Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja PC monoblok w domu z grzejnikami

bobrow

Recommended Posts

• Odpowiedzi 204
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Monobloka zmontuję tymi rękoma, a do splita potrzeba już uprawnień. Dodatkowo brak miejsca w tzw. maszynowni.

Tak zapytałem bo z monoblokiem wiąże się glikol w układzie, potencjalne problemy z przymarzaniem (zależy jaka cześć Polski), większość elektroniki na zewnątrz, no ale skoro na to się decydujesz to pewnie wiesz i o pozostałych :rolleyes:

• 8 months później...
Pytanie przy okazji: jakie dać zabezpieczenie/filtr przed zarudzeniem PC? będę miał pompę grzejącą przez bufor/sprzęgło trzy obiegi: 2x podłogówki i 1x grzejniki-konwektory. Chwilowo chcę PC podłączyć przez bufor do zwykłych grzejników płytowych bez separacji obiegów, więc cały zład wody krąży przez PC. Rury są w całym domu miedziane. Kilka razy zlewałem wodę z całej instalacji i w kaloryferach zbiera sie czarna brud.

Pytanie przy okazji: jakie dać zabezpieczenie/filtr przed zarudzeniem PC? będę miał pompę grzejącą przez bufor/sprzęgło trzy obiegi: 2x podłogówki i 1x grzejniki-konwektory. Chwilowo chcę PC podłączyć przez bufor do zwykłych grzejników płytowych bez separacji obiegów, więc cały zład wody krąży przez PC. Rury są w całym domu miedziane. Kilka razy zlewałem wodę z całej instalacji i w kaloryferach zbiera sie czarna brud.

Ja mam na stałe zamontowane na powrotach filtry magnetyczne Caleffi. Pytanie czy chcesz jakieś zastosowanie na chwile czy zostanie już tak na stałe

Ja mam na stałe zamontowane na powrotach filtry magnetyczne Caleffi. Pytanie czy chcesz jakieś zastosowanie na chwile czy zostanie już tak na stałe

grzejniki zamienię na konwektory ale dopiero w przyszłym sezonie grzewczym więc jakiś czas to pochodzi. Dojdą też dwa piętra podłogówki, a wszystko zasilane z bufora-sprzęgła. Rozpatrywałem separację obiegów, ale nie podoba mi się obieg z glikolem przez wymiennik ciepła (mniejsze przekazanie energii) więc wszystko mam otwarte.

• 10 months później...
grzejniki zamienię na konwektory ale dopiero w przyszłym sezonie grzewczym więc jakiś czas to pochodzi. Dojdą też dwa piętra podłogówki, a wszystko zasilane z bufora-sprzęgła. Rozpatrywałem separację obiegów, ale nie podoba mi się obieg z glikolem przez wymiennik ciepła (mniejsze przekazanie energii) więc wszystko mam otwarte.

Ja też długo się zastanawiałem i może straty będą ale na pewno mniejsze na glikolu niż rozmrożony wymiennik w pc.

Pomijając koszty, nie przeszkadza ci hałas/szum konwektorów ?

Też się zastanawiam, ale póki co skłaniam się na wymianie części grzejników na 3-płytowe.

klimakonwektory mają małą pojemność wodną, może nawet 25% w porównaniu z grzejnikami płytowymi.

To będzie trzeba przeliczyć na nowo zład wody i może dołożyć / wymienić bufor na większy.

Im niższą temperaturą wody jest ogrzewany dom, to większy zład wody się przydaje.

Zarówno do redukcji taktowania, jak i do zapewnienia PC odpowiedniej ilości energii na potrzeby defrostów.

klimakonwektory mają małą pojemność wodną, może nawet 25% w porównaniu z grzejnikami płytowymi.

To będzie trzeba przeliczyć na nowo zład wody i może dołożyć / wymienić bufor na większy.

Im niższą temperaturą wody jest ogrzewany dom, to większy zład wody się przydaje.

Zarówno do redukcji taktowania, jak i do zapewnienia PC odpowiedniej ilości energii na potrzeby defrostów.

Co mnie to obchodzi skoro mają wiatraki... Zład wody - przy zasilaniu na poziomie 30*C?!!! Żeś się z choinki urwał?

Klima 3,5kW bez klimakonwektowa ogarnia mi salon 48m2 wysoki na 7m. Pojemność gazową mają w okolicach 5l.

Masz napisane - dlaczego.

...

Klimakonwektor - to nie klimatyzacja.

Pompa Ciepła - to też nie do końca klimatyzacja. Ma takie same bebechy, ale pracuje z wodą - przez co uzyskuje inne parametry pracy.

Eksperymentuj. Tylko zdaj później relację, czym to się skończyło.

Jeśli to Ciebie dotyczył ten wpis o KK.

A może powinieneś doczytać definicję - co to jest klimakonwektor,

bo mam wrażenie że mylisz KK z pseudo-klimatyzacjami z allegro (takimi z butelką z wodą).

Edytowane przez Marco36

Masz napisane - dlaczego.

Klimakonwektor - to nie klimatyzacja.

Pompa Ciepła - to też nie do końca klimatyzacja. Ma takie same bebechy, ale pracuje z wodą - przez co uzyskuje inne parametry pracy.

Eksperymentuj. Tylko zdaj później relację, czym to się skończyło.

Jeśli to Ciebie dotyczył ten wpis o KK.

A może powinieneś doczytać definicję - co to jest klimakonwektor,

bo mam wrażenie że mylisz KK z pseudo-klimatyzacjami z allegro (takimi z butelką z wodą).

Osobiście mam klimatyzacje z funkcją grzania i też trochę chorowałem na te całe klima konwektory jakoś do mnie to nie przemawia. Klimatyzacja w sypialni życzę powodzenia a co dopiero pseudo grzejnik z wentylatorem. Dodajmy do tego jeszcze problemu z kondensacja wody na instalacji w przypadku chłodzenia. Lepiej zainwestować w tansza klimatyzacje a w zimie cieszyć się z ciepła i ciszy stosując zwykle grzejniki lub podlogowke. Widziałem też pompy ciepła z funkcją chłodzenia przez jednostki naścienne lub sufitowe takie jak przy zwykłych klimatyzacjach.

Używam KK do chłodzenia w lato.

Głównie w dzień, przed spaniem wygaszane.

Na pierwszym biegu wentylator pracuje względnie cicho - powinno udać się przy tym zasnąć.

Ale na II i III biegu robi się już głośniej. To w czasie mrozu, gdy będzie potrzebne mocne grzanie, może w sypialni zrobić się niekomfortowo.

KK ma dobrą wydajność grzewczą, tylko że ta jest zależna od temp. wody i prędkości pracy wentylatora.

To by uzyskać wyższą wydajność grzewczą, potrzebne są wyższe obroty wentylatora.

A wentylator jest dosyć specyficzny - bębnowy z gęsto ułożonymi lamelami napędzającymi przepływ powietrza. Przy tym metalowy i zamknięty w metalowej obudowie.

Edytowane przez Marco36

Jestem na etapie składania/ kompletowania osprzętu do pc mono. Zastanawiam się czy jednak nie dać małego bufora po stronie glikolu. Instalacja będzie pracować w systemie glikol/woda na wymienniku płytowym. Myślałem o kegu po pifku lub ewentualnie zbiorniku na powietrze. Keg stal nierdzewna brak jakiejkolwiek korozji a co za tym idzie syfu. Mam też stare naczynie wyrównawcze z c.o. tylko nie wiem czy można wpinać takie coś w instalacje ciśnieniową?

• 2 months później...
Chciałbym mała aktualizacje wprowadzić i wstępnie koszty. Pompa to rotenso 10kw 1f z grzałką, bufor 300l i zasobnik cwu 300l. Montaż pompy na gotowa zajął coś ok 12-14 godzin ( robiliśmy to w nocy z sob na niedzielę ze względu na brak czasu). Rotenso wymaga glikolu w układzie więc zastosowałem wymiennik 110kw i układ do płukania tego wymiennika co podniosło koszty.. ogólnie wszystko co się dało mosiądz reszta to pp. Koszt na finale coś ok 36k ... Sam nie wiem czy warto się w PC parkować drugie tyle to osprzęt całych moich kosztów. Czekam na "odbiór" przez autoryzowany serwis Rotenso.

Chciałbym mała aktualizacje wprowadzić i wstępnie koszty. Pompa to rotenso 10kw 1f z grzałką, bufor 300l i zasobnik cwu 300l. Montaż pompy na gotowa zajął coś ok 12-14 godzin ( robiliśmy to w nocy z sob na niedzielę ze względu na brak czasu). Rotenso wymaga glikolu w układzie więc zastosowałem wymiennik 110kw i układ do płukania tego wymiennika co podniosło koszty.. ogólnie wszystko co się dało mosiądz reszta to pp. Koszt na finale coś ok 36k ... Sam nie wiem czy warto się w PC parkować drugie tyle to osprzęt całych moich kosztów. Czekam na "odbiór" przez autoryzowany serwis Rotenso.

A czemuś sobie nie sklecił pompy z klimatyzatora ? pojęcie masz jak widzę o robocie to dałbyś sobie świetnie radę a zamknąłbyś się w 1/3 kosztów na dobrej jednostce .