PeterMac 08.04.2019 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2019 (edytowane) Planuje montaz ogrzewania gazowego z koksowego, piec kondensacyjny umiejscowienie w piwnicy, jestem na etapie projektu. Otrzymałem opinię kominiarską w której był szkic kotłowni w piwnicy, lecz nie było informacji o kuchni gdzie jest również kuchenka gazowa (zupełnie inny komin niż ten w którym ma być piec w piwnicy docelowo) Projektant powiedział ze będzie to tez potrzebne do opinii. Poprosiłem kominiarza o uzupełnienie tego to uzupełnił o kuchnie ze jest okap i należy go zdemontować co tez uczyniłem jak i tez rura od kratki wentylacyjnej łazienki która idzie do komina kuchni wspólnie i tez napisał żeby to zdemontować co również uczyniłem. Ale napisał tez w opinii o łazience ze proponuje podpiąć łazienkę rurą poziomą przez przedpokój do innego komina, odległość ponad 5 metrów w poziomie, Poniewież komin w łazience nie ma już wolnych kanałów. Czy to jest normalne ze przy montażu pieca w piwnicy, jest wymagane aby w łazience była konieczna taka wentylacja (stare budownictwo) która na pewno się nie sprawdzi, za długi uważam odcinek poziomy. Komin w budynku ma ok 12 metrów, dodam tez ze w łazience nie ma żadnego urządzenia na gaz, ani żadnej rury gazowej. Czy w takim wypadku można zastosować wentylację mechaniczną w oknie w razie czego ? Czy wstępna opinia kominiarska jest wiążąca z danym kominiarzem później przy odbiorze instalacji, czy musi odbiór być przez tego samego kominiarza który wydał wstępną opinię ? Edytowane 8 Kwietnia 2019 przez PeterMac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 08.04.2019 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2019 Akurat robię komuś w kamienicy remont w tym nową łazienkę i kuchnię, więc co wiem od kominiarza - nie może do jednego szachtu kominowego być podłączone dwa RÓŻNE pomieszczenia jak kuchnia i łazienka. Dwie kuchnie lub dwie łazienki owszem, ale nie 'mix'Wentylacja w łazience ma być, bez względu na to, czy jest tam jakiś piec. Jak nie w kominie murowanym, to rurą ocieplaną na zewnątrz fi 160 i wysokości 2,5m w pionie.Do tego jeszcze nawiewniki w oknach.W temacie kominiarzy - nie wiem czy musi być ten sam ale na ogół tak bywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeterMac 08.04.2019 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2019 (edytowane) Dziękuje za odpowiedz, tak zgadza sie nie moze byc mix pomieszczeń o roznym przeznaczeniu, to prawda, choc dzis jeden kominiarz mowil ze moze Pan polaczyć lazienke z kominem w kuchni skoro to stare budownictwo jak nie ma wolnych kanalów, choć ja wiem ze tak jest nie prawidlowo to nie podlega dyskusji. Natomiast czy w lazience moze byc wentylacja mechaniczna w oknie (wentylator) ? okna nie są szczelne bo jest to stare okno drewniane do tego w skrzydle w szybie jest żaluzja z szyb, takze wywietrznik zbyteczny. To jest kamienica z lat '30 przedwojenna, jedno piętrowa, także nie wiem czy można sobie wywalić otwór w ścianie od tak, dlatego pytam o wentylator w oknie.Sąsiad u mnie ma piec gazowy w łazience i nie ma żadnej wentylacji dodatkowej, tylko w kanale ze spalinami jest tez kratka wentylacyjna, i kominiarz to zatwierdził i nie robiono żadnych problemów kilka lat temu.Teraz jest jakaś parodia co do tych wymogów, piec ma być w piwnicy w zupełnie innym kominie to oni szukają wentylacji w łazience gdzie nie ma nic z gazem, zamiast skupić sie na wentylacji tam gdzie jest istotne zagrożenie w postaci pieca gazowego. Kominiarz twierdzi ze opis kuchni zbyteczny, ale jak prosiłem bo projektant się domagał o kuchnię to zrobili taki opis szczegółowy ze i łazienkę opisali, tak to opisali ze przy odbiorze przez komisję (z dofinansowania miasta) ze może być problem. Dlatego kluczowe pytanie dla mnie czy opinia kominiarska wstępna jest wiążąca z danym kominiarzem ze ten do odbioru po montażu musi być ten sam co wydal wstępną czy dowolny ?, jakby ktoś wiedział będę bardzo wdzięczny. Edytowane 8 Kwietnia 2019 przez PeterMac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 09.04.2019 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2019 (edytowane) . Sąsiad u mnie ma piec gazowy w łazience i nie ma żadnej wentylacji dodatkowej, tylko w kanale ze spalinami jest tez kratka wentylacyjna, i kominiarz to zatwierdził i nie robiono żadnych problemów kilka lat temu. . Takie rzeczy bywają ale są raczej niezgodne z przepisami. Kominiarz od sąsiada to może przesiaduje pod budką z piwem lub też dostał za opinię swoją dolę. . Kominiarz twierdzi ze opis kuchni zbyteczny, ale jak prosiłem bo projektant się domagał o kuchnię to zrobili taki opis szczegółowy ze i łazienkę opisali, tak to opisali ze przy odbiorze przez komisję (z dofinansowania miasta) ze może być problem. y. Opis kuchni jest w tym przypadku zbyteczny bo dofinansowanie dotyczy prawdopodobnie zmiany pieca na gazowy no ale jak się zbierze szanowna komisja zatwierdzająca wnioski to może im się zechcieć przejść do kilku wybranych a wtedy zobaczą cuda natury. Dlatego też projektant woli dmuchać na zimne aby później nie miał nieprzyjemności lub pretensji z Twojej strony. . Dlatego kluczowe pytanie dla mnie czy opinia kominiarska wstępna jest wiążąca z danym kominiarzem ze ten do odbioru po montażu musi być ten sam co wydal wstępną czy dowolny ?, jakby ktoś wiedział będę bardzo wdzięczny. Jeśli nie zgadzasz się z opinią kominiarza to wezwij innego. Jeśli ten kolejny podpisze się pod opinię całego mieszkania to będziesz kryty, jednakże podczas ewentualnego odbioru komisyjnego jeśli w komisji znajdzie się ekspert w dziedzinie to kominiarz w najgorszej opcji straci prawo do wykonywania zawodu a Ty i tak będziesz musiał rozwiązać problem z kanałami wentylacyjnymi i spalinowymi. Jeżeli stara kamienica oraz piec podlegały starym przepisom to zmiana pieca na gazowy wiąże się z takimi właśnie konsekwencjami. Tak naprawdę to nie zdradzasz nam najważniejszych rzeczy czyli: do którego kanału spalinowego jest podłączony kocioł oraz czy spaliny idą kominem czy dodatkową rurą wpuszczoną w kanał. Poza tym dopływ powietrza do spalania jest konieczny więc albo w tym przypadku piwnica posiada wentylację lub zajęła jeden z dodatkowych kanałów Radzę wezwać prawdziwego kominiarza z kilkunastoletnim stażem który potrafi to ogarnąć nie trzymając się kurczowo przeczytanym regułkom prawa a zacznie je właściwie interpretować i stosować do zastanej sytuacji. Edytowane 9 Kwietnia 2019 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeterMac 09.04.2019 17:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2019 (edytowane) Bardzo dziękuje Wam za odpowiedzi. Jesli chodzi o piec to bedzie on zamontowany w piwnicy, wszystko zgodnie ze sztuką i bezpieczeństwem, czyli wklad kominowy giętki 80mm w 1 kanal, w drugim kanale kratka wentylacyjna, pomieszczenie duze, dobrze dodatkwo wentylowane, 2 okienka itd, takze tam nie ma zadnych problemów. Chodzi tylko o tą łazienkę zeby sie potem ktoś nie przyczepił przy odbiorze. Wstępną opinię mam od konkretnego kominiarza która trafiła do projektanta jak i papiery później zostaną złożone do urzędu miasta (chodzi o dofinansowanie do zmiany ogrzewania) Kominiarz ten jest bardzo nieprzyjemny i nie chce nic powiedzieć ani cokolwiek, twierdzi ze wydal opinie i tyle (młody burak), także jego na odbiór to bym nawet nie chciał ale nie wiem czy można brać później innego.Jesli projektant nic na razie nie mowi ze taka opinia o braku wentylacji w lazience mu nie przeszkadza to chyba wszystko ok ? Edytowane 9 Kwietnia 2019 przez PeterMac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 14.04.2019 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2019 Jesli chodzi o piec to bedzie on zamontowany w piwnicy, wszystko zgodnie ze sztuką i bezpieczeństwem, czyli wklad kominowy giętki 80mm w 1 kanal, ..... Oby ten giętki wkład kominowy nie był rurą typu SPIRO bo wtedy z owym bezpieczeństwem będzie gorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts