Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

W WZ pojawił się zapis że droga dojazdowa która ma ponad 3m jest za wąska bo musi posiadać 3m + 1,5m pas dla pieszych. Bezsens ale to pomijam.

Sprawa dogadania z właścicielem sąsiadującej działki. I teraz pytanie jak to formalnie załatwić i ile to będzie kosztować.

Czytałem w internecie o służebności koniecznej, a tu mamy chyba coś innego. Rozumiem że służebności dokonam u notariusza. Ktoś wie jakie dokumenty będą nam potrzebne? Czy jest potrzebny geodeta to dokłądnego oznaczenia służebności? Czy musimy później stworzyć zapis w KW?

U notariusza wystarczy chyba tytuł własnośc (wypis z KW) oraz opis i mapa aby jednoznacznie opisowo temat zapisac w akcie notarialnym. Geodeta będzie potrzebny do wyznaczenia służebności na gruncie. Zakładam że granice działki są pomierzone zgodnie z obowiązującymi standardami i tu nie będzie żadnych niespodzianek. Akt notarialny będzie ujawniony w twojej KW (dla nieruchomosci władnącej) i w KW sąsiada (jako dla nieruchomości obciążonej). Czyli nawet jeśli zmienią się własciciele zapis zostaje, tak długo jak jest wykonywany (ma sens gospodarczy).

Najlepiej zapytaj notriusza.

Bylem u notariusza, jego wersja:

Przygotować akty notarialne z nr kw, zaświadczenia z US, kopie map ewidencyjnych, dowody osobiste i ok.1200pln = sprawa załatwiona

Ktoś może to potwierdzić? Geodeta nie będzie potrzebny?

U notariusza przeprowadzasz formalną stronę ustanowienia służebności. Napisałem Geodeta będzie potrzebny do wyznaczenia służebności na gruncie. Wypada chyba wiedzieć co wolno użytkować? Odmierzysz 1,5m od płotu? A jeśli płot nie stoi na granicy? Będzie zonk.

Zreszta, nie chcesz to nie wyznaczaj służebności.

Tak, rozumiem.

Służebność jest mi potrzebna do spełnienia WZ a działka docelowo ma zostać sprzedana więc mi usługa geodezyjna będzie zbędna.

Ostatnie pytanie, czy ktoś się orientuje ile może potrwać takowa sprawa?

Przy skompletowaniu dokumentów ok. 2tyg (zaświadczenie z US) i zatwierdzenie wzmianki (3 miesiące liczyć? , jest konieczny wpis w KW czy sam dokument notaralny mi starczy do WZ

Bierzesz oryginał i dwa odpisy z AN. Oryginał składasz do sądu z niebieskim wnioskiem do KW (+opłata za czynność, chyba ze 70 zeta), natychmiast pojawi się wzmianka o złożonym wniosku; widzisz to przez net. Wpis nastąpi po jakimś czasie ( 2 tyg - do 2,3 mies. zaleznie od ilości "wpłyniętych" wniosków i możliwości przerobowych wydziału sądu. Do przygotowania transakcji powinien wystarczyc odpis który masz, tu decyduje notariusz. Pytaj, to nie kosztuje. Dokumenty nie mogą być starsze niż 6 miesięcy.