Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki piec do mieszkania 56m2

body90

Recommended Posts

Witam. Stoję przed zakupem pieca do mieszkania na wsi 58m2. Już wiem, że wystarczy mi piec 7kW, ale nie wiem jaki wybrać. Rozważam piec na ekogroszek lub pellet jednak jak macie inne ciekawe propozycje chętnie poczytam. Zależy mi aby roczne koszty ogrzewania nie zrujnowały mojego portfela :D Dodam, że mieszkanie jest dosyć ciepłe. Na parterze środkowe, piec miałby jeszcze za zadanie ogrzać 100l bojler.

• Odpowiedzi 132
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...

Ile by nie spalił to pakowanie stałopalnego kotła do tak małego mieszkania nie jest dobrym pomysłem. W Twojej sytuacji sensowny (również finansowo) jest tylko prąd albo gaz sieciowy jeśli jest dostępny. Całkowity koszt ogrzewania elektrycznego to max 10 tys (z nowoczesnymi grzejnikami dynamicznymi). Za tyle ledwo kocioł kupisz.

Pomijając już to jak te 7kW wyliczyłeś. To ściany chyba z cienkiego papieru musiłyby być.

PS. no i jeszcze jeden wątek, na który w przypadku domów jednorodzinnych wszyscy (włącznie z nadzorem budowlanym) patrzą przez palce - a w Twoim przypadku do chyba budynek wielorodzinny więc może nie być łatwo. Przepisy, wymagania dla kotłowni na paliwo stałe sa dość sztywne, począwszy od kubatury, przez wentylację (nawiewną i wywiewną (masz tam komin wentylacyjny?), a skończywszy na odpływie do kanalizacji).

http://cena-pradu.pl/ogrzewanie.html

Edytowane przez pawel_l
uzupełnienie

Tabela bez sensu, bo współczesny dom spełniający minimalne wymagania przy grzaniu gazem zużywa maksymalnie 74kWh/m2/r łącznie na ogrzewanie, wentylację i CWU. Wynika to z limitu EP zawartego w rozporządzeniu w sprawie WT i sposobów jego wyliczania. Więc nie może mieć zapotrzebowania na samo CO 100kWh/m2/r. Byle jak ocieplony jak na dzisiejsze wymogi dom zużywa z 50kWh/m2/r na CO a lepiej 30-40kWh. Więc tabelkę trzeba podzielić przez 2 albo i 3. Ceny też od czapy.

Po pierwsze tabela nie była bynajmniej sednem mojego wpisu. Znalazłem i podałem ją tylko jako przykład relacji cenowych dla różnych paliw.

Ale jeśli już chcesz dyskutować.

1. Piszesz o aktualnych wymogach dla nowych lub modernizowanych domów. Tu raczej mówimy o domach użytkowanych od jakiegoś czasu. Mój dom wybudowany 15 lat temu wg ówczesnych standardów ma aktualnie pełne (co, c.w.u.) zapotrzebowanie ok 65-70kWh/m2/r (wyliczone z zużycia gazu). Więc 100kWh/m2/r dla budynków 20-30 letnich ocieplonych 10-15 lat temu jest sensowne. W znanych mi dwóch starych bardzo słabo ocieplonych domach o powierzchni ok. 150-160 m2 roczne zużycie węgla (ekogroszek) to 4-5 ton (przy mocnym oszczędzaniu). Czyli 4-5 tys. rocznie.

2. Ostatnio wyliczałem koszt kWh dla gazu, pellet (no i pradu) i podane w tabeli różnią się od moich wyliczeń <10%.

Ale jeśli już chcesz dyskutować.

Sam zapraszałeś do dyskusji wrzucając ten link.

1. Piszesz o aktualnych wymogach dla nowych lub modernizowanych domów.

Nie ja, tylko autor tej tabeli który nad którą napisał " 23.04.2019 r." a kolumnę zatytułował "DOM NOWY OCIEPLONY (zapotrzebowanie na ciepło 100 kWh/m2/rok)"

Mój dom wybudowany 15 lat temu wg ówczesnych standardów ma aktualnie pełne (co, c.w.u.) zapotrzebowanie ok 65-70kWh/m2/r (wyliczone z zużycia gazu). Więc 100kWh/m2/r dla budynków 20-30 letnich ocieplonych 10-15 lat temu jest sensowne.

No, to udowadniasz, że też kolejna kolumna w tej tabeli, zatytułowana "DOM STARY NIEOCIEPLONY (zapotrzebowanie na ciepło 200 kWh/m2/rok)" również jest bez sensu i potwierdzasz moje stwierdzenie, że trzeba dane z tej tabeli podzielić przez 2-3.

2. Ostatnio wyliczałem koszt kWh dla gazu, pellet (no i pradu) i podane w tabeli różnią się od moich wyliczeń <10%.

Gdzie kupię prąd w taniej strefie G12w (rozumiem, że wszystkie składniki, włącznie z dystrybucją) za 0,24złkWh? Chyba nawet najtańszy ZE w PL po tyle nie sprzedaje. U mnie (PGE) w g12w prąd kosztuje 35,03gr/kWh (czyli 45% drożej, niż w tabeli) za to droga strefa w sumie się zgadza - 67,48gr/kWh. Ale przy zalożeniach jak w tabeli (90/10) średnia cena wychodzi nie 28 a 38,28gr/kWh - czyli 37% drożej

Gaz płynny w tabelce niby 1,85zł/kWh. A nasz forumowy propagator tego sprzedaje 23% taniej:

Województwo łódzkie i mazowieckie po lewej stronie Wisły.

1,48 zł/litr brutto - minimalna dostawa - 1 000 litrów.

Województwo mazowieckie po prawej stronie Wisły.

1,50 zł/litr brutto - minimalna dostawa - 1 000 litrów.

Co do cen:

- w rejonie który analizowałem (zachód świętokrzyskiego) ceny LPG (z transportem ) 1,8-2 zł/l

- prąd G12w - a choćby w Tauronie (0,1894+0,0355=0,2249 brutto - nocna)

Przyczepiłeś się nazw kolumn i wartości zapotrzebowania 100/200. Oczywiście można z tym dyskutować ale moim zdaniem obie wartości są przyjęte realnie 100 dla domów "nowych" ocieplonych (niekoniecznie aktualnie budowanych) i 200 dla starych nieocieplonych (swoją drogą chyba nieuważnie przeczytałeś to co napisałem - pisałem o 100kWh dla starych OCIEPLONYCH domów).

Jednym słowem ciągniesz na siłę dyskusję i tylko nie wiem co chcesz udowodnić.

Edytowane przez pawel_l

Jednym słowem ciągniesz na siłę dyskusję i tylko nie wiem co chcesz udowodnić.

Chcę ostrzec czytających, że ta tabela to stek bzdur i nie należy się nią W OGÓLE sugerować przy podejmowaniu decyzji. Wrzucając ją wprowadzasz czytających w błąd. Dane są drastycznie zawyżone. Pisałem o zwykłych nowych domach, gdzie po taniości (powiedzmy standard deweloperski) to maks 50kWh/m2/r na CO.

Konkretnie to mój dom (18cm EPS w podłodze, 20cm na ścianach, 40cm podłej wełny na stropie wentylacja mechaniczna ze sprawnością 80%) ma zapotrzebowanie na CO 20kWh/m2. Gdybym zmienił wentylację na grawitacyjną wzrosłoby do 53kWh/m2. 100kWh/m2 to kosmos dla nowego domu. Przy grzaniu gazem już samo CO przekracza limit EP z WT 2014 - a trzeba doliczyć CWU.

Znalazłeś (chyba) najtańszy prąd i najdroższy gaz w PL Jak bierzesz gaz ze świętokrzyskiego - to prąd kosztuje tu tyle, co u mnie (ponad 35gr/kWh w taniej strefie). Ale nawet te ceny Tauronu (0,2249 brutto) nie zgadzają się z tym, co podają na stronie (wychodzi 0,2466zł/kWh).

Tauron.jpg

Realnymi cenami gazu płynnego dostawcy się na stronach nie chwalą. Ale wątpię, żeby było o tyle drożej, niż w sąsiednich województwach.

Jednym słowem ciągniesz na siłę dyskusję i tylko nie wiem co chcesz udowodnić. Z mojej strony EOsT.

Autor wątku pytał o kocioł do małego mieszkania. Odpisałem, uzasadniając dlaczego moim zdaniem to kiepski pomysł. Tabelę podlinkowane tylko po to żeby zobaczył relacje kosztów pomiędzy różnymi mediami energetycznymi. I te są poprawne.

Usilujesz udowodnić (w wielu wątkach) swoją wiedzę i biegłość w wyliczankach. Różnica między nami jest taka, że ja dyskusje z Tobie podobnymi kolegami toczyłem na tym forum 15 lat temu. :)

PS. A G12w w Tauronie nie jest najtańsza. Jeszcze tańsza jest G13 w Tauronie. Wiem bo mam :)

Grzanie prądem to samobójstwo , syn sobie grzał przez 3 lata kawalerkę dwoma grzejnikami 2 kw i przez trzy lata płacił po 150 zł nie podawał ani razu stanu licznika (kawalerka 31m2) potem pojechał za granice a ja muszę spłacić 4800zł dodatkowo oprócz tego co on płacił po150 zł , ja grzejąc dom 160m2 ekogrochem tak skromnie na oko wychodzi ze 4 razy taniej chyba .

@kryzys - na podstawie takich niepełnych, nieprecyzyjnych informacji tworzą się mity.

Po pierwsze - z podanych danych wynika, ze syn zużywał ok. 6000 kWh rocznie (zakładając że to taryfa G11). Czy tylko na ogrzewanie? Nawet zakładając, że na inne potrzeby zużył 2000 kWh (czyli bardzo dużo) to 4000 kWh na ogrzanie 31m2 w budynku wielorodzinnym to jakaś kosmiczna wartość. Być może utrzymywał temperaturę 25-26 st, wietrzył jednocześnie grzejąc itp.

Ale nawet zakładając, że zużył 4000kWh/rok na ogrzewanie to przy taryfie G11 (której nikt nie używa do ogrzewania) to max 2500 PLN rocznie. I do tej wartości powinieneś porównywać swój ekogroszek. Przy taryfie G12 byłoby to o mniej więcej połowę mniej czyli max 1200-1300 PLN.

Wracając do głównego wątku - proponuję autorowi zrobić na początek pełną kalkulację inwestycji w nowy system ogrzewania. System elektryczny powinien być dużo (10? 20? tys.) tańszy, szczególnie jesli okaże się, że trzeba zrobić większe prace budowlane/adaptacyjne kotłowni.

Zakładając (oczywiście to tylko szacunek i to raczej zbyt wysoki) ok. 6000 kWh rocznie ogrzewanie prądem (G12) będzie droższe 600-800 zł rocznie. Wystarczy to porównać z różnicą w kosztach inwestycji. Jeśli czas zwrotu (nie licząc szczegółow typu NPV) będzie dłuższy niż 10 lat to kocioł stałopalny jest bez sensu. Pomijając już kwestie komfortu użytkowania i bezpieczeństwa.

Edytowane przez pawel_l

Konstrukcja oparta na rozwiązaniach kotła sztoker+ 8kW (kupiona licencja na produkcję)

Sterownik z pid, czyli mniej zabawy i prościej w obsłudze