Diamentowydżem 08.04.2019 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2019 Dzień dobry.Mam działkę o szerokości 12,6 m i długości ponad 100 m. Wjazd jest od strony wąskiej. Chodzi mi po głowie szalony pomysł, aby wybudować tam dom i to parterowy. Założenie mam takie, aby jedna ściana była ślepa, oddalona 1,5 m od granicy, druga 4 metry od granicy. Daje to całe 7,1 m szerokości budynku. Dodam, że nie ma planu zagospodarowania przestrzennego, a o warunki zabudowy jeszcze nie występowałem, więc jestem na etapie myślenia, a nie robienia. Znalazłem kilka gotowych projektów z poddaszem, które bez problemu powinny się zmieścić, ale nigdy nie lubiłem schodów, więc przy użyciu jednego z darmowych programów wyrysowałem układ pomieszczeń tak, aby wewnętrzna szerokość domu wynosiła 6 metrów. Oczywiście wyszedł tramwaj, który po przykryciu dwuspadowym dachem miałby być domem. Czy taka koncepcja ma według Was sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Diamentowydżem 08.04.2019 08:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2019 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.04.2019 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2019 Masz działkę o szerokości poniżej 16 m, więc postaw dom w granicy - chyba, że MPZP wyraźnie tego zabrania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Diamentowydżem 08.04.2019 10:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2019 To się nawet wokół chałupy nie będę mógł przejść.A serio, to nie myślałem o tym, a chyba powinienem. Nie wiem jak z przepisami ppoż. Po obu stronach mam działki zabudowane. I co z dachem? Musi wtedy być jednospadowy na moją stronę chyba? I czy okap może wówczas wisieć nad ziemią sąsiada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.04.2019 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2019 (edytowane) Ja mam dom w granicy. Bez okapu od strony sąsiada. Ale dach płaski. Natomiast równie dobrze może być pulpitowy z ścianką attykową od strony sąsiada. Edytowane 8 Kwietnia 2019 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Diamentowydżem 09.04.2019 10:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2019 A co sądzisz o moim projekcie projektu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.04.2019 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2019 zdecydowanie wyjście z toalety nie powinno być przy kanapie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Diamentowydżem 09.04.2019 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2019 Po ślepej stronie mogę garderobę przenieść między kotłownię, a wc. Kibelek i łazienka pójdą w lewo i po problemie. Ciekawi mnie jak oceniasz funkcjonalność układu pomieszczeń, wymiary poszczególnych pomieszczeń itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.04.2019 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2019 Rysując uwzględniałeś grubości ścian i ocieplenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.04.2019 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2019 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Diamentowydżem 10.04.2019 04:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2019 Rysując uwzględniałeś grubości ścian i ocieplenia? Uwzględniłem grubość ścian zewnętrznych w ten sposób, że elewacja - przy założonych odstępach od granic - może mieć 7,1 m, więc szerokość wnętrza domu ustawiłem na 6 m. Daje to po 55 cm na ściany. Chyba bezpiecznie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.04.2019 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2019 Czyli masz zapas. Bo silikat 18 + 20 cm styro daje 38 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Diamentowydżem 16.04.2019 16:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2019 (edytowane) Zlikwidowałem zapas. Dodałem 20 centymetrów szerokości wewnętrznej domu w ten sposób, że dodałem po 10 cm do szerokości korytarza i wąskich pokoi. Dodałem jeszcze pralnio-suszarnio-pomieszczenie gospodarcze. Muszę teraz pokazać to architektowi i zobaczyć, czy nie przewróci się ze śmiechu.lź Edytowane 16 Kwietnia 2019 przez Diamentowydżem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 16.04.2019 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2019 Piętrowy na tej działce będzie wygodniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Diamentowydżem 16.04.2019 18:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2019 W budowie, czy użytkowaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 26.04.2019 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2019 (edytowane) Całkiem fajny projekt. Sam mam też wąską działkę, no niecały metr szerszą, więc rozplanowałem sobie chałupę szeroką na 7,5m. Parterówka. Rysowałem różne układy, nawet zupełnie od czapy, tak aby sobie zwizualizować co będzie sensowne a co nie. Skończyłem na bardzo zbliżonym układzie. Inaczej się nie da na takiej powierzchni. Nad czym bym się zastanowił to detale, typu szkoda miejsca na drzwi do garderoby, u siebie będę robił kotarę albo w ogóle zostanie otwarta na sypialnię. U mnie "bojler room" i "storage" będzie w ramach jednego pomieszczenia gospodarczego, bo szkoda miejsca na ścianki działowe. Tu moja inspiracja na garderobę (oczywiście sufit byłby płaski) https://roundhousedesign.com/portfolio_page/wilson-wardrobe-grey-metro-wardrobes/ Edytowane 26 Kwietnia 2019 przez maaszak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Diamentowydżem 30.04.2019 09:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2019 Dzięki za opinię. To pomieszczenie gospodarcze i kotłownia jest osobno, bo to jest wariant z kotłem zasypowym i buforem ciepła. Gdyby miał być gaz - faktycznie nie byłoby sensu ich rozdzielać. O ogrzewaniu za mało jeszcze poczytałem. Z garderobą też ciekawy pomysł.Nadal jesteś na etapie wczesnej koncepcji, czy rozmawiałeś z architektem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Diamentowydżem 30.04.2019 09:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2019 Jeszcze jedna rzecz mnie zastanawia. Wszędzie piszą, że w takich nieoptymalnych parterówkach problemem jest wymuszona komunikacja, więc piętrowy, lub z poddaszem jest lepszy. Ale przecież schody zabierają praktycznie tyle samo powierzchni łącznie po trochu z obu kondygnacji, do tego łażenie po płaskim chyba jest bardziej ergonomiczne. A może się mylę, albo mam coś nie tak z preferencjami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.04.2019 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2019 schody to zło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 30.04.2019 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2019 W takim wąskim domu szkoda miejsca na kocioł zasypowy i gromadzenie opału (każdy m2 kosztuje). U mnie będzie ogrzewanie prądem (kable grzejne w posadzce) plus ogniwa PV na dach. Chciałem pompę ciepła PW, ale że mam wąską działkę to nie mam gdzie postawić jednostki zewnętrznej, by nie przeszkadzała. Koszt ogrzwania mogę mieć trochę wyższy niż przy PC, ale przynajmniej sprężarka nie będzie mi szumieć pod oknem. Ale zrobię też przepusty na kominek - w razie W wstawię tymczasowo najprostszą kozę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts