asd111 16.04.2019 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2019 Pytanko, jak to najlepiej zrobić ? Młot udarowy mam, kwestia dokupienia długiego wiertła. Grubość od zewnątrz do środka to jakieś 40cm. Na zewnątrz pewnie przynajmniej 10cm styropianu / wełny, materiał beton. Wydaje mi się, że lekki spadek do zewnątrz powinien być, żeby woda nie podchodziła. Natomiast jakiej grubości wietła użyć? przewód jak mierzyłem ma ponad 6mm - wiertło 8mm starczy ? Jak to potem przeciągnąć, żeby się nie zacięło. Też pytanie o ile przez beton przejdzie wiertło bez problemu, to jak trafię w styropian / wełnę - jak tam wiercić żeby tynk z zewnątrz nie odpadł (wiercenie od zewnątrz odpada) ? No i czym potem uszczelnić otwór z zewnątrz na około przewodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 16.04.2019 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2019 Domyślam się że pytasz jako właściciel bloku? Całego bloku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asd111 16.04.2019 10:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2019 A co to ma do rzeczy jako kto pytam ? Dostałem pozwolenie od spółdzielni - ma nie być zniszczeń dlatego pytam, jak to najlepiej zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 16.04.2019 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2019 Pod skosem jak będziesz wiercił to długo ci to zejdzie bo wiertło nie potrafi odprowadzić tyle zwiercin pod górkę ale to akurat pikuś , tak długiej 8-ki raczej nie kupisz więc najlepiej 10-ka a potem silikonem zapaćkaj jak najgłębiej i będzie gitarra jak mawiał Siara . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asd111 16.04.2019 13:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2019 Długość wiertła to nie problem, widziałem w obi/casto takie zarówno 8 jak i 10 - pytanie czy przez 8 przejdzie kabel bez problemu - i jak go przeciągnąć sensownie, bo to jednak kawałek będzie, przez beton przejdzie bez problemu ale w ociepleniu może się zaciąć - jakiś pręt prowadzący przymocowany do końca przewodu ? Tak jak pisałem martwi mnie gdy już wyjdę z betonu, jak przebije się przez styropian/wełnę żeby na wyściu była "dziurka" w tynku a nie dziura (na zewnątrz jest siatka i cienka warstwa tynku). Na pewno udar trzeba by wyłączyć, ale czy coś jeszcze - wiercenie od zewnątrz niestety odpada, bo balkon jest mały i dziura wylotowa będzie na lini balustrady - więc od zewnątrz prosto młota nie da rady ułożyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 16.04.2019 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2019 Wyobraź sobie że papieros ma 8 mm i dałbyś radę przeciągnąć kabel przez tutkę ? kiepsko trochę , jak będziesz wiercił to pod koniec powolutku i jak wyjdziesz z betonu to nie wierć wiertłem dalej bo wywalisz dziurę na 20 cm tylko jakiś szpikulec i ręcznie tak manewruj aż uzyskasz swoje . nie wiertłem pamiętaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 16.04.2019 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2019 Grubość od zewnątrz do środka to jakieś 40cm. Na zewnątrz pewnie przynajmniej 10cm styropianu / wełny, materiał beton. Do betonu młot udarowy a w styropianie zwykła wiertarka + bardzo lekki docisk. Ale prawdopodobnie i tak uszkodzisz tynk zewnętrzny na styropianie. Pozostanie więc założenie blendy. 8mm może być za mało. Potrzebować będziesz jakiegoś pręta prowadzącego za sobą (ciągnący) kabel antenowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 16.04.2019 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2019 Powiem tak wierciłem kilka razy takie otwory w swoim domu i nigdy mi nie wywaliło na zewnątrz "strasznej dziury" a jedynie otwór grubości wiertła no może troszkę większy, ale tynk nie odpadał. Tynku jest cienka warstwa więc nie odpadnie nie wiadomo ile. Na pewno wywali Ci pod styropianem jak będzie wiertło wychodzić z muru i tu może być problem. Jak wypadnie taki stożek to go potem jest ciężko przewiercić, rozkruszyć bo drga w styropianie. Zwykle gdzieś przemieści się na bok w styropianie i jest OK. Przy wierceniu skosem w dół często wyciągaj wiertło na obrotach aby usunąć urobek. Jak będziesz się zbliżał do końca ściany zmniejsz nacisk. Przez styropian przechodzi jak w maśle, tu uważaj i delikatnie dojedź do tynku zewnętrznego. Jak najmniejszym możliwym naciskiem, może nawet bez udaru, przewierć ostatnią warstwę. Wiertło 10mm. Wlot kabla zabezpiecz silikonem, najlepiej neutralnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek13 16.04.2019 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2019 (edytowane) W sobotę wierciłem w budynku otwór pod kabel antenowy. Wiertło 8 mm. Kabel przechodzi spokojnie. Nie ma sensu robić większego otworu. Kabel żelowy Triset -113. Mam młotowiertarkę, wiertło Makita SDS 8 mm, długość 600 mm. Edytowane 16 Kwietnia 2019 przez Marek13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 19.04.2019 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2019 Nic nie wypadnie jak będziesz wiercił pod koniec bez udaru i lekko dociskając.Kup wiertło fi8 odpowiedniej długości, przymierz i zaznacz sobie izolacją na wiertle całkowitą grubość muru.Wiercisz a pod koniec wyłączasz udar i leciutko dowiercasz.Potem bierzesz kawałek druta i przeciągasz za nim przewód.Możesz uszczelnić silikonem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts