Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mogę postawić garaz 17m szeroki i 6m długi. Dom za nim. W czym problem? Czemu garaż miałby być obok?

102 m2 garazu, a za nim dom 160 m2? Nie bardzo rozumiem Twojego toku myślenia.

Nawet jeśli - 39 m długość działki. 5m od ogrodzenia do garażu, garaż 6m, z 5 metrów do domu, dom 10 m, taras 2,5m. Zostaje 10m do płotu ogrodu..

Chce mieć trawnik, ogród ozdobny, kawałek uprawy na pomidory, ogórki, truskawki.. 10 metrów za mało.

Dlatego stawiam dom z garażem w bryle, 15x10 metrów zabudowy 5 metrów od ogrodzenia od drogi. I mam 23 metry ogrodu, kosztem 200-300 zł rocznie wiece za ogrzewanie. Wybieram komfort.

A ja sobie nie wyobrażam po jakieś ciężkie klamoty chodzić na strych

To są "przydatne" czy przydatne?

Ludzie często płacą grubą kasę za polepszenie komfortu w domu, dlatego powiększony, ogrzewany garaż na potrzebne rzeczy jest równie dobry jak nie lepszy od pokoju dla gości czy pralni.

A kto powiedział, że ten powiększony garaż ma być w standardzie salonu?

Ogrzewany garaż? Po co? Przez jakiś czas parkowałem w nieogrzewanym garażu w bloku. Nie zapłaciłbym za to jak za salon.

moja kobieta wolałaby abym majstrował w ciepłym warsztacie przy domu niż "osobnym" domku na mrozie.

A kto powiedział, że osobny budynek musi być nieogrzewany i nie może być przy domu? Tyle, że w praktyce ogrzewać trzeba kilka(naście) dni w roku. Wystarczy farelka dla leniwych, koza dla pracowitych.

Chyba, że masz na myśli domek ogrzewany, ale jego koszty są takie, że koszt ogrzewania garażu to przy nich pikuś.

Mam altankę. 3cm styropianu, płazy. Ogrzewam farelką i promiennikiem podczerwieni. Tanio w budowie, tanio w utrzymaniu.

Poza tym jeśli ktoś jak ja nie ma TV i lubi w czasie wolnym sobie pogrzebać np. przy aucie to sama wymiana oleju, filtrów, żarówek itp. w 2 autach w rodzinie z nawiązką pokryje u mnie koszty związane z ogrzewaniem garażu.

O, jeszcze kanał ma być w tym garażu? To cena wyjdzie wyższa, niż salonu.

Czy masz sprzęt do odsysania oleju?

A z jego budową? Taniej wychodzi wizyta w warsztacie (o wymianie latem, pod chmurką nie wspominając).

Ja i tak chciałem mieć komin tak aby mieć możliwość korzystania z paliw stałych. Także koszt wentylacji grawitacyjnej wyszedł na 0.

Ale co prawda, drugi raz już bym tego komina raczej nie robił.

Mam komin i wentylację mechaniczną. O czym piszesz, bo nie rozumiem.

Edytowane przez Kaizen

To naprawdę bardzo dobra kwota a możesz rozpisać ile kosztowała robocizna SSO, ile materiały SSO, ile SSZ?

Ja u siebie uwzględniam wszystkie koszty budowy - również zakup kozy na zimę i opału do niej. Wywóz śmieci, wodę i prąd. U mnie przy powierzchni 190m2 wyjdzie około 3226zł za m2 gdzie część rzeczy robię sam, gdyby robiła wszystko firma to na pewno wyszłoby ponad 3500zł m2. Bez działki, kostki i ogrodzenia. A tak poza tym to są w tym wszystkie koszty pod klucz z sprzętem i meblami w salonie, kuchni, sypialniach.

Edit: dodam jeszcze, że w garażu na podłodze mam gres techniczny, w pom. gosp na podłodze i ścianach kafle. W garażu i pom gosp same regały kosztowały 1600zł. Nie twierdzę, że kogoś tu okłamujesz, ale w jaki sposób zrobiłeś taki dom do stanu "pod klucz" za niecałe 500tyś? U nas w Szczecinie ostatnio kolega kupił bliźniaka 160m2 po podłodze, działka niecałe 400m2, stan deweloperski za prawie 700tyś :/

Dzisiaj nie mam dostępu do szczegółowych notatek, ale to co mam:

SSO ekipa wzięła 43000 (w tym deskowanie dachu i położenie dachówki)

SSZ (brama garażowa i drzwi docelowe jeszcze nie kupione , ale wycenione i uwzględnione) 215tys (nie mam teraz notatek, ale +- 5tys).

Silikaty + poroterm + pustaki fundamentowe 21300

stal 16770

okna 29900

więźba 9700

dachówka Kapstadt, Okna Roto 3szyb x 5, rynny PCV, membrana: 24561

Mateirały na WM 6300 (bez reku)

Rury CO, CWU, kanalizacyjne, rozdzielacze podłogówki, steleża geberit + montaż tego wszystkiego 15tys

meble kuchenne (ikea) + indukcja + okap 15tys (+- 500)

To z grubsza. W excelu mam każdą złotówkę zapisaną. NIe mówię, ze na 100% uda mi się zmaknąć w tych 500tys, niech będzie +10%. Wydałbym 700tys jakbym wszystko zlecał i nie porównywał cen.

Ułożenie WM samodzielnie ok 5-6tys do przodu

rozkladanie wszelakich kabli smaodzielnie ok 5tys do przodu

rozkladanie op samodzielnie ok 5tys do przodu

zrobienie samodzielnie wymiennika gruntowego do PC ok 5tys do przodu

ułozenie podłóg samodzielnie ok 5tys do przodu

i tak dalej..

Witajcie,

Bardzo przepraszam, ale w weekend nie udało mi się wrzucić zdjęcia.

Poniżej zamieszczam zdjęcie z układem działki. Miejsce, w którym schodzą się strzałki jest punktem 4m od lewej granicy i 4m od przodu działki. Jest to punkt, w którym mogłaby zostać budowana bryła budynku.

Po tym co piszecie rozważam jeszcze projekt tego domu w opcji z garażem jednostanowiskowym+ zadaszona wiata po lewej stronie.

PS zdjęcie robione o godz 17.30.

IMG_20190415_171942.jpg

• 5 months później...

Trochę to trwało, ale niestety były inne sprawy, które uniemożliwiały zajęcie się kwestią projektu.

Po przeczytaniu wielu tematów i obejrzeniu wielu filmów człowiek jest jednak mądrzejszy 

Jesteśmy zdecydowani na projekt z pewnymi zmianami

- ogrzewanie zostanie elektryczne + bufor ciepła, najwyżej wpiszę w projekt pompę ciepła a na etapie wykończeniówki po prostu tego nie wstawię

- wentylacja będzie mechaniczna

Mamy jeszcze dylemat odnośnie zaznaczonej na zdjęciach na czerwono powierzchni.

Ten wykusz nie za bardzo nam odpowiada i chcemy go usunąć. Oczywiście liczę się z tym, że zmniejszy się powierzchnia na parterze w miejscu gdzie jest stół. Problemem jest piętro gdyż jest to miejsce przewidziane na łazienkę.

Jesteśmy gotowi zrezygnować z wanny i w miejscu zaznaczonym na czerwono „X” wcisnąć WC. Pytanie czy to jest wykonalne i czy będzie sensowna odległość od brodzika.

Czy jest sens takiego zabiegu na etapie adaptacji?

Ciężko mi się osobiście do tego odnieść.

3 mod.jpg

4 mod.jpg

• 1 month później...

tasaq - czy kupiłes już ten projekt ? i czy wprowadziłeś zmiany ?

U mnie Miłowonki 2 wybrane jakieś 2 lata temu. W międzyczasie miałem problemy z działką, MPZP, itp. (dopiero teraz wracam do wyboru projektu + wprowadzenia zmian) ale za to widziałem ten dom na żywo w 3 różnych wersjach (każdy wprowadza inne zmiany) żeby dla siebie wybrać to co najlepsze.

1. też zastanawiałem sie nad silikatami, ale zostanie Porotherm

2. wybrałeś WM ? a jeśli tak to ile kosztował cię projekt (zmiany w oryginalnym projekcie) ? na ile wycenili ci wzrost kosztu w porównaniu do WG ?

3. wykusz w salonie - też chciałem usunąć, ale żona sie uparła żeby został jak zobaczyła na żywo :) i nie zapominaj że idą tam odpływy z łazienki nad jadalnią - ostatecznie chciałbym rozszerzyć dom o głębokość wykusza, a 2 ścianki go tworzące zostawić (tam są odpływy) - dzieki temu będą 3 oddzielone strefy (kuchnia, jadalnia, salon) a bryła domu będzie prostsza i większe pomieszczenia

Przy usunięciu wykusza nie ma wielkiej straty w łazience na górze - i tak jest tam taki skos że niewiele się da z tym zrobić, ale za to jadalnia robi się dość wąska

BTW. drzwi balkonowe w jadalni chcę zmienić na duże okno na niskim parapecie - stół ustawiony przed drzwiami balkonowymi jest trochę bez sensu - a inna sprawa że w projekcie są na 2,4m wysokości i już mi doradzono żeby w razie czego zmieniać na 2,3m

4. nie bardzo rozumiem wciskania WC tam gdzie jest X zaznaczony - chodzi o przeniesienie WC na boczną ścianę od garderoby ? jeśłi tak to nie powinno być problemu - jest miejsce

BTW - planuję zmniejszyć garderobę na korzyść łazienki i usunąć okno dachowe

Inne zmiany o których myślę:

5. małe okno w salonie do skasowania

6. okno dachowe w pokoju nad salonem też do skasowania

7. zwiększenie ilości schodów o 1 (niższe, dalej wysunięte w stronę jadalni)

8. brak pralni (łazienka będzie powiększona więc będzie miejsce na pralkę, suszarkę itp.)

9. w pokojach na piętrze okna nad niskim parapetem zamiast drzwi balkonowych bo ciężko zmieścić teraz daszek nad tarasem

10 likwidacja kominka

no i przede wszystkim chciałbym zrobić całkiem inny dach - 2-spadowy nad pełnym piętrem i strop wiązarowy

coś jak jest tutaj - https://www.extradom.pl/projekt-domu-miranda-WAH1334

tylko że:

a. cena projektu miłowonek + adaptacja + powyższe zmiany (punkty 1-10, nie licząc zmiany dachu) - wyszło ponad 10tyś :(

b. cena projektu indywidualnego 15-20 tyś :(

c. nie mogę znaleźć nigdzie gotowego projektu ze zbliżoną bryłą i kątem dachu, tak zeby było jak najmniej poprawek

Edytowane przez Ka_Be