Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przed budową szkieletowca - gaz / PC / prąd?

Gothicus

Recommended Posts

Ok. Do czytam sobie o możliwościach chronokarty.

2 rzecz - Ogrzewanie CWU (tylko dla 2 osób, sporadycznie 3), na co uważać, w co się nie ładować?

Chronokarta daje możliwość wybrania temperatury pomiędzy 2 termostatami na każdym grzejniku w każdym pomieszczeniu jeden oznaczony jest słonkiem drugi księżycem i masz kalendarz tygodniowy ustawiasz włączenia i wyłączenia jak chcesz. Możesz mieć również sterowanie tygodniowe na tablicy.

Ja mam sterowanie dobowe i też daje radę ogrzewanie wyłącza się o 6 bo wychodzimy do codziennych zajęć i włącza się o 13 w ciągu 2 godzin na taniej taryfie podbija temperaturę do zadanej i jak wracamy do już jest ciepło. W wekendy grzejniki chodzą non-stop bo mam taryfę g12w więc nie ma konieczności oszczedzania. Ponadto w dni robocze o 20,30 ogrzewanie wyłacza się na 1,5h do 22. Nie powoduje to odczucia dyskomfortu a podniesienie temperatury następuje już na tańszej taryfie.

Czego nie mam a bym zrobił dzisiaj to podłogówka kablowa w kuchni, podłogówka większej mocy w łazience oraz zegar sterujący z podtrzymaniem napięcia bateryjnym. Dodatkowo w łazience chce mieć coś takiego :https://wentsystem.com/product-pol-442-Grzejnik-lazienkowy-Atlantic-Doris-Ventilo-2000-W-uniw.html?gclid=CjwKCAjwzPXlBRAjEiwAj_XTEb9_99KpU7QyK5XcCXfVnStVenPc5YWnte552W9AREcPF0l3uVog-hoC_-8QAvD_BwE.

Dodatkowo zamierzam na parterze zainstalować klimatyzator typu split pod parapetem okna aby nie wiało po głowie do ogrzewania głownie

Edytowane przez gawel

A jakie ma przy ogrzewaniu w taniej taryfie ?

Już nie mówiąc o kosztach inwestycyjnych, żeby PV pokryć przynajmniej połowę zapotrzebowania na CO, CWU i na prąd bytowy.

No dokłądnie masz rację , musiałbym zrezygnować z taniej taryfy w zimie produkcja z pv to srednio 70 kwh/ miesiąc jak ja potzrebuję 1000 kwh i z tego większość w nocy jak najzimniej.

By grzać czystym prądem, musisz mieć odpowiednie EP.

Warszawa, czyli droga 2 taryfa.

Taniej gazem, ale inwestycyjnie drogo.

W sumie tak samo drogo jak kocioł na eko-syf (węgiel), czy pellet.

Do pv mogą dowalić akcyzę, podatek od dochodu i DG.

Na razie tego nie ma. Ale na piątki P. Kaczyńskiego, Petru, czy Schetyny może zabraknąć.

Wtedy skorzystają ze swojej władzy i dowalą bogatym...

By grzać czystym prądem, musisz mieć odpowiednie EP.

To samo dotyczy wszystkich źródeł ciepła.

Warszawa, czyli droga 2 taryfa.

Prąd kupujesz u kogo chcesz. Tylko na dystrybutora jesteś skazany. Ale w G12as masz tanio, jak zbudujesz system pozwalający niewiele grzać w drogiej strefie. Znacznie taniej od gazu.

Do pv mogą dowalić akcyzę, podatek od dochodu i DG.

Teoretycznie mogą. Praktycznie nie mogą za bardzo przykręcić śruby, bo i tak nie spełnimy wymogu % OZE, więc nie mogą ludzi odstraszać.

Tak czy inaczej nie ma sensu zastępowanie prądu z taniej strefy prądem z PV.

Instalacja PV do zaspokojenia potrzeb w czasie drogiej strefy powinna się opłacić.

Z konieczności miałem 100l bojler przez 14 lat też marki atlantic dawał radę ale przy 3 osobach trzeba było obchodzić się z cuw oszczędnie tzn zmywarka i korzystanie z prysznica raczej w stylu eco :o. Bojler wykorzystywał wszystkie tanie strefy w taryfie g-12w więc wody było najwięcej w weekendy wtedy kiedy szło najwięcej.. Obecnie mam pompę powietrzna do cuw i bardzo takie rozwiązanie polecam. Koszt cuw dla 2 osób jak mierzyłem w lecie wychodził około 12 zł/miesiąc ale poza tym komfort korzystania z cuw jest nieporównywalny mam zasobnik 300l i woda nigdy sie nie kończy. Mam taki model bo korzystałem z dofinansowania z OZE i nie miałem możliwości jego wyboru więcej szczegółów w tym wątku https://forum.budujemydom.pl/topic/31508-austria-email-co-to-za-firma/ . Gdybym miał kupować sam to można taniej np: https://allegro.pl/oferta/powietrzna-pompa-ciepla-do-cwu-270-l-atlantic-egeo-7329016643 ale są i inne modele

Potrzebujesz dużo wody.

Jak masz rozwiazaną sprawę pompy, kiedy temperatura na zewnątrz jest minusowa?

Potrzebujesz dużo wody.

Jak masz rozwiazaną sprawę pompy, kiedy temperatura na zewnątrz jest minusowa?

Pompa pracuje w zakresie temperatur od -7 do +35. Powietrze pobierane jest z nieogrzewanego garażu minionego roku temperatura w garażu spadła do -1 przy zewnętrznej -16. Ja nie potrzebuję aż tyle wody ale nie było wyboru zasobnika. Można zaprogramować w ustawieniach również pracę lub współpracę 1,5 kw grzałki.

Pompa pracuje w zakresie temperatur od -7 do +35. Powietrze pobierane jest z nieogrzewanego garażu minionego roku temperatura w garażu spadła do -1 przy zewnętrznej -16. Ja nie potrzebuję aż tyle wody ale nie było wyboru zasobnika. Można zaprogramować w ustawieniach również pracę lub współpracę 1,5 kw grzałki.

Znajomy się wprowadza w lipcu i zastanawia się nad zasobnikiem.

Chce brać zwykły bojler. Wszystko na prąd ma. Brak komina.

Kocioł także elektryczny. Nie ma garażu, parterówka.

Czy jest sens ekonomiczny?

Aktualnie ma g13 przez półtora roku przy cenie za kWh 27gr.

Znajomy się wprowadza w lipcu i zastanawia się nad zasobnikiem.

Chce brać zwykły bojler. Wszystko na prąd ma. Brak komina.

Kocioł także elektryczny. Nie ma garażu, parterówka.

Czy jest sens ekonomiczny?

Aktualnie ma g13 przez półtora roku przy cenie za kWh 27gr.

Warto z 2 powodów:

komfort ilościowy;

przy 2 osobach na cuw zużywałem rocznie 3000 kwh , przy pc 1000 kwh ale wody jest 3 razy tyle. To już wybór inwestora.

Warto z 2 powodów:

komfort ilościowy;

przy 2 osobach na cuw zużywałem rocznie 3000 kwh , przy pc 1000 kwh ale wody jest 3 razy tyle. To już wybór inwestora.

Zakładając podobne zużycie, zaoszczędzi 2000kWh. Da to roczne oszczędności na poziomie 540zl. Koszt pompy to 5100zl.

Jakbym miał to odnieść do mnie, to już w ogóle nieopłacalne.

Mi rocznie wychodzi poniżej 600zl. Aktualnie z prądu. Mam po 24,5gr kWh.

Zakładając podobne zużycie, zaoszczędzi 2000kWh. Da to roczne oszczędności na poziomie 540zl. Koszt pompy to 5100zl.

Jakbym miał to odnieść do mnie, to już w ogóle nieopłacalne.

Mi rocznie wychodzi poniżej 600zl. Aktualnie z prądu. Mam po 24,5gr kWh.

Kosztowo ok ja maiłem dotacje z gminy 10tys i płaciłem tylko 3 tys , w kwestii kosztów ok ale przy bardzo oszczędnym korzystaniu i bojler pracuje tylko w 2 strefie i w weekendy nonstop. Natomiast przy pc cuw nigdy sie nie kończy. Żeby bojler zapewnił taki komfort wody jak pc to nie wyjdzie 3000 kwch w 2 strefie tylko dodatkowo co najmniej 1000 w droższej a to juz zmienia postac rzeczy

• 2 weeks później...
Witam.

Wkrótce rozpoczynam budowę w technologi "ciężkiego szkieletu" i stoję w rozkroku czym to ogrzać.

Dom parterowy, PU 90 m2 + garaż z pom. gosp. (25 m2).

Planuję rekuperację, fotowoltaikę i kominek, ale nie wiem czym ogrzewać "zasadniczo".

Gaz ziemny będzie w drodze.... ale jak czytam forum to zaczynam wątpić

Pomocy proszę :)

Witam,

Dla budynku szkieletowego najbardziej komfortowym i opłacalnym rozwiązaniem ogrzewania będzie wybór gazowego kotła kondensacyjnego, zwłaszcza jeżeli posiada Pan możliwość podłączenia budynku do sieci gazowej. Zakup kotła kondensacyjnego jest znacznie niższy jak pompy ciepła, dzięki czemu oszczędzi Pan na kosztach wykonania instalacji. W sprawie doboru odpowiedniego kotła zachęcam do kontaktu z Autoryzowanym Instalatorem Junkers-Bosch. Nasi specjaliści pomogą w doborze, jak i również wykonają montaż. Na stronie internetowej http://www.junkers.pl znajduje się wyszukiwarka instalatorów w zależności od miejsca zamieszkania. Można również skorzystać z całodobowej infolinii pod numerem telefonu: 801 900 810.

Więcej informacji o naszych kotłach można znaleźć na stronie internetowej: http://www.junkers.pl/produkty/kotly/kotly-kondensacyjne/.

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant Junkers-Bosch