Kicek3122 11.04.2019 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 Witam mam mały problem fundament od strony garażu przy 5 bloczkach wychodzi na równo z ziemią a od strony tarasu 45 cm jeśli dodam kolejny bloczek wyjdzie ok 60 plus podłoga to ok 80 cm nie uważacie że na taras to jest troszkę za wysoko i lepiej zostać. Przy 5 bloczkach proszę o opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 11.04.2019 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 Poziom posadowienia musi być zgodny z wydanym pozwoleniem na budowę a nie z tym jak uważaj forumowicze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kicek3122 11.04.2019 16:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 Zgodzę się z tobą w 100 procentach i masz racje.poziom zero przekrocze o 10 cm fundamentem plus ok 20 cm podłogi daje 30.kierownik powiedział że nie widzi problemu podnieść geodeta też stwierdził że go to nie interesuje.chodzi mi poprostu o wygląd i funkcjonalność bo z jednej strony od garażu będę miał wyżej z 6 bloczkiem o jakies 15 nad poziomem terenu ale od strony tarasu będzie już 80 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 11.04.2019 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 Zależy jaką masz działkę i jakie tam są spadki. Jak jest możliwość to przy tarasie podniesiesz teren nawet o te 30 cm i zrobisz od tarasu spadek, o ile odległość do końca działki ci na to pozwoli. Jak masz mało miejsca to może zrób odwrotnie. Pytanie ile warstw bloczków nie ma sensu jak nie widać całości działki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kicek3122 11.04.2019 18:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 Zależy jaką masz działkę i jakie tam są spadki. Jak jest możliwość to przy tarasie podniesiesz teren nawet o te 30 cm i zrobisz od tarasu spadek, o ile odległość do końca działki ci na to pozwoli. Jak masz mało miejsca to może zrób odwrotnie. Pytanie ile warstw bloczków nie ma sensu jak nie widać całości działki Właśnie o to chodzi że działka nie jest za duża i boję się że ten taras tak wysoko będzie śmiesznie wyglądał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 11.04.2019 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 nie zawsze da się zrobić tarasu na gruncie. Różnie wychodzi ...3 , 4 stopnie, popatrz w necie na tarasy znajdziesz różne, nawet takie 150 cm nad ziemia..Patrz też na to żę z tarasu będziesz korzystał sporadycznie (chociaż może się wydawać to nieprawdą na początku) i ważniejsze jest wejście do domu niż taras Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kicek3122 12.04.2019 05:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2019 Wygląda to mniej więcej tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kicek3122 12.04.2019 05:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2019 http://imgur.com/gallery/qvSv0AY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_11 12.04.2019 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2019 Poziom posadowienia musi być zgodny z wydanym pozwoleniem na budowę a nie z tym jak uważaj forumowicze. Bzdura. Poziom posadowienia musi być zgodny ze sztuką budowlaną i zdrowym rozsądkiem. I czasem forumowicze lepiej doradzą niż przyjęte rzędne w projekcie. Projektant może się pomylić, w trakcie budowy może się okazać "że tak się nie da". Od tego są procedury zmian w projekcie! Ma człowiekowi woda się lać do domu bo taka rzędna jest na papierze? Miałem podobną sytuację. Podniesiono fundament o jeden bloczek, bo teren gliniasty, stała woda i wyglądało ogólnie nieciekawie. Ludzie mówili, że trzeba było jeszcze bloczek dołożyć. Teraz jak wyrównałem teren, nawiozłem ziemi i zrobiono podjazd i taras okazało się, że wyszło w sam raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 12.04.2019 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2019 Bzdura. Poziom posadowienia musi być zgodny ze sztuką budowlaną i zdrowym rozsądkiem. I czasem forumowicze lepiej doradzą niż przyjęte rzędne w projekcie. Projektant może się pomylić, w trakcie budowy może się okazać "że tak się nie da". Od tego są procedury zmian w projekcie! Ma człowiekowi woda się lać do domu bo taka rzędna jest na papierze? Miałem podobną sytuację. Podniesiono fundament o jeden bloczek, bo teren gliniasty, stała woda i wyglądało ogólnie nieciekawie. Ludzie mówili, że trzeba było jeszcze bloczek dołożyć. Teraz jak wyrównałem teren, nawiozłem ziemi i zrobiono podjazd i taras okazało się, że wyszło w sam raz. W którym zdaniu napisałem bzdurę, konkretnie. Powtórzę Poziom posadowienia musi być zgodny z wydanym pozwoleniem na budowę. Proszę wskazać co jest tą bzdurą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 12.04.2019 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2019 No u mnie właśnie geodeta wytyczył dom zgodnie z ppp na planie zagospodarowania działki złożonym przez projektanta adaptującego. I co się okazało? Że posadzka garażu wychodzi poniżej poziomu gruntu, a salon zaledwie 10 cm nad gruntem. Oczywiście tak tego nie zostawię i podnoszę o co najmniej 30cm. Wykonawca sobie poradzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kicek3122 12.04.2019 22:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2019 No a co jeśli nadzór się doczepi że podniosles Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uzi115 13.04.2019 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2019 Im wyżej podniesiesz dom ponad poziom terenu tym lepiej. Jest to spowodowane lepszą izolacją domu od otaczającego Cię gruntu. Np. dłuższa droga podciągania kapilarnego. Wiadomo że stosujesz hydroizolację poziomą, ale lepiej, żeby ta droga była dłuższa, aniżeli krótsza. Ja mam 45cm ponad powierzchnią terenu. Dom jest z poddaszem na ogólny wygląd nie ma to wpływu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 13.04.2019 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2019 Witam mam mały problem fundament od strony garażu przy 5 bloczkach wychodzi na równo z ziemią(...) Jak masz nierówną działkę to trzeba było dostosować odpowiednio projekt. Jeśli garaż jest niepołączony z budynkiem zrób go wyżej a resztę domu obniż. Jak jest połączony to zrobisz schodek i też przeżyjesz. Nie rób tak wysoko tarasu bo będzie odcięty od działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 13.04.2019 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2019 Projektant może się pomylić, w trakcie budowy może się okazać "że tak się nie da". Od tego są procedury zmian w projekcie! Ma człowiekowi woda się lać do domu bo taka rzędna jest na papierze? Miałem podobną sytuację. Podniesiono fundament o jeden bloczek, bo teren gliniasty, stała woda i wyglądało ogólnie nieciekawie. Ludzie mówili, że trzeba było jeszcze bloczek dołożyć. Teraz jak wyrównałem teren, nawiozłem ziemi i zrobiono podjazd i taras okazało się, że wyszło w sam raz. Ja na mapie do celów projektowych miałem zaznaczoną tylko jedną rzędna - tak jakby działka była płaska jak stół (a w rzeczywistości jest spadek). Na tej podstawie architekt posadowił dom, jak się nie mylę na rzędnej 119,5 m.n.p.m. Podczas tyczenia okazało się, że to jest za wysoko i ostatecznie jest dwa bloczki niżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 16.04.2019 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2019 No a co jeśli nadzór się doczepi że podniosles Kierbud (i jednocześnie projektant adaptujący) uspokaja, że nie będzie problemu. Ja na mapie do celów projektowych miałem zaznaczoną tylko jedną rzędna - tak jakby działka była płaska jak stół (a w rzeczywistości jest spadek). Na tej podstawie architekt posadowił dom, jak się nie mylę na rzędnej 119,5 m.n.p.m. Podczas tyczenia okazało się, że to jest za wysoko i ostatecznie jest dwa bloczki niżej. Czyli geodeta nabił deseczki tak jak będzie docelowo, a nie tak jak było w projekcie? Szczęściarz! U mnie geodeta się na to nie zgodził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 16.04.2019 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2019 Geodeta stwierdził, że jak zrobi tak jak w projekcie to będzie głupio dom wyglądał. Tak jak pisałem mapa nie uwzględniała nachylenia działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 16.04.2019 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2019 (edytowane) Poziom posadowienia musi być zgodny z wydanym pozwoleniem na budowę a nie z tym jak uważaj forumowicze. poziom można trochę podnieść lub obniżyć jeśli jest tak lepiej, ważniejsze jest to co w realu a nie w projekcie. Ludzie jak mantre powtarzają "ma być tak jak w projekcie" a przecież ma być dobrze, a nie tak jak w projekcie. Oczywiście idealna sytuacja gdy projekt jest w 100% dopracowany, tylko nie zawsze tak jest. Ja mam identyczną sytuację, też działka ze spadkiem i właśnie mi autorze wątku uświadomiłeś bardziej mój taras, że też wysoko będzie...no cóż taka działka, takie warunki... a może z domu na taras ze dwa stopnie w dół zrobić ? Edytowane 16 Kwietnia 2019 przez Janekk1234 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kicek3122 25.04.2019 18:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2019 Mimo wszystko zostawiłem 5 bloczków strona garażu jest praktycznie równo z ziemią ale jak dojdzie podłoga będzie powyżej będę kombinował później Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts