Zimnaszafa 11.04.2019 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 Kupiłam działkę rolną. Mniej niż hektar i trochę to trwało. Mąż musiał udowodnić że stał kiedyś obok rolnika, a wszyscy w kraju musieli poświadczyć, że nie chcą tej działki kupić. My za to przez 10lat musimy osobiście prowadzić gospodarstwo. No i tu git. Podatek rolny zapłacony, Wz dawno wydane. W międzyczasie dowiadywałam się o badania geologiczne gruntu- firma powiedziała że nie będą mnie naciągać bo w wskazanej lokalizacji to spokojnie mogę się budować, architekt i konstruktor też badań nie chcieli. Rozmawiałam też że starostwem jak to z tą działka. Czy musze ja odralniac czy nie. Powiedzieli że po wybudowaniu powinnam odrolnic sobie ten kawałek pod domem, drogę itp. Czas płynął, złożyłam pozwolenie na budowę i wyszły kwiatki: - muszę zlokalizować punkt ppoz na działce- muszę zrobić badania geologiczne gruntu- muszę mieć zgodę gminy na zjazd do działki ( droga gminna ostatniej kategorii, w Wz zapis tylko że zjazd ma być do działki oznaczonej X numerem) - muszę odrolnic teren. Skąd oni biorą te wymagania? Ktoś miał podobną sytuację? Mogę ich obrzucić zgniłymi pomidorami? I najważniejsze jaką ja mam teraz działkę? Zagrodowa? Rolną z Wz? Bo rolna z WZ to automatycznie budowlana tak? Jestem rolnikiem, place podatek rolny ale nie KRUS.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
key1 11.04.2019 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 Masz działkę na której możesz się budować, powinnaś się cieszyć.Badania gruntu - normalna rzecz.Czemu chcesz kogoś obrzucać pomidorami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KILL BILL 11.04.2019 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 (edytowane) Oprócz ppoż wszystkie inne wymienione wymagania są normalną rzeczą.Badania geo są dla Ciebie również ważne. Edytowane 11 Kwietnia 2019 przez KILL BILL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciężkiprzypadek 11.04.2019 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 To normalna procedura, większość z nas tak ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grv 11.04.2019 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 Ja Cię pocieszę, że to dopiero początek długiej drogi "papierkowej" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zimnaszafa 11.04.2019 12:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 Wszystko ok ale przez rok sto razy się po urzędach upewnialam co i jak będą chcieli. Czy wszystko mam tak jak trzeba. Pewna siebie składam wniosek o pozwolenie że wkrótce ruszymy. A tu wyskakują takie kwiatki do załatwiania przez tygodnie albo i miesiące bo oni na wszystko przecież mają czas ustawowy. Szkoda mi poprostu stracić sezon w tym roku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katka 11.04.2019 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 Od razu obrzucać pomidorami . Wszystko zgodnie z przepisami. Jak widać licz na siebie bo w otoczeniu same niekompetentne osoby. Co to za projektant co odradza czy niechce badań geologicznych? Pytałaś w gminie tak w okienku pania co przekłada papierki czy masz to na piśmie? Niestety nie pocieszę bedzie jeszcze gorzej. Trzeba samemu się orientować w temacie lub zatrudniać kogoś kto się zna lub meczyć i tracić czas. Takie życie budowlane . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 11.04.2019 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 Witam nie miałem czasu odpowiedzieć : Projekt zjazdu dobra rzecz z czegokolwiek zrobisz gdyby zostało uszkodzone przez pracę gminy muszą przywrócić do stanu sprzed. Ja za ten projekt zapłaciłem oddzielnie 450 zł. "punkt ppoz na działce" - bez problemu projektant naniesie , straż wprowadzi wyda zaświadczenie - przynajmniej masz wodę z wodociągów i odpowiednią średnicę rury Badanie gruntu przyda się przed fundamentami, i późniejszym zagospodarowaniu działki. Odrolnić - dowiesz się w gminie bliższych informacji ile za ile i jak długo. To normalne na początku budowy kiedyś pisałem, aby wbić łopatę w zamiarze budowy domu trzeba wydać ok 10 tyś , dzisiaj zapewne jest troszkę więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka Bobek 11.04.2019 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 U mnie te wszystkie formalności załatwił mój projektant adaptujący w cenie, ze 2 dni mu to zajęło w gminie z drogą i w starostwie z odrolnieniem (którego w końcu nie musiałam robić na etapie PnB, bo zrobi się automatem w momencie zakończenia budowy i naniesienia wszystkich elementów zagospodarowania działki na mapkę przez geodetę). Budowa na działce sklasyfikowanej jako Pastwiska i Użytki Zielone czy jakoś tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.04.2019 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 Skoro na tym, najłatwiejszym i najprostszym etapie cię trafia, to może wynajmij inwestora zastępczego, bo końca budowy nie dożyjesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts