Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przyłącze wody i kanalizy

enussss

Recommended Posts

Cześć, chciałbym przyłącze do kanalizy i wodociągów o długości 70m zrobić sam. Jednak w/w przyłącza są umiejscowione w drodze gminnej o nawierzchni bitumicznej i będę musiał zająć jeden pas jezdni. Droga ta jest mało uczęszczana. Mam zapytanie czy zakład wodociągów i kanalizacji pójdzie na taki układ, że wykonuje całą robote, a oni dnia nastepnego przychodzą na niezasypany wykop, sprawdzają i ewentualnie odbierają prace. Czy przy podłączeniu kanalizy musi być jakaś osoba z uprawnieniami? ewentualnie aby zbić koszta, wykonuje wszystko aż do rowu przy jezdni, a zakład wodociągów i kanalizy wykonuje pracę w jezdni ? Jakie są wasze doświadczenia w tej sprawie ? Jeśli chciałbym aby to oni wykonali całe przyłącze na jakie koszta mam się nastawiać ? poczytałem trochę i widzę ze rury od kanalizacji mogą być czarne karbowane oraz betonowe, z którymi się łatwiej pracuje ? Edytowane przez enussss

Czy pójdą na układ pytaj w wodociągach a nie na forum. U mnie wyglądało tak, że najpierw musiałem zrobić projekt przyłącza, z projektem szedłem do nich i oni go zatwierdzali. W projekcie będziesz miał jakich rur użyć itp.

Wykonać mogłem sam, wziąć jakąś firmę albo zlecić wodociągom. Ponieważ wcinkę do istniejącego wodociągu i tak musieli zrobić oni nie było sensu kombinować tym bardziej że koszty były porównywalne do wykonania przez inne firmy - sam nie chciałem się za to brać. Koszty określili mi przed robotą, być może też powiedzą ci ile to będzie kosztować.

Przy pracach w drodze pamiętaj o zgłoszeniu zajęcia pasa drogowego - to też parę groszy potrafi kosztowac...

Cześć, chciałbym przyłącze do kanalizy i wodociągów o długości 70m zrobić sam. Jednak w/w przyłącza są umiejscowione w drodze gminnej o nawierzchni bitumicznej i będę musiał zająć jeden pas jezdni. Droga ta jest mało uczęszczana. Mam zapytanie czy zakład wodociągów i kanalizacji pójdzie na taki układ, że wykonuje całą robote, a oni dnia nastepnego przychodzą na niezasypany wykop, sprawdzają i ewentualnie odbierają prace. Czy przy podłączeniu kanalizy musi być jakaś osoba z uprawnieniami? ewentualnie aby zbić koszta, wykonuje wszystko aż do rowu przy jezdni, a zakład wodociągów i kanalizy wykonuje pracę w jezdni ? Jakie są wasze doświadczenia w tej sprawie ? Jeśli chciałbym aby to oni wykonali całe przyłącze na jakie koszta mam się nastawiać ? poczytałem trochę i widzę ze rury od kanalizacji mogą być czarne karbowane oraz betonowe, z którymi się łatwiej pracuje ?

Nie napisałeś jaki grunt, jakie spadki. Jeśli spadki delikatne a praktyke masz małą (jak wnoszę), to możesz sie namęczyć. Będzie odbiór odkrytych rur, sprawdzanie czy wszystkie leżą nadrukiem do góry (:lol2:, a co nie wolno sie tego czepić?), po zasypaniu i tak przyjadą z kamerą (kamera pokazuje spadek!). Badanie może być odpłatne. Czy nie lepiej zlecić firmie współpracującej z wodociągami a ty skupisz się na zarobieniu kasy?

no jeśli chodzi o spadek to problemu nie będzie, działka leży pare metrów wyżej niż studzienka od kanalizy i wody, wjeżdża się do działki pod góre :) rury z nadrukiem do góry, o kurde tego się nie spodziewałem ze mogą aż tak się czepiać:) no wiadomo że lepiej zlecić to jakiejś firmie i zapłacić, ale z kasą szału nie ma i muszę kombinować na różne sposoby jak tylko mogę:) A o kanalizie pojęcie mam tylko teorytyczne, choć pracowałem chwilę na budowie przy różnych etapach prac, ale kanalizy nigdy nie kładłem

Czyli ze spadkiem nie będzie problemu. Wyrównujesz dno wykopu, podsypka 10cm piasku na dno, sprawdzasz uszczelki, kładziesz rury, bosy koniec smarujesz pastą poślizgową lub popularnym płynem do mycia naczyń i wciskasz. Fi 160 sam nie wciśniesz, muszą byc dwie osoby. Popularna metoda, to gruba deska do bosego końca i młotek 2kg, idzie sprawniej. Po około 40 m studzienka, na pewno będzie w projekcie. Studzienki nie mogą byc dalej od siebie niż długość węża z Wuko. W pobliżu kupa piachu do obsypania. Dzwonisz po umówionego wstepnie wcześniej inspektora z lokalnych wodociągów. Spisany protokół odbioru, obsypka piaskiem a potem grunt z wykopu, bez kamieni! Tak to zgrubsza wygląda, filozofia żadna tylko roboty trochę. Piasku wyjdzie circa 25ton (0,5m szer x 0,3m h x 70m =10,5m^3 x ~~2,5t/m^3 => 25ton, bardzo oszczędnie licząc.

Można, a może się okazać że nawet trzeba. Lokalny Zarząd Dróg może nie pozwolić na ruszenie drogi.

Zamiast kombinować na własną rękę i pakować się w kłopoty lepiej to zleć MPWiK. Pozornie może wyjść drożej niż własna robota, ale jak się zaczną problemy z odbiorami, poprawki itp. wówczas pożałujesz swojej decyzji.