sirkrzysiek 06.04.2019 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2019 Witam, chcemy wybudować z żoną dom. Projekt jest aktualnie w adaptacji. Projekt to dom pod jarzabem 8GN. Z chęcią bym posłuchał waszych rad i uwag. Będzie trochę zmian. 1) Dach z 30 na 35 st. konstrukcja z wiązarów. Zamiana z blachy na dachówkę. Zmiana dachu płaskiego nad garażem na dwuspadowy. 2) Poddasze nieużytkowe, strop drewniany. Jakiś strych na graty. 3) Ogrzewanie pompą ciepła. W całym domu podłogówka. Jednostka zew, ma się znajdować na ścianie szczytowej garażu. 4) Likwidacja kominów i kominka. Będzie rekuperacja. 5) Zmiana rozmiaru okien i likwidacja garażowego. 6) Usunięcie wewnętrznych ścian nośnych Jeżeli macie jakieś sugestie co można by zmienić na etapie adaptacji z chęcią wysłucham. W załączniku kilka rysunków. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 06.04.2019 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2019 Pytanie nie związane bezpośrednio z przestawionymi zapytaniami ale powiedz (jeżeli możesz) ile kosztuje projekt "typowy" a ile ma kosztować adaptacja do Waszych wymagań?Czy typowego nie kupujesz a Architekt adaptujący tylko się na nim wzoruje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KILL BILL 06.04.2019 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2019 (edytowane) Pytanie nie związane bezpośrednio z przestawionymi zapytaniami ale powiedz (jeżeli możesz) ile kosztuje projekt "typowy" a ile ma kosztować adaptacja do Waszych wymagań? Czy typowego nie kupujesz a Architekt adaptujący tylko się na nim wzoruje? To odpowiem Ci tak,w moim przypadku projekt gotowy przed adaptacja wyszedlby znacznie drożej w budowie niż po adaptacji i to ze znacznym ograniczeniem zużycia energii na jego ogrzewanie. Gotowiec to jedynie szkielet a jedynie od inwestora i jego świadomości zależy co z tym zrobi. Głąb będzie budował wg gotowca czyli drogo i do dupy. Myślący wykorzysta ten szkielet do budowy dobrego domu Edytowane 6 Kwietnia 2019 przez KILL BILL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 06.04.2019 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2019 Wywalanie ściany nośnej wewnątrz i zamiana stropu monolitycznego na drewniany to mocne osłabienie sztywności konstrukcji. Wszystko do przeliczenia i pewnie do dołożenia słupy i wzmocnienie wieńca. To duże zmiany i praktycznie przeprojektowanie od nowa - więc albo wyjdzie drogo, albo byle jak i ryzyko pękania ścian spore. Jednostka zewnętrzna trudno dostępna to pewnie droższy serwis. Też szansa na przenoszenie się wibracji na konstrukcję (u mnie trzy klimy powieszone na ścianach przenoszą drgania - dopiero w domu jak postawiłem na kostce to nie jestem w stanie w domu poznać, czy sprężarka pracuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KILL BILL 06.04.2019 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2019 (edytowane) Wywalanie ściany nośnej wewnątrz i zamiana stropu monolitycznego na drewniany to mocne osłabienie sztywności konstrukcji. Wszystko do przeliczenia i pewnie do dołożenia słupy i wzmocnienie wieńca. To duże zmiany i praktycznie przeprojektowanie od nowa - więc albo wyjdzie drogo, albo byle jak i ryzyko pękania ścian spore. Jednostka zewnętrzna trudno dostępna to pewnie droższy serwis. Też szansa na przenoszenie się wibracji na konstrukcję (u mnie trzy klimy powieszone na ścianach przenoszą drgania - dopiero w domu jak postawiłem na kostce to nie jestem w stanie w domu poznać, czy sprężarka pracuje. W moim przypadku zamiana na strop drewniany plus zamiana na płytę fundamentowa z fundamentu lawowego plus zabezpieczenia na szkody górnicze na etapie adaptacji był to koszt 3500zl ale fizycznie przyniosło to zyski ok. 20tys.zl jak nie więcej w porównaniu do gotowca. Edytowane 7 Kwietnia 2019 przez Elfir atak na użytkownika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sirkrzysiek 07.04.2019 12:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2019 Pytanie nie związane bezpośrednio z przestawionymi zapytaniami ale powiedz (jeżeli możesz) ile kosztuje projekt "typowy" a ile ma kosztować adaptacja do Waszych wymagań? Czy typowego nie kupujesz a Architekt adaptujący tylko się na nim wzoruje? Typowy 2500 + 5600 adaptacja. Za projekt indywidualny od 10 wzwyż i to są ofertyod kilkunastu architektów. Wywalanie ściany nośnej wewnątrz i zamiana stropu monolitycznego na drewniany to mocne osłabienie sztywności konstrukcji. Wszystko do przeliczenia i pewnie do dołożenia słupy i wzmocnienie wieńca. To duże zmiany i praktycznie przeprojektowanie od nowa - więc albo wyjdzie drogo, albo byle jak i ryzyko pękania ścian spore. Kaizen, a wiązary nie zapewnią sztywności? Jednostka zewnętrzna trudno dostępna to pewnie droższy serwis. Też szansa na przenoszenie się wibracji na konstrukcję (u mnie trzy klimy powieszone na ścianach przenoszą drgania - dopiero w domu jak postawiłem na kostce to nie jestem w stanie w domu poznać, czy sprężarka pracuje. W jakim sensie trudno dostępna? Zastanawia mnie jeszcze rozprowadzenie instalacji od rekuperacji. Czytałem o opcji w podwieszanych suficie, ale rozumiem że to automatycznie obniża wysokość pomieszczeń. Jest jeszcze jakaś inna opcja? I czy trzeba już o tym myśleć na etapie adaptacji, żeby gdzieś przysłowiowo nie dać d*py. Tzn. - jak stanie na tym, że będzie w suficie podwieszanym, a nie zostało to przewidziane wcześniej to wysokość pomieszczeń np. z planowanych 2,65 zrobi się 2,55 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.04.2019 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2019 Typowy 2500 + 5600 adaptacja. Za projekt indywidualny od 10 wzwyż i to są ofertyod kilkunastu architektów. I masz przeliczoną za te pieniądze konstrukcję? Masz dla przykładu przeliczone obciążenia na więźbę i fundament po zmianie stropu i dachówki? Kaizen, a wiązary nie zapewnią sztywności? Nie. Więźba z definicji nie jest sztywna - pracuje. W jakim sensie trudno dostępna? Wysoko. Niewygodne dźwiganie i trzymanie klamotów do serwisowania. Zastanawia mnie jeszcze rozprowadzenie instalacji od rekuperacji. Czytałem o opcji w podwieszanych suficie, ale rozumiem że to automatycznie obniża wysokość pomieszczeń. Jest jeszcze jakaś inna opcja? I czy trzeba już o tym myśleć na etapie adaptacji, żeby gdzieś przysłowiowo nie dać d*py. Tzn. - jak stanie na tym, że będzie w suficie podwieszanym, a nie zostało to przewidziane wcześniej to wysokość pomieszczeń np. z planowanych 2,65 zrobi się 2,55 Najprościej, to kładziesz rury na stropie, przykrywasz izolacją stropu i robisz tylko przepusty ze skrzynek rozprężnych w dół, do anemostatów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sirkrzysiek 07.04.2019 13:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2019 I masz przeliczoną za te pieniądze konstrukcję? Masz dla przykładu przeliczone obciążenia na więźbę i fundament po zmianie stropu i dachówki?. Wszystko w cenie. Jak przeliczoną z chęcią się pochwalę. Wysoko. Niewygodne dźwiganie i trzymanie klamotów do serwisowania. Mało precyzyjnie okresliłem. Nie będzie wisiała na ściana, a na fundamencie od strony ściany szczytowej garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts