Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mieszkanie 70m2 - zmiana rozkładu (4 pokoje na 3 pokoje), propozycje.

maciej1234

Recommended Posts

Dzień Dobry wszystkim Forumowiczom!

Zwracam się do Was z ogromną prośbą o pomoc w przemyśleniu rozkładu mieszkania. Zależy nam na kilku zmianach.

Chcemy całkowicie pozbyć się ściany między pomieszczeniem 2 a 3 (czyli stworzyć większy salon z aneksem kuchennym), tego jesteśmy pewni.

Zależałoby nam na powierzchni do przechowywania rzeczy gospodarstwa domowego, (odkurzacz, mop, detergenty, deska do prasowania itp). W związku z tym zastanawiamy się nad stworzeniem oddzielnego pomieszczenia gospodarczego - czy w tym mieszkaniu to jest w ogóle możliwe i miało by sens?

Jeśli nie osobne pomieszczenie gospodarcze, to może warto przesunąć ścianę od mniejszej łazienki (pomieszczenie nr 7). Zabrałoby to trochę salonu, ale zyskalibyśmy więcej miejsca do przechowywania. Myśleliśmy o przesunięciu ok 60/70cm w kierunku okna. Co o tym myślicie?

A może w ogóle zorganizować to inaczej? W skrócie zależy nam na dwóch sypialniach, łazience i wc, salonie z aneksem kuchennym, oraz miejscu (oddzielnym pomieszczeniu, bądź też dedykowanej powierzchni) na przechowywanie rzeczy gospodarczych.

Z zaznaczeniem, że chcemy zachować jak najwięcej powierzchni z salonu z aneksem kuchennym.

Będę wdzięczny za wszelkie rady, pomysły i sugestie:) Załączam aktualny plan projektu mieszkania.

Serdecznie pozdrawiam!

Maciek

rzut1a.jpg

Edytowane przez maciej1234

Hej

Gdyby to były moje cztery kąty to ja bym poszła w tym kierunku.

Wersja nr 1 -Wiem, że garderoba trochę daleko od sypialni, ale za to kącik wypoczynkowy taki odizolowany od głównego wejścia.Garderoba się przyda- np. w szafie w sypialni ubrania na teraz, a np. zimowe w garderobie.

Inna opcja to-wersja nr 2 - zmniejszenie (zwężenie tej garderoby), wyrzucenie szafy z napisem mop, przesuniecie ściany tam gdzie jest kanapa ku górze rysunku, celem zwiększenia części wypoczynkowej.W wersji nr 2 zamiast dwóch foteli może być druga sofa nierozkładana. Na dobrą sprawę na pomieszczenie gospodarcze w mieszkaniu, w której nie trzyma się pralki a np. drabinę, środki czystości, mopa itp. to wystarczy 1, 5 metra kwadratowego.

Na rysunkach nie zachowałam proporcji, chodziło mi tylko o przedstawienie pomysłu.

w tym kierunku.jpg

wersja nr 2.jpg

Edytowane przez Sylw.

• 3 weeks później...
To co się rzuca w oczy w tym projekcie, to stosunkowo mała kuchnia (mała ilość blatu), czy taka ilość miejsca wystarczy Państwa rodzinie by swobodnie kucharzyć? Może lepiej zabudowę kuchenną zbudować. Stworzenie dodatkowego miejsca gospodarczego sugerujemy oprzeć o drugi pomysł Sylw. Zabiera mniej salonu i oddziela przestrzeń przedpokoju.