vivaro08 14.04.2019 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2019 Witam Wszystkich serdecznie, Jeżeli pisze w nieodpowiednim dziale to bardzo przepraszam i proszę o przeniesienie do odpowiedniego. Jako firma remontowa wykonaliśmy zlecenie jako podwykonawca dla innej firmy.Prace polegały na wyburzeniu istniejących ścian g/k oraz postawienia nowych zgodnie z projektem.Obiekt ok.600m2 a w zakresie oprócz ścian było również ułożenie wykładziny w kostkach. Mały generalny wykonawca do firma dość młoda z kadrą ludzi bez doświadczenia. Na wszystkie spotkania byłem proszony aby zabierać głos w sprawie projektów.Prace były spowalniane przez błędy przy zamówieniach takich jak sufit rockfon itp. Wszystko nadrabialiśmy nocami. Część ścian istniejących miała pozostać i mieliśmy je odświeżyć czyli malując. Po zakończonych pracach generalny wykonawca był zadowolony z moich prac.Przyszedł dzień odbiorów przez najemcę który to dostrzegł sporo poprawek na ścianach istniejących ( ściany miały ok. 10 lat i oczywiście w jakiś stopniu była widoczna różnica pomiędzy nowymi) Pan inspektor skrupulatnie sprawdzał ściany łatą 3 metrową i odchyłki były w normie oprócz dwóch ścian gdzie na rozpiętości 4m było 3mm co dyskwalifikowało ścianę według niego i kazał poprawić. Oznajmił że przyczyną tego jest to że po nałożeniu gipsu płyty muszą pozostać do wyschnięcia na okres 14 dni bo inaczej się powyginają... szok. Doszło do wymiany zdań miedzy nami ale postanowiłem nie wchodzić mu w drogę i poprawić "usterkę" Następnego dnia rano stawiliśmy się do poprawki lecz inwestor nas nie wpuścił mówiąc że przez incydent pyskówki zażądał od generalnego wymiany ekipy. Generalny zadzwonił do mnie mówiąc że o niczym nie wie i że najemca sobie to wymyślił i że tak nie może postąpić bo mamy umowę.Jednak pózniej zaproponował mi że dla "dobra sprawy" wpuści paru innych chłopaków którzy zrobią to za mnie a my zajmiemy się innym zleceniem. W trakcie prac wystawiając faktury otrzymałem 50% zapłaty za pracę. Generalny teraz nie chce zapłacić mi pozostałej kwoty bo jak twierdzi zapłacił 37 tyś za poprawki firmie "zastępczej" Nie został sporządzony żaden protokół odbioru na którym jestem wezwany do poprawek i czuję się oszukany...Firmę zastępczą znam dobrze i zdradziła mi że generalny kazał jej na fakturze wpisywać pozycje które nie należały do moich prac aby podnieść koszty. Jeżeli miałem umowę i nie został podpisany protokół z usterkami oraz termin ich wykonania to co mogę zrobić? Będę wdzięczny za rady. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sirerick 15.04.2019 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2019 w ogóle nie było protokołu czy protokół nie uwzględnił ew. "usterek"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vivaro08 15.04.2019 15:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2019 w ogóle nie było protokołu czy protokół nie uwzględnił ew. "usterek"? W ogóle nie było protokołu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.04.2019 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2019 Czyli masz prawo wystąpić do sadu o wydanie nakazu zapłaty reszty faktury, bo nie ma śladu w dokumentach, że na cokolwiek się umawialiście poza zapłatą za wykonane prace. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 15.04.2019 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2019 Wyślij wezwanie do protokolarnego odbioru wykonanych robót. Zpo oczywiście. Termin realny, czyli np za tydzień. Jeśli nikt się nie wstawi to ruszaj do sądu, będziesz w dużo lepszej sytuacji niż teraz. GW nie miał podstaw do brania ekipy poprawkowej bez oficjalnego pisemnego wezwania Cie do dokończenia/poprawienia prac. Jeśli niczego nie pominąłeś to temat jest do wygrania. GW słabo się przygotowuje do wymanewrowania Cię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vivaro08 15.04.2019 18:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2019 Panowie dziękuję Wam bardzo za rady! Poinformuje o przebiegu sytuacji tutaj.Jeszcze raz dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 15.04.2019 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2019 Zrób tzw odbiór jednostronny , sąd , nakaz zapłaty, potem komornik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woan 15.04.2019 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2019 Na przyszłość podpisuj umowy gdzie będą płacić Ci za etapy. Jeżeli nie będą chcieli to nich szukają innych do rolowania na kasę. Lepiej postać i nic nie zrobić niż zrobić i z roboty wyjść na minusie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts