Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłoga na drewnianym poddaszu użytkowym - OSB vs wiązary

DarHaj

Recommended Posts

Witam,

Zanim zdecydowałem się założyć ten temat - przeczytałem setki tematów i w dalszym ciągu nie uzyskałem odpowiedzi jednoznacznej na moje pytanie, a wręcz zgłupiałem.

Mam u siebie konstrukcję dachu z wiązaru z przewidzianym poddaszem użytkowym. Krokwie są od siebie w odległości 80-85cm.

Chcę nabić na nie podłogę unikając robienia kratownicy gdyż zabierze mi kolejne przynajmniej 5cm wysokości pomieszczenia, i skończę na gotowo z ok 2,40m więc walczę o każdy cm.

W planach mam płytę OSB-3 25mm na piuro wpust lub 30mm na piuro wpust. Problem jest taki że po 1:

Nie wiem czy 25mm nie będzie za mało - czy będzie się przy takich odstępach krokwii uginać przy normalnym użytkowaniu? p+w niby mocno usztywnia konstrukcję.

Znajomy budowlaniec twierdzi że miał w poprzednim domu u siebie na podobnej konstrukcji 22mm i nie pracowało to.

Czy 25mm będzie wystarczające? Bezpiecznie byłoby dać 3cm p+w ale jest ona ciężko dostępna (pod zamówienie) i droga. Cena to sprawa drugorzędna gorzej z zamówieniem.

Na magazynach wszędzie mają tylko 25mm p+w.

Tak jak napisałęm chcę uniknąć robienia dodatkowej kratownicy aby nie obniżać pomieszczenia. Więc zasadnicze pytanie jest czy 25mm (łatwiej dostępne) wytrzyma na takiej konstrukcji?

Screen konstrukcji w załączniku.

dach.jpg