Vicking87140 28.04.2019 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2019 Witam wszystkichZastanawiam się ostatnio nad dołożeniem PC powietrze woda do ww kotła jako pomoc w ogrzewaniu domu. Nie zależy mi na kompletnym wyeliminowaniu kotła ale na przejęciu przez PC funkcji ogrzewania i cwu kiedy jest to możliwe bez wysilania PC. Obecne zużycie oleju to około 500 l na 1.5 miesiąca. Dom około 180 m2 plus 90 m2 garażu i piwnicy nie ogrzewanej. Kocioł daje radę ogrzać dom w dni bez mrozu na temperaturze wyjściowej z kotła 50 stopni bez problemu, a od 7 stopni można spokojnie zejść na 40 stopni. Teraz pytanie czy taka hybryda ma sens ekonomiczny...? Czy da się to w miarę zautomatyzować? Nie lubię być niewolnikiem ogrzewania.Pozdrawiam Bartosz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 28.04.2019 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2019 Musisz to sobie przeliczyć. Ja mam gaz i 4 klimy pracujące w zimie jako pompy ciepła. Im zimniej na dworze, tym niższa sprawność PC, a co za tym idzie wyższy koszt ogrzewania. Sprawność kotła gazowego i zapewne olejowego też nie spada ze spadkiem temperatury.Nie mam innych układów pomiarowych poza licznikiem gazu i podlicznikami prądu dla każdej klimy, ale to wystarczy by stwierdzić "z grubsza", że do około zera st.C. na dworze w moim domu bardziej ekonomiczne jest grzanie klimą, niż gazem - być może że nawet do -5 st.C. Nie wiem, ale coś słyszałem, że olej opałowy jest droższy od gazu, więc po zainstalowaniu PC będziesz miał spore oszczędności.Co do sterowania PC - zależy to od sterownika. Obecnie można zaprogramować wiele nastawień. Ostatnio kupiłem używaną PC dość "wiekową" i mimo, że ma 10 lat też ma spore możliwości programowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vicking87140 28.04.2019 11:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2019 Tak mi się wydaje że taka hybryda ma sens bo 500 l oleju to około 1700 pln na półtora miecha. Jeżeli założenie PC da 30% obniżkę kosztów to gra jest warta świeczki jak dla mnie, zwłaszcza ,że olej nie tanieje. Opłacalność może zwiększyć instalacja systemem gospodarczym PC monoblok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 28.04.2019 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2019 Możesz zamontować tanią pompę ,bo pracować bedzie w wyższych temperaturach a i tak COP bedzie dobry . No i moc około 8 kW.Wystarczy. Ale kiedyś olejak padnie , a teraz nowy olejak to musi być kondensat( drogi i wielki).Więc chyba lepiej kupić jaką mocną typ 16 3 fazową i powoli modernizować instalacje w domu (klimakonwektory itp.) albo izolować budynek.Z mojego doświadczenia zamiana olejaka na pc zwraca sie nawet po 4 latach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 28.04.2019 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2019 Tak mi się wydaje że taka hybryda ma sens bo 500 l oleju to około 1700 pln na półtora miecha. Jeżeli założenie PC da 30% obniżkę kosztów to gra jest warta świeczki jak dla mnie, zwłaszcza ,że olej nie tanieje. Opłacalność może zwiększyć instalacja systemem gospodarczym PC monoblok. Sezon grzewczy już się skończył, więc na spokojnie możesz rozpoznać temat.. Czy monoblok będzie najlepszy, to nie jestem w stanie powiedzieć - moja wiedza jest raczej wycinkowa. Na pewno ceny monobloków są niższe od split`ów (o podobnych parametrach tego samego producenta). Potwierdzam jeszcze raz - w moim przypadku gaz jest tańszy dopiero przy "minusach". Na forum masz sporo fachowców (chociaż by @fachman19) więc Twoja wiedza o pompach szybko "napęcznieje". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vicking87140 28.04.2019 12:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2019 Modernizacja jest jakimś rozwiązaniem napewno ,ale (zawsze jakieś jest) olejak daje radę podpiąć pod generator i mieć ogrzewanie gdy prądu brak a zdarza się to często,a PC nie dam rady. Jest to dość nowy kocioł renomowanej marki wiec jeszcze ma przed sobą trochę czasu. Jak palnik powie koniec to zawsze palnik pelletowy mogę przeszczepić choć będę musiał częściej do kotłowni łazić.Życie i różne sytuacje pokazało mi iż nie można się ograniczać do jednego źródła ciepła w domu. Zawsze trzeba mieć asa w rekawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.04.2019 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2019 Tak mi się wydaje że taka hybryda ma sens bo 500 l oleju to około 1700 pln na półtora miecha. To ile to wychodzi? Ze 30gr/kWh? Jeżeli założenie PC da 30% obniżkę kosztów to gra jest warta świeczki jak dla mnie, zwłaszcza ,że olej nie tanieje. Masz duży bufor i/lub podłogówke, to możesz pompa grzać w taniej strefie po jakieś 35gr/kWh (zależy od konkretnego sprzedawcy, dystrybutora i taryfy) co przy COP=2,5 (przy kaloryferach i grzaniu CWU to zbyt optymistyczne) daje cenę 14gr/kWh ciepła czyli oszczędzasz 16gr na każdej kWh wyprodukowanej przez PC. Niech wyprodukuje 10 000 kWh w roku, to zaoszczędzi 1600 zł. Z czego 350zł trzeba odjąć na przegląd. I przy optymistycznej wersji, że przez kolejne 15 lat wystarczy na serwis te 350zł rocznie, to masz 18750zł rocznie zaoszczędzone w tym czasie. Tak licząc w uproszczeniu - chcesz dokładniej, podstaw zamiast prądu swój olej, a do PC dane PC w tym arkuszu. Jak tyle wydasz na pompę, to po 15 latach zaczynasz faktycznie zyskiwać. Zepsuje się wcześniej - dopłacasz do interesu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 28.04.2019 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2019 Sezon grzewczy już się skończył, więc na spokojnie możesz rozpoznać temat.. Czy monoblok będzie najlepszy, to nie jestem w stanie powiedzieć - moja wiedza jest raczej wycinkowa. Na pewno ceny monobloków są niższe od split`ów (o podobnych parametrach tego samego producenta). Potwierdzam jeszcze raz - w moim przypadku gaz jest tańszy dopiero przy "minusach". Na forum masz sporo fachowców (chociaż by @fachman19) więc Twoja wiedza o pompach szybko "napęcznieje". To jaki COP ma klima przy minusach że gaz wychodzi taniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vicking87140 28.04.2019 13:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2019 To ile to wychodzi? Ze 30gr/kWh? Masz duży bufor i/lub podłogówke, to możesz pompa grzać w taniej strefie po jakieś 35gr/kWh (zależy od konkretnego sprzedawcy, dystrybutora i taryfy) co przy COP=2,5 (przy kaloryferach i grzaniu CWU to zbyt optymistyczne) daje cenę 14gr/kWh ciepła czyli oszczędzasz 16gr na każdej kWh wyprodukowanej przez PC. Niech wyprodukuje 10 000 kWh w roku, to zaoszczędzi 1600 zł. Z czego 350zł trzeba odjąć na przegląd. I przy optymistycznej wersji, że przez kolejne 15 lat wystarczy na serwis te 350zł rocznie, to masz 18750zł rocznie zaoszczędzone w tym czasie. Tak licząc w uproszczeniu - chcesz dokładniej, podstaw zamiast prądu swój olej, a do PC dane PC w tym arkuszu. Jak tyle wydasz na pompę, to po 15 latach zaczynasz faktycznie zyskiwać. Zepsuje się wcześniej - dopłacasz do interesu. Licząc pesymistycznie jest około 6 miesięcy kiedy kocioł hula ( zimny październik i brzydki marzec) co daje nam 4x1700 pln=6800pln z tendencją ceny rosnącą. Nie wierze że nie da się zaoszczędzić mimo przestarzałej instalacji co i braków w izolacji. Wiem ze to jest od dupy strony ale da odetchnąć budżetowi domowemu i nazbierać na izolacje. Mogę się mylić oczywiście wiec proszę mnie poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.04.2019 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2019 Licząc pesymistycznie jest około 6 miesięcy kiedy kocioł hula ( zimny październik i brzydki marzec) co daje nam 4x1700 pln=6800pln z tendencją ceny rosnącą. Jak w sezonie grzewczym zużywasz 22MWh na CO i CWU w domu 180m2, to zacznij od termomodernizacji. Więcej oszczędzisz i szybciej się zwróci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vicking87140 28.04.2019 13:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2019 Jak w sezonie grzewczym zużywasz 22MWh na CO i CWU w domu 180m2, to zacznij od termomodernizacji. Więcej oszczędzisz i szybciej się zwróci. Tak by napewno było lepiej lecz nakłady finansowe są mniejsze na PC niż na termomodernizację. Nikt mnie nie zapewni również że olej w przyszłym sezonie nie będzie po 4 pln za litr co da 8000 pln Wiadomo, że dobra izolacja to klucz do oszczędności a kocioł 24 kw musi swoje łyknąć i koniec, a PC da mu może odetchnąć choć w dzień.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.04.2019 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2019 Tak by napewno było lepiej lecz nakłady finansowe są mniejsze na PC niż na termomodernizację. Zebrałeś oferty? Idę o zakład, że jak faktycznie tyle kWh zużywasz, to wydając te same pieniądze na termomodernizację więcej zaoszczędzisz, niż wydając na PC. PC da mu może odetchnąć choć w dzień.... Jak potrzebujesz 24kW przy -20* to przy 0* trzeba będzie 12kW. Ile kosztuje PC o takiej mocy? Pracując w dzień (powiedzmy od 6:00 do 20:00) ciągnęłaby tylko przez 2 godziny prąd po 35gr/kWh - przez pozostałe jakieś 67gr. Czyli średnio 62,43gr/kWh co przy COP 2,5 daje 25gr/kWh. Raptem 5gr/kWh oszczedzasz. Przy 10MWh/r daje to raptem 500zł rocznych oszczędności z czego ze 350 oddasz na przegląd gwarancyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jack3030 28.04.2019 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2019 Kocioł daje radę ogrzać dom w dni bez mrozu na temperaturze wyjściowej z kotła 50 stopni bez problemu, a od 7 stopni można spokojnie zejść na 40 stopni. Jeśli temperatury, które podałeś są przy non stop działającym kotle, to daj sobie spokój z PC. PC może się opłacać jeśli na grzejnikach potrzebujesz max 55 stopni przy minus 15. Najwieksze oszczędności PC daje pracując w nocnej taryfie. Albo weź duży kredyt i pompa wysokotemperaturowa, ale czas zwrotu {jeśli wystąpi} to kilkadziesiąt lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 28.04.2019 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2019 To jaki COP ma klima przy minusach że gaz wychodzi taniej? Podam Ci dane katalogowe jakie znalazłem dla pompy WP*A100LG Fujitsu: - dla 0/45 COP=2.48 cena 65 gr/kWh w G11 to 1 kWh=26 gr/kWh gaz 2 zł/1m3=11kWh 20 gr/ 1kWh U mnie to sporo mniej, gdyż jedynie w uliczce ja mam gaz. Jest on puszczony "opłotkami" i gdy w zimie inni grzeją, to u mnie znacznie spada ciśnienie. Wartość kaloryczna może być 10, ale i może tylko 8 kWh/1m3. Nie miałem czym zmierzyć. Przy mojej bardzo tanio kupionej pompie pewnie kupię coś do zmierzenia uzyskiwanej energii. Wracając do obliczeń, to przy 8kWh/1m3 ceny prądu i gazu się zbliżają. Gdyby była podłogówka, ale nie ma, PC miała by wyższą sprawność. - dla -8/45 COP=2 Jak pisałem to pierwszy sezon, gdy zacząłem używać klimy do ogrzewania. Miałem nadmiar prądu z PV, do tego "w razie czego" G12E, a obecnie G12W. więc nie ma porównania z G11 nawet przy marnych osiągach na gazie. Przy 4 klimach trzeba trochę większą dać temperaturę na korytarzu, by w pokojach było komfortowo, co wiąże się z częściową ucieczką ciepła na strych. Najlepiej to widać, jak weźmie się odczyty zużycia energii w poszczególnych punktach: pokój 25m3 z 2 oknami grzany do 23 st.C = 7 kWh na dobę,w tym czasie 2 klimy na korytarzu potrafią zużyć 20 kWh na dobę, a czasem więcej (po prostu sito). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vicking87140 28.04.2019 15:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2019 Jeśli temperatury, które podałeś są przy non stop działającym kotle, to daj sobie spokój z PC. PC może się opłacać jeśli na grzejnikach potrzebujesz max 55 stopni przy minus 15. Najwieksze oszczędności PC daje pracując w nocnej taryfie. Albo weź duży kredyt i pompa wysokotemperaturowa, ale czas zwrotu {jeśli wystąpi} to kilkadziesiąt lat. Kocioł nie pracuje cały czas. Palnik zatrzymuje się aż do czasu kiedy powrót z co wychłodzi kocioł o jakieś 10 stopni. Kredytu nie mam zamiaru brać. Nie po to tyrałem żeby kupić dom za gotówkę żeby teraz się w kredyty pakować. Nie stać mnie nie kupuje! Żebyśmy się dobrze zrozumieli nie szukam fenomenalnych wyników tylko paru pln więcej w domowym budżecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.04.2019 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2019 Nie stać mnie nie kupuje! Bardziej opłaca Ci się płacić i tracić bezpowrotnie 6800 zł, niż wziąć ze 40K kredytu i wydając 1/3 tej kwoty na ogrzewanie, i 2/3 na spłatę kredytu i po dziesięciu latach mieć spłacony kredyt i co roku oszczędzać 4,5K zl? Jak odliczysz od podatku i dostaniesz dofinansowanie to zwrócić się może już w drugim czy trzecim roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vicking87140 28.04.2019 16:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2019 Bardziej opłaca Ci się płacić i tracić bezpowrotnie 6800 zł, niż wziąć ze 40K kredytu i wydając 1/3 tej kwoty na ogrzewanie, i 2/3 na spłatę kredytu i po dziesięciu latach mieć spłacony kredyt i co roku oszczędzać 4,5K zl? Jak odliczysz od podatku i dostaniesz dofinansowanie to zwrócić się może już w drugim czy trzecim roku. Dobra odpowiem bo koledzy dobrze radzą i się obrażą że jak grochem o ścianę. Nie mogę i nie chce mieć kredytu a do dofinansowania nie mam prawa. Nie będę się rozwodził że jak to dla czego i po co w tej kwestii musicie mi „zaufać”. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 28.04.2019 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2019 Tak by napewno było lepiej lecz nakłady finansowe są mniejsze na PC niż na termomodernizację. Nikt mnie nie zapewni również że olej w przyszłym sezonie nie będzie po 4 pln za litr co da 8000 pln Wiadomo, że dobra izolacja to klucz do oszczędności a kocioł 24 kw musi swoje łyknąć i koniec, a PC da mu może odetchnąć choć w dzień.... Jak teraz nie masz kasy na ocieplenie to chyba po wydaniu 20-30tys na pompę będzie jeszcze gorzej uzbierać? A co roku energia do góry juz w przyszłym roku moze być niezły skok. A ile te ocieplenie ,ja wiem że każdy by chciał odrazu wszystko i pięknie i się nie ubabrac. Czlowieku bierz 10 tys lec do marketu po grafitowy i klej i dzialaj to nic trudnego nawet malpa się nauczy.Za 10tys okleisz to stropianem siatka i klejem i czekasz. Rachunek Ci sporo spadnie to uzbierasz na okna itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 28.04.2019 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2019 (edytowane) Witam wszystkich Zastanawiam się ostatnio nad dołożeniem PC powietrze woda do ww kotła jako pomoc w ogrzewaniu domu. Nie zależy mi na kompletnym wyeliminowaniu kotła ale na przejęciu przez PC funkcji ogrzewania i cwu kiedy jest to możliwe bez wysilania PC. Obecne zużycie oleju to około 500 l na 1.5 miesiąca. Dom około 180 m2 plus 90 m2 garażu i piwnicy nie ogrzewanej. Kocioł daje radę ogrzać dom w dni bez mrozu na temperaturze wyjściowej z kotła 50 stopni bez problemu, a od 7 stopni można spokojnie zejść na 40 stopni. Teraz pytanie czy taka hybryda ma sens ekonomiczny...? Czy da się to w miarę zautomatyzować? Nie lubię być niewolnikiem ogrzewania. Pozdrawiam Bartosz Witam, to liczymy : 500 ltr oleju opałowego średnio daje nam 5 000 kWh (średnio przyjmuje się 1 ltr oleju /10 kWh ciepła dla "standardowych" warunków tj kaloryczność paliwa+sprawność pieca) , czyli 1 700 pln : 5 000kWh=0,34 pln brutto za 1kWh z 1 ltr oleju Teraz PC : zakładając średnie zużycie w G12W T1=ok 40% (czyli praktycznie bez kagańca T2) średnia cena 1 kWh wychodzi ok 0,41 pln brutto z wszystkimi opłatami (sprawdziłem Tauron dla Twojej miejscowości). COP 45 st /-7st np T-cap 12kW to (0,41 pln : COP 2,17) 0,19 pln brutto , T-cap 16kW to (0,41 pln : COP 2,11) 0,19 pln brutto Należy oczywiście porównać inne PC-do tych mam najwięcej materiałów. Teraz automatyzacja : ustawiasz w PC tzw punkt biwalentny czyli przy jakiej temp zewn PC się wyłącza -a załącza się drugie źródło ciepła (tj piec olejowy) W tym momencie sam musisz zadecydować ile możesz przeznaczyć na zakup PC , aby Ci się to kalkulowało.... Pzdr Edytowane 28 Kwietnia 2019 przez bobrow Korekta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jack3030 28.04.2019 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2019 Dobra odpowiem bo koledzy dobrze radzą i się obrażą że jak grochem o ścianę. Nie mogę i nie chce mieć kredytu a do dofinansowania nie mam prawa. Nie będę się rozwodził że jak to dla czego i po co w tej kwestii musicie mi „zaufać”. Jestem w trakcie załatwiania PC z Państwa środka, patrząc po ofertach, PC 18 kW pracująca do - 25 będzie kosztowac około 11 tys. w zależności od producenta, typu sprężarki, i innych podzespołów. Tak więc koszt nie jest kosmiczny, jednak albo ocieplisz dom albo powiększysz grzejniki. Bez tego PC jest mało opłacalna. Masz prąd od Taurona, więc nie za bardzo opłaca się PV, chociaż jak zrobisz sam to warto o tym pomyśleć, za 10 tys. można samemu zrobić 4kWp., co da rocznie około 4kWh energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts