eliks 12.05.2019 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2019 Nie przejdzie próbowałem zaraz wyczuje Dokładnie, również próbowałem, ale nie ma szans póki strerownik mija co chwilę idąc z kuchni do salonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
123_Iggy 15.05.2019 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2019 W takim mieszkanku na luzie wystarczy nawet dosyć kompaktowy piec, co w sumie też będzie plusem bo mało miejsca zajmuje. Ja mam większe mieszkanie duużo i piec mi stoi w przedpokoju od de dietrich i mało miejsca zajmuje to raz, dwa jest całkiem ekonomiczny i rachunki są znośne. Nazwa pieca MCR Home Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 20.05.2019 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2019 Witam. Stoję przed zakupem pieca do mieszkania na wsi 58m2. Już wiem, że wystarczy mi piec 7kW, ale nie wiem jaki wybrać. Rozważam piec na ekogroszek lub pellet jednak jak macie inne ciekawe propozycje chętnie poczytam. Zależy mi aby roczne koszty ogrzewania nie zrujnowały mojego portfela Dodam, że mieszkanie jest dosyć ciepłe. Na parterze środkowe, piec miałby jeszcze za zadanie ogrzać 100l bojler. Witam, Czy Posiada Pan podłączenie sieci gazowej do budynku? W takim przypadku dla budynków o małej powierzchni warto zastanowić się nad wyborem gazowego kotła kondensacyjnego. Kocioł dwufunkcyjny z zamkniętą komorą spalania nie wymaga oddzielnego pomieszczenia kotłowni, więc może być umieszczony w łazience lub kuchni. Takie rozwiązanie pozwoli na ogrzewanie budynku wraz z przygotowaniem ciepłej wody użytkowej. W ofercie marki Junkers - Bosch znajduje się bogaty wybór kotłów o szerokiej modulacji mocy palnika z rodziny Cerapur lub Bosch Condens. Kotły cechują się solidnym wykonaniem, co znacząco wpływa na wysoką sprawność wytwarzania ciepła oraz na bezawaryjność pracy. W celu doboru kotła o odpowiedniej wielkości, zachęcam do kontaktu z autoryzowanym instalatorem marki Junkers - Bosch. Na stronie internetowej http://www.junkers.pl znajduje się wyszukiwarka instalatorów w zależności od miejsca zamieszkania. Można również skorzystać z całodobowej infolinii pod numerem telefonu: 801 900 810. Zachęcam również do odwiedzenia strony internetowej, na której znajdują się szczegółowe informacje odnośnie kotłów kondensacyjnych z rodziny Cerapur i Bosch Condens: http://www.junkers.pl/produkty/kotly/kotly-kondensacyjne/ Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant Junkers-Bosch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 20.05.2019 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2019 Jeśli już się pracuje na forum, to wypadałoby przeczytać wątek. Pytanie o gaz padło już dawno. No i odpowiedź - negatywna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 03.10.2019 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2019 Może wrzucę trochę off'a ale chyba czegoś nie rozumiem.Mamy domek parterowy:-70mk2-ściany styro powiedzmy 0,032 20cm-sufit 25cm wełna 0,038-podłoga wełna 0,038 15cm-wentylacja grawitacyjna-7 okien w tym jedno "balkonowe", pozostałe to raczej małe okna, pakiet dwuszybowy-cwu dla dwóch osób, raczej mała wanna.Strona ciepłowłaściwie.pl obliczyła mi samo zapotrzebowania na energię do ogrzewania na poziomie 66W/m2, a całkowite zurzycie energii na ogrzewanie to 9800kW. Zastanawiam się nad prądem (jeszcze nie wiem w jakiej formie) ale biorąc pod uwagę np.COP=1 będzie mnie to kosztowało koło 5tys.Czy ten dom jest aż tak "zimny" czy ta strona tak liczy. Można to porównać na jakiejś innej stronie?Może to nie do końca taki off bo żeby trzeba wiedzieć czym to trzeba najpierw wiedzieć ile? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 03.10.2019 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2019 Ta strona tak liczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 03.10.2019 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2019 Mamy domek parterowy: -70mk2 [...] Strona ciepłowłaściwie.pl obliczyła mi samo zapotrzebowania na energię do ogrzewania na poziomie 66W/m2, a całkowite zurzycie energii na ogrzewanie to 9800kW. to się nie zgadza. 9800kW/66W/m2=148 484 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 03.10.2019 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2019 to się nie zgadza. 9800kW/66W/m2=148 484 m2 Przepraszam, źle się wyraziłem. Te 66W/m2 to wskaźnik zapotrzebowania na moc co daje nam 4,8kW moc grzewczą potrzebną przy -20stopniach. 134kWh/m2 to całkowite roczne zużycie energii na ogrzewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 03.10.2019 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2019 Ta strona tak liczy. Tak czyli jak? Tak bardzo się mija z prawdą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 03.10.2019 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2019 Tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 04.10.2019 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2019 (edytowane) Teraz spojrzałem w projekt i tam mam wyliczone EP 77,58kWh/m2/rok i to by mi dawało zapotrzebowanie w granicach 5350 kWh rocznie. No chyba, że totalnie źle to interpretuje. Edytowane 4 Października 2019 przez swierol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 05.10.2019 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2019 Teraz spojrzałem w projekt i tam mam wyliczone EP 77,58kWh/m2/rok i to by mi dawało zapotrzebowanie w granicach 5350 kWh rocznie. No chyba, że totalnie źle to interpretuje. Nowy dom. Bez czarowania nie możesz grzać prądem. Chyba że starsze PnB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 06.10.2019 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2019 Ja mówię o zapotrzebowaniu na energię.W domku mam zaprojektowane ogrzewanie systemem multisplit oraz kominek z doprowadzeniem powietrza z zewnątrz. Mogę to jeszcze zmienić na coś zupełnie innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts