Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła wspomagająca prace kotła na olej opalowy

Vicking87140

Recommended Posts

Proszę bardzo wyniki

http://cieplowlasciwie.pl/wynik/5mae

Żeby rozwiać wątpliwości to kaloryfery o mnie są v22 wszędzie.

Tak właśnie „szacowałem”-dla Twoich wymogów 9 kW to max przy temp ok -7 st/-5 st.

A odnośnie grzejników V22- to najprościej będzie wrzucić w dany pkt po prostu V33 (przyłącze + oś symetrii)

• Odpowiedzi 61
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak sobie trochę szukałem w czeluściach internetu i znalazłem to:

Film po francusku, gość opisuje że schodzi z ponad 3000l na rok do 250 l przy dorzuceniu do rachunku za prąd około 100€ miesięcznie.

Cena takiej Hybrydy?

Wyjdziesz chyba lepiej finansowo dokładając "systemem gospodarczym" PC.

Cena takiej Hybrydy?

Wyjdziesz chyba lepiej finansowo dokładając "systemem gospodarczym" PC.

Nie mówię o kupnie tego zestawu bo ceny powalają tylko o samym dołożeniu PC do mojego kotła, co na papierze powinno dać jakieś tam korzyści. Taki dzień jak dziś 10 stopni odpaliłem diesla choć w domu 20 stopni ale jakoś tak zimnawo, a na pewno dziś PC miałaby dobre pole do popisu.

Coraz bardziej mnie kusi jakiś monoblok z około 12kw mocy...

Nie mówię o kupnie tego zestawu bo ceny powalają tylko o samym dołożeniu PC do mojego kotła, co na papierze powinno dać jakieś tam korzyści. Taki dzień jak dziś 10 stopni odpaliłem diesla choć w domu 20 stopni ale jakoś tak zimnawo, a na pewno dziś PC miałaby dobre pole do popisu.

Tylko pamiętaj, że w dzień masz drogi prąd. Więc wcale oszczędności nie będą duże. Na grzanie CWU wystarczy pewnie tanie okienko, ale na ogrzanie domu już zabraknie, nawet jak zamontujesz duży bufor.

Zresztą nawet cieplowlasciwe Ci wypisało, na czym możesz oszczędzić najwięcej.

I nie patrz na Francję, bo to "trochę" inny klimat.

Edytowane przez Kaizen

Jeszcze tylko dodam ,że np taki T-cap 9kW dysponuje mocą prawie 12kW , a jest wyraźnie tańszy i ma trochę lepsze COP-y (ten sam wymiennik i sprężarka co w modelu 12kW)-u mnie grubo poniżej zera było coś 11,5kW (trzeba tylko podkręcić obiegówkę na ok 1800 l/min).

Robiłeś już jakieś porównanie ofert na monobloki ? Od Panasa powinny być trochę tańsze LG i Samsung-ale mają też gorsze parametry.Samsung ma podobno tanie części zamienne (chodzi głównie o sprężarkę).

Pzdr

Viking,

nie dawno moja kuzynka prosiła mnie o pomoc w wyborze PC do domu z grzejnikami-padło na monoblok T-capa 9kW (niestety 3 fazowy, bo mieli za słabą instalację), głównie ze względu na najlepszy stosunek ceny do parametrów.

W Twoim przypadku PC do nie najniższych temperatur zewnętrznych (-7,-2 st) najszybciej można porównać monobloki Szajsunaga ,LG i Panasa (zazwyczaj są najtańsze -natomiast chinole oferowane u nas wyglądają słabo tj stosunek cena/parametry).

To co mi się rzuciło w oczy przy w/w porównaniu ,to przede wszystkim wyraźny spadek mocy przy LG i Szajsungu dla wyższych temp CO.

Poniżej fotki z danymi (nie mogłem znaleźć szczegółowej tabelki z COP w LG...)

LG Therma 5.jpg

Dane Samsung.jpg

COP-y Panas T-cap 9 kW 1 faz z 2014 r.jpg

Dane Panasa są dla splita ,są jednak takie same dla mono.

Teraz tylko pozostało zebrać Ci oferty z podstawowym montażem-jeśli chcesz instalować PC systemem gospodarczym ,proponuję przygotować :

-zasilanie elektryczne (najlepiej z zabezpieczeniem)

-postument pod PC

-jak najwięcej przygotowaną instalację po stronie hydraulicznej (dosłownie ,żeby instalator tylko przykręcił dwa śrubunki do PC...) ,także z dodatkowym osprzętem (np sprzęgło ,druga obiegówka , sterownik ,itp)

Myślę ,że oferty powinny być w granicach 17 000-20 000 pln brutto z Vatem 8%).

Tymczasem

Podam Ci dane katalogowe jakie znalazłem dla pompy WP*A100LG Fujitsu:

- dla 0/45 COP=2.48 cena 65 gr/kWh w G11 to 1 kWh=26 gr/kWh gaz 2 zł/1m3=11kWh 20 gr/ 1kWh

U mnie to sporo mniej, gdyż jedynie w uliczce ja mam gaz. Jest on puszczony "opłotkami" i gdy w zimie inni grzeją, to u mnie znacznie spada ciśnienie. Wartość kaloryczna może być 10, ale i może tylko 8 kWh/1m3. Nie miałem czym zmierzyć. Przy mojej bardzo tanio kupionej pompie pewnie kupię coś do zmierzenia uzyskiwanej energii. Wracając do obliczeń, to przy 8kWh/1m3 ceny prądu i gazu się zbliżają. Gdyby była podłogówka, ale nie ma, PC miała by wyższą sprawność.

- dla -8/45 COP=2

Jak pisałem to pierwszy sezon, gdy zacząłem używać klimy do ogrzewania. Miałem nadmiar prądu z PV, do tego "w razie czego" G12E, a obecnie G12W. więc nie ma porównania z G11 nawet przy marnych osiągach na gazie.

Przy 4 klimach trzeba trochę większą dać temperaturę na korytarzu, by w pokojach było komfortowo, co wiąże się z częściową ucieczką ciepła na strych.

Najlepiej to widać, jak weźmie się odczyty zużycia energii w poszczególnych punktach:

pokój 25m3 z 2 oknami grzany do 23 st.C = 7 kWh na dobę,w tym czasie 2 klimy na korytarzu potrafią zużyć 20 kWh na dobę, a czasem więcej (po prostu sito).

Powiem szczerze spodiewałem się trochę lepszych wyników. Myślałem że z palcem w d. W niemal każdych warunkach klima zbije drogą taryfę do poiomu taniej. A tu wychodzi na to że poniżej zera jest już marnie. No ale większość sezonu grzewczego jest powyżej zera:)

Powiem szczerze spodiewałem się trochę lepszych wyników. Myślałem że z palcem w d. W niemal każdych warunkach klima zbije drogą taryfę do poiomu taniej. A tu wychodzi na to że poniżej zera jest już marnie. No ale większość sezonu grzewczego jest powyżej zera:)

Podałem Ci dla pompy ciepła, gdyż dla klimy nie mam danych. Odniosłem to do mojej sytuacji. Będę montował PC podłączoną do instalacji C.O. Mogą być pewne różnice.

Mam stary dom, gdzie są kaloryfery. Gdyby była podłogówka, to na zasilaniu można by dać 30 - 33 st.C. a nie 40-45 st.C. Dla PC z tej tabelki, którą się posłużyłem

COP A-8/30 = 2,44, a więc jest lepszy.

Przy klimie chyba trzeba by brać parametry na jednostce wewnętrzne w stosunku do tej "na polu". Takich nie szukałem.

Jeśli się planuje klimę głównie do ogrzewania trzeba pamiętać, że ciepło jest wydmuchiwane. Jeśli j.wewnętrzna będzie przypodłogowa, to być może powietrze lepiej się rozejdzie niż przy podsufitowej. A jeśli nawet nie lepiej, to klima będzie mniej szumieć dając ten sam efekt cieplny.

Weź pod uwagę to, że moje odczucia związane z ogrzewaniem klimą zawsze będą dość subiektywne. Mam nadmiar energii z PV, a co za tym idzie jeśli bym jej nie wykorzystał, to by przepadła.

Wariatem też chyba nie jestem, więc mając gaz i prąd przeliczam sobie, co dla mnie w danej chwili jest najlepsze (jakie medium jest najekonomiczniejsze).

PC zasilającą kaloryfery będę zakładał, bo stwierdziłem, że warto.

Pompą będzie można grzać wodę, zamiast grzałką, co w skali roku da też odczuwalne korzyści.

Zwróć uwagę na to, że Kolega, który zakładał ten wątek, też szuka możliwości zmniejszenia zużycia swego medium grzewczego (olej opałowy) wskazując na PC.

Ty masz do rozważenia, czy nie zainstalować PC ( w tym wypadku klimy), by nieco ograniczyć OEP .

Przeszukując oferty w necie wpadłem na PC New energy 12kw z wewnętrznym buforem. Ktoś ma jakieś doświadczenia z tymi PC , jakieś info na temat działania? Tylko proszę nie piszcie ze to jest produkt chiński bo tyle to ja tez wiem.

Proszę być obiektywnym.

A patrzyłeś na moc przy -2 czy -7 st i COP-y ?

Zazwyczaj jak jest nominalnie 12 kW u chinoli ( i nie tylko, zresztą) , to w niższych temp jest znacznie słabsza moc i sprawność , szczególnie dla temp „grzejnikowych” (40-50st)

PS

na stronie dostawcy nigdzie nie widać pełnych danych dla podstawowych temp tj moc i COP

Edytowane przez bobrow
Uzupełnienie

Przeszukując oferty w necie wpadłem na PC New energy 12kw z wewnętrznym buforem. Ktoś ma jakieś doświadczenia z tymi PC , jakieś info na temat działania? Tylko proszę nie piszcie ze to jest produkt chiński bo tyle to ja tez wiem.

Proszę być obiektywnym.

Fajna! Zważywszy, że jest taka jaka jest to jest dość droga. Można je znaleść czasem na gwarancji sprzedawane, gdyż są za małe w stosunku do potrzeb właściciela.

Dane techniczne, których raczej trudno doszukać się u naszych sprzedawców:

producent Nowa energia

model NE-B345 / 100E

moc grzewcza 5 - 12,4 kW

Temperatura zasilania Max. 60 stopni Celsjusza

zasilanie 230V / 50Hz / 60Hz

Pobór mocy 14,6 A

Liczba sprężarek 1

Typ sprężarki DC Inverter

Kompresor - producent Mitsubishi

chłodziwo R410A (2650 g)

zawartość zbiornika 80 l

pobór mocy 1000 - 3200 kW

COP max. 5.0

wody od 4 do 50 stopni Cel.

temperatura pracy -25 / +43 stopni Celsjusza

przyłącza wody DN20

Wymiary (HxWxD) 1346 x 965 x 354 mm

Wymiary opakowania (HxWxD) 1535 x 1060 x 450 mm

waga 110 kg

hałas 55 db (a)

bojler 80 litrów

Wymiennik ciepła z żeberkami aluminiowymi

2 wentylatory osiowe

Moc w 20 stopniach Celsjusza 11,6 kWh

Moc w 12 stopniach Celsjusza 10,1 kWh

Moc w 7 stopniach Celsjusza 9,1 kWh

Moc w 2 stopniach Celsjusza 8,48 kWh

Moc w -7 stopniach Celsjusza 5,65 kWh

Moc w -15 stopniach Celsjusza 4,85 kWh

Zakres dostawy: 1x pompa ciepła NE-B345 / 100E ze sterowaniem (wypełniona czynnikiem chłodniczym, gotowa do podłączenia)

Przeszukując oferty w necie wpadłem na PC New energy 12kw z wewnętrznym buforem.

No, to podnieśli największą wadę monobloka do kwadratu.

Co się stanie, jak w mrozy padnie prąd? Przy odrobinie pecha akurat jak będziesz na feriach?

I po co komu te 11,6kW@20*?

Za to 4,85kW@ -15*C to raczej półka Aquarea 5kW która ma 4,2kW przy tej temperaturze + 3kW grzałek. Ja bym brał uznaną markę, powszechnie znaną, z wieloma serwisantami.

Po prostu szaleństwo mocy- jeszcze tylko brakuje „oszałamiających” COPów...

COP = 5 jest podany dla 20 st.C "na polu", więc ta informacja w zupełności wystarczy... Pewnie przy -15 st.C jest w okolicach 1,5.

Chińczycy nie odstają ze sprawnością produkowanych PC w stosunku do innych, ale te parametry podawane, to raczej dla basenowych PC.

Moja 10- letnia PC (nie chińska, ale też inwerter) "podniesiona" ze złomu ma rzetelniej podane parametry.

Przy chinolach powinno być coś za coś tj rozsądnie gorsze parametry i jakość za rozsądnie niższą cenę.

Kiedy ja dobierałem PC do mojej grzejnikowej chałupy , to musiałem porównywać chinola o mocy coś chyba 20-25kW - bo przy -15 st miał rozsądną moc, ale tragiczne COP...

A najlepsze , że cena nie była specjalnie niższa od 9kW T-capa 1 fazowy...

Edytowane przez bobrow
Korekta