jokohama 07.04.2019 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2019 Dzień dobry, Pytanie dotyczy mieszkania w bloku- na parterze, czy warto inwestować w takie urządzenie jak reduktor ciśnienia? Reduktor w zasadzie ju mam zakupiony tylko kwestia montażu ale zrodziło mi się kilka wątpliwości:- co w przypadku kiedy ciśnienie w instalacji będzie niskie- czy reduktor można "wyłączyć", żeby dodatkowo go nie obniżał?- instrukcja montażu wspomina o poziomym zamocowaniu i odcinkach prostych o długości minimum 15cm z każdej strony, co w ciasnej blokowej łazience będzie problematyczne, co się stanie jeśli zamontuję go nie poziomo a na pionowym odcinku rury?Dziękuję z góry wszystkim za pomoc . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonKc 07.04.2019 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2019 A jest jakiś problem ze zbyt wysokim ciśnieniem? Bo zwykle w sieciach ciśnienie jest na poziomie 3-4 bary co nie stwarza żadnego problemu dla instalacji. Czasami problem jest w budynkach wysokich, gdzie stosuje się zestawy podnoszące ciśnienie i na piętrach bliskich takiemu zestawowi czasami jest za wysokie. Reduktor ma sens przy zestawie hydroforowym, przy bezpośrednim przyłączu z sieci raczej się ich nie stosuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jokohama 07.04.2019 07:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2019 i to mnie prawie przekonało, chodzi mi o te uderzenia hydrauliczne, żeby wyeliminowac, cisnienie myślę, że zbyt duze nie jest ale przezorny zawsze ubezpieczony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonKc 07.04.2019 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2019 Reduktor niewiele pomoże na uderzenia hydrauliczne, masz w ogóle z tym jakiś problem? Od tego jest tłumik uderzeń hydraulicznych, wpisz w googla to zobaczysz o co biega. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jokohama 07.04.2019 07:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2019 Już tłumaczę, na razie nie mam z niczym problemu- chodzi o to, że wprowadzam się do nowego mieszkania i przy okazji robienia instalacji jest możliwość założenia takiego reduktora, lepiej teraz niż potem kuć łazienkę ale tak nie znam się na tym i będę polegał na opinii kogoś bardziej doświadczonego (reduktor polecił mi szwagier ale co prawda on mieszka w domu jednorodzinnym). Póki co nie wiem jak będzie ta instalacja się sprawować w przyszłości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonKc 07.04.2019 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2019 Ja bym nie zakładał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.04.2019 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2019 Ja bym zakładał (i założyłem). W sieciach często chwilowo wzrasta ciśnienie i strzelają wężyki elastyczne. Ludzie zwalają to na wężyki, a to kwestia ciśnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jokohama 07.04.2019 19:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2019 (edytowane) A jeśli już go zainstaluję to jakie mogą być niedogodności? Wydatków nie mam, bo reduktor posiadam (z filtrem), może ochronić przed zbyt wysokim ciśnieniem a jakie są wady? Czy może się okazać, że ciśnienie w rurociągu jest na tyle małe, że dodatkowy reduktor utrudni życie obniżając je jeszcze bardziej? Czy jest możliwość "wyłączenia" reduktora w takim przypadku? I najważniejsze, czy mogę zainstalować go na pionowym odcinku czy koniecznie muszę kolankować i robić poziome obejście? Edytowane 7 Kwietnia 2019 przez jokohama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.04.2019 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2019 Czy jest możliwość "wyłączenia" reduktora w takim przypadku? Reduktor obniża ciśnienie, ale tylko do zadanego poziomu. Jak w sieci jest niższe, to nie ogranicza - jest takie, jak w sieci. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jokohama 07.04.2019 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2019 A co z pionową instalacją reduktora? Można? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jokohama 10.04.2019 15:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2019 (edytowane) Ciśnienie zmierzone: -o godz. 16:00 wynosi między 4,6-4,8 bara (4,6 kiedy woda odkręcona w kranie). -o godz. 23:00 odpowiednio 5,5-5,7 Czy reduktor wskazany? Czy ten reduktor może być montowany pionowo? Edytowane 10 Kwietnia 2019 przez jokohama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts