy nie brakuje tu przynajmniej różnicy temperatur? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts