Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Centralne przykładowy schemat

ziom890

Recommended Posts

Witam! Znalazłem przykładowy schemat centralnego ogrzewania i mam pytanko ponieważ naczynie zbiorcze powinno być w najwyższym punkcie co w sytuacji, gdy piec stoi w garażu jego wysokość to 2.5m i będzie ogrzewał też dom w którym są grzejniki na poddaszu wysokość 3.2m a naczynie przelewowe chciałbym mieć w garażu ?

schemat-uklad-otwarty-co.jpg

Twoje chciejstwo nie pokona praw fizyki przy układzie otwartym. Słyszałeś o zasadzie naczyń połączonych? Naczynie musi być powyżej najwyższego grzejnika i wcale nie musi być odkrytą wanną. Otwarcie załatwia jedna rura więcej do kotłowni wychodząca z naczynia wzbiorczego powyżej roboczego poziomu wody , tylko musi być BEZ żadnego zaworu, plus "odpowietrznik" z najwyższego punktu baniaka (tak na wszelki wypadek). Tak miałem przez 46 lat i było OK, nawet w warunkach ekstremalnych. Instalację wykonał hydraulik szkolony przez starych fachowców.

Układ zamknięty to insza sprawa. Baniak z manometrem może stać obok pieca.

Prosty chłopie;)(bez urazy żart) Jak nie masz możliwości usytuowania naczynia w najwyższym punkcie instalacji to możesz zastosować wymiennik płytowy wtedy naczynie nad kotłem(w garażu)a grzejniki będą w obiegu zamkniętym.Wykonanie jak w załączniku.Do naczynia rura stal 1" lub Cu 28

Albo kolejna opcja kocioł w układzie zamkniętym ale wtedy producent kotła musi dopuszczać swój produkt do pracy w układzie zamkniętym i konieczne będą odpowiednie zabezpieczenia.

ZNZ.jpg

Edytowane przez Kondensat

.

Lepiej większy z wyjściami 1" powiedzmy 30-topłytowy.Niby mały kocioł ale..

Przewymiarowanie wymiennika niczym nie grozi a za mały może być problem.Wiadomo już nie ta cena

Edytowane przez Kondensat

Jeśli masz wodę która zostawia plamy na szybie czyli w domyśle twardą, to po kilku latach czeka cię odkamienianie wymiennika. Wiem z praktyki w rodzinie. Co kilka lat.

Nie masz pojęcia o czym piszesz tu akurat po obu stronach wymiennika masz wodę kotlowa a dodatkowo można całą instalacjie zalać deszczowka .

wodę będę miał ze studni. Powoli zbieram sprzęt. i teraz w maju bym chciał coś podziałać pytanie jakie pompy jeszcze zakupić szukam coś taniego ale żeby było ok czy ta będzie w porządku

https://allegro.pl/oferta/pompa-obiegowa-energooszczedna-25-60-180-diamond-7832493817

całość prezentuje się w ten sposób

piec z podajnikiem trocin 10 KW

Bojler Viessmann 350l

a i jeszcze cyrkulacyjna jaka?

i czy ten wymiennik musi być koniecznie na cal duża różnica w cenie, a jak będzie 30 płytek na 3/4?