maciejos36 09.04.2019 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2019 To tez mi przeszło przez myśl... Mieszkasz w IV strefie czyli masz obliczoną moc źródła ciepła dla tej temperatury. Nie masz dobranej pompy! Jak chcesz to sobie dobierasz pompę z mocą odpowiednią dla np. -10 st a resztę mocy załatwiasz grzałkami. Masz stary dość dom, pewnie nie brakuje tam mostków ani słabej jakości materiałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KILL BILL 09.04.2019 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2019 Mieszkasz w IV strefie czyli masz obliczoną moc źródła ciepła dla tej temperatury. Nie masz dobranej pompy! Jak chcesz to sobie dobierasz pompę z mocą odpowiednią dla np. -10 st a resztę mocy załatwiasz grzałkami.. Bzdura, moc grzewczą KAŻDEGO urządzenia grzewczego, w tym pompy ciepła, dobiera się pod obciążenie cieplne domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiertar 09.04.2019 13:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2019 Mieszkasz w IV strefie czyli masz obliczoną moc źródła ciepła dla tej temperatury. Nie masz dobranej pompy! Jak chcesz to sobie dobierasz pompę z mocą odpowiednią dla np. -10 st a resztę mocy załatwiasz grzałkami. Masz stary dość dom, pewnie nie brakuje tam mostków ani słabej jakości materiałów. Owszem ale tak samo rozmawiałem z kilkoma osobami i mówią że na to co mam powinno spokojnke 7kw wystarczyć a może nawet 6kw. Poza tym chyba niema co doliczać CWU Do mocy pompy gdyż i tak chyba wodę grzeje wtedy kiedy nie grzeje C.o. Trochę dla mnie temat nie jasny, chce się dowiedzieć jak najwięcej żeby nie wywalić kasy w błoto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiertar 09.04.2019 13:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2019 Rozmawiałem teraz z facetem który może nie przeprowadzał tego audytu ale wie o co chodzi i mówi że piszą 12 kw z wiadomych względów... Czyli kwota dotacji. A śmiało mówi że 6-7kw wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KILL BILL 09.04.2019 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2019 Rozmawiałem teraz z facetem który może nie przeprowadzał tego audytu ale wie o co chodzi i mówi że piszą 12 kw z wiadomych względów... Czyli kwota dotacji. A śmiało mówi że 6-7kw wystarczy 6-7kW dla obliczeniowej temp.w IV strefie czyli dla - 22st.C,czyli jeśli mówimy o pompie powietrznej to odpowiednia będzie pompa 9-12kW lub "podrasowana" bo każdy wie, że przy powietrznych większość ma tak, że im niższa temp na zewnątrz tym pompa oferuje mniejszą moc grzewcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiertar 09.04.2019 17:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2019 No dobrze ale ile razy te -22 stopnie będą w roku? 1-3 dni?? Tyle to chyba lepiej dogrzać grzalkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KILL BILL 09.04.2019 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2019 (edytowane) No dobrze ale ile razy te -22 stopnie będą w roku? 1-3 dni?? Tyle to chyba lepiej dogrzać grzalkami To może od razu bufor ciepła i tam wpakowac grzałki. Ile w roku dni jest na minusie? A 20tys.zl zostaje w kieszeni tym bardziej, że koszt 1kWh wyjdzie podobny do grzania pompą ciepła przez całą dobę? Edytowane 9 Kwietnia 2019 przez KILL BILL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiertar 09.04.2019 20:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2019 A dostanę dotacje na bufor ciepła?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KILL BILL 09.04.2019 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2019 (edytowane) A dostanę dotacje na bufor ciepła?? A czemu nie? : "W Krakowie od 1 września 2019 roku zacznie obowiązywać całkowity zakaz palenia węglem i drewnem. Ma to pomóc w zniwelowaniu problemu smogu, a także zrealizowaniu programu ograniczenia niskiej emisji, który zgodnie z założeniami, powinien zostać wykonany do 2023 roku. Zależnie od przyjętych w gminie zasad, dofinansowanie do ekologicznego ogrzewania, może obejmować: podłączenie do sieci miejskiej, montaż ogrzewania elektrycznego, instalację ogrzewania gazowego, montaż odnawialnych źródeł energii" Jak w Krakowie można to w każdej innej gminie też, wszak chodzi o pozbycie się smogu. Z mojej perspektywy i z mojego punktu widzenia gdybym musiał się bujac pompą ciepła 24h na dobę czyli w sytuacji gdy mając grzejniki albo wylewke anhydrytowa albo zbyt słabą pompę czyli nie dobraną do obciążenia cieplnego domu bez mrugnięcia okiem wybrałbym bufor ciepła z grzałką o mocy odpowiadającej potrzebom domu. Edytowane 9 Kwietnia 2019 przez KILL BILL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiertar 09.04.2019 22:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2019 (edytowane) Może w Krakowie jest. U mnie napewno była dotacja na ekogroszek, na pellet no i właśnie na pompę ciepła. Ogrzewaniu elektrycznym nie słyszałem... Szczerze to nie interesowałem się tym tematem. Ale pewnie bufor musiał bym mieć dość duży. A jako tako miejsca na to nie mam. Co do pompy to nie wiem czy będzie musiała chodzić 24 h na dobe. Raczej jest to mocno przesadzone( mogę się mylić bo nie znam się na tym) a jeżeli już to pewnie tylko w największe mrozy. Szukam jakiegoś pewnego instalatora z południa Polski, może ktoś ma kogoś zaufanego? Edytowane 9 Kwietnia 2019 przez wiertar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KILL BILL 09.04.2019 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2019 (edytowane) Może w Krakowie jest. U mnie napewno była dotacja na ekogroszek, na pellet no i właśnie na pompę ciepła. Ogrzewaniu elektrycznym nie słyszałem... Szczerze to nie interesowałem się tym tematem. Ale pewnie bufor musiał bym mieć dość duży. A jako tako miejsca na to nie mam. Co do pompy to nie wiem czy będzie musiała chodzić 24 h na dobe. Raczej jest to mocno przesadzone( mogę się mylić bo nie znam się na tym) a jeżeli już to pewnie tylko w największe mrozy. Szukam jakiegoś pewnego instalatora z południa Polski, może ktoś ma kogoś zaufanego? Na stronie szczawnica.pl : http://www.rpo.malopolska.pl/wiadomosci/nie-truj-wez-dotacje-wymien-piec?utm_source=faktyoswiecim.pl&utm_medium=banner&utm_campaign=Piece To jesteś "dobrze" przygotowany Jak Ci na 500zl na krowę i 100zl na wieprzka http://szczawnica.pl/pl/3118/0/czyste-powietrze.html Swoją drogą podziwiam taki marketing a jednocześnie wstyd mi, że ktoś może to lyknac... Edytowane 9 Kwietnia 2019 przez KILL BILL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiertar 09.04.2019 23:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2019 Masz rację, nie zczailes tego gdyż w ogóle nie spoglądałem w kierunku grzania buforem. Ale odbiegamy trochę od tematu gdyż u mnie będzie pompa. nie bufor, nie krowa i nie wieprzek;) Pytanie tylko jaka mocna i jakiej firmy;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KILL BILL 09.04.2019 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2019 (edytowane) Masz rację, nie zczailes tego gdyż w ogóle nie spoglądałem w kierunku grzania buforem. Ale odbiegamy trochę od tematu gdyż u mnie będzie pompa. nie bufor, nie krowa i nie wieprzek;) Pytanie tylko jaka mocna i jakiej firmy;) Żadna, w Twoim przypadku nie masz możliwości pełnego wykorzystania właściwości pompy ciepła i korzystania z nich. Jeśli podchodzisz do tego z punktu widzenia ekonomicznego to lepszym rozwiązaniem dla Ciebie będą grzałki i bufor. W eksploatacji podobnie a w inwestycji znacznie taniej. Jeśli nie zależy Ci na kasie to każda, pierwsza lepsza z brzegu, która Ci się spodoba. Edytowane 9 Kwietnia 2019 przez KILL BILL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiertar 09.04.2019 23:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2019 (edytowane) Eh... Rozumiesz że już jest za późno na bufor? Gdyż jestem zapisany na pompę ciepła? Więc tylko pompa chodzi w grę. Zresztą zależy mi na sterowaniu i podgladzie online gdyż niema mnie w domu. Przy grzalkach i buforze jest taka możliwość? Jakiej wielkości musiałbym.miec ten bufor żeby był wystarczający?? Mam kotłownie 1,5m x 1,4 wys ok. 2metry Edytowane 10 Kwietnia 2019 przez wiertar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G69 10.04.2019 04:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2019 tym bardziej, że koszt 1kWh wyjdzie podobny do grzania pompą ciepła przez całą dobę? Ale czy ie jest tak,że przy PC nabijemy 2,5 raza mniej kwh? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drogba 10.04.2019 04:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2019 Tak z ciekawości. Co się stanie jeżeli np. zapotrzebowanie będzie na poziomie 12 kw a zostanie zamontowana pompa dajmy na to 9 kw. W przypadku dużych mrozów nie będzie mogła podbić temperatury na zasilaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 10.04.2019 05:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2019 Eh... Rozumiesz że już jest za późno na bufor? Gdyż jestem zapisany na pompę ciepła? Więc tylko pompa chodzi w grę. Zresztą zależy mi na sterowaniu i podgladzie online gdyż niema mnie w domu. Przy grzalkach i buforze jest taka możliwość? Jakiej wielkości musiałbym.miec ten bufor żeby był wystarczający?? Mam kotłownie 1,5m x 1,4 wys ok. 2metry Nie słuchaj jakiś pseudo porad naganiaczy z forum,instalatorów czy też sprzedawców buforów. Tak jak tu inni pisali 80m2 pompa 12kw to musiał byś mieć chate parasolem przykryta ludzie takie pompy do starych 200m2 domów zakladaja. Jak dobrze dobierzesz,zamontujesz,ustawisz pompę to będziesz w stanie ogrzac dom w cenie porównywalnej z dotychczasowym kosztem . Jak sobie założysz bufor ro zaplacisz 2,5 raza więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 10.04.2019 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2019 Poza tym każdą podwyżkę prądu odczujesz 2,5 raza mniej, niż w przypadku bufora...KILL BILL, przepraszam ale pie….sz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.04.2019 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2019 Normalny nowy energooszczędny dom bez grzania przy największych mrozach ochlodzi się o 1-2 stopnie max ... Przy kaloryferach? Nieosiągalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 10.04.2019 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2019 Tak z ciekawości. Co się stanie jeżeli np. zapotrzebowanie będzie na poziomie 12 kw a zostanie zamontowana pompa dajmy na to 9 kw. W przypadku dużych mrozów nie będzie mogła podbić temperatury na zasilaniu? Będzie działała na max wydajności , ze słabą sprawnością , generowały olbrzymi hałas a w domu nie osiągnie się żądanej komfortowej temperatury ... Pompa nie może być ani zbyt mocno ani zbyt słaba ... Co najwyżej pytający będzie dalej dogrzewał się kominkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts