ryan1603 07.04.2019 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2019 Witam wszystkich. Wymurowałem z ojcem kompostownik z bloczków betonowych. tych cięzszych. Na jednej jego stronie bedzie lezala blacha. Lecz druga jego strona bedzie jakby goła. Nie chce tego tynkować, ale ;pytanie czy bloczki beda mi sie luszczyć? powinienem obic je blacha czy polozyć cos na te miejsca? Co radzicie? to kompostownik wieć cudów chyba nie trzeba? Dodam że pomaluje go nie tylko z góry wapnem z dodatkiem cementu kredy i emulsji zewn. Pozdrawiam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 07.04.2019 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2019 Łuszczyć się raczej nie będzie, ale to raczej będzie "gnijnik" niż kompostownik. Ścian raczej nie buduje się tak szczelnych, powinny być przewiewne, dodatkowo warto aby coś żyło wewnątrz rozkładającej się materii. Trzeba ją również raz na jakiś czas wymieszać, a jeśli nie będzie to możliwe to chociaż stosować warstwy różnej materii. Mam wrażenie że u Ciebie będzie dolne warstwy gniły co jest niewskazane, a góra przesychała. Inny rozkład bakterii w tak betonowej budowli. Może się mylę, bo nie miałem takiego kompostownika. Zawsze był z otworami i przewiewny. Później zamieszczę foto jak to jest u mnie.Może ktoś bardziej "ogrodniczy" wypowie się w tym wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.04.2019 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2019 (edytowane) To jest kompostownik? W sensie do kompostowania resztek ogrodowych?To w takim razie kompletnie się nie nadaje. Konstrukcja kompostownika powinna być maksymalnie ażurowa. W przeciwnym wypadku zamiast procesu humifikacji (rozkład tlenowy - zapach ściółki leśnej) będziesz miał gnijące, śmierdzące szambo (rozkład beztlenowy - siarkowodór) Chyba, że to ma być płyta do sezonowania obornika? Edytowane 7 Kwietnia 2019 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 07.04.2019 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2019 Tak jak pisałem Mój wyglądał początkowo tak: Potem w miarę zapełniania dokręcałem szczebelki w górę- obecnie sekcja pierwsza jest pełna , druga się zapełnia. Zawsze można odkręcić dwa - trzy szczebelki , przemieszać i znów zakręcić, w kompoście żyją na poziomie 2-3 szczebelka od dołu dżdżownice(mnożą się w wytłaczankach po jajkach), na najniższym poziomie - "srebrne pancerniki". Kompost po dwóch latach ma konsystencje bardzo pulchnej ziemi o zapachu mokrego lasu Całość jest spożytkowana w szklarni i rabatach, oraz podczas sadzenia/przesadzania roślin. Tutaj widać jak wygląda w rabacie kompost 2 letni, a w nim posadzone sezonowe warzywa W okresach gdy jest bardzo ciepło i sucho - taki był ubiegły rok trzeba podlać kompost, aby żyjątka przetrwały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strusp 08.04.2019 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2019 Możesz to jeszcze wykorzystać.Dół trzeba zabetonować(najlepiej lekko pod kątem w stronę blachy odkrywanej, by nie traciła się zawartość tego, co wycieknie. Na części perforowana blacha, reszta przykryta blachą odsuwaną. Na blasze zrobisz kompostownik jak ci wyzej opisali albo zrobisz dalej betonowy z ładowaniem od góry. i przykrywanym. Z boku zrób sobie możliwość wybierania gotowego kompostu. Na dnie będziesz miał znakomity nawóz płynny, a na poziomie zero masz po ok. roku fajny kompost Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.04.2019 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2019 W rozkładzie beztlenowym wiele składników pokarmowych dla roślin przekształca się w formy niedostępne, z których rośliny nie skorzystają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 08.04.2019 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2019 Możesz to jeszcze wykorzystać.Dół trzeba zabetonować(najlepiej lekko pod kątem w stronę blachy odkrywanej, by nie traciła się zawartość tego, co wycieknie. Na części perforowana blacha, reszta przykryta blachą odsuwaną. Na blasze zrobisz kompostownik jak ci wyzej opisali albo zrobisz dalej betonowy z ładowaniem od góry. i przykrywanym. Z boku zrób sobie możliwość wybierania gotowego kompostu. Na dnie będziesz miał znakomity nawóz płynny, a na poziomie zero masz po ok. roku fajny kompost Ja bym spróbował dać na spód paletę, przykryć tekturą (celuloza dla dżdżownic) - da to trochę powietrza od spodu. Trzeba będzie trochę wiecej przy tym chodzić, żeby ręcznie napowietrzać i nie powinno gnić. Oczywiście jak pisali powyżej, najefektywniejsze są lekkie, ązurowe nieduże konstrukcje. Tutaj szkoda, że otwór z przodu taki mały - mało to praktyczne, lepiej jak cała jedna ścianka jest zdejmowalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryan1603 08.04.2019 17:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2019 Dzięki panowie generalnie wszystko co tam wrzuce i wyschnie czyli trwa itp spale... zostawac bedzie sama ziemia ktora bede rzucal co jakis czas wapnem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.04.2019 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2019 czyli to nie jest kompostownik, tylko jakiś śmietnik? I co z tym potem chcesz robić? Bo pod rośliny to się nadawać nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alggator 10.04.2019 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2019 Na kompostownik to się średnio nadaje, musi być przewiew, w zeszłym roku z ojcem robiliśmy nowy, drewniany i spisał się bardzo dobrze, jak piszą, przerwy muszą być między dechami czy co tam użyjesz do budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nataly 14.05.2019 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2019 Tak jak pisałem Mój wyglądał początkowo tak:.... Hej, czyli kompostownik nie musi mieć zadaszenia? Wiatr nie będzie porywał, a obfite deszcze nie spowodują gnicia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 14.05.2019 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2019 Hej, czyli kompostownik nie musi mieć zadaszenia? Wiatr nie będzie porywał, a obfite deszcze nie spowodują gnicia? Nie musi, nie powoduje gnicia jeśli jest odpowiednio "przewiewny". Niekiedy wręcz potrzebuje więcej wody, aby żyjątka nie zginęły. Ja ze względu na to, że lubię zbierać grzyby , a jesień była wyjątkowo wilgotna, wiosna ciepła i lato również wilgotne "dochowałem się" 6 sztuk prawdziwków grzyby urosły z grzybni lub zarodników przyniesionych z lasu(odpadów po czyszczeniu grzybów) - piękne zdrowe tylko bardzo blade - prawie białe. Od czasu do czasu urośnie również atrakcyjna roślina w ubiegłym roku były to melony, małe jak jabłka ale słodkie i smaczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.05.2019 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2019 Hej, czyli kompostownik nie musi mieć zadaszenia? Wiatr nie będzie porywał, a obfite deszcze nie spowodują gnicia? zdecydowanie nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 15.04.2021 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2021 zdecydowanie nie U mnie gmina wypożycza/rozdaje takie kompostowniki z tworzywa z przykryciem. Maja jakieś dziurkowanie po bokach, lite nie są, to złe kompostowniki są? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 15.04.2021 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2021 U mnie gmina wypożycza/rozdaje takie kompostowniki z tworzywa z przykryciem. Maja jakieś dziurkowanie po bokach, lite nie są, to złe kompostowniki są? U mnie podobnie https://gieraltowice.pl/8007/rozdajemy-bezplatne-kompostowniki-przydomowe.html?fbclid=IwAR00Nv_P3_Ssqjg9hlaUcpCBit7ToRphpias2uGmhwH4ym1_FCDFA5ZIgTg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.04.2021 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2021 (edytowane) U mnie gmina wypożycza/rozdaje takie kompostowniki z tworzywa z przykryciem. Maja jakieś dziurkowanie po bokach, lite nie są, to złe kompostowniki są? mają małą pojemność, że te dziurki starczają za wentylację a pokrywa chroni przed przesuszeniem Nie wszystko da się też w tym kompostować. Raczej coś mokrego w typie obierek warzyw + liście. Trawa z koszenia będzie gniła. Pryzmy nie da się przerzucać, by wymieszać. Dlatego warto do takiego termokompostownika dodać dżdżownice lub bioEM (mikroorganizmy beztlenowe). fajne są kompostowniki bębnowe, ale w Polsce ich nie widziałam Edytowane 15 Kwietnia 2021 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 16.04.2021 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2021 Tu przykład dobrego kompostownika, im więcej komór tym lepiej. Takie gotowe plastikowe też są OK, lepiej nadają się do małych ogrodów. Podstawa wiedzieć jak najlepiej robi się kompost to potem łatwiej dobrać pod siebie właściwe rozwiązanie techniczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts