Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przepust wody pod ławą fundamentową - nie do końca poprawnie wykonany.

S_Mike

Recommended Posts

Witam,

Mam taki oto problem: budowlańcy przed wylaniem ław fundamentowych rozłożyli w wykopie rurę PE 40 z zapasem po obu stronach i zalali ławy betonem. Nie zastosowali żadnej rury osłonowej,kompletnie nic, więc siłą rzeczy rura jest w kilku miejscach zatopiona w tym betonie.

Okazuje się, że to jest rura docelowa no i teraz pytanie, czy mam się czego obawiać? Czy taka rura bez osłony może pęknąć z jakiegoś powodu i to w dodatku pod ławą/przy ławie fundamentowej?

Zawsze może się coś przydarzyć. Może być wada materiału, może jakiś kamień przy zagęszczaniu nadwerężyć i wiele innych sytuacji, których fantazje nie przewidzi, a rzeczywistość przyniesie. I lepiej nie demolować podłogi, żeby rurę wymienić. Więc porządna wiertnica i montuj rurę osłonową, żeby dało się wymienić bez demolki połowy domu. A ekipa to partacze.

Zawsze może się coś przydarzyć. Może być wada materiału, może jakiś kamień przy zagęszczaniu nadwerężyć i wiele innych sytuacji, których fantazje nie przewidzi, a rzeczywistość przyniesie. I lepiej nie demolować podłogi, żeby rurę wymienić. Więc porządna wiertnica i montuj rurę osłonową, żeby dało się wymienić bez demolki połowy domu. A ekipa to partacze.

Phi. Znam gorszych. Pod chudziakiem zrobione kolanka na głównej rurze wodociągowej.

U mnie sytuacja jest taka, że dziś zamontowali licznik do wody i tą rurę podłączyli. Generalnie nie zwróciłbym na problem uwagi, gdyby nie to, że inspektor który robił odbiór stwierdził, że ta rura nie może być bez osłony w chudziaku, a tak poza tym odbiór zrobił.

No ale chudziak się rozkuje włoku rury - to nie jest problem. Potem sobie przypomniałem, że w ławie jest ten sam numer i stąd moje pytanie. Z jednej strony ławy firma przyłączająca i tak musiała rozkuć rurę aby ją wyprostować, ale z moich zdjęć wynika, że w takim razie pozostaje fragment rury zalany w ławie od strony środka domu :( Oczywiście w razie gdyby kiedyś zaszła potrzeba wymiany rury to fragment posadzki garażu do rozkucia. Ale bardziej się martwię, coby przez ten numer rura gdzieś z jakiś przyczyn nie strzeliła pod domem, bo bym miał basen i dopiero problem.