Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Niezamknięty dziennik budowy, co dalej ?

Ne

Recommended Posts

Witam

Kupiłem dom, dostałem do niego komplet dokumentów. Okazało się, że dom jest nieodebrany i nie ma nadanego numeru. Mam dziennik budowy, jednak nie jest on zamknięty, ostatni wpis w dzienniku budowy z września 2013 roku - odbiór stolarki okiennej, drzwi oraz tynków wewnętrznych.

Dotarłem do informacji, że kierownik budowy jest poważnie chory i nie ma żadnej możliwości się z nim skontaktować.

Mam odbiór instalacji elektrycznej, komina i uwierzytelnioną mapę inwentaryzacyjną po zakończeniu inwestycji ( ze stycznia 2015 roku).

Jak wybrnąć z sytuacji ? Nadzór budowlany stwierdził, że należy czekać na rozwój sytuacji zdrowotnej kierownika budowy, co moim zdaniem jest niedorzeczne.

Proszę o pomoc i z góry dziękuję

Brutalnie napiszę: nabyłeś nieruchomośc z wadą prawną. Budynek jest na mapie ewidencji gruntów i na wyrysie (opis i mapa) a nie jest odebrany. Dałes się wpuścić w maliny jak asinus asinorum.

Przerwa ponad dwa lata we wpisach w DzB oznacza ze PnB wygasło.

Jedna droga postępowania:

Kodeks Cywilny

Art. 568. § 1. Sprzedawca odpowiada z tytułu rękojmi, jeżeli wada fizyczna zostanie stwierdzona przed upływem dwóch lat, a gdy chodzi o wady nieruchomości – przed upływem pięciu lat od dnia wydania rzeczy kupującemu.

Druga droga postępowania:

Uzyskanie Pozwolenia na Budowę i zakończenie budowy tak jak stoi napisane w ustawie z 7. lipca 1994 --> Dz.U. z 1994 r. nr 89, poz. 414 z późniejszymi zmianami (ostatnia 13. lutego 2019).

Po przejściu tej drogi zrozumiesz "okazyjną cenę twojego szcześcia", oraz dlaczego w cywilizowanym świecie handel nieruchomościami odbywa sie przez wykwalifikowanych pośredników, którzy odpowiadają własnym majątkiem i wysoką polisą za to co robią.

Tak czy siak, życzę powodzenia.

A jeśli jakiś kierownik budowy "zamknie" dziennik z datą wsteczną ?

Albo tak albo zrobić parę wpisów do dziennika od 2013 do 2019, tak aby pozwolenie na budowę zachowało ważność i zamknąć budowę samemu.

Tylko nie wiem czy zmiany kierownika budowy nie należy zgłosić do nadzoru budowlanego, jeśli tak, to kupa...

Albo tak albo zrobić parę wpisów do dziennika od 2013 do 2019, tak aby pozwolenie na budowę zachowało ważność i zamknąć budowę samemu.

Tylko nie wiem czy zmiany kierownika budowy nie należy zgłosić do nadzoru budowlanego, jeśli tak, to kupa...

Na początek zapytaj Uncle Google -> fałszerstwo dziennika budowy/ poświadczenie nieprawdy i podobne tematy.

Wiele wątków, bogate orzecznictwo do czytania zamiast dobranocki :confused:

Przupuszczalnie jesteś pełnoletni, wybór należy do ciebie :wiggle: