jacoby76 29.04.2019 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2019 Witam Dom 100 m2 z bala - użytkowany weekendowo i wakacyjnie później może już całorocznie. Aktualnie kopie staw i chciałbym położyć rury PE pod pompę ciepła (będzie to dodatkowe źródło ciepła, pierwsze kominek z płaszem wodnym)Warunki glebowe przy wykopie wilgotny piasek.Staw 15x40 metrów głębokość 2,5 metraIle wg was ułożyć rur i w ilu wiązkach (400 metrów wystarczy ?)Z góry dziękuje za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 30.04.2019 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2019 Oba pomysły do dupy. I kominek z płaszczem, i ciepło ze stawu. I to wszystko do chatki 100m2... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 30.04.2019 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2019 jak masz wilgotny piasek to po co ci staw? No chyba że kapielowy a woda do dolewania z własnej studni. Wart pomysł zachodu jeśli dołączysz latem kolektory słoneczne ogrzewające wode . ciepła juz pod koniec kwietnia. No a zima aby dłużej starczyło kołderka na wodę. Te firmowe to drogie a jak samemu z pianki styropianu gęstego może ciepełka wystarczy do stycznia. W zależności od mrozów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 30.04.2019 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2019 Można sobie utrudniać życie.Tylko po co? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 30.04.2019 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2019 Ale moment. Kolega chce specjalnie kopać staw pod pompę, czy wykorzystać go przy okazji, a kopie w innym celu? Bo to chyba zasadnicza kwestia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacoby76 01.05.2019 07:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2019 Będąc laikiem ile komentarzy tu na forum i rozmów z ludźmi poza tyle opinii i co o tym myśleć. Staw kopie po to: 1) żeby zasypać fundament - koszt piasku to 1400 zl a koszt wykopania stawu to 2000 zl 2) latem rekreacyjnie 3) do podlewania 4) może kiedyś wpuszczę ryby Mam alternatywę piec olejowy (który stoi nie używany) i jego wstawić zamiast tej pompy (ogrzewałby tylko wtedy jak nas nie ma do minimalnej temperatury a tak to piecem na drewno ala kominek z płaszczem wodnym) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 01.05.2019 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2019 Jak wpuścisz ryby to zimy mogą nie przeżyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 01.05.2019 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2019 Ja tez jestem laikiem, ale w takim razie dobrą opcją jest wykorzystanie stawu na DZ. Tylko bez ryb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 01.05.2019 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2019 Każde piętrzenie wody od 1m, wymaga operatu wodno-prawnego. Staw też podpada pod ten przepis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacoby76 01.05.2019 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2019 Zmieniły się przepisy od 2018 i staw jest na zgłoszenie ( do 500 m2 i 2 metrów) jest tylko zgłoszenie (już załatwione) a czy będzie 2 czy 2,5 metra 500-600 metrów nie sprawdzają tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacoby76 01.05.2019 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2019 Tak tyle uzgodniłem i jestem pewny w poniedziałek zaczyna. Ziemię rozplanuje wokół domu bo mam wysoki poziom fundamentów na resztę mam chętnych ziemię i piasek.Robił mi już fundament wykorytowanie za 200 zl i rów pod kable 60 metrów wykop i zakop za 100 złCzyli co olać pompę ciepła i wstawić olejowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 01.05.2019 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2019 Ty zupełnie nie rozumiesz co się do Ciebie mówi... Skąd przekonanie że tylko ze stawu możesz czerpać ciepło? Jeśli nie staw to już nic? Jak chcesz to wstawiaj olej, nam jest naprawdę wsjo rawno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 01.05.2019 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2019 Woda w stawie będzie z .... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 01.05.2019 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2019 Jeśli ma być tylko woda opadowa, to chyba będzie potrzebna jeszcze folia na lustro wody aby zredukować parowanie. O sprawności takiego źródła lepiej nie gadać Widziałeś lodowce w Hintertux przykrywane folią na lato? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacoby76 07.05.2019 18:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2019 (edytowane) Z pompy ciepła zrezygnowałem bo za dużo było niewiadomych ale staw wykopany.https://www.fotosik.pl/zdjecie/d79380cb98cf836a Edytowane 7 Maja 2019 przez jacoby76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 07.05.2019 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2019 "z pompy ciepła zrezygnowałem"...ja bym spokojnie dał nawet 5 razy tyle co za ten "staw" na samo dolne źródło żeby tylko nie mieć kotłowni w salonie i uwolnić się od niepotrzebnej roboty do końca życia. Nie rozumiem, ale to nie mój dom i nie moje życie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 07.05.2019 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2019 Ładny staw. Trzeba jeszcze rozplantować urobek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 08.05.2019 04:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2019 "z pompy ciepła zrezygnowałem" ...ja bym spokojnie dał nawet 5 razy tyle co za ten "staw" na samo dolne źródło żeby tylko nie mieć kotłowni w salonie i uwolnić się od niepotrzebnej roboty do końca życia. Nie rozumiem, ale to nie mój dom i nie moje życie. Nie rozumiem podejścia ludzi jak mają coś zrobić u siebie to jęczą ale za parę złotych u kogoś gówno zeżrą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts