Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła - kilka pytań

historia1234

Recommended Posts

Witam,

Buduję nowy dom (parterowy z poddaszem użytkowym) i przyszedł moment na zakup zródła ogrzewania. Nie mam gazu w okolicy wiec na samym początku budowy zdecydowałem się na piec pelletowy Po dostaniu kilka wycen na kotłownię z piecem pelletowych zdecydowałem jednak że lepszą opcją jest pompa ciepła powietrze-woda.

Powierzchnia domu:

- powierzchnia użytkowa: 145 m2 (pomieszczenia mieszkalne) + 30 m2 (garaź i kotłownia).

- po podłodze (na górze są skosy) : 180 m2 (pomieszczenia mieszkalne) + 30 m2 (garaź i kotłownia).

System grzewny jest mieszany: podłogówka 70% + grzejniki 30 % (na górze w 3 pokojach), mam też grzejnik drabinkowy w łazience oraz dodatkowo grzejnik w garażu (chciałbym tu mieć dodatnia temperaturę np 5-6 stopni)

Według ciepło właściwe (gdzie powierzchnia ogrzewania wyszla 180 m2) maksymalna moc grzewcza wyszła 7.4 kW.

Jeśli chodzi o same pompy to, pewnie nikogo z forum to nie zaskoczy, zaineresowały mnie:

- Panasonic T-CAP 9 kW,

- Daikin Altherma 3 8 kW

- Mitsubishi zubadan 8 kW

Jeśli chodzi o pompy ciepła to tematyka jest obszerna, dlatego mam kilka pytań, na które jesteście mi rozwiać wątpliwości. Wystarczą mi nawet tylko linki do stron gdzie znajde odpowiedzi abym doedukował się w tematyce.

1. Czy dla wyliczenia max mocy w cieplowlasciwie.pl powinienem podawać powierzchnię użytkową (145 m2) domu czy po całej podlodze (180 m2). Powinienem też dodać powierzchnię garażu?

2. Jak prawidłowo powinien wyglądać schemat hydrauliczny przy systemie mieszanym (podłogówka i grzejniki).

Jak w ogóle taką pompę się steruje. Czy one mają jakiś sterownik? Czy potrzebuje jakiś termostat w domu dla podłogówki?

3. Z jakich materiałów powinnien być wykonany montaż, czy rury PEX są ok, czy może miedź? Rury instalacyjne (podłogówka, woda) które dochodzą do kotłowni są wykonane z PEX. Jakie pompy obiegowe użyć,

4. Jaki kabel elektryczny powinien dochodzić do kotłowni. Czy 5-cio żyłowy 4 mm2 jest ok, czy może 2.5 mm2 wystarczy.

5. Aktualnie z zakladu energetycznego mam moc przyłączeniowa 16 kW. Podejrzewam że jest to za mało. Ile tak naprawdę będzie prawidłowa.

6. Czy istnieje w internecie może jakiś dokument gdzie znajdują się parametry wiekszości pomp ciepła do porównania. Gdzie w ogóle szukać parametrów dla powyższych pomp.

7. Są może jakieś programy dzęki którym można wykonać symulację zużycia energii elektrycznej. Widziałem takie coś jak Altherma 3 Simulator ale bardzo starą wersję chyba z 2012

8. Jeśli chodzi o daikina to znalazlem wersję bi-zone, która mozę ma 2 systemy grzewcze i ma w sobie CWU, tutaj link https://blog.karbon.com.pl/pc-powietrzna/pompa-ciepla-podlogowka-i-grzejniki-altherma-bi-zone/ . Co myślicie o takim rozwiązaniu, warte do rozważenia?

9. Generalnie zauwżyłem że większość osób na forum ma pompę Panasonic. Czy to znaczy że Daikin jest gorszy, czy jednak cena jest decydująca.

10. Nie wiem czy forum na to pozwala ale macie do polecenia godnego instalatora w woj, łódzkim?

Do moderatora: Czy jest możliwość przeniesienia tematu do pro-forum: Pompy Ciepła.?

Edytowane przez historia1234

System grzewny jest mieszany: podłogówka 70% + grzejniki 30 % (na górze w 3 pokojach),

Każdy popełnia błędy. Będzie drożej w montażu, drożej w używaniu, trudniej w sterowaniu - ale da się żyć.

1. Czy dla wyliczenia max mocy w cieplowlasciwie.pl powinienem podawać powierzchnię użytkową (145 m2) domu czy po całej podlodze (180 m2). Powinienem też dodać powierzchnię garażu?

Nie podejmuj poważnych decyzji na podstawie takiego "kalkulatorka"

2. Jak prawidłowo powinien wyglądać schemat hydrauliczny przy systemie mieszanym (podłogówka i grzejniki).

Jak w ogóle taką pompę się steruje. Czy one mają jakiś sterownik? Czy potrzebuje jakiś termostat w domu dla podłogówki?

Zamiast ogarnięcia wszystkiego automatyką kotła potrzebujesz sprzęgła, dwóch grup mieszających i automatyki do tego. Zamów projekt ogrzewania z wyliczeniem OZC. To nie jest temat do ogarnięcia zdalnie na podstawie szczątkowych informacji. I nie ufaj wykonawcom, bo "zawsze tak robię i wszyscy zadowoleni". Ma być dobrze policzony projekt i instalacja wykonana DOKŁADNIE wg projektu.

4. Jaki kabel elektryczny powinien dochodzić do kotłowni. Czy 5-cio żyłowy 4 mm2 jest ok, czy może 2.5 mm2 wystarczy.

Do pompy 5x2,5mm będzie z zapasem. Ale jakbyś po zezłomowaniu pompy doszedł do wniosku, że wolisz kocioł elektryczny czy bufor z grzałkami, to bezpieczniej będzie 5x4mm.

5. Aktualnie z zakladu energetycznego mam moc przyłączeniowa 16 kW. Podejrzewam że jest to za mało. Ile tak naprawdę będzie prawidłowa.

Mocy wystarczy. Pytanie, czy całą elektrykę da się tak porozkładać na poszczególne fazy, żeby zabezpieczenia nie wybijało. Na razie bym zostawił i zamówił dopiero, jak pojawi się problem moc dająca o oczko wyższe zabezpieczenie (prawdopodobnie będzie to 22kW - musisz dopytać w swoim ZE).

6. Czy istnieje w internecie może jakiś dokument gdzie znajdują się parametry wiekszości pomp ciepła do porównania. Gdzie w ogóle szukać parametrów dla powyższych pomp.

Przeszukaj FM.

7. Są może jakieś programy dzęki którym można wykonać symulację zużycia energii elektrycznej. Widziałem takie coś jak Altherma 3 Simulator ale bardzo starą wersję chyba z 2012

Chodzi o OZC? Czy całościowo?

http://bdec.builddesk.pl/

Podobno coraz więcej osób inwestuje w ogrzewanie podłogowe. Oprócz dobrej pompy i pieca, dobra izolacja czyli elewacja i ocieplenie domu - w moim przypadku na domu dziadków zdziałało cuda. A i również chyba użyję podłogowego ogrzewania, chyba od . Bo imho to bardzo oszczędna forma. Ktoś może więcej powie o tym? Edytowane przez marcinkowalczuk
zx

Świadomi inwestorzy w obecnych domach decydują się na wodne ogrzewanie płaszczyznowe w 100%.

Najlepiej przemawia wizyta u kogoś kto użytkuje taki rodzaj systemu grzewczego.

Klienci którzy zdecydowali się na układ mieszany - najczęściej dół w podłogówce a góra w grzejnikach - bardzo często żałują wyboru grzejników na górnych kondygnacjach.

Świadomi inwestorzy w obecnych domach decydują się na wodne ogrzewanie płaszczyznowe w 100%.

Najlepiej przemawia wizyta u kogoś kto użytkuje taki rodzaj systemu grzewczego.

Zastrzezenie jest takie musi to byc prawidłowo zaprojektowana, wykonana i prawidłowo sterowana podłogówka. Negatywne opinie są nie o dobrych instalacjach, a tych które działają nieprawidłowo. Wbrew pozorom tych spi...ch (złych) instalacji jest dosc duzo, to one są powodem złego PR ogrzewania płaszczyznowego.

Według ciepło właściwe (gdzie powierzchnia ogrzewania wyszla 180 m2) maksymalna moc grzewcza wyszła 7.4 kW.

Jeśli chodzi o same pompy to, pewnie nikogo z forum to nie zaskoczy, zaineresowały mnie:

Witam, a mogę zapytać, czy zapoznałeś się może z ofertą Viessmann na rodzinę pomp ciepła Vitocal? Piszę, to mamy teraz ciekawą promocję: Ekosystem Twojego domu! Do wyboru w ramach promocji masz 4 modele pomp ciepła.

Promocja trwa do 30 czerwca.

Gdybyś miał jakieś pytania - służę pomocą na priv, lub w strefie eksperckiej. Czy któreś z naszych rozwiązań Cię zainteresowało?

@Kaizen: dzięki za odpowiedzi. Mam jeszcze dodatkowe pytania.

Jak w ogóle najlepiej sterować pompą ciepła w przypadku układu mieszanego? Przy kaloryferach mogą być termostaty a co w przypadku podłogówki.

Czy krzywa grzewcze dla podłogówki będzie wystarczająca czy jednak potrzebny jest oddzielny termostat?

Czy ma sens inwestować w system dwustrefowy (oddzielny dla podłogówki, oddzielny dla grzejników) np Daikin bi-zone, dla układu mieszanego? Tak na logikę wychodzi mi że tak bo wtedy mógłbym ustawiać oddzielną krzywą grzewcza dla grzejników i podłogówki. Ale może takie rozwiązanie ma jakieś wady?

Jak to jest z pompami ciepła w przypadku ujemnych temperatury. Czy poniżej pewnej temperatury pompa ciepła (układ zewnętrzny) wyłącza się i wtedy zdani jesteśmy tylko na grzałkę oraz dodatkowe źródło ciepła? Jeśli tak to może dobrze jest mieć pompę ciepła z mocnymi grzałkami?

@

Jak to jest z pompami ciepła w przypadku ujemnych temperatury. Czy poniżej pewnej temperatury pompa ciepła (układ zewnętrzny) wyłącza się i wtedy zdani jesteśmy tylko na grzałkę oraz dodatkowe źródło ciepła? Jeśli tak to może dobrze jest mieć pompę ciepła z mocnymi grzałkami?

Są różne pompy ,są takie co się wyłączy np przy -28 i są takie bez takich funkcji.

Instalacje projektuje się tak aby zapewniły komfort przy np -20 C. Poniżej trzeba jakoś wspomagać np grzałki