najlepszak 27.04.2019 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2019 Witam serdecznie, Proszę o pomoc przy aranżacji kuchni wraz z salonem. Pierwotnie projekt zakładał, że kuchnia będzie częściowo oddzielona od salonu z tzw. otworem podawczym (172 cm szerokości) i w tym układzie kuchnia była by układzie "U" tak jak jest to zaprezentowane na rysunku. Salon nie jest duży i obawiam się, że postawienie ściany na środku pokoju wywoła efekt zmniejszenia przestrzeni. Czy mają Państwo jakiś pomysł żeby zlikwidować wszystkie ściany i stworzyć salon z otwartą kuchnią i sensownym miejscem na telewizor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OksKon 28.04.2019 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2019 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.04.2019 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2019 zlew w narożniku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OksKon 28.04.2019 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2019 Tak. Może być bliżej lodówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
najlepszak 29.04.2019 07:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2019 Dziękuję za propozycję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 29.04.2019 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2019 Zlew w narożniku to nie jest zbyt ergonomiczne miejsce. Ponadto, jesli blat kuchenny jest typowo z płyty wiórowej to łączenia ich przy zlewie będzie narażone na wnikanie wilgoci. Można stosować listwy aluminiowe na łączeniach, ale wygląd nie jest zbyt estetyczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
najlepszak 29.04.2019 10:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2019 [ATTACH=CONFIG]429683[/ATTACH] Też słyszałem, opinię, że zlew w narożniku to kiepski pomysł. W zaproponowanym układzie piekarnik zapewne znajduje się pod płytą grzewczą. Szukam rozwiązania takiego aby piekarnik znalazł się w słupku tak aby nie trzeba było się schylać. Zlew w narożniku oczywiście odpada. Zastanawiam się nad umieszczeniem mini wyspy w kuchni ponieważ zależy mi na przestrzeni roboczej. W zaproponowanym układzie jest bardzo mało szafek wiszących z których wygodnie wyciąga się np. kubki, szklanki itp. Może uda się coś jeszcze zaproponować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OksKon 29.04.2019 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2019 Miałam kuchnie ze zlewem w narożniku. Według mnie normalne rozwiązanie. Jedno z wielu typowych.Nie wiem jakie materiały zostaną zastosowane przy wykonaniu tej kuchni. Ponadto, miejsce na zlew nie koniecznie powinno się znajdować dokładnie w tym miejscu. Wyznaczyłam trójkąt roboczy. Płyta wiórowa jako materiał dla kuchni nie jest zalecana mimo że jest powszechnie używana . Kto chcę na tym zaoszczędzić, zawsze ma nieestetyczny wygląd już wkrótce po remoncie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciężkiprzypadek 29.04.2019 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2019 Mam też zlew w narożniku i kamienny blat.W niczym mi takie ustawienie nie przeszkadza. Wcześniej miałam w innych miejscach i nie widzę różnicy w użytkowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.04.2019 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2019 jaką masz szafkę od zlewem? gdzie kosz na smieci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciężkiprzypadek 29.04.2019 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2019 Narożną a kosz w szafce w jednej części. Właściwie kosze wysuwane na prowadnicach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.04.2019 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2019 Moim zdaniem pierwotny układ jest bardzo dobry i zrobiłabym tylko kosmetyczne zmiany, bo osobiście nie umiem utrzymać idealnego porządku w kuchni, wiec kuchnia całkowicie otwarta na salon u mnie by się nie sprawdziła. Ale jak chcesz bardziej otwarte układy, to można też zrobić np. tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
najlepszak 29.04.2019 13:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2019 Moim zdaniem pierwotny układ jest bardzo dobry i zrobiłabym tylko kosmetyczne zmiany, bo osobiście nie umiem utrzymać idealnego porządku w kuchni, wiec kuchnia całkowicie otwarta na salon u mnie by się nie sprawdziła. Ale jak chcesz bardziej otwarte układy, to można też zrobić np. tak: Dziękuję za podpowiedź. Pomysł z regałem przypadł mi do gustu. Z ciekawości zapytam jakie to kosmetyczne zmiany zrobiłabyś w kuchni pierwotnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.04.2019 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2019 kuchnia przesłonięta: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
najlepszak 29.04.2019 21:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2019 kuchnia przesłonięta: Dziękuję za kolejny wariant do rozważenia. Mam tylko pewne obawy odnośnie umiejscowienia piekarnika w słupku w, nazwijmy to, ciągu komunikacyjnym. Znam przypadek kiedy dziecko nadziało się na chwilowo otwarty piekarnik ponieważ był umieszczony bardzo blisko wejścia do kuchni. Czy w jakimkolwiek układzie da się umieścic piekarnik w miarę bezpiecznym miejscu? Czy jest to wogóle możliwe? I pytanie ogólne: Czy ktoś z forumowiczów ma doświadczenia z takimi piekarnikami w słupku? Jak z bezpieczeństwem domowników? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.04.2019 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2019 Dla mnie ten problem jest abstrakcyjny, bo nie zostawiam otwartego piekarnika (w układzie mojej kuchni blokowałoby to dostęp do blatu przy zlewie). Oczywiście mam w słupku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
najlepszak 30.04.2019 11:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2019 Dla mnie ten problem jest abstrakcyjny, bo nie zostawiam otwartego piekarnika (w układzie mojej kuchni blokowałoby to dostęp do blatu przy zlewie). Oczywiście mam w słupku. Nie zamierzam zostawiać otwartego piekarnika nie wiadomo na jak długi czas. Wyobrażam sobie sytuację, że wyjmuję gorącą potrawę z piekarnika trzymając naczynie oburącz i stawiam gdzieś na blacie do ostygnięcia. Nie zamykam piekarnika bo mam obie ręce zajęte. W tym samy czasie wchodzi szybkim krokiem lub wbiega uradowane dziecko słysząc po odgłosach z kuchni, że np. ciasto jest już gotowe. Na wysokości mniej więcej głowy dziecka czeka na niego pułapka w postaci otwartych drzwi od piekarnika. Czy w porę się zorientuję i wykona unik lub się zatrzyma? Sprawa dyskusyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.04.2019 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2019 (edytowane) dlatego lepszy jest układ nr. 2, bo obok piekarnika masz blat gdzie natychmiast odstawiasz potrawę.Możesz też zamontować piekarnik z wózkiem i otwierać go na blat. Z drugiej strony jak raz się walnie w głowę, to drugi raz będzie już uważać.Raczej takie uderzenie go nie zabije. Edytowane 30 Kwietnia 2019 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
najlepszak 30.04.2019 23:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2019 dlatego lepszy jest układ nr. 2, bo obok piekarnika masz blat gdzie natychmiast odstawiasz potrawę. Możesz też zamontować piekarnik z wózkiem i otwierać go na blat. Z drugiej strony jak raz się walnie w głowę, to drugi raz będzie już uważać. Raczej takie uderzenie go nie zabije. Nie chciałbym być na miejscu osoby, która poczuje ostre krawędzie klapy piekarnika. Lepiej nie kusić losu Wpadłem na inny pomysł, który być może będzie optymalnym rozwiązaniem. Kuchnia z oknem podawczym jak to pierwotnie zaprojektował architekt ale zmieniłem układ szafek. Co straciłem: -zlew pod oknem (wszyscy twierdzą, że zlew obowiązkowo musi być pod oknem jeśli jest taka możliwość) -nie jest to układ otwarty więc siłą rzeczy odczuwalna przestrzeń zmniejszy się Co zyskałem: -mam piekarnik w słupku -piekarnik nie jest od razu przy wejściu (jest szansa, że nikt się na niego nie nadzieje ) -płyta grzewcza blisko otworów wentylacyjnych -stosunkowo dużo przestrzeni roboczej -łatwy dostęp do okna -grzejnik pod oknem będzie miał swobodną cyrkulację -brak narożnych szafek za którymi nie przepadam Mogę w nieskończoność racjonalizować swój autorski pomysł ale czy w tym pomyśle widać jakieś zasadnicze wady? Proszę o opinię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.04.2019 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2019 zlew raczej zrobisz przy lodówce bo tam masz przyłącze wody.I nie bardzo widzę różnicę czy piekarnik jest po prawej czy po lewej w kwestii otwartych drzwiczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts