jawala 24.04.2019 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2019 Witam, jestem zielony w temacie co i cwu ale dużo czytam i się uczę . Kupiłem dom 80m2 całoroczny z ogrzewaniem podłogowym ale dom będzie traktowany wyłącznie jako letniskowy. Jest tam bojler Galmet Neptun2 oraz dwufunkcyjny kocioł elektryczny Elterm Półkownik 9kW. Chodzi mi o cwu, jak będzie sprawniej i ekonomiczniej korzystać w lato z cwu - tylko z samego bojlera, czy raczej wyłączyć bojler z gniazdka elektrycznego i uruchomić kocioł elektryczny. Jak to będzie działać, tzn. czy kocioł będzie podgrzewał wodę w sposób przepływowy czy magazynował w bojlerze, nie mam pojęcia, proszę o pomoc. Nadmienię, iż kocioł ma możliwość programowania na wyświetlaczu czasu pracy w różnych taryfach, pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.04.2019 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2019 Jak masz taryfę na prąd strefową (z grupy G12 albo G13) to taniej będzie grzać w taniej strefie bojler. Jak nie, to taniej będzie przepływowo, ale 9kW to będzie pewnie za mało do prysznica a tym bardziej do wanny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts