ngreen 05.04.2019 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2019 Pytanie o rekuperator. Powierzchnia domu to 170 m kw. Ilość użytkowników 4-5 osób. W projekcie mam zapotrzebowanie na powietrze w ciągu godziny na poziomie około 400 m3 na h. Chciałbym jednak zakupić rekuperator Ventilus 365 (taką ma wydajność na godzinę), z tego względu, że być może w przyszłości zakupię do niego wymiennik entalpiczny (odzysk wilgoci), bo istnieje w tym modelu taka możliwość. Pytanie, czy 365 m3 na h, na taką powierzchnię i na tyle osób (max 5) będzie dostatecznie wystarczający? Spotkałem się z takim stwierdzeniem, że około 30 m3 na osobę na h w zupełności wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 05.04.2019 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2019 Mam teraz 100m3/h ustawione i to starcza na 4 osoby, domek mniejszy ale wiekszego znaczenia to nie ma. Drugi bieg właczam moze z 10 razy do roku (150m3) jak jest bardzo dużo gości albo cos sie przypali. Takze tych 350 nigdy nie uzyjesz chyba że twoja żona uzywa tyhc smierdzących lakierow i zmywaczy do pazurów...brrrP.S. I daj wywiew w wiatrolapie. jego brak to moj najwiekszy bład przy budowie WM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tulisko 05.04.2019 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2019 Mam teraz 100m3/h ustawione i to starcza na 4 osoby, domek mniejszy ale wiekszego znaczenia to nie ma. Drugi bieg właczam moze z 10 razy do roku (150m3) jak jest bardzo dużo gości albo cos sie przypali. Takze tych 350 nigdy nie uzyjesz chyba że twoja żona uzywa tyhc smierdzących lakierow i zmywaczy do pazurów...brrr P.S. I daj wywiew w wiatrolapie. jego brak to moj najwiekszy bład przy budowie WM. A masz wywiew w pomieszczeniu sąsiadującym z wiatrołapem? Jeśli tak to może wystarczy podciąć drzwi żeby wymusić delikatną cyrkulację powietrza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 05.04.2019 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2019 Niestety tylko zostawianie otwartych drzwi pomaga, inaczej czuc zaduch i czasem zapachy butow. Dla mnie wywiew w wiatrolapie to koniecznosc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts