Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Yuka umiera?

Recommended Posts

Bardzo proszę o pomoc, Yuka mi schodzi :( ładnie sobie rosła od trzech lat i nagle zaczęła marnieć, jak na obrazku, jedna gałązka się trzyma, pozostałe obwisły, zgięte są okropnie, żółcieją liście u nasady. Syn ostatnio zamykał roletę ale tylko na jednym oknie, a stała bliżej tego drugiego, od wschodu. Doniczka nowa, bo ją przesadziłam. Pień twardy.

Co robić? Odżyje?

Proszę, pomóżcie.

3488AE7F-EF5A-4E18-8659-53F1D69A4D59.jpg

3488AE7F-EF5A-4E18-8659-53F1D69A4D59.jpg

Elfir, dzięki za reakcję :)

Nie wiem, czy ma sucho, zostałam tak nawiedzona informacjami, żeby jej nie przelać, że może mieć sucho, szeflerę już chyba przelałam, bo pięknie rosła i nagle liście straciła, tam widać w tle, teraz odrasta od dołu, zamiokulkasa przelałam, mimo że też niby lałam mało , nie mam ręki do kwiatów, a je po prostu uwielbiam, ile powinnam lać wody na taką doniczkę, ma 32 cm szerokości ?

Tzn było tak - syn zaczął opuszczać rolety, zauważyłam, że mi padła, pomyślałam, że dwa lata nie przesadzałam, więc może to pomoże, przesadziłam, uwiędła dalej jest i teraz napisałam na forum.

A co to - mniej więcej - znaczy, bardzo mocno ale rzadziej:confused:?

jestem beznadziejna jeśli chodzi o takie określenia, oraz szczypta, nieco, trochę itd

Nie da się określić w konkretnych miarach. Bo moje rośliny wolniej pobierają wodę zimą a szybciej latem. Latem niektóre podlewam co dwa dni, kiedy zima najwyżej co tydzień. Zimą jak jest podłógówka też szybciej pobierają wodę niż w okresach przejściowych, kiedy podłoga jest wyłączona.

No tak, ale mniej więcej szklanka, litr, dwa?

Wartości krańcowe dla lata i zimy :)

Na razie wlałam ze 3 litry wody, nic nie wyciekło dołem do podstawki, doniczka zmienia kolor, tzn ciemnieje jakby wsysała w siebie tę wodę, górna połowa już ciemna. No nic, czekam dalej, może cała powinna ściemnieć...

Ostatnio podlałam moją jukke ok. 1/3 wiadra wody (objętość ziemi pewnie podobna do twojej). Ziemia była lekko podsuszona. Trochę przelałam, tym bardziej, że doniczka jest bezodpływowa. Roślina wypiła wszystko w ok 4 dni.

Ale jak jukka ma sucho to jej raczej żółkną liście.

to bardziej przypomina stanie w przeciągu albo przy otwartym w nocy oknie. Albo przelanie.

Elfir, no jej żółkną, przy nasadzie. Na zdjęciu nie widać. Przewiana na pewno nie była, okno się tam nie otwiera.

Ale info o 1/3 wiadra wody jest w zasadzie decydujące - na pewno ją skrajnie przesuszyłam, jak była zima to sobie radziła, ale na wiosnę dało jej to w kość. No nic, pozostaje czekać, czy te liście się podniosą.

Gnago, ziemię obejrzałam, nic nie zauważyłam, ciasno jej już było strasznie.