Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fundament ile bloczków

Kicek3122

Recommended Posts

Zgodzę się z tobą w 100 procentach i masz racje.poziom zero przekrocze o 10 cm fundamentem plus ok 20 cm podłogi daje 30.kierownik powiedział że nie widzi problemu podnieść geodeta też stwierdził że go to nie interesuje.chodzi mi poprostu o wygląd i funkcjonalność bo z jednej strony od garażu będę miał wyżej z 6 bloczkiem o jakies 15 nad poziomem terenu ale od strony tarasu będzie już 80 cm.

Zależy jaką masz działkę i jakie tam są spadki. Jak jest możliwość to przy tarasie podniesiesz teren nawet o te 30 cm i zrobisz od tarasu spadek, o ile odległość do końca działki ci na to pozwoli. Jak masz mało miejsca to może zrób odwrotnie.

Pytanie ile warstw bloczków nie ma sensu jak nie widać całości działki

Zależy jaką masz działkę i jakie tam są spadki. Jak jest możliwość to przy tarasie podniesiesz teren nawet o te 30 cm i zrobisz od tarasu spadek, o ile odległość do końca działki ci na to pozwoli. Jak masz mało miejsca to może zrób odwrotnie.

Pytanie ile warstw bloczków nie ma sensu jak nie widać całości działki

Właśnie o to chodzi że działka nie jest za duża i boję się że ten taras tak wysoko będzie śmiesznie wyglądał

nie zawsze da się zrobić tarasu na gruncie. Różnie wychodzi ...3 , 4 stopnie, popatrz w necie na tarasy znajdziesz różne, nawet takie 150 cm nad ziemia..

Patrz też na to żę z tarasu będziesz korzystał sporadycznie (chociaż może się wydawać to nieprawdą na początku) i ważniejsze jest wejście do domu niż taras

Poziom posadowienia musi być zgodny z wydanym pozwoleniem na budowę a nie z tym jak uważaj forumowicze.

Bzdura. Poziom posadowienia musi być zgodny ze sztuką budowlaną i zdrowym rozsądkiem. I czasem forumowicze lepiej doradzą niż przyjęte rzędne w projekcie.

Projektant może się pomylić, w trakcie budowy może się okazać "że tak się nie da". Od tego są procedury zmian w projekcie! Ma człowiekowi woda się lać do domu bo taka rzędna jest na papierze?

Miałem podobną sytuację. Podniesiono fundament o jeden bloczek, bo teren gliniasty, stała woda i wyglądało ogólnie nieciekawie. Ludzie mówili, że trzeba było jeszcze bloczek dołożyć. Teraz jak wyrównałem teren, nawiozłem ziemi i zrobiono podjazd i taras okazało się, że wyszło w sam raz.

Bzdura. Poziom posadowienia musi być zgodny ze sztuką budowlaną i zdrowym rozsądkiem. I czasem forumowicze lepiej doradzą niż przyjęte rzędne w projekcie.

Projektant może się pomylić, w trakcie budowy może się okazać "że tak się nie da". Od tego są procedury zmian w projekcie! Ma człowiekowi woda się lać do domu bo taka rzędna jest na papierze?

Miałem podobną sytuację. Podniesiono fundament o jeden bloczek, bo teren gliniasty, stała woda i wyglądało ogólnie nieciekawie. Ludzie mówili, że trzeba było jeszcze bloczek dołożyć. Teraz jak wyrównałem teren, nawiozłem ziemi i zrobiono podjazd i taras okazało się, że wyszło w sam raz.

W którym zdaniu napisałem bzdurę, konkretnie. Powtórzę Poziom posadowienia musi być zgodny z wydanym pozwoleniem na budowę. Proszę wskazać co jest tą bzdurą.

No u mnie właśnie geodeta wytyczył dom zgodnie z ppp na planie zagospodarowania działki złożonym przez projektanta adaptującego.

I co się okazało? Że posadzka garażu wychodzi poniżej poziomu gruntu, a salon zaledwie 10 cm nad gruntem.

Oczywiście tak tego nie zostawię i podnoszę o co najmniej 30cm.

Wykonawca sobie poradzi.

Im wyżej podniesiesz dom ponad poziom terenu tym lepiej. Jest to spowodowane lepszą izolacją domu od otaczającego Cię gruntu. Np. dłuższa droga podciągania kapilarnego. Wiadomo że stosujesz hydroizolację poziomą, ale lepiej, żeby ta droga była dłuższa, aniżeli krótsza. Ja mam 45cm ponad powierzchnią terenu. Dom jest z poddaszem na ogólny wygląd nie ma to wpływu:)

Witam mam mały problem fundament od strony garażu przy 5 bloczkach wychodzi na równo z ziemią(...)

Jak masz nierówną działkę to trzeba było dostosować odpowiednio projekt. Jeśli garaż jest niepołączony z budynkiem zrób go wyżej a resztę domu obniż. Jak jest połączony to zrobisz schodek i też przeżyjesz. Nie rób tak wysoko tarasu bo będzie odcięty od działki.

Ja na mapie do celów projektowych miałem zaznaczoną tylko jedną rzędna - tak jakby działka była płaska jak stół (a w rzeczywistości jest spadek). Na tej podstawie architekt posadowił dom, jak się nie mylę na rzędnej 119,5 m.n.p.m. Podczas tyczenia okazało się, że to jest za wysoko i ostatecznie jest dwa bloczki niżej.

No a co jeśli nadzór się doczepi że podniosles

Kierbud (i jednocześnie projektant adaptujący) uspokaja, że nie będzie problemu.

Ja na mapie do celów projektowych miałem zaznaczoną tylko jedną rzędna - tak jakby działka była płaska jak stół (a w rzeczywistości jest spadek). Na tej podstawie architekt posadowił dom, jak się nie mylę na rzędnej 119,5 m.n.p.m. Podczas tyczenia okazało się, że to jest za wysoko i ostatecznie jest dwa bloczki niżej.

Czyli geodeta nabił deseczki tak jak będzie docelowo, a nie tak jak było w projekcie?

Szczęściarz! U mnie geodeta się na to nie zgodził.

Poziom posadowienia musi być zgodny z wydanym pozwoleniem na budowę a nie z tym jak uważaj forumowicze.

poziom można trochę podnieść lub obniżyć jeśli jest tak lepiej, ważniejsze jest to co w realu a nie w projekcie.

Ludzie jak mantre powtarzają "ma być tak jak w projekcie" a przecież ma być dobrze, a nie tak jak w projekcie. Oczywiście idealna sytuacja gdy projekt jest w 100% dopracowany, tylko nie zawsze tak jest.

Ja mam identyczną sytuację, też działka ze spadkiem i właśnie mi autorze wątku uświadomiłeś bardziej mój taras, że też wysoko będzie...no cóż taka działka, takie warunki...

a może z domu na taras ze dwa stopnie w dół zrobić ?

Edytowane przez Janekk1234

• 2 weeks później...