Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izzifast - nowy rekuperator z odzyskiem wilgoci.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 890
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tylko pomiary masz w domoticzu? Jest w nim jakaś możliwość podpięcia się pod domoticza żeby nim sterować?

Pomiary wysyłam do Domoticza i to z niego wykresy. Niby sterownik jest na RS-485 - ale jak się dogadać, to nie mam pojęcia. Jak ktoś rozkmini to chętnie skorzystam :)

• 4 weeks później...

Tutaj wrzuciłem fotki, jak wyglądają filtry po dołożeniu G4 G4 tyko wciskałem między M5 a króciec (nie robiłem żadnych ramek). Nie są więc idealnie szczelne.

M5 ciągle mam fabryczne, G4 jak dotąd wymieniłem dwa razy. Żeby utrzymać CO2 w ryzach zwiększyłem obroty wentylatorów o 5pp - więc specjalnie opory (jeszcze) nie wzrosły, ale mierzalnie wzrosły.

Zamierzam kupić po kawałku F5 i F9 i zobaczyć, jak sobie wentylatory z nimi poradzą. Fabryczne filtry zostawię, bo nie chce mi się (przynajmniej do testów) robić ramek i szczelnie montować dodatkowych filtrów.

Qrr... ciekawe dlaczego mam w projekcie peflexu 160. tylko przy przejściu przez ścianę mam kawałki 200.

W projekcie miałem 150 i 160 mm. Czerpnia 250. Kupiłem rurę elastyczną izolowaną 200 zamiast tłumików pakowaną po 10mb, więc nią działałem dalej.

ta rura nie nadaje się do czyszczenia - więc z czasem będzie do wymiany. Nie wiem, czy wtedy nie zmienię na cieńsze. Przy osprzęcie na 160mm 200mm to raczej zbędna komplikacja.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Nadeszło trochę więcej wilgotnych i chłodniejszych dni, jak się sprawuje Izzi? Właśnie trzymam kursor nad przyciskiem "kupuj" i dlatego pytam ;). Alternatywą był O3ozon CWPP 420/200 jon16 ale przeprowadzam się z dość zawilgoconego domu i nagły przeskok do przesuszonego powietrza mógłby się skończyć źle. Kusi dodatkowo również dość duża tolerancja na zewnętrzne mrozy, może obejdzie się bez nagrzewnicy...

Mobile BME- to czujnik przenośny - w tym czasie zaparkowany w master bedroom.

Zamontowane ciągle pierwsze filtry M5 (dostarczone razem z reku). Przed nimi była cały czas włóknina G4 a od kilku tygodni jest F7 - więc opory są znacznie większe, niż fabrycznie. W czasie widocznym na wykresie w godzinach 22:00-6:00 55%mocy, w pozostałych 40%.

wasne-wykresy-temperatur (1).jpg