bobrow 29.04.2019 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2019 Proszę bardzo wyniki http://cieplowlasciwie.pl/wynik/5mae Żeby rozwiać wątpliwości to kaloryfery o mnie są v22 wszędzie. Tak właśnie „szacowałem”-dla Twoich wymogów 9 kW to max przy temp ok -7 st/-5 st. A odnośnie grzejników V22- to najprościej będzie wrzucić w dany pkt po prostu V33 (przyłącze + oś symetrii) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vicking87140 29.04.2019 06:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2019 Tak sobie trochę szukałem w czeluściach internetu i znalazłem to: Film po francusku, gość opisuje że schodzi z ponad 3000l na rok do 250 l przy dorzuceniu do rachunku za prąd około 100€ miesięcznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 29.04.2019 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2019 Około 80 % Energii Na Ogrzewanie Budynku Przypada Na Temperatury Tzew > - 2 C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 29.04.2019 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2019 Tak sobie trochę szukałem w czeluściach internetu i znalazłem to: Film po francusku, gość opisuje że schodzi z ponad 3000l na rok do 250 l przy dorzuceniu do rachunku za prąd około 100€ miesięcznie. Cena takiej Hybrydy? Wyjdziesz chyba lepiej finansowo dokładając "systemem gospodarczym" PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vicking87140 29.04.2019 12:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2019 Cena takiej Hybrydy? Wyjdziesz chyba lepiej finansowo dokładając "systemem gospodarczym" PC. Nie mówię o kupnie tego zestawu bo ceny powalają tylko o samym dołożeniu PC do mojego kotła, co na papierze powinno dać jakieś tam korzyści. Taki dzień jak dziś 10 stopni odpaliłem diesla choć w domu 20 stopni ale jakoś tak zimnawo, a na pewno dziś PC miałaby dobre pole do popisu. Coraz bardziej mnie kusi jakiś monoblok z około 12kw mocy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.04.2019 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2019 (edytowane) Nie mówię o kupnie tego zestawu bo ceny powalają tylko o samym dołożeniu PC do mojego kotła, co na papierze powinno dać jakieś tam korzyści. Taki dzień jak dziś 10 stopni odpaliłem diesla choć w domu 20 stopni ale jakoś tak zimnawo, a na pewno dziś PC miałaby dobre pole do popisu. Coraz bardziej mnie kusi jakiś monoblok z około 12kw mocy... Tylko pamiętaj, że w dzień masz drogi prąd. Więc wcale oszczędności nie będą duże. Na grzanie CWU wystarczy pewnie tanie okienko, ale na ogrzanie domu już zabraknie, nawet jak zamontujesz duży bufor. Zresztą nawet cieplowlasciwe Ci wypisało, na czym możesz oszczędzić najwięcej. I nie patrz na Francję, bo to "trochę" inny klimat. Edytowane 29 Kwietnia 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vicking87140 29.04.2019 12:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2019 Na cwu mam inny patent. Już wisi hybryda od aristona tylko czeka na finalne podłączenie. A po 17 latach we Francji mogę powiedzieć że w zależności od regionu nasze klimaty różnią się latem ale zima już mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 29.04.2019 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2019 Nie mówię o kupnie tego zestawu bo ceny powalają tylko o samym dołożeniu PC do mojego kotła, co na papierze powinno dać jakieś tam korzyści. Taki dzień jak dziś 10 stopni odpaliłem diesla choć w domu 20 stopni ale jakoś tak zimnawo, a na pewno dziś PC miałaby dobre pole do popisu. Coraz bardziej mnie kusi jakiś monoblok z około 12kw mocy... Jeszcze tylko dodam ,że np taki T-cap 9kW dysponuje mocą prawie 12kW , a jest wyraźnie tańszy i ma trochę lepsze COP-y (ten sam wymiennik i sprężarka co w modelu 12kW)-u mnie grubo poniżej zera było coś 11,5kW (trzeba tylko podkręcić obiegówkę na ok 1800 l/min). Robiłeś już jakieś porównanie ofert na monobloki ? Od Panasa powinny być trochę tańsze LG i Samsung-ale mają też gorsze parametry.Samsung ma podobno tanie części zamienne (chodzi głównie o sprężarkę). Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 29.04.2019 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2019 Viking, nie dawno moja kuzynka prosiła mnie o pomoc w wyborze PC do domu z grzejnikami-padło na monoblok T-capa 9kW (niestety 3 fazowy, bo mieli za słabą instalację), głównie ze względu na najlepszy stosunek ceny do parametrów. W Twoim przypadku PC do nie najniższych temperatur zewnętrznych (-7,-2 st) najszybciej można porównać monobloki Szajsunaga ,LG i Panasa (zazwyczaj są najtańsze -natomiast chinole oferowane u nas wyglądają słabo tj stosunek cena/parametry). To co mi się rzuciło w oczy przy w/w porównaniu ,to przede wszystkim wyraźny spadek mocy przy LG i Szajsungu dla wyższych temp CO. Poniżej fotki z danymi (nie mogłem znaleźć szczegółowej tabelki z COP w LG...) Dane Panasa są dla splita ,są jednak takie same dla mono. Teraz tylko pozostało zebrać Ci oferty z podstawowym montażem-jeśli chcesz instalować PC systemem gospodarczym ,proponuję przygotować : -zasilanie elektryczne (najlepiej z zabezpieczeniem) -postument pod PC -jak najwięcej przygotowaną instalację po stronie hydraulicznej (dosłownie ,żeby instalator tylko przykręcił dwa śrubunki do PC...) ,także z dodatkowym osprzętem (np sprzęgło ,druga obiegówka , sterownik ,itp) Myślę ,że oferty powinny być w granicach 17 000-20 000 pln brutto z Vatem 8%). Tymczasem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 01.05.2019 03:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2019 Podam Ci dane katalogowe jakie znalazłem dla pompy WP*A100LG Fujitsu: - dla 0/45 COP=2.48 cena 65 gr/kWh w G11 to 1 kWh=26 gr/kWh gaz 2 zł/1m3=11kWh 20 gr/ 1kWh U mnie to sporo mniej, gdyż jedynie w uliczce ja mam gaz. Jest on puszczony "opłotkami" i gdy w zimie inni grzeją, to u mnie znacznie spada ciśnienie. Wartość kaloryczna może być 10, ale i może tylko 8 kWh/1m3. Nie miałem czym zmierzyć. Przy mojej bardzo tanio kupionej pompie pewnie kupię coś do zmierzenia uzyskiwanej energii. Wracając do obliczeń, to przy 8kWh/1m3 ceny prądu i gazu się zbliżają. Gdyby była podłogówka, ale nie ma, PC miała by wyższą sprawność. - dla -8/45 COP=2 Jak pisałem to pierwszy sezon, gdy zacząłem używać klimy do ogrzewania. Miałem nadmiar prądu z PV, do tego "w razie czego" G12E, a obecnie G12W. więc nie ma porównania z G11 nawet przy marnych osiągach na gazie. Przy 4 klimach trzeba trochę większą dać temperaturę na korytarzu, by w pokojach było komfortowo, co wiąże się z częściową ucieczką ciepła na strych. Najlepiej to widać, jak weźmie się odczyty zużycia energii w poszczególnych punktach: pokój 25m3 z 2 oknami grzany do 23 st.C = 7 kWh na dobę,w tym czasie 2 klimy na korytarzu potrafią zużyć 20 kWh na dobę, a czasem więcej (po prostu sito). Powiem szczerze spodiewałem się trochę lepszych wyników. Myślałem że z palcem w d. W niemal każdych warunkach klima zbije drogą taryfę do poiomu taniej. A tu wychodzi na to że poniżej zera jest już marnie. No ale większość sezonu grzewczego jest powyżej zera:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 01.05.2019 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2019 Powiem szczerze spodiewałem się trochę lepszych wyników. Myślałem że z palcem w d. W niemal każdych warunkach klima zbije drogą taryfę do poiomu taniej. A tu wychodzi na to że poniżej zera jest już marnie. No ale większość sezonu grzewczego jest powyżej zera:) Podałem Ci dla pompy ciepła, gdyż dla klimy nie mam danych. Odniosłem to do mojej sytuacji. Będę montował PC podłączoną do instalacji C.O. Mogą być pewne różnice. Mam stary dom, gdzie są kaloryfery. Gdyby była podłogówka, to na zasilaniu można by dać 30 - 33 st.C. a nie 40-45 st.C. Dla PC z tej tabelki, którą się posłużyłem COP A-8/30 = 2,44, a więc jest lepszy. Przy klimie chyba trzeba by brać parametry na jednostce wewnętrzne w stosunku do tej "na polu". Takich nie szukałem. Jeśli się planuje klimę głównie do ogrzewania trzeba pamiętać, że ciepło jest wydmuchiwane. Jeśli j.wewnętrzna będzie przypodłogowa, to być może powietrze lepiej się rozejdzie niż przy podsufitowej. A jeśli nawet nie lepiej, to klima będzie mniej szumieć dając ten sam efekt cieplny. Weź pod uwagę to, że moje odczucia związane z ogrzewaniem klimą zawsze będą dość subiektywne. Mam nadmiar energii z PV, a co za tym idzie jeśli bym jej nie wykorzystał, to by przepadła. Wariatem też chyba nie jestem, więc mając gaz i prąd przeliczam sobie, co dla mnie w danej chwili jest najlepsze (jakie medium jest najekonomiczniejsze). PC zasilającą kaloryfery będę zakładał, bo stwierdziłem, że warto. Pompą będzie można grzać wodę, zamiast grzałką, co w skali roku da też odczuwalne korzyści. Zwróć uwagę na to, że Kolega, który zakładał ten wątek, też szuka możliwości zmniejszenia zużycia swego medium grzewczego (olej opałowy) wskazując na PC. Ty masz do rozważenia, czy nie zainstalować PC ( w tym wypadku klimy), by nieco ograniczyć OEP . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vicking87140 01.05.2019 12:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2019 Przeszukując oferty w necie wpadłem na PC New energy 12kw z wewnętrznym buforem. Ktoś ma jakieś doświadczenia z tymi PC , jakieś info na temat działania? Tylko proszę nie piszcie ze to jest produkt chiński bo tyle to ja tez wiem.Proszę być obiektywnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 01.05.2019 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2019 (edytowane) Przeszukując oferty w necie wpadłem na PC New energy 12kw z wewnętrznym buforem. Ktoś ma jakieś doświadczenia z tymi PC , jakieś info na temat działania? Tylko proszę nie piszcie ze to jest produkt chiński bo tyle to ja tez wiem. Proszę być obiektywnym. A patrzyłeś na moc przy -2 czy -7 st i COP-y ? Zazwyczaj jak jest nominalnie 12 kW u chinoli ( i nie tylko, zresztą) , to w niższych temp jest znacznie słabsza moc i sprawność , szczególnie dla temp „grzejnikowych” (40-50st) PS na stronie dostawcy nigdzie nie widać pełnych danych dla podstawowych temp tj moc i COP Edytowane 1 Maja 2019 przez bobrow Uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 01.05.2019 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2019 Przeszukując oferty w necie wpadłem na PC New energy 12kw z wewnętrznym buforem. Ktoś ma jakieś doświadczenia z tymi PC , jakieś info na temat działania? Tylko proszę nie piszcie ze to jest produkt chiński bo tyle to ja tez wiem. Proszę być obiektywnym. Fajna! Zważywszy, że jest taka jaka jest to jest dość droga. Można je znaleść czasem na gwarancji sprzedawane, gdyż są za małe w stosunku do potrzeb właściciela. Dane techniczne, których raczej trudno doszukać się u naszych sprzedawców: producent Nowa energia model NE-B345 / 100E moc grzewcza 5 - 12,4 kW Temperatura zasilania Max. 60 stopni Celsjusza zasilanie 230V / 50Hz / 60Hz Pobór mocy 14,6 A Liczba sprężarek 1 Typ sprężarki DC Inverter Kompresor - producent Mitsubishi chłodziwo R410A (2650 g) zawartość zbiornika 80 l pobór mocy 1000 - 3200 kW COP max. 5.0 wody od 4 do 50 stopni Cel. temperatura pracy -25 / +43 stopni Celsjusza przyłącza wody DN20 Wymiary (HxWxD) 1346 x 965 x 354 mm Wymiary opakowania (HxWxD) 1535 x 1060 x 450 mm waga 110 kg hałas 55 db (a) bojler 80 litrów Wymiennik ciepła z żeberkami aluminiowymi 2 wentylatory osiowe Moc w 20 stopniach Celsjusza 11,6 kWh Moc w 12 stopniach Celsjusza 10,1 kWh Moc w 7 stopniach Celsjusza 9,1 kWh Moc w 2 stopniach Celsjusza 8,48 kWh Moc w -7 stopniach Celsjusza 5,65 kWh Moc w -15 stopniach Celsjusza 4,85 kWh Zakres dostawy: 1x pompa ciepła NE-B345 / 100E ze sterowaniem (wypełniona czynnikiem chłodniczym, gotowa do podłączenia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 01.05.2019 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2019 Po prostu szaleństwo mocy- jeszcze tylko brakuje „oszałamiających” COPów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 01.05.2019 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2019 Przeszukując oferty w necie wpadłem na PC New energy 12kw z wewnętrznym buforem. No, to podnieśli największą wadę monobloka do kwadratu. Co się stanie, jak w mrozy padnie prąd? Przy odrobinie pecha akurat jak będziesz na feriach? I po co komu te 11,6kW@20*? Za to 4,85kW@ -15*C to raczej półka Aquarea 5kW która ma 4,2kW przy tej temperaturze + 3kW grzałek. Ja bym brał uznaną markę, powszechnie znaną, z wieloma serwisantami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawekb1406 02.05.2019 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2019 Na angielskim ebay jest daikin 11kw na licytacji. W opisie jest, że jest nówka. Poprzedni zestaw poszedł za £1600. Na pewno lepsza niż jakis chinol. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vicking87140 02.05.2019 07:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2019 Na angielskim ebay jest daikin 11kw na licytacji. W opisie jest, że jest nówka. Poprzedni zestaw poszedł za £1600. Na pewno lepsza niż jakis chinol. Pozdrawiam Dzięki widziałem obserwuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 02.05.2019 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2019 Po prostu szaleństwo mocy- jeszcze tylko brakuje „oszałamiających” COPów... COP = 5 jest podany dla 20 st.C "na polu", więc ta informacja w zupełności wystarczy... Pewnie przy -15 st.C jest w okolicach 1,5. Chińczycy nie odstają ze sprawnością produkowanych PC w stosunku do innych, ale te parametry podawane, to raczej dla basenowych PC. Moja 10- letnia PC (nie chińska, ale też inwerter) "podniesiona" ze złomu ma rzetelniej podane parametry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 02.05.2019 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2019 (edytowane) Przy chinolach powinno być coś za coś tj rozsądnie gorsze parametry i jakość za rozsądnie niższą cenę.Kiedy ja dobierałem PC do mojej grzejnikowej chałupy , to musiałem porównywać chinola o mocy coś chyba 20-25kW - bo przy -15 st miał rozsądną moc, ale tragiczne COP...A najlepsze , że cena nie była specjalnie niższa od 9kW T-capa 1 fazowy... Edytowane 2 Maja 2019 przez bobrow Korekta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts