wisnia579 08.04.2019 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2019 Witam. Potrzebuje podpowiedzi dotyczacej wytrzymalosci belki zelbetowej. Mam spory problem ze stropem w garazu. Szerokosc garazu zostala powiekszona o 2m. Architekt zapewnial ze wystarczy przeduzyc prety gorne w zbrojeniu.Ekipa tak zrobila i zalano beton 16cm grubosci. Centralnie na srodku na doszedl slup podpierajacy dach na poddaszu nad garazem. Strop ugial sie 3cm a jeszcze nie ma dachowki. Postanowilem wybic dziury w scianach bocznych garazu i zalac belke 25x30x670 a nastepnie podlewarowac 25cm do gory aby podparla strop. Architekt zapewnia ze bedzie az za mocna ale chcialbym sie upewnic ze da rade.Pytanie do Was to jakie zbrojenie zastosowac zeby spac spokojnie i juz tego nie poprawiac. Czy 4x pret 16mm na dole i 2 na gorze beda wystarczajace? Zrobilem juz szalunek i nie wiem jaka stal zamawiac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 08.04.2019 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2019 Witam. Potrzebuje podpowiedzi dotyczacej wytrzymalosci belki zelbetowej. Mam spory problem ze stropem w garazu. Szerokosc garazu zostala powiekszona o 2m. Architekt zapewnial ze wystarczy przeduzyc prety gorne w zbrojeniu.Ekipa tak zrobila i zalano beton 16cm grubosci. Centralnie na srodku na doszedl slup podpierajacy dach na poddaszu nad garazem. Strop ugial sie 3cm a jeszcze nie ma dachowki. Postanowilem wybic dziury w scianach bocznych garazu i zalac belke 25x30x670 a nastepnie podlewarowac 25cm do gory aby podparla strop. Architekt zapewnia ze bedzie az za mocna ale chcialbym sie upewnic ze da rade.Pytanie do Was to jakie zbrojenie zastosowac zeby spac spokojnie i juz tego nie poprawiac. Czy 4x pret 16mm na dole i 2 na gorze beda wystarczajace? Zrobilem juz szalunek i nie wiem jaka stal zamawiac A może skorzystaj z porady KONSTRUKTORA? Pręty górne w zbrojeniu belki (jednoprzęsłowej) mają mniejsze znaczenie niż strzemiona......... Belka 30 cm na 6,7 metra za mocna.........litości. Prosisz się o katastrofę budowlaną. 3cm na golym stropie to sporo, nie masz pokrycia nie masz posadzek na stropie. Na poważnie, weż kogoś kto sie zna na liczeniu tego i z OC architekta i kierownika wyburz strop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wisnia579 09.04.2019 06:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2019 A może skorzystaj z porady KONSTRUKTORA? Pręty górne w zbrojeniu belki (jednoprzęsłowej) mają mniejsze znaczenie niż strzemiona......... Belka 30 cm na 6,7 metra za mocna.........litości. Prosisz się o katastrofę budowlaną. 3cm na golym stropie to sporo, nie masz pokrycia nie masz posadzek na stropie. Na poważnie, weż kogoś kto sie zna na liczeniu tego i z OC architekta i kierownika wyburz strop. Dzieki za odpowiedz. Napisalem bo mam watpliwosci co do goscia. Strop nie ma zadnych pekniec od spodu. Delikatne pajeczynki ale to podobno normalne. Kierownik budowu nie widzi problemu. Budowlaniec mowi o tregli metalowej dla swietego spokoju. Jestem po tynkach ale garaz zostawilem zeby to jakos ogarnac i chcialbym to zrobic jak najszybciej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 09.04.2019 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2019 A nie można dać tej belki na stropie, będzie to w czymś przeszkadzać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wisnia579 09.04.2019 07:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2019 (edytowane) A nie można dać tej belki na stropie, będzie to w czymś przeszkadzać? Nie ma mozliwości bo tam pomieszczenie uzytkowe i bardzo niska ścianka kolankowa wiec nie ma jak wsunąc sie w mury a polożenie na stropie to chyba tylko by go dociążyło. Dodam ze jest możliwośc zrobienia jej max 40cm wysokości oczywiscie pod strop Edytowane 9 Kwietnia 2019 przez wisnia579 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 09.04.2019 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2019 Dodam ze jest możliwośc zrobienia jej max 40cm wysokości oczywiscie pod strop Nie wiem jak to chcesz wzmocnić, skoro strop siadł to jak go ta belka ma wyprostować? Moze jakieś fotki wrzuć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 09.04.2019 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2019 Witam. Potrzebuje podpowiedzi dotyczacej wytrzymalosci belki zelbetowej. Mam spory problem ze stropem w garazu. Szerokosc garazu zostala powiekszona o 2m. Architekt zapewnial ze wystarczy przeduzyc prety gorne w zbrojeniu.Ekipa tak zrobila i zalano beton 16cm grubosci. Centralnie na srodku na doszedl slup podpierajacy dach na poddaszu nad garazem. Strop ugial sie 3cm a jeszcze nie ma dachowki. Postanowilem wybic dziury w scianach bocznych garazu i zalac belke 25x30x670 a nastepnie podlewarowac 25cm do gory aby podparla strop. Architekt zapewnia ze bedzie az za mocna ale chcialbym sie upewnic ze da rade.Pytanie do Was to jakie zbrojenie zastosowac zeby spac spokojnie i juz tego nie poprawiac. Czy 4x pret 16mm na dole i 2 na gorze beda wystarczajace? Zrobilem juz szalunek i nie wiem jaka stal zamawiac Nie podałeś żadnych informacji o rozpiętościach stropu i o obciążeniach. Generalnie wszystko jest źle doradzone i w konsekwencji źle wykonane. Zmiana rozpiętości stropu wymaga przeliczenia i zaprojektowania nowego zbrojenia. Strop na garażem to żelbetowa płyta jednoprzęsłowa czy wieloprzęsłowa? Architekci, w większości nie mają bladego pojęcia o konstrukcji, więc słuchanie takich ich rad wiąże się z zagrożeniem życia i możliwą katastrofą budowlaną. "Centralnie na srodku na doszedl slup podpierajacy dach na poddaszu nad garazem." - to znaczy że doszło nowe obciążenia od dachu i prawdopodobnie nowe obciążenia stałe i użytkowe. Totalna zmiana obciążeń i rozpiętości stropu. Nie da się "wylać" beli żelbetowej a następnie podlewarować jej .... Ten "Architekt" nie zna się na konstrukcji a udaje znawcę. Źle doradza. Temat wymaga zaangażowania odpowiedzialnego i w miarę doświadczonego projektanta konstrukcji. Projekt domu jest typowy czy indywidualny? Zamienne pozwolenie na budowę już masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.04.2019 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2019 (edytowane) Szerokosc garazu zostala powiekszona o 2m. Architekt zapewnial ze wystarczy przeduzyc prety gorne w zbrojeniu. Jakie wymiary ma strop? Architekt podpisał się pod projektem z odpowiednio zmodyfikowanym zbrojeniem? To raczej dolne zbrojenie trzeba było wzmocnić, bo to ono dostało większe siły rozciągające. Na górze, po środku stropu masz siły ściskające które ogarnia beton i tam zbrojenie jest zbędne. Tak czy inaczej temat dla konstruktora co wymyśli i zaprojektuje rozwiązanie i się pod nim podpisze (albo po wyoiczeniach stwierdzi, że jest OK), a nie do radosnej twórczości ustnej projektanta czy internautów (nawet, jak są konstruktorami). Lektura Edytowane 9 Kwietnia 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wisnia579 09.04.2019 10:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2019 Nie wiem jak to chcesz wzmocnić, skoro strop siadł to jak go ta belka ma wyprostować? Moze jakieś fotki wrzuć. Ugiecie jest i mi nie przeszkadza. Chce zabezpieczyc przed dalszym uginaniem nie prostując a dodatkowo wzmacniając aby po dołożeniu obciązenia z dachu nie pierdzielneło tynkiem albo całym stropem na łeb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wisnia579 09.04.2019 11:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2019 (edytowane) Przeróbek dokonał architekt (kierownik budowy). Wszystko odebrał i wpisał w dziennik budowy. Teraz zgłaszającmu problem twierdzi ze nic nie trzeba robic ale taka belka da pewność. Wole teraz cos dołożyc niż pózniej kombinowac jak juz dojda tony dachu. Wymiary stropu 6,20m x 6,50m. Zastanawia mnie czy taka belka zabezpieczy przed dalszym uginaniem i stąd moja prośba o pomoc Edytowane 9 Kwietnia 2019 przez wisnia579 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 09.04.2019 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2019 Może stalowy dwuteownik załatwił by sprawę. Strop zawsze można podnieść podnośnikiem o kilka centymetrów, włożyć dwuteownik i opuścić na niego strop. Można też inaczej, czyli większe otwory pod dwuteownik i po włożeniu go w otwory końce podnieść podnośnikiem i "zaklinować". To są pomysły z serii pomysłowy Dobromir, ale czego się nie robi jak G w portkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 09.04.2019 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2019 Ugiecie jest i mi nie przeszkadza. Chce zabezpieczyc przed dalszym uginaniem nie prostując a dodatkowo wzmacniając aby po dołożeniu obciązenia z dachu nie pierdzielneło tynkiem albo całym stropem na łeb. Wklej zdjęcie z projektu konstrukcji tego stropu. Jak by było dobrze zaprojektowane to by się tyle nie ugiął od ciężaru własnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 09.04.2019 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2019 Może stalowy dwuteownik załatwił by sprawę. Strop zawsze można podnieść podnośnikiem o kilka centymetrów, włożyć dwuteownik i opuścić na niego strop. Można też inaczej, czyli większe otwory pod dwuteownik i po włożeniu go w otwory końce podnieść podnośnikiem i "zaklinować". To są pomysły z serii pomysłowy Dobromir, ale czego się nie robi jak G w portkach. Stalowy dwuteownik sprawę może załatwić a może nie załatwić. Przy okazji zmieni się schemat statyczny stropu. Nie wiadomo jakie jest zbrojenie zaprojektowana a jakie zamontowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wisnia579 09.04.2019 15:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2019 Może stalowy dwuteownik załatwił by sprawę. Strop zawsze można podnieść podnośnikiem o kilka centymetrów, włożyć dwuteownik i opuścić na niego strop. Można też inaczej, czyli większe otwory pod dwuteownik i po włożeniu go w otwory końce podnieść podnośnikiem i "zaklinować". To są pomysły z serii pomysłowy Dobromir, ale czego się nie robi jak G w portkach. Myślałem o dwuteowniku ale co zadzwoniłem to 6mb max. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wisnia579 09.04.2019 15:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2019 Stalowy dwuteownik sprawę może załatwić a może nie załatwić. Przy okazji zmieni się schemat statyczny stropu. Nie wiadomo jakie jest zbrojenie zaprojektowana a jakie zamontowane. wrzuce jutro rzut zbrojenia bo nie mam dzis dostepu do projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 09.04.2019 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2019 Kiedyś znajomy opowiadał że miał taka sytuację , że strop siadł za dużo. U niego konstruktor zalecił dwuteownik 300. Tam lewarkami podnieśli strop i wstawili belkę...ale to nie jest p[oprawne bo zmieniasz statykę stropu który nie jest tak zaprojektowany (nie rzutuje to na strop, ale nie jest zgodne ze sztuką, pojawi się moment nad dwuteownikiem i rysa, ale strop będzie leżał i leżał). Jak chcesz to możesz podlewać taką belkę jak piszesz, podbić dobrze pod stropem, wtedy strop zacznie na nią naciskać pod obciążeniem , a nie wyginać się w druga strone. Jest taka zasada niepisana dla nadproży ...ile metrów nadproże tyle prętów dołem fi 12. U ciebie taką belke niech ktoś przeliczy (siły dociążające będą zbierane od stanu obecnego do finalnego (czyli bez obciążenia stropem), mnożnik należy przyjąć nieksiążkowo razy 4...czyli podsumowując daj to do policzenia komuś kto ma 40 lat praktyki w konstrukcjach, bo każdy młody w życiu nie podstawi nieksiążkowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 09.04.2019 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2019 Jest taka zasada niepisana dla nadproży ...ile metrów nadproże tyle prętów dołem fi 12. U ciebie taką belke niech ktoś przeliczy (siły dociążające będą zbierane od stanu obecnego do finalnego (czyli bez obciążenia stropem), mnożnik należy przyjąć nieksiążkowo razy 4...czyli podsumowując daj to do policzenia komuś kto ma 40 lat praktyki w konstrukcjach, bo każdy młody w życiu nie podstawi nieksiążkowo Nadproże 3m rozpiętości, 3pręty fi 12 (nie wiadomo z jakiej stali ale kiedyś powszechnie używało sie zwykłą stal. I jakie maja być wymiary tego nadproża z prętami 3fi 12 ? O obciążeniu nie wspomnę bo zasada też nie wspomina. Mnożniki na obciążenia można przyjąć normowe ale należy dobrze przemyśleć obciążenia (oddziaływania na belkę) które powstają przy dodaniu takiej belki wzmacniającej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 10.04.2019 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2019 Myślałem o dwuteowniku ale co zadzwoniłem to 6mb max. Można kawałek dospawać, dodając odpowiednie wzmocnienia z płaskowników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wisnia579 11.04.2019 07:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 Wczoraj dostałem od architekta taki rysunek. Co wy na to? Z 3pretów cienkich o których mówil bedąc na budowie nagle zrobiło sie 6x18mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wisnia579 11.04.2019 08:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 [ATTACH=CONFIG]429100[/ATTACH]Wczoraj dostałem od architekta taki rysunek. Co wy na to? Z 3pretów cienkich o których mówil bedąc na budowie nagle zrobiło sie 6x18mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts