pandzik 24.10.2023 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2023 Nie ma skroplin. No ale reku jest po to aby obniżyć wilgotność w domu. Z łazienek idzie 100% okresowo, wtedy ta cała wilgoć wraca do domu? Teraz mam 40-50% i nie chce tego zmieniac. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.10.2023 13:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2023 Nie ma skroplin. No ale reku jest po to aby obniżyć wilgotność w domu. Z łazienek idzie 100% okresowo, wtedy ta cała wilgoć wraca do domu? Teraz mam 40-50% i nie chce tego zmieniac. Nie cała. I pamiętaj, że wraca do pomieszczeń z nawiewem, gdzie w sezonie grzewczym drastycznie brakuje wilgoci. Wykres sprawności odzysku wilgoci masz na wykresie w pierwszym poście. Te 95%, które było w pierwszej wersji instrukcji Izzifast to ewidentny błąd - w następnej wersji już było "Sprawność odzysku wilgoci do 65%". Jest znacznie niższa, od sprawności odzysku ciepła. Żeby policzyć musisz policzyć wilgotność bezwzględną strumienia na wywiewie i na czerpni i różnicę pomnożyć przez ten %. Czyli jak wyjdzie np. wewnątrz 11g/m3 a na zewnątrz 9g/m3 i przyjmiemy 60% to odzyskasz 1,2g/m3 i nawiew będzie miał 10,2g/m3 (oczywiście mniej, niż wywiew gdy na zewnątrz wilgotność jest mniejsza, niż wewnątrz). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 24.10.2023 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2023 To jednak nie dla mnie. Nie chce obudzic sie z reką w mokrym nocniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 24.10.2023 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2023 To jednak nie dla mnie. Nie chce obudzic sie z reką w mokrym nocniku. Na zewnątrz mam 95% wilgotności , lekko mży, w domu 54% . Gdzie chcesz ten nocnik znaleźć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 27.10.2023 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2023 Na zewnątrz mam 95% wilgotności , lekko mży, w domu 54% . Gdzie chcesz ten nocnik znaleźć? Jeżeli by tak było to ok. Tylko skąd mieć pewność że tak bedzie u mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ficki 27.11.2023 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2023 Ale kaszana. Kupiłem izzi 302 pod koniec marca 2022, a zainstalowałem i uruchomiłem z początkiem września. Dzisiaj po ponad roku siedziałem w kuchni i nagle dobiega dziwny dźwięk jakby ktoś uruchomił silnik odrzutowy 100m od domu. Nasłuchuję próbuję rozpoznać skąd dźwięk dobiega, otworzyłem okno i nic się nie zmieniło, spojrzałem w górę na anemostat BINGO! Otworzyłem klapę skrzyni i silnik który nadmuchuje powietrze do domu wydaje niepokojące dźwięki, mój werdykt to łożysko ale co powiedzą spece o ile przyjadą to zobaczymy co stwierdzą. Napisałem maila do producenta i czekam co odpowiedzą. Patrzyłem na nowy wentylator to cena 1,5tys zwala z nóg (i to nie hrywien! ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukikow 08.01.2024 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2024 Jak wyglądają odzyski przy dzisiejszych mrozach (okolice -15)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.01.2024 23:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2024 Jak wyglądają odzyski przy dzisiejszych mrozach (okolice -15)? Słabo. Od ok -8-9* zaczęły mi się coraz bardziej rozjeżdżać temperatury nawiewu i wywiewu (rozmrażanie na sterowniku wyskoczyło chyba już przedwczoraj (albo i wcześniej, nie zaglądam tam często). Przez moment, koło południa, jak temperatura na zewnątrz wzrosła w okolice -6 nawiew trochę zbliżył się do wywiewu a potem dalej zjazd wraz z temperaturą na zewnątrz. Przy -13.6 pojawił mi się X przy nawiewie. a potem padło mi zasilanie (w sensie zakład energetyczny nawalił). Za to obadałem teraz, i czerpnia nie jest zalodzona (poprzednio była i nie wiem, czy nie został za mały przepływ i przez to wymiennik też się oszronił, bo wywiew się zmniejszył). Wymiennik i kratka wentylatora bez szronu po ok. 10 minutach od awarii zasilania - trochę wody (strzelam, że ze 3ml) się polało z komory wyrzutni i odrobina lodu została na kształtce stalowej do której przykręcony jest wentylator wyrzutni (na styku z klapą) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 09.01.2024 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2024 (edytowane) Przy takich temperaturach , to u mnie wskazania na wyświetlaczu rozmijają się ze stanem faktycznym. Rano - Na dworze -14, na wyświetlaczu -9, Wywiew 21, a termometr zestawu Testo pokazuje 23 w domu 22,5 na wysokości regulatora PC . Nawiewu nie zmierzę (w/g wyświetlacza teraz 12st/c a na zewnątrz w/g czujnika PC - 9,7stC)....nie dam rady tyle trzymać tuby przy anemostacie, bo temp spada powoli. Najważniejsze, że wszystko działa, nie zamarza, powietrze wlatuje i wylatuje.. Edytowane 9 Stycznia 2024 przez Pytajnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.01.2024 23:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2024 Przy takich temperaturach , to u mnie wskazania na wyświetlaczu rozmijają się ze stanem faktycznym. Owszem, warto weryfikować te czujniki. Nawet, jak nowe pokazują prawidłowo, to z czasem potrafią się rozjechać. https://forum.muratordom.pl/showthread.php?355325-Izzifast-nowy-rekuperator-z-odzyskiem-wilgoci&p=8127054&viewfull=1#post8127054 Rano - Na dworze -14, na wyświetlaczu -9, Wywiew 21, a termometr zestawu Testo pokazuje 23 w domu 22,5 na wysokości regulatora PC . Jak już porównujesz wskazania, to trzeba w dokładnie tym samym miejscu. To, że nawet przy każdym anemostacie wywiewnym masz tę samą temperaturę, to nie znaczy, że w rurach się ona nie zmieni zanim powietrze dotrze do czujnika wywiewu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
erda 13.02.2024 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2024 Cześć , rekuperator Izzy 302 , moduł stałego przepływu , jak jest aktywny moduł to wydajność cały czas faluje w granicach 20m2/h w serwisie powiedzieli mi że to może być błąd pomiarowy i wszystko jest ok , tylko że zmiany obrotów wentylatorów słychać i moc na największych obrotach też się zmienia w granicach 15 W. Po wyłączeniu modułu słychać jednostajne obroty i pobór prądu się stabilizuje .Wy też tak macie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts