Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Aranżacja salonu z kuchnią

najlepszak

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Proszę o pomoc przy aranżacji kuchni wraz z salonem.

Pierwotnie projekt zakładał, że kuchnia będzie częściowo oddzielona od salonu z tzw. otworem podawczym (172 cm szerokości) i w tym układzie kuchnia była by układzie "U" tak jak jest to zaprezentowane na rysunku.

Salon nie jest duży i obawiam się, że postawienie ściany na środku pokoju wywoła efekt zmniejszenia przestrzeni.

Czy mają Państwo jakiś pomysł żeby zlikwidować wszystkie ściany i stworzyć salon z otwartą kuchnią i sensownym miejscem na telewizor?

murator.jpg

[ATTACH=CONFIG]429683[/ATTACH]

Też słyszałem, opinię, że zlew w narożniku to kiepski pomysł.

W zaproponowanym układzie piekarnik zapewne znajduje się pod płytą grzewczą.

Szukam rozwiązania takiego aby piekarnik znalazł się w słupku tak aby nie trzeba było się schylać.

Zlew w narożniku oczywiście odpada.

Zastanawiam się nad umieszczeniem mini wyspy w kuchni ponieważ zależy mi na przestrzeni roboczej.

W zaproponowanym układzie jest bardzo mało szafek wiszących z których wygodnie wyciąga się np. kubki, szklanki itp.

Może uda się coś jeszcze zaproponować?

Miałam kuchnie ze zlewem w narożniku. Według mnie normalne rozwiązanie. Jedno z wielu typowych.

Nie wiem jakie materiały zostaną zastosowane przy wykonaniu tej kuchni. Ponadto, miejsce na zlew nie koniecznie powinno się znajdować dokładnie w tym miejscu. Wyznaczyłam trójkąt roboczy.

Płyta wiórowa jako materiał dla kuchni nie jest zalecana mimo że jest powszechnie używana . Kto chcę na tym zaoszczędzić, zawsze ma nieestetyczny wygląd już wkrótce po remoncie.

Moim zdaniem pierwotny układ jest bardzo dobry i zrobiłabym tylko kosmetyczne zmiany, bo osobiście nie umiem utrzymać idealnego porządku w kuchni, wiec kuchnia całkowicie otwarta na salon u mnie by się nie sprawdziła.

Ale jak chcesz bardziej otwarte układy, to można też zrobić np. tak:

77c4e1ca8ae527b3gen.jpg

Moim zdaniem pierwotny układ jest bardzo dobry i zrobiłabym tylko kosmetyczne zmiany, bo osobiście nie umiem utrzymać idealnego porządku w kuchni, wiec kuchnia całkowicie otwarta na salon u mnie by się nie sprawdziła.

Ale jak chcesz bardziej otwarte układy, to można też zrobić np. tak:

77c4e1ca8ae527b3gen.jpg

Dziękuję za podpowiedź. Pomysł z regałem przypadł mi do gustu.

Z ciekawości zapytam jakie to kosmetyczne zmiany zrobiłabyś w kuchni pierwotnej?

kuchnia przesłonięta:

3ba6e46e2d61d21d.jpg

Dziękuję za kolejny wariant do rozważenia.

Mam tylko pewne obawy odnośnie umiejscowienia piekarnika w słupku w, nazwijmy to, ciągu komunikacyjnym.

Znam przypadek kiedy dziecko nadziało się na chwilowo otwarty piekarnik ponieważ był umieszczony bardzo blisko wejścia do kuchni.

Czy w jakimkolwiek układzie da się umieścic piekarnik w miarę bezpiecznym miejscu? Czy jest to wogóle możliwe?

I pytanie ogólne:

Czy ktoś z forumowiczów ma doświadczenia z takimi piekarnikami w słupku? Jak z bezpieczeństwem domowników?

Dla mnie ten problem jest abstrakcyjny, bo nie zostawiam otwartego piekarnika (w układzie mojej kuchni blokowałoby to dostęp do blatu przy zlewie).

Oczywiście mam w słupku.

Nie zamierzam zostawiać otwartego piekarnika nie wiadomo na jak długi czas.

Wyobrażam sobie sytuację, że wyjmuję gorącą potrawę z piekarnika trzymając naczynie oburącz i stawiam gdzieś na blacie do ostygnięcia.

Nie zamykam piekarnika bo mam obie ręce zajęte.

W tym samy czasie wchodzi szybkim krokiem lub wbiega uradowane dziecko słysząc po odgłosach z kuchni, że np. ciasto jest już gotowe.

Na wysokości mniej więcej głowy dziecka czeka na niego pułapka w postaci otwartych drzwi od piekarnika.

Czy w porę się zorientuję i wykona unik lub się zatrzyma? Sprawa dyskusyjna.

dlatego lepszy jest układ nr. 2, bo obok piekarnika masz blat gdzie natychmiast odstawiasz potrawę.

Możesz też zamontować piekarnik z wózkiem i otwierać go na blat.

Z drugiej strony jak raz się walnie w głowę, to drugi raz będzie już uważać.

Raczej takie uderzenie go nie zabije.

Edytowane przez Elfir

dlatego lepszy jest układ nr. 2, bo obok piekarnika masz blat gdzie natychmiast odstawiasz potrawę.

Możesz też zamontować piekarnik z wózkiem i otwierać go na blat.

Z drugiej strony jak raz się walnie w głowę, to drugi raz będzie już uważać.

Raczej takie uderzenie go nie zabije.

Nie chciałbym być na miejscu osoby, która poczuje ostre krawędzie klapy piekarnika. Lepiej nie kusić losu :)

Wpadłem na inny pomysł, który być może będzie optymalnym rozwiązaniem.

Kuchnia z oknem podawczym jak to pierwotnie zaprojektował architekt ale zmieniłem układ szafek.

Co straciłem:

-zlew pod oknem (wszyscy twierdzą, że zlew obowiązkowo musi być pod oknem jeśli jest taka możliwość)

-nie jest to układ otwarty więc siłą rzeczy odczuwalna przestrzeń zmniejszy się

Co zyskałem:

-mam piekarnik w słupku

-piekarnik nie jest od razu przy wejściu (jest szansa, że nikt się na niego nie nadzieje :))

-płyta grzewcza blisko otworów wentylacyjnych

-stosunkowo dużo przestrzeni roboczej

-łatwy dostęp do okna

-grzejnik pod oknem będzie miał swobodną cyrkulację

-brak narożnych szafek za którymi nie przepadam

Mogę w nieskończoność racjonalizować swój autorski pomysł ale czy w tym pomyśle widać jakieś zasadnicze wady?

Proszę o opinię.

1.jpg

2.jpg