DarHaj 09.04.2019 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2019 Witam, Zanim zdecydowałem się założyć ten temat - przeczytałem setki tematów i w dalszym ciągu nie uzyskałem odpowiedzi jednoznacznej na moje pytanie, a wręcz zgłupiałem. Mam u siebie konstrukcję dachu z wiązaru z przewidzianym poddaszem użytkowym. Krokwie są od siebie w odległości 80-85cm. Chcę nabić na nie podłogę unikając robienia kratownicy gdyż zabierze mi kolejne przynajmniej 5cm wysokości pomieszczenia, i skończę na gotowo z ok 2,40m więc walczę o każdy cm. W planach mam płytę OSB-3 25mm na piuro wpust lub 30mm na piuro wpust. Problem jest taki że po 1: Nie wiem czy 25mm nie będzie za mało - czy będzie się przy takich odstępach krokwii uginać przy normalnym użytkowaniu? p+w niby mocno usztywnia konstrukcję. Znajomy budowlaniec twierdzi że miał w poprzednim domu u siebie na podobnej konstrukcji 22mm i nie pracowało to. Czy 25mm będzie wystarczające? Bezpiecznie byłoby dać 3cm p+w ale jest ona ciężko dostępna (pod zamówienie) i droga. Cena to sprawa drugorzędna gorzej z zamówieniem. Na magazynach wszędzie mają tylko 25mm p+w. Tak jak napisałęm chcę uniknąć robienia dodatkowej kratownicy aby nie obniżać pomieszczenia. Więc zasadnicze pytanie jest czy 25mm (łatwiej dostępne) wytrzyma na takiej konstrukcji? Screen konstrukcji w załączniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.04.2019 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2019 Daj MFP 25mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarHaj 09.04.2019 11:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2019 Jakoś za MFP nie jestem przekonany, prędzej OSB-3? 25 nie ugnie się? nie będzie klawiszować? Coraz bardziej rozważam kratownicę z łat 4x5 co 50cm? Oraz 25 lub nawet 22? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
key1 09.04.2019 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2019 Będzie klawiszować. U mnie panowie musieli zagęścić kratownicę. I wtedy 22 powinna wystarczyć (ja mam 25mm bo taka oryginalnie była kupiona). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts