Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką wannę kupić?

aggagagga

Recommended Posts

Ostatnio zainteresowałam się ofertą wanien firmy Scandibath. Z tego, co zauważyłam, ich produkty są bardzo stylowe i można je dopasować praktycznie do każdej łazienki. Tymbardziej, że mają 5-cio letnią gwarancję!

Słabo. Kaldewei daje 30 lat gwarancji.

Mam wymieniać wannę. Stara jest ciężka żeliwna. Może jakoś poradzę sobie z jej wyciągnięciem, pewnie w częściach najlepiej. Solidna jest jeszcze ma napis zdiełano w CCCP.

A teraz poważnie czy wstawić wannę akrylową czy zwykłą blaszaną. Zbieram opinie, jedni polecają blaszaną, emaliowaną oczywiście, inni akrylową. W akrylowych jest większy wybór. Blaszane to pewnie przeżytek, ale pytam z ciekawości jakie są Wasze opinie.

Nie ma to jak dobra emalia. A tej na akrylu nie da się zrobić.

Ale jak Ci wymiary starej wanny odpowiadają, to odnów ją.

Była już raz odnawiana i myślałem, że teraz tak zrobię, ale rozpoczął się inny dziwny a może nie dziwny proces. Zaczęło dźwigać tą wannę. Jest obudowana jak przystało na tamte czasy i obłożona płytkami. Podejrzewam, że dostała się woda pod podkładki z płaskownika, bo na takich ją poziomowałem i następuje korozja która "puszy" podkładki i wanna poszła z jednego końca ze 3 mm w górę, co powoduje pękanie płytek. Może ją jakoś wyłupię i po kawałku wyciągnę. Kilkanaście płytek mam w zapasie.

Przydał by się totalny remont łazienki, ale na razie muszę odpuścić, wymieniamy okna i drzwi wejściowe. A jak remont to naprawdę totalny w ułożeniem ogrzewania podłogowego więc totalna demolka.

Pewnie wymienię na akrylową będzie lżej za parę lat ją wyciągnąć :). Nie liczę na 30 lat gwarancji.

• 1 month później...
  • 1 month później...