martin6230i 11.04.2019 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 Witam.W WZ pojawił się zapis że droga dojazdowa która ma ponad 3m jest za wąska bo musi posiadać 3m + 1,5m pas dla pieszych. Bezsens ale to pomijam. Sprawa dogadania z właścicielem sąsiadującej działki. I teraz pytanie jak to formalnie załatwić i ile to będzie kosztować. Czytałem w internecie o służebności koniecznej, a tu mamy chyba coś innego. Rozumiem że służebności dokonam u notariusza. Ktoś wie jakie dokumenty będą nam potrzebne? Czy jest potrzebny geodeta to dokłądnego oznaczenia służebności? Czy musimy później stworzyć zapis w KW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 11.04.2019 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 U notariusza wystarczy chyba tytuł własnośc (wypis z KW) oraz opis i mapa aby jednoznacznie opisowo temat zapisac w akcie notarialnym. Geodeta będzie potrzebny do wyznaczenia służebności na gruncie. Zakładam że granice działki są pomierzone zgodnie z obowiązującymi standardami i tu nie będzie żadnych niespodzianek. Akt notarialny będzie ujawniony w twojej KW (dla nieruchomosci władnącej) i w KW sąsiada (jako dla nieruchomości obciążonej). Czyli nawet jeśli zmienią się własciciele zapis zostaje, tak długo jak jest wykonywany (ma sens gospodarczy). Najlepiej zapytaj notriusza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martin6230i 16.04.2019 07:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2019 Bylem u notariusza, jego wersja: Przygotować akty notarialne z nr kw, zaświadczenia z US, kopie map ewidencyjnych, dowody osobiste i ok.1200pln = sprawa załatwiona Ktoś może to potwierdzić? Geodeta nie będzie potrzebny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 16.04.2019 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2019 U notariusza przeprowadzasz formalną stronę ustanowienia służebności. Napisałem Geodeta będzie potrzebny do wyznaczenia służebności na gruncie. Wypada chyba wiedzieć co wolno użytkować? Odmierzysz 1,5m od płotu? A jeśli płot nie stoi na granicy? Będzie zonk.Zreszta, nie chcesz to nie wyznaczaj służebności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martin6230i 16.04.2019 12:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2019 Tak, rozumiem. Służebność jest mi potrzebna do spełnienia WZ a działka docelowo ma zostać sprzedana więc mi usługa geodezyjna będzie zbędna. Ostatnie pytanie, czy ktoś się orientuje ile może potrwać takowa sprawa? Przy skompletowaniu dokumentów ok. 2tyg (zaświadczenie z US) i zatwierdzenie wzmianki (3 miesiące liczyć? , jest konieczny wpis w KW czy sam dokument notaralny mi starczy do WZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 22.04.2019 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2019 Bierzesz oryginał i dwa odpisy z AN. Oryginał składasz do sądu z niebieskim wnioskiem do KW (+opłata za czynność, chyba ze 70 zeta), natychmiast pojawi się wzmianka o złożonym wniosku; widzisz to przez net. Wpis nastąpi po jakimś czasie ( 2 tyg - do 2,3 mies. zaleznie od ilości "wpłyniętych" wniosków i możliwości przerobowych wydziału sądu. Do przygotowania transakcji powinien wystarczyc odpis który masz, tu decyduje notariusz. Pytaj, to nie kosztuje. Dokumenty nie mogą być starsze niż 6 miesięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts