Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Reduktor ciśnienia w instalacji wodnej.

jokohama

Recommended Posts

Dzień dobry,

Pytanie dotyczy mieszkania w bloku- na parterze, czy warto inwestować w takie urządzenie jak reduktor ciśnienia? Reduktor w zasadzie ju mam zakupiony tylko kwestia montażu ale zrodziło mi się kilka wątpliwości:

- co w przypadku kiedy ciśnienie w instalacji będzie niskie- czy reduktor można "wyłączyć", żeby dodatkowo go nie obniżał?

- instrukcja montażu wspomina o poziomym zamocowaniu i odcinkach prostych o długości minimum 15cm z każdej strony, co w ciasnej blokowej łazience będzie problematyczne, co się stanie jeśli zamontuję go nie poziomo a na pionowym odcinku rury?

Dziękuję z góry wszystkim za pomoc .

A jest jakiś problem ze zbyt wysokim ciśnieniem? Bo zwykle w sieciach ciśnienie jest na poziomie 3-4 bary co nie stwarza żadnego problemu dla instalacji. Czasami problem jest w budynkach wysokich, gdzie stosuje się zestawy podnoszące ciśnienie i na piętrach bliskich takiemu zestawowi czasami jest za wysokie. Reduktor ma sens przy zestawie hydroforowym, przy bezpośrednim przyłączu z sieci raczej się ich nie stosuje.

Już tłumaczę, na razie nie mam z niczym problemu- chodzi o to, że wprowadzam się do nowego mieszkania i przy okazji robienia instalacji jest możliwość założenia takiego reduktora, lepiej teraz niż potem kuć łazienkę ale tak nie znam się na tym i będę polegał na opinii kogoś bardziej doświadczonego (reduktor polecił mi szwagier ale co prawda on mieszka w domu jednorodzinnym). Póki co nie wiem jak będzie ta instalacja się sprawować w przyszłości :)

A jeśli już go zainstaluję to jakie mogą być niedogodności? Wydatków nie mam, bo reduktor posiadam (z filtrem), może ochronić przed zbyt wysokim ciśnieniem a jakie są wady? Czy może się okazać, że ciśnienie w rurociągu jest na tyle małe, że dodatkowy reduktor utrudni życie obniżając je jeszcze bardziej? Czy jest możliwość "wyłączenia" reduktora w takim przypadku? I najważniejsze, czy mogę zainstalować go na pionowym odcinku czy koniecznie muszę kolankować i robić poziome obejście? Edytowane przez jokohama