S_Mike 10.04.2019 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2019 Witam, Mam taki oto problem: budowlańcy przed wylaniem ław fundamentowych rozłożyli w wykopie rurę PE 40 z zapasem po obu stronach i zalali ławy betonem. Nie zastosowali żadnej rury osłonowej,kompletnie nic, więc siłą rzeczy rura jest w kilku miejscach zatopiona w tym betonie.Okazuje się, że to jest rura docelowa no i teraz pytanie, czy mam się czego obawiać? Czy taka rura bez osłony może pęknąć z jakiegoś powodu i to w dodatku pod ławą/przy ławie fundamentowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.04.2019 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2019 Zawsze może się coś przydarzyć. Może być wada materiału, może jakiś kamień przy zagęszczaniu nadwerężyć i wiele innych sytuacji, których fantazje nie przewidzi, a rzeczywistość przyniesie. I lepiej nie demolować podłogi, żeby rurę wymienić. Więc porządna wiertnica i montuj rurę osłonową, żeby dało się wymienić bez demolki połowy domu. A ekipa to partacze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 10.04.2019 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2019 Zawsze może się coś przydarzyć. Może być wada materiału, może jakiś kamień przy zagęszczaniu nadwerężyć i wiele innych sytuacji, których fantazje nie przewidzi, a rzeczywistość przyniesie. I lepiej nie demolować podłogi, żeby rurę wymienić. Więc porządna wiertnica i montuj rurę osłonową, żeby dało się wymienić bez demolki połowy domu. A ekipa to partacze. Phi. Znam gorszych. Pod chudziakiem zrobione kolanka na głównej rurze wodociągowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cristoteles 10.04.2019 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2019 Phi. Znam gorszych. Pod chudziakiem zrobione kolanka na głównej rurze wodociągowej. ...i Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 10.04.2019 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2019 ...iI puściło kolanko...250m3 wody w piach nim się zorientowano. Cały ten piach do około 2m w głąb do wymiany bo jest powymywany i niestabilny. Z chudziakiem, podłogówką, podłogami. Ręcznie, bo koparką nie wjedziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
S_Mike 10.04.2019 17:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2019 U mnie sytuacja jest taka, że dziś zamontowali licznik do wody i tą rurę podłączyli. Generalnie nie zwróciłbym na problem uwagi, gdyby nie to, że inspektor który robił odbiór stwierdził, że ta rura nie może być bez osłony w chudziaku, a tak poza tym odbiór zrobił. No ale chudziak się rozkuje włoku rury - to nie jest problem. Potem sobie przypomniałem, że w ławie jest ten sam numer i stąd moje pytanie. Z jednej strony ławy firma przyłączająca i tak musiała rozkuć rurę aby ją wyprostować, ale z moich zdjęć wynika, że w takim razie pozostaje fragment rury zalany w ławie od strony środka domu Oczywiście w razie gdyby kiedyś zaszła potrzeba wymiany rury to fragment posadzki garażu do rozkucia. Ale bardziej się martwię, coby przez ten numer rura gdzieś z jakiś przyczyn nie strzeliła pod domem, bo bym miał basen i dopiero problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturo13 10.04.2019 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2019 Osłona osłoną, można było wcześniej dokopać się do dna ławy i puścić rurę pod ławą. w piasku. z osłoną czy bez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts