yaro137 14.04.2019 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2019 Miałem nie pryskać, ale... zamiast glebogryzarki separacyjnej przyjechała zwykła no i teraz jest 11a przemielone tak, że sporo musiałem się nakopać tak, że mam już dość. Od glebogryzarki zeszło jakieś 2 tygodnie. Póki co było sucho, ale nie było kiedy przegrabić. Dopiero w ten weekend kończyłem kopanie i działka została przegrabiona. Sporo jednak zielska postało pod powierzchnią, a że wczoraj parę godzin popadało dziś widzę wszędzie zielone źdźbła. Za usługę glebogryzarka dość sporo dałem. Bez sensu chyba by było znowu to mielić. Kopać już nie mam ani siły ani chęci. Tak więc się zastanawiam, czy nie poczekać jeszcze trochę może i nawet lejąc to co jest wodą, żeby co ma wzejść wzeszło i po świętach jednak to czymś opryskać? Co Wy na to? Jeśli pryskać, to czy jest coś mniej szkodliwego niż roundup i jak szybko po takim oprysku mógłbym wysiewać trawę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.04.2019 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2019 A jaki był cel tej glebogryzarki?Bo zasadniczo glebogryzarka a zwalczanie chwastów to odrębne tematy. Herbicydy nieselektywne w zasadzie są oparte na tej samej substancji aktywnej, glifosacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 15.04.2019 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2019 Co Wy na to? Jeśli pryskać, to czy jest coś mniej szkodliwego niż roundup i jak szybko po takim oprysku mógłbym wysiewać trawę? Teraz to wysiej na to gorczycę, która "ztłamsi" chwasty i potraktuj ją jako zielony nawóz. Jeśli chcesz siać trawę to w przyszłym sezonie, inaczej nie będzie to trawnik tylko łąka. Możesz oczywiście stosować oprysk, ale nim posadzisz trawę musisz wykonać go kilkakrotnie, czyli jak zacznie wzrastać - opryskać....odczekać znów coś wyrośnie - opryskać, wyrwać, i tak ze trzy cztery razy. Potem zabronować, posiać trawę, wywałować zasilić nawozem podlać i będzie trawnik, wielokrotne koszenie zagęści trawę. - to tak najprościej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro137 15.04.2019 14:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2019 No to czyli cała misterna praca poszła w diabli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.04.2019 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2019 Nie bardzo wiem do czego miała służyć? Zasadniczo kolejność jest:- niszczysz chwasty- przekopujesz (i ewentualnie poprawiasz właściwości gleby)- wyrównujesz, wałujesz- siejesz trawę. Glebogryzarka przy perzu służy tylko jego lepszemu, szybszemu opanowaniu terenu, bo każdy pocięty kawałek kłącza to nowa roślina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro137 15.04.2019 15:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2019 Pierwsze zdanie z postu powinno wyjaśnić. Dzieci biegają po działce, pies wszystko obwąchuje. Nie chciałem narażać na chemię, więc plan był usunąć jak najwięcej z nadzieją, że za wiele nie poodrasta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.04.2019 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2019 (edytowane) Ale dlaczego glebogryzarka miałaby usunąć chwasty? Przecież ona mieli a nie zbiera.Jak miało być ekologicznie, to widły i ręczne wybieranie albo tzw. zamęczenie (ale to trzeba rozbić na min. 2 sezony - z wysiewaniem nawozów zielonych). Ogólnie to idea z tą separacyjną była w połowie dobra. Ale nie może być jednym rozwiązaniem gdy ziemia jest zachwaszczona (zwłaszcza perzem), ma w sobie pełno nasion. Edytowane 15 Kwietnia 2019 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro137 15.04.2019 16:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2019 No nic wygrabię jeszcze raz co się da i będziemy jechać z siewem. Nie miałbym cierpliwości czekać Przynajmniej wiem czego można się spodziewać. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts